Jumaat, 18 Disember 2020

Apa Cina Ni Cakap..???

 

Sedarlah para pemimpin..!

Pesan pantun Tan Sri Aziz Tapa -

Pohon nyior di tepi laut 

Dimakan kumbang pucuknya layu 

Kepada UMNO kita berpaut 

UMNO tumbang hilanglah Melayu 

Kemelut politik: Rupanya pemimpin sibuk nak lepaskan diri…Kepentingan diri hanya sementara, kuasa serta harta tak dibawa ke mana.

KITA dok fikir setengah mati nak satukan umat, sehinggakan nyawa menjadi gadaian. Malangnya pemimpin politik dok fikir nak lepaskan diri sendiri. Sedangkan mereka sudah menjadi kaya raya, hidup senang lenang, bergenerasi…

Insaflah wahai pemimpin negaraku, amat hina sekali, hanya kerana pentingkan diri, mahu lepaskan diri, kepentingan agama, bangsa dan negara, menjadi taruhan dan gadaian.

Kepentingan diri hanya sementara, kuasa dan harta tidak dibawa ke mana. Tetapi salah percaturan terhadap agama, bangsa dan negara, kita akan dipandang hina buat selama-lama, apabila sudah tergadai semuanya. Insaflah.

Sesungguhnya, aku tidak tahan lagi melihat percaturan umat Melayu Islam ini. Setiap kali tangan bergerak, menaip bait-bait kata, tanpa disedari air mata mengalir di pipi, seorang diri, teringatkan apa akan jadi dengan negara ini, anak cucu cicit yang akan mewarisi.

Tidakkah boleh dihayati, walaupun sedikit, titah ucapan Sultan Perak untuk politik dan masa depan yang lebih baik.

Sampai bilakah setiap pemimpin parti politik Melayu mahu berubah demi agama, bangsa dan negara.

Saya merayu kepada semua pemimpin PN, MN dan PH, sama ada di peringkat pusat mahupun negeri, hayatilah titah ucapan Tuanku Sultan Perak, ketika pelantikan Menteri Besar Perak yang sudah masuk kali ketiga sejak berlangsungnya Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Titah sultan, tiga kali pelantikan ini adalah cerminan kegagalan kepimpinan dalam kalangan ahli politik, bukan kejayaan.

Sama juga yang sedang berlaku di peringkat pusat. Sedang mencipta kegagalan. Perebutan kuasa sangat aktif berlaku, saling jatuh-menjatuh, demi kuasa, demi diri.

Ketika rakyat sedang dihimpit kesempitan hidup akibat wabak COVID-19 dan krisis ekonomi, sepatutnya sebagai pemimpin, kita bercakap soal kebajikan rakyat, untuk senangkan rakyat.

Ini tidak, pemimpin terus mencipta masalah demi masalah. Setiap hari fikirkan, bagaimana untuk mendapat lebih undi, bagi menjatuhkan sesama sendiri, sesama saudara, sebangsa dan seagama.

Sedangkan tugas wakil rakyat itulah yang dipilih oleh rakyat, membawa amanah rakyat, menjaga kebajikan rakyat.

Malangnya, rakyat marhaen yang tidak berdosa, terus menjadi mangsa, akibat percaturan politik dan percaturan untuk melepaskan diri.

Wakil rakyat tidak susah apa, kaya dah. Paling kurang dapat pencen wakil rakyat. Tetapi rakyat bagaimana? Makankah mereka? Berasapkah dapur mereka?

Titah Sultan Perak amat benar dan tepat sekali.

Gajah sama gajah berantakan, pelanduk mati di tengah-tengah.

Benar sekali apa yang dikatakan oleh Saddam Hussein, politics is when you say you are going to do one thing, while intending to do another. Then you do neither what you said, nor what you intended

Dalam kata-kata Saddam Hussein walaupun beliau dilabelkan sebagai ‘diktator’ tetapi sudah dapat mendalami hakikat orang politik sebenar. Kata-kata orang politik ini semuanya pembohong.

Kajian yang dibuat oleh Business Ethics Institute of Malaysia (BEIM) ternyata benar, daripada 15 profesion yang boleh paling boleh dipercayai dari segi integritinya, sehingga yang tidak boleh dipercayai iaitu paling korup,

1. Doktor yang merawat pesakit (paling boleh dipercayai)
2. Guru
3. Profesor
4. Paderi/Imam
5. Saintis
6. Hakim
7. Pembaca berita
8. Wartawan
9. Persatuan Sekerja
10. Polis
11. Penjawat awam
12. Orang biasa (jalanan)
13. Menteri-menteri
14. Ahli perniagaan
15. Pemimpin politik/orang politik (paling tidak boleh dipercayai)
(BEIM, 2006)

Lihat pada angka ke 15, paling tidak boleh dipercayai, adalah orang politik. Pembohong, kata Saddam Hussein. Sama juga berlaku di negara maju seperti Britain.

Inilah akibatnya apabila berpolitik tanpa iman. Berpolitik tidak takutkan mati, tidak takutkan Allah SWT.

Politik untuk diri sediri, penuhkan poket dan buncitkan perut.

Masa, tenaga dan wang ringgit terbuang begitu sahaja, sedangkan rakyat ternanti-nanti sumbangan mereka.

Tidakkah lebih elok, jika masa, tenaga dan wang ringgit digunakan bagi tujuan membantu rakyat marhaen yang memerlukan?

Justeru, marilah semua, kita hayati titah ucapan, Sultan Perak, yang mahukan kita sebagai pemimpin menumpukan fikiran dan tenaga, mentadbir urus negeri/negara secara terbaik bagi kepentingan rakyat.

Amat meloyakan, apabila melihat telatah pemimpin yang menjadi wakil rakyat, sibuk nak bangunkan kawasan masing-masing. Tidak langsung terfikir kawasan di luar daerahnya. Kerana dalam pemikiran dia, kawasan dia perlu dimajukan dan dibandarkan.

Biasalah berlaku, siapa yang menjadi MB maka, kawasan dialah yang akan nampak maju dan pesat membangun.

Semua kawasan di bawah pengawasannya mahu dibandarkan, walaupun kadangkala tidak perlu dibandarkan.

Seolah-olah membandarkan sesuatu tempat itulah petanda maju. Tujuan tidak lain, untuk kekal berkuasa, bagi menunjukkan kepada rakyat bahawa dia buat kerja.

Akhirnya, ada projek tidak berdaya maju dan menjadi gajah putih

Sedangkan petanda maju bukan membandarkan kampung, tetapi melengkapkan kampung dengan segala kemudahan, itulah salah satu tanda maju

Insaflah wahai pemimpin-pemimpin negara politik, pemimpin negeri, pemimpin bahagian, daerah dan kampung. Fikirlah di luar kotak.

Banyak sudah bukti dan aduan diterima, salah guna kuasa. Tiba-tiba tanah hilang begitu sahaja, termasuk rizab Melayu.

Rupa-rupanya telah menjadi tanah Musang King. Hebat kamu menjaga negeri, menjaga tanah, menjaga daerah dan kampung.

Harapkan pagar, pagar makan padi.

Sebelum melabuhkan tinta, kita mahu lihat, kalau boleh, dalam PRU15 akan datang, pilihlah calon yang berkaliber untuk dibawa masuk bertanding, bukan dalam kalangan orang yang sudah menjadi dinasor, berpuluh-puluh tahun dalam politik dan tak pernah mahu pencen. Tibalah masa untuk menjadi mentor dengan memberi laluan kepada muka-muka baharu.

Amat sedih sekali melihat pemimpin politik yang tidak pernah rasa cukup. Bermula dengan dirinya, lepas itu, diwarisi oleh anak-anak dan menantunya. Tidak cukup lagi, diperturunkan kepada cucu cicitnya, kerana mahu terus menongkat langit kuasa.

Saya noktahkan di sini, kerana terlalu letih memikirkan masalah umat, empat rangkap pantun dariku, hamba yang hina ini..

Pemimpin dahulu berjalan kaki
Bertemu rakyat untuk berbakti
Kita fikir setengah nak mati
Pemimpin sibuk nak lepaskan diri

Kajian kata pemimpin itu tak suci
Mereka tidak boleh dipercayai
Akibat nafsu menguasai diri
Iman tercabut dari sanubari

Jika mahu pemimpin dipercayai
Sematkan iman di dalam hati
Ingatlah! suatu hari kita kan mati
Harta, wanita dan takhta tak berguna lagi

Segala di dunia tidak bererti
Hanya amalan dibawa mati
Wahai pemimpin muhasabahlah diri
Moga hidup diberkati Ilahi

-Mohd Ridhuan Tee Abdullah

/sumber.

Lagi pesan Tan Sri Aziz Tapa...

Orang dahulu berjuang, pertama hilang, kedua terbilang tetapi orang sekarang berjuang mula-mula cari menang, sudah menang cari wang. Lepas itu jatuhkan orang , hidup diawang-awang , jatuh terlentang.    

Siapa? Lu Fikir La Sendiri..!

49 ulasan:

  1. Keberadaan PKR adalah tunjang kekuatan yang kedua-duanya saling melengkapi dan memerlukan.

    Di samping itu, selain bersendirian adalah lebih baik buat PKR dan dalam masa yang sama dapat mengajar Amanah dan DAP erti persahabatan serta setiakawan.

    Keputusan PKR untuk bersendirian juga lebih meletakkannya sebagai rebutan.

    Keberadaan Tun dalam PH Plus tidak membantu gabungan itu mengambil alih tampok pemerintahan negara.

    BalasPadam
  2. Rules of laws kepala bana atok dibidas kaw kaw oleh bossku..

    link bawah ni haahhh...!!

    http://suaralensa.blogspot.com/2020/12/artikel-rule-of-law-ds-najibrazak.html?m=1


    rules of law kepala sial atok kau..!!

    bertepek tepek kat muka atok kau..!!

    jangan bagi muka lagi dng orang tua ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bidas punya bidas mak sendiri yang meninggal.kahkahkah

      Padam
    2. Bodoh kau ni. Hidup dan Meninggal dunia ketentuan Allah. Orang Islam beriman bertuhan Allah. Tiada kena mengena dgn bidas. Kau ni bertuhan dgn Atok Kau sampai bodoh kau jadinya.

      Bidas dengan fakta perlu agar rakyat tahu Atok Kau hidup dgn Memfitnah, Menipu, Membelit, Berkonspirasi dan Menganiyai orang.


      Padam
    3. Bodoh dan Biadap.

      Padam
    4. Sial kan orang Tak biadap ke? Tak mahu orang biadap, jangan buat biadap dulu.Seratus Kali orang boleh biadap!

      Alfatihah utk mak penyamun. Sayang dia Tak sempat nak tengok anak dia dalam sg buluh. Kahkahkahkah

      Padam
  3. Ada opening mega store UNI QLO hari ini... tak payah pergi itu orang Cina punya store...

    Boikot... elok ke supermarket Ebiet Liew dan Halaqah Market di Putra Jaya dan kedai muslim..

    #BMF

    BalasPadam
  4. Rata2 rakyat mengucapkan salam takziah kepada DS Najib dan sekeluarga. Semoga DS Najib dan sekeluarga bersabar dgn ketentuan illahi.

    Rakyat mempersoalkan tiada ucapan maaf dari Atok Kau yang telah menggerakkan anggota polis untuk menggeledah rumah allahyarhamah Tun Rahah sehingga memecahkan siling dengan tujuan kononnya untuk mencari wang curi yang dosorok.

    Selepas dikecam akhirnya Atok Kau tersipu-sipu malu terpaksa hadir beri penghormatan terakhir kepada ibu DS Najib.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Berkat sumpah lahanat.kihkihkih

      Padam
  5. Bila dah mati seko tu... dah tak lama dah tu jangan tanam kat mskam pahlawan... pi tanam jauh jauh... tanam kat makam pengkhianat.

    Mana tahu anak cucu nak ikut ajaran COMANGO Gereja ka masa nak acara kebomi nanti...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harap adik beradik najib pastikan barang kemas arwah tak kena cilok oleh menantunya..kikiki

      Padam
  6. Wah Laman Blog Rasmi PKR jadi champion islam atau acah acah power saja..!?

    UCAPAN KRISMAS & PERKAHWINAN MURTAD

    Sejak sekian lama dlm penulisan saya sgt kritis melawan sikap perkauman yg dimainkan oleh parti2 politik. Sejak dari alam persekolahan sehingga skg saya sudah terbiasa dgn kehidupan kepelbagaian kaum di mana agama saya mengajar menghormati agama2 yg lain.

    Apatah lagi apabila berhijrah ke Sabah. Keluarga sebelah isteri ada yg beragama Kristian dan Budhist. Kami boleh hidup bersama dlm suasana saling hormat menghormati. Namun dlm keterbukaan beragama saya ada batasannya. Diharap saudara mara ku yg bukan Muslim memahaminya.

    Seperti hari Krismas menjelang tiba bukan saya tidak mahu meraikan atau mengucapkannya. Ikuti kisah ini mengapa saya tidak dpt meraikan bersama hari Krismas bersama kalian.

    (Psst : atas tu saja kopi pes dari Blog Laman Reformas.. !!)

    Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 2016 (RUU 355) yang kini 'bergema' kembali bukanlah untuk diluluskan, sebaliknya untuk digugurkan.

    Ahli Majlis Pimpinan Pusat, Parti Amanah Negara (Amanah), Faiz Fadzil berkata, orang Melayu Islam ternanti-nanti bilakah kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dianggotai Pas akan membentangkan RUU 355 tersebut di Parlimen.

    Menurutnya, jangkaan orang ramai ternyata meleset apabila Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary memberi jawapan bahawa RUU 355 perlu selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

    Wah baru sekarang Laman Rasmi PKR Blog Reformasi jadi champion bersuara pasal isu murtad, islam dan kahwin murtad. Sedangkan Anwar Ibrahim masih bisu mungkin hendak memelihara ajaran pluralisma agama. Kerajaan PN proksi Tun@Mahyuddin diam bisu dan kaku lagi. Ini bukan kerajaan BN ini kerajaan PN@Tun yang menjulang plakad COMANGO dulu. Awas musuh islam dalam selimut.

    BalasPadam
  7. Trand Bailout Kroni Tun masih dipraktikkan oleh kerajaan PN Muddin@ Tun

    Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa berkata, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah memperuntukkan kira-kira RM150 juta untuk memiliki ruang di tingkat 1 dan 4 di Berjaya Times Square khas untuk peniaga bumiputera.

    Pihaknya juga sedang mengkaji cara terbaik bagi membantu seberapa ramai peniaga bumiputera untuk meluaskan perniagaan di pusat membeli-belah berkenaan, lapor wartawan Sinar Harian.

    Ekoran laporan itu, Johar Ismail mempertikaikan langkah itu.

    “Apakah otak menteri hanya fikirkan kepentingan pemilik Times Square berbanding keperluan peniaga bumiputera?

    “Bukankah lebih baik duit RM150 juta yang mengalir ke Times Squre dijadikan dana untuk peniaga kecil bumiputera untuk terus hidup dan berdaya maju akibat himpitan ekonomi disebabkan covid 19,” kata beliau.

    Menurutnya, “sehingga kini belum ada kajian dibuat bersabit keperluan bumiputera berniaga di Times Square membolehkan perniagaan mereka maju di saat ramai peniaga Cina menutup perniagaan mereka di Times Square.

    Bailout si taikun 22 tahun 22 bulan dulu masih duteruskan PN

    BalasPadam
  8. Pada yg konon nya nak jadi champion membela islam dan wanita kahwin ikut agama lain. Ini pengakuan wanita tsb

    Bagaimanapun, wanita yang berasal dari Johor itu mengesahkan suaminya sudah memeluk Islam sejak akhir tahun lalu dan mereka melangsungkan pernikahan pada 16 Disember lalu dalam majlis tertutup.

    Katanya, sijil nlkahnya akan diperoleh pada Rabu depan

    Tegas Illi Najwa, beliau tidak pernah menukar nama atau agama seperti mana yang didakwa sesetengah pihak terutamanya warganet.

    “Nama saya masih kekal Illi Najwa Anuar Hussin Saddique. Keluarga suami memanggil saya Navpreet sejak 2012 kerana sukar bagi mereka menyebut nama saya,” katanya yang turut memaklumkan dia ke India mengikut pr0sedur perjalanan yang sah.

    Yg pelik masa PH memerintah Siti Kasim, Marina Gereja COMANGO, Nor Farida G25 buat provokasi walaun dan otai macam setan bisu..

    Harap Anwar Ibrahim bapa Pluralisma Agama Malaysia nak bertindak..haahh lu fikir lah sindri... lagi hampeh.!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak payah nak pelik sangat. Yang tak pelik ialah sorang lagi penyamun ku nan iaitu kawan seperasuah najib didapati bersalah.kahkahkahkah

      Padam
  9. Ada sesapa nak ulas tahun 2020 yg berakhir minggu ini dan pencapaian Wawasan 2020 yg dilihamkan oleh Atok kite yang dicintaik ini..

    Sile le senaraikan kejayaan Wawasan 2020 ....


    ahaksss...!!

    BalasPadam
  10. Dalam suatu video Dr Mahathir mewakili isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali turut menyampaikan ucapan Hari Krismas kepada rakyat Malaysia yang menyambut perayaan itu.

    Menurut Ahli Parlimen Langkawi itu, beliau berharap mereka yang merayakannya menemukan kegembiraan dan ketenangan bersama keluarga dan orang tersayang.

    “Di masa yang sama dapat juga kita kongsi kesedaran tentang nasib rakan-rakan lain yang menghadapi kesukaran.
    “Semoga kemanusiaan kita terserlah dan membawa cahaya kegembiraan yang lebih terang di perayaan ini,” ujarnya.

    Atok bukan PM nak ucap Hari Krismas.. oopss mungkin kah ucapan utk pejuang COMAMGO Marina Gereja julang plakad kat jln raya dolu tu bersama anak cucu tok wan skali..!?

    BalasPadam
  11. 2020 menghampiri penghujung, apa jadi pada "kapsul masa" ditanam 29 Ogos 1995 Tun M di Putarjaya dolu..? Ceciter ceciter

    Tahun 2020 hampir tamat, kalau tak dapat saksikan sendiri tahun ini, harapnya tahun depan tercapailah hasrat jutaan rakyat Malaysia melihat kandungan kapsul masa ini.

    BENDERA berkibar di angkasa
    Lambang negara gagah

    Rakyat sepakat sehati sejiwa
    Tekad berbakti dengan megah

    Hadapi cabaran masa muka
    Penuh tenaga murni
    Bakti dicurah searah sehala
    Dengan wawasan yang suci
    Wawasan meningkat kemajuan
    Tiada lagi kepincangan
    Kemewahan rata dirasai
    Bersama kita nikmati
    Wawasan 2020
    Satu pandangan jauh
    Bukan impian malah kenyataan
    Bersama kita jayakan

    Itu merupakan lirik lagu Wawasan 2020 yang pernah masyhur suatu masa dahulu.
    Melodi ciptaan Akhbar Nawab dan dinyanyikan oleh penyanyi terkenal Roy itu secara ringkasnya menceritakan harapan rakyat Malaysia untuk melihat kemajuan pada tahun 2020.

    Wawasan 2020 merupakan ilham bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mensasarkan Malaysia mencapai negara maju pada tahun tersebut.
    Lalu, tidak hairanlah apabila generasi yang pernah membesar dengan lagu Wawasan 2020 itu sangat teruja dan tidak sabar-sabar untuk sampai ke tahun yang dianggap menyimpan '1001 rahsia'...




    Rahsia dah ketemui Rahsia Bailout.. kikiki..

    Harap maklum suma kat atas tu gebang jer lebih.. minggu dopan boleh le walaun dan atok bukak kapsul masa yg atok tanam 29.Ogos.1995 dolu tu.. haaah apo laie.. poie bukak copekk..!! menyomak mato orang pandang kapsul tuhh

    BalasPadam
  12. kopi pes dri Laman Reformasi..

    ISU SEMASA: 'MELAYU KHIANAT ISLAM ATAU ISLAM KHIANAT MELAYU'

    Isu daging tidak halal bukan perbuatan orang bukan Islam. Tetapi dilakukan oleh orang Islam. Syarikat milik orang Islam....

    Mohon dedah sapa dalang klu org Islam punya kerja..!!

    2. Modus operandinya mudah. Daging tidak halal masa masuk melalui pintu Kastam..ditukar kulitnya dengan pembungkusan jenama daging yang sudah biasa dalam pasaran... mohon dedah sapa punya kerja..

    3. Itu sebab senarai jenama bungkusan tidak boleh disiarkan. Takkan kerana itu Kerajan dan Jabatan Agama Islam takut untuk menyiarkan. Mungkin syarikat yang berjenama itu pun terlibat... tolong dedah segera

    4. Itulah menjadi tanda tanya orang Islam kenapa syarikat yang menggunakan jenama halal tersebut tidak buat aduan. Perkara sudah puluhan tahun berlaku...yang dedahkkan wartawan kerajaan sila dedah segera dalamg syarikat yg dikatakan guna nama org melayu.

    Bagaimana dalam kes ini siasatan mesti ditumpukan kepada Kastam dan MaQis.. dedah segera mesti ada kroni punya kerja...

    BalasPadam
  13. Daging kartel haram ni kroni sapa punya kirja... dah 40 tahun kartel buat kirja... 22 tahun 22 bulan kroni atok kaya raya, belen lagi kroni PM lain...

    Apasal kes daging kartel ni apasal SPRM, Menteri Pengguna Mentri Agama Terhegeh hegeh jer buat kerja...
    muskil kann kannn..!! Wawasan 2020 last minggu ni... kita dapat apa dng wawasan 2020 ni sebenarnya..!?

    BalasPadam
  14. CEO Tabong Haji tu dulu pernah keja di sebuah bank ...kata kawan yg keje bank dia kuat mencarut asal present ade lah maki hamun .... bila ade kes IT di bank dia trus blah dari Bank .. pelik tiba tiba trus resign dari bank...

    klu setakat pegang GLC company tu bukan duit mak bapak dia yg dibelanjakan... tak mencarut memuki mamantat suma pasai apa...

    BalasPadam
  15. Kelompok intelektual ini khabarnya memberi pandangan sudah tiba masanya penjajaran baru politik Malaysia berlaku. Enough politik perkauman dimainkan hanya utk menarik undi Melayu. Lebih penting sudah cukup negara ini pemimpin2 terpaksa mengikut telunjuk kemahuan Mahathir siapa yg patut menjadi PM.

    Malah pemimpin parti terbesar Melayu itu diberi penekanan atau pemahaman bahawa kerusi DAP adalah kerusi yg dimenangi ke atas MCA dan MIC.... tidak membabitkan kerusi Parlimen dan DUN Melayu. Jadi tidak perlu dibimbangkan tentang penjajaran baru bersama PKR dan DAP.

    Nnnpk tak betapa terdesaknya Atok sikarang ini... saja nk kasi walaun terkinja kinja... dah ada walaun niaga online saja jer kasi walaun panas injin

    mna tau walaun bawak panji itam kiki

    kikikikiki

    haahh tepokkk..!!

    BalasPadam
  16. AJOM MOH KITA BERPANTUN KALI INI
    WAWASAN 2020 DI HUJUNG MINGGU KINI
    40 THN SUPPLY BANGKAI KARTEL KRONI
    WAWASAN 2020 RUPANYA RAKYAT MAKAN BANGKAI ARI ARI


    KOH.. KOH.. KOH..!!



    YEEAHHAA... YEYYY YEEHHAA..!

    ALOOO MAMAK KASI ORDER DAGING BANGKAI BLACK PAPPER STIK KURANG PEDAS SATUU...!!!

    KOH KOH KOH..!!

    KIKIKI.. KAH KAH KOHH KOH KOH...

    BalasPadam
  17. Wawasan Atuk kepala bana di raikan ...

    Maka keluarlah produk "NASI ATUK KFC".

    kahkahkah

    BalasPadam
  18. WAWASAN 2020 & DASAR PENGSWASTAAN NEGARA : PELAJAR PERTENGAHAN TAHUN 80 - 90an ADALAH MANGSA SIJIL LULUSAN STPM SPM DIPLOMA DAN IJAZAH PALSU

    Bila kita renung semula sesiapa jadi pelajar di sekitar 1982 hingga 1995 mereka sangat terkesan dengan dasar dasar kerajaan. Dasar Pandang Ke Timur, Dasar Pengswastaan, Dasar Industri Berat dan Dasar Wawasan 2020.

    Tanya saja pelajar STPM masa tahun 80-90an aliran Sastera dan Sains itu. Soalan Kertas Am STPM mesti ditekankan dasar dasar itu. Cikgu dan murid pun naik 'sheikh' dengan menekankan soalan ini akan masuk periksa. Ke hulu hilir tengok TV RTM (TV 3 blom ujud) baca suratkhabar, buku majalah pelajar , majalah diskusi dll utk tambah info.

    Tentu saja jawapan dasar dasar berikut akan bonyi hebat hebat belako. Ke main pecah palo nak ingat Dasar Pengswastaan, Dasar Pensyarikatan, Wawasan 2020 dengan impak dan kesan suma nak kena ingat dan hafal bagai..!

    Begitu jugak dng Novel Salina yang jadi rujukan subjek STPM aliran sastera. Novel yg mengangkat perjuangan bangsa dan agama konon. Tapi akhirnya diri penulis Novel Salina A. Samat Sait melutut sembah jadi barua DAP@Lee Kwan Yew. Tak ke babi namer nyer tuu..!!

    Begitu juga Impak dasar dasar tadi pada ekonomi dan kesan pada masyarakat dan individu.Jawapan Dasar Pengswastaan yang kunun nya akan memakmurkan negara maysarakat yg efisien pada masa itu sebenarnya salah belako.

    Suma kertas jawapan hanyalah gula gula penyedap hati cikgu dan pemeriksa kertas soalan blake. Suma hampehh..!! Demer dan mengkomer suma udah tak layak dapat Sijil STPM Degree atau Diploma. Demer ni sebenornya dapat sijil palsu. Jawapan perperiksaan menipu belake reality nyer sekarang indah khabor dari rupe..!

    Dasar pengswastaan jawapan sebenor nya ialah membailout kroni dan mengayakan anak cucu kroni yang paling tepat. Dasar yang mengayakan anak cucu dng pink form dan kroni bukan utk rakyat. Kalau ada utk rakyat pun seciput pink form dari majikan.

    Jawapan dasar pengswastaan utk rakyat sekadar pink form demi kayakan anak cucu dan kroni. Bailout kroni pink form dan anakcucu kaya raya ialah point jawapan sebenar

    Jawapan tambahan sekiranya Dasar Pengswastaan tidak berjaya ialah "Itu bukan salah saya... itu salahkan bla bla bla.."

    Sebabnya mudah minggu ini Wawasan 2020 melabuhkan tirainya. Yang mencipta dasar bodoh ini pun tak sedor diri tapi masih tergilakan kuasa.

    Apalah nasib kami yg bersekolah pertengahan 80-90an kami sebenarnya yg memiliki sijil palsu sbb kami jawab bukan fakta suma palsu lain dari fakta yang terkini.

    Bailout, pink form, kayakan anak cucu dan kroni tiada dalam kertas jawaban kami dolu. Jawapan bonos pula bagi Dasar Pengswastaan ialah "Itu bukan salah saya, itu salah najib"..! kikiki..!

    Link bawah ini mungkin Dasar Pengswastaan sekarang ini

    https://www.penangkini.com/2020/12/kereta-dijadikan-rumahair-kopi-ganti.html?m=1

    Sekarang terbukti dasar Pandang Ke Timur Dasar Pengswastaan jawapan yang tepat ialah bailout anakcucu dan kroni. Pemimpin yang mengilhamkan dasar ini diakhir hayatnya bertukar melutut jadi barua DAP@ Lee Kwan Yew..!! Tak ke babi namernyer tuh.!!

    (Fakta link kat bawah ni haa... yop bukan fitnah)

    https://ismaweb.net/2020/05/19/berubah-pendirian-terhadap-dap-tun-m-bacul1/

    Kesian kami akhirnya jadi mangsa memiliki sijil palsu STPM, Diploma dan Degree palsu era 80-90an sebab reality nya jawapan kertas peperiksaan mcm langit dengan bomi..!!

    Sepatutnya soalan Kertas Am STPM tahun ini (kalau ada lagi lah Kertas Am.. kikiki) elok diulang soal berkenaan Dasar Pengswastaan dan Wawasan 2020 semula pada tahun ini.

    Supaya pelajar tahun ini boleh menjawab dengan fakta terkini berkenaan Dasar Pengswastaan dan Wawasan 2020 terbaru kali ini.. Agak agaknya kali ini pelajar jawab camner pulak yerr..!! kikikiki..

    Haah baru lah pelajar yg lulus dapat sijil tulin kerana jawapan nya tepat dan tulin. Kepada walaun yg tak puas hati dengan fakta di atas elok kau senaraikan kejayaan atok kau berkenaan dasar dasatt tsb.. sile lee

    Haahh tepokk..!! kiki koh koh..

    BalasPadam
  19. Wahai penyokong PKR dan Otai otai reformasi sekelian. Kenyataan atok untuk PKR dan otai otai sekelian.. baca.. baca.. dan baca..kenyataan atok..!

    Menurut Mahathir penglibatannya ketika berada bersama PH sewaktu pilihan raya umum 2018, telah membantu meningkatkan sokongan orang Melayu terhadap gabungan itu.

    "Saya telah membantu pembangkang untuk menang (pada PRU14) kerana saya telah bawa sokongan orang Melayu.

    Dr Mahathir berkata dia sudah lama kenal Anwar dan tidak mempercayai Anwar dengan berkata di sidang amanat Parti PejWamg.

    "How many times he claimed that he had strong, convincing and formidable majority? Eh, you pi baliklah (why don't you just go away).

    "DAP yang tidak pernah memperolehi lebih dari 18 kerusi, mendapat 42 kerusi kerana sokongan orang Melayu yang saya bawa," katanya dalam temubual dengan China Press.

    Untuk rekod, PH memenangi 89 kerusi pada pilihan raya 2013 dengan DAP memperolehi 38 kerusi parlimen. Gabungan itu, dengan bantuan Bersatu yang diasaskan oleh Mahathir, memenangi sejumlah 113 kerusi parlimen pada pilihan raya 2018.

    Walaupun sokongan orang Melayu terhadap PH meningkat, usahanya untuk meraih undi Melayu di kawasan pedesaan masih terhad dengan Bersatu hanya meraih 13 kerusi.

    Mahathir berkata dia ingin bekerjasama dengan Anwar tetapi presiden PKR itu telah menolak cadangan tersebut...Boleh pakai ker atok cakap ni wahai otai otai reformasi sekelian..!? lu fikir lah sindiri..!

    "Apa yang telah saya lakukan kepadanya? Saya telah membebaskannya (dari penjara) dan saya belum sampai masa untuk mengundurkan diri. Tapi saya undurkan diri lebih awal... Betul ke kenyataan si fitnah jijik lidah bercabang ni wahai otai otai sekelian..!?

    "Saya tidak menghalangnya, saya mahu bekerja dengannya, saya katakan kepadanya,'baiklah, jika kamu tidak suka saya.
    Betul ke apa yang atok cakap ni wahai otai sekrlian..!?

    Berilah saya enam bulan (lagi) kerana jika kamu tidak mempunyai sokongan orang Melayu, pembangkang tidak boleh menang," kata Mahathir.

    Haahh otai otai sekelian dah baca ker..!? lu fikir lah sindri..!! Gadoh jangan tak gadoh.. selagi nyawa belum sakarat bergadoh lah kau orang sesama sindri sampai mamposs..!!

    Link bawah ni haaah..otai Budin jawab apa yang atok kau kato kat atas tadi..

    https://wrlr.blogspot.com/2020/12/tujuh-fakta-menyanggah-mahathir-yang.html?m=1

    koh.. koh.. koh..!!

    Haahhh sila gadoh dan tepokkkk..!!

    koh koh koh...!!

    #popcorntambah

    BalasPadam
  20. Zeti lantikan Mahathir. Najib Bebas tanpa lepas. Bank Negara tahu tapi buat senyap bodoh

    Jika dibuktikan bahawa keluarga Tan Sri Zeti telah menerima dana melebihi RM100 juta dari Jho Low termasuk dana yang berasal 1MDB yang disimpan dalam bank di Singapura, ia mungkin mempunyai impak kepada kes SRC bossku sebab Zeti yang cadang bossku gunakan akaun bank atas namanya (dan bukan atas nama parti) untuk menerima derma asing.

    Dan asas bagi kes-kes mahkamah SRC dan 1MDB bossku ialah dana asing yang dikatakan berasal dari SRC dan 1MDB pernah masuk ke dalam akaun bank atas namanya.

    Link bang non batu api kan Zeti.. koh koh koh

    https://ttkm.com.my/2020/12/31/anwar-minta-zeti-jelaskan-dakwaan-akaun-keluarganya-kait-kes-1mdb/amp/

    Semasa menjatuhkan hukuman, hakim SRC (yang tiba-tiba ditukar rejim Mahathir selepas perbicaraan kes bossku telah bermula) mengesahkan bahawa bossku telah beberapa kali meminta BNM dan CEO Ambank untuk memantau akaun bank atas nama Najib dan memberitahu Najib jika ada transaksi-transaksi yang meragukan.

    link bawah Zeti dan Tun panas montot.. koh koh koh..

    https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2020/12/31/sah-ahli-keluarga-zeti-mengaku-terima-wang-1mdb/?fbclid=IwAR3JgFRsf87RDtzru1MWEugAxdndZZVdSQI2a68RrFLqxuwS9NojTksQj6c

    CEO Ambank juga pernah memberitahu mahkamah bahawa dia telah merujuk kepada Zeti berkali-kali berhubung transaksi-transaksi akaun bank bossku.

    BalasPadam
  21. ZETI PERLU TAMPIL JELASKAN TUDUHAN JHO LOW BERI DANA KEPADA KELUARGANYA

    Bagi membersihkan namanya dan keluarga, buat laporan polis terhadap Raja Petra serta bersumpah laknat... walaun lu fikir itu Zeti barua Tun ada brani bikin ka...!??

    koh koh koh...

    BalasPadam
  22. Kapsul masa Wawasan 2020 itu kini berada di Kompleks Dataran Pahlawan Melaka. Dahulu, masa Rahim Tamby Chik jadi Ketua Menteri Melaka, wasiatnya bahawa amanat dalam kapsul ini hendaklah dibacakan kepada rakyat Malaysia dalam tahun 2020.

    Kapsul masa Wawasan 2020 yang pernah ditanam Tun Dr Mahathir Mohamad semasa menjadi Perdana Menteri keempat di Melaka hendaklah dibuka dan amanat tersebut dibacakan kepada generasi hari ini.

    Tan Sri Rahim Tamby Chik berkata, perlu bagi pihak berkuasa, kerajaan negeri dan Muzium Melaka mengambil inisiatif tersebut bersama Muzium Negara dan Arkib Negara.

    Majlis itu kelak boleh dijadikan seperti sebuah Deklarasi Nasional, kata Pengerusi Yayasan Penggerak Wawasan (YPW) itu yang merupakan bekas Ketua Menteri Melaka.
    “Amanat yang hendak disampaikan adalah, kecemerlangan pada masa itu akan dibaca. Ia macam wasiat."

    Khabarnya, terdapat tiga kapsul masa yang ditanam para pemimpin negara 28 tahun dahulu.

    Selain kapsul masa Dr Mahathir di bangunan The Mall Kuala Lumpur yang akan dibuka pada 2087, dua lagi dimuatkan mesej Datuk Seri Anwar Ibrahim (pada ketika itu Menteri Pendidikan Malaysia) dan Tun Daim Zainuddin (Menteri Kewangan).
    Kedua-duanya ditanam sekitar Bursa Malaysia.

    Kapsul masa bukan ditanam Tun saja rupanya Anwar dan Tun Daim pun tanam kapsul masa juga.

    ps: Elok dibuka saja kapsul masa menuju Wawasan 2020. Nak tanam lama lama saja nak buat geli geli rakyat Malaysia buat apa.!? Lagi meluat rakyat melihat gelagat pemimpin ini.

    BalasPadam
  23. Kerat empat pun ambo takkan masuk parti Dr. Mahathir’ - Ku Li

    koh koh koh...!!

    BalasPadam
  24. Anok Zahid dilantik ahli Pengurusan SME Bank

    Beliau pernah mengacara rancangan Inspirasi Ramadan di Radio Malaysia.

    Gelaran Datuk diterima berasaskan kerjaya beliau sebagai Ketua Komunikasi Korporat di SPNB.

    Nurul juga mempunyai bakat dalam bidang fesyen dan merupakan seorang pereka fesyen hijab di Couverture KL.

    Berusia 41 tahun, beliau juga pernah memiliki sebuah syarikat pengurusan acara, Karya Bonda Sdn Bhd dari tahun 2007 hingga tahun 2012.

    Orang fesyen dilantik kerja bank... abis ler org UMNO jadi rebusan..

    koh koh koh.... klu nak UMNO idup lama tendang Zahit cepat..

    kikiki

    BalasPadam
  25. APA LAH SUSAH NAK JATUHKAN PAKATAN NASIONAL
    FIKIR RELEX PUJUK SAJA AHLI PARLIMEN BARISAN
    BELI 5 MP BUKAN GANG MAHKAMAH SECARA PUKAL
    MAKA LINGKUP LAH KERAJAAN PN PROKSI ATOK BANGANG

    ahli UMNO yang tiada jawatan atau jawatan kecik gaji takat 30K - 70K sekor sebulan kumpul 2 tahun baru setakat 3 jota saja.. trus beli 10 juta sorang secara pukal melingkup lah kerajaan PN@Tun. Dapat pujuk 5 MP saja dah melingkup kerajaan PN.

    Kalau dulu sampai ke Taiwan nak beli MP BN ari ni beli 6 MP Barisan Nasional buat siaran langsung sidang media yg dibeli jadi calon bebas... maka melingkup lah Kerajaan PN...Tak payah tunggu PAU bagai..!!

    alahaii..


    susah sgt ke nak buat...!?

    BalasPadam
  26. Kat laman che det ada tulis pasal 'rulez of law' banyak juga yg atok pointkan... baru baca point ke 2 rasa kembang anak tekak nak muntah... trus out dari blog che det..

    yg aku baca itu bukan rules of law atok rasa macam rules of kepalo butuh atok jerr...

    BalasPadam
  27. Sorang hero machang tanpa dijual beli dengan duit sudah keluar sokong PN. Rakyat perlu pemimpin berperinsip utk mrntadbir bukan prinsip kat bibir saja lam hati pengkhianat batu api..


    Esok nyawa PN sudah tinggal sakaratul maut, nnpk sakarat maut akan jemput tun, assmin dan yiddin sekali guss..

    kikiki..

    BalasPadam
  28. PN SEBENARNYA SUDAH TUMBANG
    BANG NON PLAK MALU MALU KE DEPAN
    TUNJUKKAN SAJA NUMBER SILA BENTANG
    INI MASA KAU KALAU TAK KEMPUNAN

    KLU JADI PM JANGAN DI LUPA
    BALAS SEGALA 'JASA' TUN SEMUANYA
    'JASA' NYA BESAR SAMPAI KE SANA
    SBLOM DIA MATI TARUK SG BOLUH YER..

    YUR TIME OR NO TIME... NEXT PRU MUNGKIN GIGIT JARI KLU PELUANG DAH ADA DEPAN MATA KINI

    AKO TENGAH BATU API KAN ALJUB NIH..!!

    HAAHHH TEPOKKK...!!

    BalasPadam
  29. Gang mahkamah bertindak lebih awal dari Perhimpunam Agong UMNO 30 January 2021.

    Lebih ramai ahli Parlimen Umno akan tarik sokongan terhadap Muhyiddin, kata Nazri

    Lebih ramai ahli Parlimen Umno mungkin dijangka mengikut jejak langkah ahli Parlimen Machang Ahmad Jazlan Yaakub dan menarik sokongan kepada kerajaan, kata Nazri Aziz.

    Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata, lebih ramai yang akan mengikut contoh Jazlan yang hari ini mengumumkan tidak lagi menyokong Muhyiddin sebagai perdana menteri.

    10 UMNO MPs

    Pekan – Najib

    Bagan Datoh – Zahid Hamidi

    Pasir Salak – Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman,

    Pontian – Datuk Seri Ahmad Maslan

    Padang Rengas – Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz

    Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin

    Kimanis – Datuk Mohamad Alamin

    Machang – Datuk Ahmad Jazlan Yaakub

    Paya Besar – Mohd Shahar Abdullah

    Parit – Mohd Nizar Zakaria

    Walaupun kemelut Perak telah melabuhkan tirainya dengan pelantikan menteri besar dari UMNO, namun krisis perebutan kuasa jawatan nombor satu negara belum menampakkan pengakhirannya.

    Selain Jazlan, ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah sebelum ini juga menyatakan tidak menyokong Belanjawan 2021 bulan lalu apabila mempersoalkan keabsahan kerajaan Muhyiddin.

    Walaupun dengan ‘nafas baharu’ oleh 10 MP UMNO itu, adakah Anwar akan dapat mengumpulkan SD yang secukupnya untuk membentuk kerajaan baru dengan majoriti mudah, apatah lagi majoriti besar ‘kukuh dan menyakinkan’ seperti yang didakwa beliau sebelum ini.!?

    Sekiranya ramalan ini jadi kenyataan maka hari hari terakhir Tun Mahathir semakin tidak menentu dan legasi yang dicipta akan musnah sekelip mata.

    BalasPadam
  30. Sekiranya Perdana Menteri Muhyiddin Yassin hendak menyelesaikan krisis politik yang berlaku ketika ini sebenarnya senang saja.

    Gugurkan atau tarik balik kesemua kes mahkamah yang melibatkan pemimpin-pemimpin Umno dan juga keluarga mereka.

    Tok Pa Assmin join atok dolu ...tak kena sebarang tuduhan terima wang 1mdb dam salah laku moral..

    Keluarga Zeti dpt RM120juta wang 1MDB, 'conflict of interest' dan mahkamah atas arahan atok memberi amaran keras minta najib tutup mulut dlm fb... atok boleh buat Yiddin pun boleh juga buat.

    Macamana seorang Gabenor Bank dapat RM120 juta wang 1MDB terdapat suatu 'conflict of interest' pada Zeti dari Jho Lo tetapi era Tun jadi PM hanya sekadar tutup mata sambil memfitnah Najib..!?

    Rule of law kepala bana atok..!!

    Kalau PM seterusnya mat somborit, bertiang tiang lah bendera pelangi di Putrajaya. Hikhikhik.. Mat semburit masih teruskan penjualan aset era PM7 dan PM7.1 Masih bailout company kroni PM7&7.i yg bangkrap.

    Sekadar kerajaan boneka kpd PM7&7.i baik tak payah jadi PM. Amalan sama akan diteruskan...mengutamakan legasi kaya dan minta raykat ikat perut.

    Gugur kes suma kau tim..!!

    BalasPadam
  31. PUAK REFORMASI MENCIPAN MARAH UMNO MP
    KLU DOLU TAK SOKONG SUDAH ADA MAJORITY
    WAHAI OTAI REFORMASI WALAUN AL JUBURI
    SAH BANG NON TIDAK DIKEHENDAKI PUAK SANA & SINI


    MULA LAH OTAI REFORMASI ULANG TAYANG BAJER DOLU
    KLU DOLU X SOKONG MESIA DAH BER'PM'KAN ALJUBURI
    SKG DAH TERBENTANG ALJUBURI KENA MAIN SANA SINI
    SAH KINI OTAI REFORMASI KEKAL BODOH ABADI


    KIKIKIKI...!!

    BalasPadam
  32. kenapa la restoran di tutup kedai makn ditutup... buat le satu meja seko makan pun tak apa.... gilooo...!!

    BalasPadam
  33. Permis makanan di mall, shopping kompleks kjaan dan swasta, di dlm lot kedai dan bangunan persendirian terjejas teruk. Compitation dng peniaga tepi jalan sudah menjejaskan peniaga dlm bangunan... dan tak boleh makan lansung di permis tsb... 2 minggu lagi permis makanan dlm bangunan akan lingkup gulung tikar... sekurang kuramg nya benarkan makan di situ dan ikut SOP

    fikir fikir kan nak bayar sewa permis bil api air... peniaga tepi jalan tak perlu nak fikir bayar sewa bil api air maintanence kira ok lagi.. yg berniaga dlm bangunan rumah kedai yg terjejas teruk... sekurang kurang benarkan mereka makan didlm permis dng SOP yg sediada..!!

    Selamat meLingkup dalam masa 2 minggu dri skg klu tak ada perubahan maka

    ainillahhiwainnihilarajoounn..!!

    BalasPadam
  34. Mahathir says may work with Umno again, on one condition… Fuck you lah..!!

    Former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad said today he would be open to working with his former party Umno again but with a caveat. You resigned already from UMNO no body force you to resign.. now you ask what should doing for UMNO members..!

    Fuck you asshole..!!

    He said party leaders charged in court for any crimes, whether they have been found guilty or not, must step down from leadership roles before he would consider cooperating.

    When your Party Pejuang is still in incubator and time is running out for PRU 15to save his legacy and crony then still want to warn UMNO what is the best to do...!!

    Fuck you...!!

    BalasPadam
  35. Diktator or dickhead Malaysia..!!

    satu temubual dalam temu bual bersama stesen radio BFM, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa Tan Sri Muhyiddin Yassin seorang Diktator.

    Menurut Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) itu, penguatkuasaan darurat itu dibuat bagi membolehkan Perdana Menteri terus berkuasa.

    Kata Dr Mahathir, meskipun sudah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) namun Muhyiddin tetap memilih untuk melaksanakan darurat kerana terdesak untuk mengekalkan kuasanya.

    “Kita mengorbankan demokrasi untuk berikan beliau kuasa penuh... buat apa beliau suka. Beliau dalam erti kata sebegitu adalah seorang diktator.

    Atok lah diktator atau dickhead Malaysia..!? atau dua dua skali..!?


    kikikikiki..

    BalasPadam
  36. Ari ni ari ke 15.1.2021 Wawasan 2020 meninggal kan kitee meh ler nyanyi sesama... jgn lupo kapsul atok..

    koh koh koh..

    Lirik lagu Wawasan 2020

    Bendela berkibar di angkasa
    Lambang negara gagah..

    Rakyat sepakat sehati sejiwa
    Tekad berbakti dengan megah

    Hadapi cabaran masa muka
    Penuh tenaga murni
    Bakti dicurah searah sehala
    Dengan wawasan yang suci
    Wawasan meningkat kemajuan
    Tiada lagi kepincangan
    Kemewahan rata dirasai
    Bersama kita nikmati
    Wawasan 2020
    Satu pandangan jauh
    Bukan impian malah kenyataan
    Bersama kita jayakan

    Wawasan 2020 ari ini last day, apa jadi pada "kapsul masa" ditanam 29 Ogos 1995 Tun M di Putarjaya dolu..?

    Elok rasanya kasi buka semula kapsul tu... kita nak tengok apa yg hebat dng kapsul itu..!!

    Susah sgt nk bukak kita sewa ja jentolak kasi bongkar kapsul tu... klu susah sewa jentolak kasi bom ajer kapsul tu...Setakat tanam lama lama nak geli geli wat ape..buat menyemak mata..!? mengabis kan boreh..

    koh .. koh .. koh...

    Tahun 2020 pun dah tamat. Walaun atok tak nak citer kehebatan wawasan dier ni... cite lah skett senarai kan apa wawasan yg dah dicapai... memalu plakkk ... kikiki


    koh koh koh... kikiki.. kah kah koh koh koh..

    BalasPadam
  37. Alo atok bodoh nak buat apa nak guling guling atas jalanraya..!? Ini pasal Covit19 penyakit atok bodoh...!?
    Ini bukan guling guling pasal politik toksik COMANGO Seksuality Merdeka macam kat Jalan TAR dulu dulu.

    Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, rakyat Malaysia tidak pernah membuat himpunan tunjuk perasaan di jalan sehingga menyebabkan kerajaan perlu melaksanakan darurat.

    Beliau berkata, apa sahaja arahan kerajaan sepanjang tempoh membendung penularan wabak Covid-19, semuanya dipatuhi dan dituruti dengan baik oleh rakyat.

    Himpunan COMANGO Marina Gereja bersama cucu lisbo tok wan dng julamg plakad bagai ini pasal penyakit Covit19 la oramg tua bodohhh....

    Dah tua nak mampos masih nak membatu api...

    BalasPadam
  38. sekiranya moral semua calon macam hampeh di sesuatu kawasan elok undi calon bebas ssaja... harap uncle kentang, ebit liew, ngo ngo islam bertanding bebas.... supaya nama nama yg moral rendah seperti anwar ibrahim, azmin, mahathir, boboi, nazri, hanipa, tajuddin, mujahit, mat sabu, kalit samat dll di longkangkan trus

    BalasPadam
  39. Saja kopi pes dri blog barua atok Kluang Dimond(KD)

    Mahathir sedia bekerjasama dengan UMNO dengan syarat?.. bersyarat mcm i-sinar pulak kikiki

    Ini hanyalah satu suasana untuk umno segera undurkan zahid dan najib..
    (Secara auto pecacai sekeliling yg melingkupkan umno turut mampus)

    Muhyiddin mungkin lebih SELESA jika Ismail Sabri yg mengetuai umno.

    Dan.paling baik jika Muhyiddin sendiri dipelawa untuk memimpin umno - bukan Mahathir... klu org UMNO jumpa orang tua lidah bercabang ni tepi jalan elok kasi penyepak masuk longkang truss..

    PS : Terdesak sangat nak selamat kroni anak cucu. Parti PejWang pun tak mampu nak tubuh.. hang pi guling atas jln raya sama anak cucu mana tau Yiddin luluskan PejWang. Skg nak acah acah mintak kerjasama dng UMNO bagi syarat bagai... dlm masa yg sama nak acah acah kerjasama dng Bang Non dlm PH.
    Ni lah nasib orang tua lidah bercabang fitnah jijik akhir hayat. Macam taik hanyut terapung dlm sungai, klu taik tersangkut kat mana mana ranting kat situ lah taik bergayut.

    BalasPadam
  40. NAGAQQ: AGEN BANDARQ BANDARQ ONLINE ADUQ ONLINE DOMINOQQ TERBAIK

    Yang Merupakan Agen Bandarq, Domino 99, Dan Bandar Poker Online Terpercaya di asia hadir untuk anda semua dengan permainan permainan menarik dan bonus menarik untuk anda semua

    Bonus yang diberikan NagaQQ :
    * Bonus rollingan 0.5%,setiap senin di bagikannya
    * Bonus Refferal 10% + 10%,seumur hidup
    * Bonus Jackpot, yang dapat anda dapatkan dengan mudah
    * Minimal Depo 15.000
    * Minimal WD 20.000
    * Deposit via Pulsa TELKOMSEL & XL
    * 6 JENIS BANK ( BCA , BNI, BRI , MANDIRI , CIMB , DANAMON )

    Memegang Gelar atau title sebagai AGEN POKER ONLINE Terbaik di masanya

    Games Yang di Hadirkan NagaQQ :
    * Poker Online
    * BandarQ
    * Domino99
    * Bandar Poker
    * Bandar66
    * Sakong
    * Capsa Susun
    * AduQ
    * Perang Bacarrat (New Game)


    Info Lebih lanjut Kunjungi :
    Website : NAGAQQ
    Facebook : NagaQQ official
    WHATSAPP : +855977509035
    Line : Cs_nagaQQ
    TELEGRAM :+855967014811

    BACA JUGA BLOGSPORT KAMI YANG LAIN:
    Win naga
    Cerita seks
    story world
    Daftar NagaQQ

    BalasPadam
  41. CELAH MANA WANG 1MDB HILANG DICURI

    Pemulangan wang 1MDB bukti dakwaan Tun tidak benar, kata Najib

    Perkembangan ini jelas menyangkalkan tuduhan Tun sebelum ini bahawa DoJ tidak akan teruskan kerjasaman dengan kerajaan PN ataupun kerajaan PN tidak akan teruskan usaha untuk mendapat semula semua dana yang dikatakan hilang,” kata Najib.

    Najib mengulas laporan bahawa DoJ memulangan AS$300 juta yang didakwa diseleweng daripada dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hari ini.

    Mei tahun lalu, AS mula memulangkan dana yang berjaya ditemui semula, membabitkan bayaran pertama hampir AS$200 juta (RM836 juta)

    DoJ dalam kenyataannya, berkata, ia menjadikan jumlah keseluruhan wang 1MDB yang dipulangkan adalah sebanyak RM2.6 bilion (AS$600 juta).

    “Namun US$620 juta hanya sebahagian kecil daripada US$4.5 bilion yang sepatutnya dikembalikan kepada 1MDB sebelum 30 Disember 2020 jika perjanjian penyelesaian dengan IPIC milik kerajaan Abu Dhabi diteruskan.

    “Namun kerajaan Tun@PH dahulu telah membatalkan perjanjian penyelesaian asal yang ditandatangan pada masa BN. Kerajaan PH juga menolak tawaran IPIC yang disyorkan oleh DOJ sekali lagi pada tahun lepas seperti didedahkan minggu lepas,” kata Najib.

    Najib berkata, kerajaan sepatututnya meneruskan perjanjian penyelesaian dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) jika mahu mengambil balik semua wang 1MDB yang didakwa hilang secara sekaligus.

    Zeti lantikan Tun Mahathir. Najib Bebas tanpa lepas. Bank Negara tahu tapi buat senyap bodoh

    Jika dibuktikan bahawa keluarga Tan Sri Zeti telah menerima dana melebihi RM100 juta dari Jho Low termasuk dana yang berasal 1MDB yang disimpan dalam bank di Singapura, terdapat ' conflict of interest' Zeti mempunyai impak kepada kes SRC bossku sebab Zeti yang cadang bossku gunakan akaun bank atas namanya (dan bukan atas nama parti) untuk menerima derma asing.

    Dan asas bagi kes-kes mahkamah SRC dan 1MDB bossku ialah dana asing yang dikatakan berasal dari SRC dan 1MDB pernah masuk ke dalam akaun bank atas namanya.

    Link 'conflict of interest' Zeti kes 1MDB.. koh koh koh

    https://ttkm.com.my/2020/12/31/anwar-minta-zeti-jelaskan-dakwaan-akaun-keluarganya-kait-kes-1mdb/amp/

    “Niat jahat Tun@PH sudah dikesan awal lagi. Jika semua wang 1MDB yang didakwa hilang dikembalikan oleh IPIC sebelum akhir tahun 2020 ini, maka Najib tak rompak apa-apa. Itu bercanggah dengan propaganda Tun.

    Dah curi duit boleh pulak dipulangkan duit yang dicuri. Tak cukup dengan pulangkan duit curi (fitnah curi) si pencuri boleh buat sumpah laknat lagi....

    Baik sungguh pencuri itu kann..!!

    BalasPadam
  42. Barang barang shopping dan barang krmas tampas kat Pavillion consigment item apa cerita sekarang... dah melingkup kes ni ke atau tidak...!? Pulis Singh tu lari kat Sweeden sah lah Amit Bedul tak boleh cari... nak tunggu alhezeera jugak lah tueww cari kan...


    kikikiki... wahai walaun sklian celah mana barang tu skg melinngkup nih...

    BalasPadam