Selasa, 16 Februari 2016

Pakat Declare Donation Jer Laa..!


Mungkin ini la hikmahnya..

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak tidak tertakluk untuk membayar cukai pendapatan berhubung sumbangan RM2.6 bilion yang diterimanya dari seorang putera Saudi.
Ini adalah mengikut Ketua Pegawai Eksekutif / Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri Lembaga Hasil Dalam (LHDDN), Tan Sri Mohd Shukor Mahfar ketika ditanya sama ada sumbangan politik boleh dicukai merujuk kepada dana RM2.6 bilion yang disalurkan ke akaun bank peribadi perdana menteri.
Katanya, jika pendapatan tidak tertakluk kepada pendapatan, maka pihaknya tidak boleh mengenakan cukai dan derma politik tidak tertakluk kepada cukai.
Sebelum ini, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, Najib perlu membayar cukai bagi jumlah wang yang besar yang disalurkan ke dalam akaun bank peribadinya.
Selepas ni boleh la rakyat diseluruh negara menggunakan method yang sama apabila mendapat rezeki..! LHDN pun akui bahawa sumbangan atau derma dikecualikan cukai..! Jadi ada la duit lebih bagi rakyat kelak..!
Majikan pun boleh mengurangkan bayaran cukai selain dari dilihat sebagai majikan yang berhati suci kerana setiap bulan boleh menderma kepada setiap pekerjanya..! Ini pasti boleh melonjakkan ranking kategori rakyat Malaysia sebagai rakyat pemurah sedunia..!
Kesan bahayanya apabila penyamun, pencuri dan perompak boleh 'terselamat' dan 'suci murni' kalau pihak Bank Negara, SPRM, PDRM malah LHDN tidak memperincikan dokumen dan hasil siasatan..!
Tapi takper..! kerana Malaysia masih ada PAC dan AG yang sekarang ini cukup dikenali dunia..!
Tak gitu?
Lu Fikir La Sendiri!!!

6 ulasan:

 1. Makin kelakar statement pegawai pegawai kerajaan yg diamanahkan memguruskan negara..demi seorang PENYAMUN segala galanya jadi halal!!..negara semakin hilang keberkatan..

  BalasPadam
 2. Cer tanya, 2 juta dalam akaun kak mah tu kira derma jugak ke? Kalau tak jangan lupa tuntut 460k.

  BalasPadam
 3. Semuanya jadi pandir....mcm taiikkk...jadi bahan tertawa dunia...yg pasti mohd najib pasti ltk jawatan...nek tempoyak jgn ulang ayt sama..ProOO00ootTt

  BalasPadam
 4. Perdana menteri paling hina...
  Tk lama lagi lari duk pulau sumatera nun dgn semah badak, tukar ic yg jantan buh nama marjono partolo yg mak badak tu buh nana nyai jombrang.

  BalasPadam
 5. Kerusi kulit, bilik sejuk, jamban pun dlm bilik, ada pa, ada driver, dapat kera, semua orang angguk setuju kentut wangi, pi mana meluru orang salam, main golf percuma. Cakap merapu pun tak apa. Gaji besar, kpi hanya bodek pm.

  BalasPadam
 6. tq pndapat pmbayar cukai amat prihatin bijak2 blaka
  trpelajar tak gitu

  BalasPadam