Sabtu, 3 Julai 2010

Suara Perkasa...! KDN Buat Kerja Lain Laa..Baru sehari beredar dalam pasaran, ketua pengarang akhbar rasmi Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) Suara Perkasa dipanggil memberikan penjelasan kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN)

Ketua pengarangnya Daud Ibrahim berkata beliau dipanggil memberikan penjelasan kepada kementerian itu pada Isnin ini berhubung artikel muka depannya yang mendesak timbalan menteri pelajaran Datuk wee Ka Siong ditahan bawah ISA.

Dalam laporan muka depannya semalam, Suara Perkasa memetik Timbalan presiden PERKASA Datuk Abdul Rahman A Bakar sebagai mendesak Wee memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia kerana didakwa mempertikaikan biasiswa Mara.

Dalam artikel berjudul "Tahan Ka Siong bawah ISA" beliau dilaporkan berkata, jika Wee enggan meminta maaf, PERKASA akan memastikan orang Melayu tidak mengundi Wee pada pilihan raya umum akan datang.

Daud juga memberitahu, KDN juga mahukan penjelasan berhubung satu artikel pada mukasurat 19 tabloid dua kali sebulan itu yang bertajuk "Akhbar Cina... kenapa KDN takut bertindak?". Artikel itu antaranya mengkritik orang-orang Cina yang 'di sebelah sana' yang sering menyerang PERKASA, yang kononnya menimbulkan rasa tidak puas hati kaum Cina.

Artikel itu juga antaranya mendakwa "serangan rasis" tersebut diteruskan saban hari dengan anggapan orang Melayu tidak membaca akhbar berbahasa Cina.

Daud juga memberitahu, pengarang Suara Perkasa Amirudin Mohamad turut dipanggil dan telah memberikan penjelasan kepada beberapa pegawai kementerian itu di ibu pejabatnya di Putrajaya hari ini. "Saya anggap ini sebagai satu cabaran kerana belum ada akhbar yang mengetengahkan isu-isu orang Melayu. Saya akan berikan kerjasama penuh,"katanya.

Daud berkata, beliau juga tidak takut terhadap tindakan KDN itu kerana "ia merupakan proses biasa." "Setiap artikel yang dianggap panas dirujuk dahulu dengan penasihat undang-undang PERKASA," katanya.

Amirudin selesai memberikan keterangan kira-kira sejam bermula jam lima petang tadi manakala Daud pula akan hadir bagi sesi yang sama pada jam 12 tengah hari pada Isnin depan.

Komen

KDN Bukan main lagi bersemangat dalam isu Suara Perkasa ni ya! al maklum lah bila nak jaga hati seekor beruk cina yang cauvinist dan rasis maka cepat lah KDN mengambil tindakan! Tak sempat Amaran pun...!

PM telah pun mengulas bahawa Perkasa BUKAN nya pertubuhan yang rasis dan mengancam ketentraman awam dalam negara. Diharap KDN boleh baca dan faham kan hujan YAB PM tu...

Yang boleh mengancam ketenteraman ialah kenyataan bodoh Ka Siong yang jelas mempertikai hak dan keistimewaan Melayu dan Bumiputera yang memang telah terjamin didalam Perlembagaan Negara!

Perkasa hanya 'memberi aksi' atau respond kepada kebodohan dan kelancangan serta keceluparan mulut kurang ajar dan biadap ini! Persoalan tentunya ialah siapa yang menyebabkan insiden ini berlaku? Puncanya siapa?

Kalau Ka Siong beradab, sopan dan menghormati hak orang lain maka takkan timbul reaksi begini! dan rasanya Perkasa mengambil tindakan yang cukup 'minimum' dalam membalas kebiadapan 'maksimum' Ka Siong ini...

KDN buat kerja lain laa...

1 ulasan:

  1. P***M***k,puna KDN terutama menterinya, kalau akhbar pro kerajaan bukan main sombongnya menggunakan kuasa tapi kalau akhbar pro pembangkang berpuluh tahun menyebarkan fitnah dan hasutan tak berani nak ambil tindakkan. Sama juga kalau pembangkang buat ceramah tak ada permit sanggup tunggu sampai habis ceramah,tapi kalau pro kerajaan baru nak mula aje di rampasnya barang-barang.

    Akhbar Pembangkang yang sepatutunya di jual/edarkan hanya kepada ahli sahaja (sepertimana syarat penerbitan) di biarkan di jual bersepah-sepah tak di ambil tindakkan pulak,aku nasihatkan kuncu-kuncu menteri amaran nie, kalau nak tunjuk kuasa biarlah adil dan bertempat,bacalah betul-betul kenyataan Ibrahim Ali,ada ke dia menghasut melayu supaya bunuh cina. Baca balik akta hasutan,fahamkan betul-betul. Kalau setakat persepsi lupakanlah.Buat malu kementerian aje,pergilah buat kerja rampas akhbar yang salah gunakan permit. Jangan sampai KDN di anggap bersekongkol dengan media/agen penyebar fitnah.

    BalasPadam