Isnin, 27 April 2015

Sejak Bila Banduan Boleh Mengundi..!


Cukup cukup la..! Kerajaan pun jangan merelakan diri menjadi kuda bangsat puak haram jadah ni..!

Kelonggaran untuk menentukan sama ada Datuk Seri Anwar Ibrahim boleh mengundi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Permatang Pauh diserahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
"Mungkin SPR akan meneliti fasal-fasal yang akan memberi peluang kepada banduan untuk mengundi...tetapi setakat yang saya tahu, banduan tidak ada hak untuk mengundi.
Jika terdapat fasal untuk membenarkan banduan mengundi, saya pasti SPR akan menyediakan kertas undi untuk dihantar ke Penjara Sungai Buloh untuk individu itu mengundi," kata Zahid yang juga pengarah PRK Permatang Pauh.
Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas kenyataan naib presiden PKR, Nurul Izzah Anwar supaya memberi kelonggaran kepada bapanya untuk mengundi.
Sementara itu, Nurul Izzah berkata permintaan beliau itu sejajar dengan saranan Ahmad Zahid pada Julai 2013, bahawa kementerian sedang mengkaji mekanisme yang sesuai membolehkan banduan mengundi pada pilihan raya akan datang.
"Saya sambut baik saranan Menteri Dalam Negeri dan mencadangkan agar PRK Permatang Pauh dijadikan projek perintis kayu ukur, dengan membenarkan Anwar, yang kami tegaskan sebagai tahanan politik, mengundi pada 7 Mei nanti," katanya dalam sidang media berasingan.
Menurut Ahmad Zahid ketika itu, antara aspek yang perlu diteliti ialah mengenai undang-undang yang diperuntukkan di bawah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk membenarkan banduan mengundi.
Katanya, jika banduan yang telah tiga tahun dalam penjara atau dihukum penjara lebih daripada tiga tahun, mungkin perlu mekanisme sesuai untuk (membolehkan) mereka mengundi di kawasan penjara yang ditempatkan.
Lu Fikir La Sendiri!!!

10 ulasan:

 1. BAGI UNDI POS....HABIS CERITA. YANG PENTING BANDUAN TU MENGUNDI.

  BalasPadam
 2. Menteri bengong layan benda bengong jgk...haha...

  BalasPadam
 3. lebih2 lagi banduan sekor ni yg tak reti nak insaf....dari muda sampai TUA hidupnya menyusahkan rajyat dan kakitangan kerajaan

  BalasPadam
 4. lebih2 lagi banduan sekor ni yg tak reti nak insaf....dari muda sampai TUA hidupnya menyusahkan rajyat dan kakitangan kerajaan

  BalasPadam
 5. lebih2 lagi banduan sekor ni yg tak reti nak insaf....dari muda sampai TUA hidupnya menyusahkan rajyat dan kakitangan kerajaan

  BalasPadam
 6. lebih2 lagi banduan sekor ni yg tak reti nak insaf....dari muda sampai TUA hidupnya menyusahkan rajyat dan kakitangan kerajaan

  BalasPadam
 7. Correction Y.B. Bukannya tahanan politik tapi PENJENAYAH LIWAT!!!.........Tolong terima kenyataan.

  BalasPadam
 8. Aku mmg da lame rase ragu ragu dgn wak zahid ni..dia punyer gaya mmg poyo!

  BalasPadam
 9. Menunjukkan betapa bangangnya menteri Najib lantik..Si Nuar main jubur jantan tu penjenayah bukan tahanan politik..full stop.

  BalasPadam
 10. Tiba2 pulak mereka nak perjuangkan hak mengundi untuk banduan?

  BalasPadam