Selasa, 28 Jun 2022

Bila Mat Dubes Menjerit..!

 


Apabila Mat Dubes Menjerit..! habis cikgu dan anak murid kalut...! Mau tak kalut apabila saksi idup duk bongkar macam macam. 

Paling tak boleh tahan apabila Mat Dubes mengatakan bahawa usaha cikgu dan anak burit menghantar surat ke setana negara itu correct..! Makanya audio kocakan persenyawaan haram cikgu & anak burit pun rancak di alunkan di corong corong hp dan komputer.

cikgu & anak burit berpisah tiada

Bukan main para macai bersilat pulut membuktikan siapa di kalangan mereka merupakan penjilat tegar..! Yang paling tak tahan apabila siap mengira siapa yang sudah dan siapa pemimpin UMNO yang masih membisu seribu bahasa. Bagi mereka ini waktu dan ketikanya bangkit menentang penjajah..! Bangkit menentang komunis..! Bangkit menghunus keris mempertahankan tuhan politik mereka. 

Malah juak juak ni siap minta PM dan pemimpin umno yang lain buka mulut lagi..Apa punya harami puak ni..!Cubaan demi cubaan untuk menutup pekung sedang di atur. Habis la semua projek si mat dubes di keluarkan. Itu ajer la kerja macai UMNO. Juak juak ni hidup apabila pemimpin umno menyerang sesama sendiri..itu pun hasil lendir yang mereka suap selama ini. Lepas ni kalau puak belah Mat Dubes pulak menyerang, habis semuka surat lagi pekung di kepala lutut terdedah. Itu ajer la.

UMNO seharusnya mempersiap diri untuk menang pilihanraya bukan nya tak habis habis bersengketa dan berperang sesama mereka. Rakyat jelak dan muak dengan jenis ini.

Di harap pemimpin umno yang lain tak perlu lah mengikut tarian songsang puak puak ni. Biarkan mereka bertikam sesama sendiri. Rakyat mahukan pemimpin matang dan bertanggungjawab. Bukannya pemimpin malang dan sudah 'sangap' dek kerana terlampu banyak songlap.

Siapa? Lu Fikir La Sendiri..!


Filem belum tayang dah untung 2.6 bilion...ko ado..!

18 ulasan:

 1. Pulau Batu Putih : Tun Mahathir Bin Mohamad jangan jadi bacul..!! Wahai Tun Mahathir Bin Mohamad Berani kerana benar takut kerana salah.

  Dr Mahathir Mohamad pagi ini keluar dari pejabat Jabatan Peguam Negara (AGC), tempat dia sepatutnya diwawancara oleh panel salah laku tort berkaitan isu kedaulatan Pulau Batu Puteh.

  Telo Tun dah mula bergoyang.. yang..yang..!! Tun disaran buat sumpah laknat macam Bossku... Harap Tun tidak bertindak bacul..

  Tun Dr. Mahathir Mohamad beri alasan bodoh mempertikaikan kedudukan Tan Sri Mohamed Apandi Ali sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kecil Tort of Misfeasance yang dianggapnya tidak wajar dilantik memegang jawatan itu.

  Selama ini kalau kena kat anak dan kroni semua okey, kena kat batang hidung bersilat kuntau nak bagi alasan.. alahaiii... Bacul Atuk ni rupanya

  Protes dan rasa tidak puas hati bekas Perdana Menteri itu ditunjukkan semasa negarawan tersebut hadir dalam sesi temu bual di Jabatan Peguam Negara (JPN) di Kuala Lumpur hari ini tetapi beliau segera meninggalkan malis tersebut.

  Sesi tersebut tidak berlangsung seperti dirancang apabila menyaksikan Dr. Mahathir yang tiba pukul 11.40 pagi keluar meninggalkan perkarangan JPN dalam tempoh tidak sampai 15 minit.

  Bercakap kepada pemberita kenapa telo atok dah goyang ketika Tun hendak beredar, Mahathir berkata "Perkara itu sebagai tidak masuk akal".

  Menurut peguam Mahathir, kerajaan menubuhkan pasukan khas untuk menyemak semula isu perundangan berkaitan tuntutan terhadap Pulau Batu Puteh, dekat Johor.

  Berani kerana benar Tun Mahathir Mohamad takut kerana salah..!!

  Sindrom kemurungan melanda Tun. Kenapa jadi bacul sekarang..!!

  BalasPadam
 2. Angkara pengkhianat negara.. nelayan di usir polis maritim Singapura berhampiran Pulau Batu Putih.

  Ramai nelayan tradisi dihalau dari Kawasan Pulau Batu Putih berdekatan marin Singapura dianggap suatu pencerobohan.

  Rakyat sudah pun mengetahui bagaimana Tun Mahathir bertindak sendirian dalam menyerah Pulau Batu Puteh kepada Singapura. Setelah Peguam Negara Appandi Ali di gantung tugas, Tun Mahathir telah tergesa gesa membuat keputusan menyerah kedaulatan negara kepada jiran.

  Isu kedaulatan yang hilang ke atas satu-satu cebis tanah milik Malaysia nampaknya bukan satu perkara yang besar bagi bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Ketika kabinet Pakatan Harapan belum siap dan Ketika Peguam Negara di gantung tugas , Mahathir telah bertindak sendirian tidak sabar sabar untuk menyerah PBP kepada Singapura , seolah olah takut kepada Singapura.

  Mahathir menjawap dengan tidak jujur kepada perilaku nya.

  Dalam jawapan nya Mahathir menyatakan antara nya berkenaan kos guaman , peluang untuk menang kes dan pelbagai lagi , malah menjelaskan perbandingan dengan Pulau Langkawi.

  Sedangkan jawapan yang kita kehendaki ada lah kenapa buat keputusan secara sendiri?

  Itu yang Mahathir tidak dapat jawap.

  Maka tentu ada sesuatu yang menakutkan Mahathir berkenaan Singapura.

  Adakah kerana Singapura tahu bermacam macam akaun proksi Mahathir? Seperti akaun Zeti dan lain lain yang belum didedah?

  In semua andaian yang sangat lojik.

  Apa pun tentu rakyat semua setuju terhadap saranan Menteri besar Johor Onn Hafiz Ghazi agar pengkhianat dikena kan Tindakan.

  Ini lah bapa kepada segala pengkhianatan , dan hukuman harus di kenakan dengan kadar segera. Malah Mahathir menyalahkan Kerajaan Negeri Johor yang menafikan pemilikan ke atas pulau berkenaan.

  Bangsa Johor dan rakyat Malaysia pasti sokong dan setuju dengan tindakan yang bakal diambil.

  Nak perang dengan Singapura mudah saja lupakan Singapura pedulikan Singapura. Mana mana barangan yang masuk dari Tambak Johor naikkan cukai perkhidmatan. Pastikan kaum bangsa Lee Kwan Yew warga negara Malaysia ini tidak diberi muka seperti pengkhianat negara lakukan selama ini.

  BalasPadam
 3. Rules Of Law jangan jadi bacul buat sumpah laknat. Tun Mahathir Jangan cuba heret Raja dan Sultan ikut lah ' Rules Of Law'. Rakyat sedang menilai dan memerhati sebelum PRU 15 ini.

  Ini lah pattern bila nak larikan dari isu yang membelengu cari cari salah orang lain. Dalam erti kata tersirat ' Bukan Salah Saya' buat taik merata salah kab orang lain. Bangsat sungguh..

  Angkara pengkhianat negara.. nelayan di usir polis maritim Singapura berhampiran Pulau Batu Putih.

  Jangan berdolak dalih heret raja dan sultan pulak.. Apo masalah kau Tun..!? Jangan kalut sangat hang pi lah jawab inquiry tu.. Pulau dah ilang Ikut lah rules of law bila disuruh ke Pejabat AG utk inquiry Pulau Batu Putih

  Tun Dr. Mahathir Mohamad beri alasan bodoh mempertikaikan kedudukan Tan Sri Mohamed Apandi Ali sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kecil Tort of Misfeasance yang dianggapnya tidak wajar dilantik memegang jawatan itu.

  Sekarang ini Jho Low yang lesap tepuk tangan sambil sesama Melayu bercakaran bersama kaumnya di negara ini dan kaumnya Singapura lihat betapa mudah bila pemimpin Melayu dibodoh bangangkan jadi barua DAP@LeeKwanYew. Pulau dah terlepas dari tangan dan Pulau Batu Putih dah djhadiahkan Tun pada anak Lee Kwan Yew sebagai paling renta berjaya dibaruakan.

  Selama ini kalau kena kat anak dan kroni semua okey, kena kat batang hidung bersilat kuntau nak bagi alasan.. bukan masuk mahkamah pun alahaiii...

  Bacul Atuk ni rupanya

  Protes dan rasa tidak puas hati bekas Perdana Menteri itu ditunjukkan semasa negarawan tersebut hadir dalam sesi temu bual di Jabatan Peguam Negara (JPN) di Kuala Lumpur hari ini tetapi beliau segera meninggalkan majlis tersebut.

  Tun Dr Mahathir Mohamad menganggap kenyataan dan kritikan yang dilemparkan terhadap beliau oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkaitan tuntutan Pulau Batu Puteh adalah semata-mata pendapat baginda.

  “Di negara kita ini Sultan bebas. Mereka mengatasi undang-undang. Jadi dia (baginda) boleh nak katakan apapun dan saya tidak boleh jawab.

  Sesi tersebut tidak berlangsung seperti dirancang apabila menyaksikan Dr. Mahathir yang tiba pukul 11.40 pagi keluar meninggalkan perkarangan JPN dalam tempoh tidak sampai 15 minit.

  Cuba kelian bayangkan Jho Low sedang tepuk tangan ketawa terbahak angkara Jho Low sesama pemimpin Melayu bergaduh bercakaran jadi buah catur dikerjakan oleh kaum Jho Low...

  Silap ari bulan Zety dan Taufik Ayman pun lesap macam Justo.. Bila kes Zety Tun diam bisu bila kes pulau dah terlepas dari tangan mintak penjelasan bersilat kuntau beri alasan bangang. Kena kat batang hidung Tun tak cukup tanah dia ligan bersilat kuntau beri bermacam alasan. Ikut lah 'Rules Of Law'.

  Dah Ramai nelayan tradisi dihalau dari Kawasan Pulau Batu Putih berdekatan marin Singapura dianggap suatu pencerobohan.

  Jangan jadi bacul sangat

  BalasPadam
 4. BERANI KERANA BENAR TAKUT KERANA BACUL

  Mat Kilau perlu ditonton seluruh lapisan masyarakat terutamanya golongan muda. Syabas ada yang menonton bertanjak, bersamping baju Melayu dan yg cilik datang bertanjak dan berselendang Melayu tradisi.

  Wahai Walaun Tun sekelian ini adalah fakta kenyataan keluarga lidah bercabang goreng maut cakap pasal Melayu.

  Tun Mahathir :

  Seharusnya kita tidak hanya menuntut agar Pedra Branca, atau Pulau Batu Puteh, dikembalikan kepada kita, kita juga harus menuntut Singapura dan Kepulauan Riau, kerana mereka adalah Tanah Melayu,” katanya yang disambut dengan tepuk tangan meriah dari para hadirin.

  Marina Gereja pula kata.. :

  MELAYU DAH LUPA SEJARAH MALAYA YANG DIKENALI SEBAGAI MALAYSIA HARI INI. MEREKA ADALAH PENDATANG SECARA REALITI. MEREKA TELAH MEROMPAK DAN MEMBUAT TUNTUTAN TANPA ASAS TERSEBUT. MALAYSIA BUKAN MILIK ORANG MELAYU. ORANG CINA DAN INDIA MERUPAKAN PENDUDUK PERTAMA MENUBUHKAN MALAYA. YANG KONONNYA MELAYU TELAH MEMALUNKAN BUKTI DAN MEMBUANG KEBENARAN OLEH UMNO DALAM PENDIDIKAN MALAYSIA. JANGAN PERNAH PERCAYA SESUATU PERKATAAN YANG MEREKA KATAKAN. Marina Mahathir.

  Marina Mahathir: Tiada sesiapa pun di Malaysia yang akan memanggil “Cina” atau “India” sebagai “orang luar … Sah rakyat dah nampak belang sebenar keluarga haramjadah ini.

  Walaun Mahathir kau suluh cermin diri. Jgn cuba jual goreng mamak sambil menghina dan merendahkan maruah kaum Melayu.

  Dialog filem Mat Kilau yang berani tuntas siapa makan cili dia yang terasa pedasnya. Cuma ada yang buat buat lupa sambil menangis memgalirkan air mata buaya. Taktik basi lagi hodoh dan sangat lapuk. Rakyat melihat sinis dan naik meluat rasa tekak kembang dengan goreng mamak ni..!!

  “Hidup bermaruah. Kita kenal datuk nenek yang pertahankan maruah agama, bangsa dan negara

  Susah mahu cari Melayu Mat Kilau sekarang 'Melayu Mudah Lupa' bersepah di luar sama bersama legasi tak guna ini.

  Baru sesi inquiry aksi Tun Mahathir si bacul acah acah power Melayu Islamik dah mencipan cabut lari. Belom ke mahkamah lagi tu...!!

  Jika di panggung Mat Kilau berhempas pulas melawan musuh, di pejabat Peguam negara, satu aksi Mat Pulau ini sambil terkinja kinja mencipan cabut lari terjadi.

  Angkara pengkhianat negara si barua DAP@ Lee Kwan Yew nelayan di usir polis maritim Singapura berhampiran Pulau Batu Putih. Ramai nelayan tradisi dihalau dari Kawasan Pulau Batu Putih berdekatan marin Singapura dianggap suatu pencerobohan.

  PRU 15 semangat Mat Kilau pasti bangkit hapuskan legasi tak guna ini.

  Goreng Mamak dah tak laku tekak rakyat naik kembang dan meluat...!!

  Berani kerana benar takut kerana bacul..

  KHALAS

  BalasPadam
 5. Tidak kira bila PRU, PEJUANG akan tetap lawan’ – Mahathir

  Peerghh Acah acah power goreng mamak tak laku. Seperti biasa Tun akan kasi gempak dolu bagi walau terkinja kinja. Bila dah gempal baik punya baru tarik hand brek, mintak sokongan bukan sokong kosong tapi banyak syarat2 mintak sokong klu mamak nak joint. Konon perasan power giler..!!

  Kali ni mamak nak join kau join saja No More syarat syarat okeyyy..!!

  Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) bersedia bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada bila-bila masa sekiranya diadakan tahun ini atau tahun hadapan.

  Pengerusi Pejuang, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, parti itu tetap akan memberikan saingan kepada parti lain yang bertanding dengan meletakkan calon.
  Menurut Dr Mahathir lagi, pihaknya tidak pasti sama ada PRU15 akan diadakan pada tahun ini atau tahun hadapan serta terpulang kepada kerajaan untuk menetapkan tarikh berkenaan.

  Kali ni klu mamak nak join kau join saja 'No More' syarat syarat lagi... kau nak terima tanpa syarat kira okeyy kalau nak syarat itu ini... mamak boleh blah beramboss..!!

  Nak kena syarat itu ini konon..pi mampuih laa..

  Goreng jaa lebihhh... puiii..!

  BalasPadam
 6. BN tak kuat. Jenama Tun Mahathir di PRU 15 yang meujudkan gabungan pembangkang bertanding untuk kalah.

  Nurul kata PH perlu 2 kali pusingan PRU untuk menang. PRU-15 bakal menyaksikan samada Perikatan Nasional (PN) ataupun Pakatan Harapan (PH) bertanding hanya untuk kalah selagi nama Tun Mahathir dijaja. Kalah bermaksud gagal menududuki Putrajaya.

  Putrajaya adalah tempat bagi parti yang menang. Mengapa dikatakan dua parti itu bertanding untuk kalah? kerana hanya satu jawapan, gagal berkerja berpasukkan untuk melawan musuh yang sama.

  Gagal berpasukan sebab jenama Tun Mahathir yang bukan saja lusui lapuk malah bertambah bodoh dengan new branding 'kertel mafia'

  Terbukti dengan jelas melalui PRN Melaka dan Johor, dua parti itu bertanding untuk kalah dan melingkup.

  Para pemimpin dua parti itu, bukanpun tidak tahu, bahawa Umno/BN boleh dikalahkan dengan syarat Tun Mahathir dengan brand baru 'kartel mafia' wajib dibuang terus dalam longkang.

  BN tak kuat sangat tapi BN akan menang mudah bila jenama Tun Mahathir@si bacul Mat Pulau cabut lari mencipan inquiry Pulau Batu Putih dibawa sekali lagi PRU 15.

  BalasPadam
 7. Bani Jawi Panji Hitam Dari Timur yang dibodoh bangang kan oleh Jho Low dan kaum nya Lee Kwan Yew di Singapura.

  Kalau seronok tengok mafia kartel kerala di bodoh bangangkan oleh Jho Low sambil tepok tangan bersama kaum nya Lee Kwan Yew di Singapura sana membarua kan mafia kartel ini bercakaran sesama Melayu lupakan lah kebangkitan yang konon nya panji hitam Bani Jawi dari timur. Lupe Kan keturunan Keturah haaah tuiii itu.. kah kah kah..!!

  Berapa lama Pejabat Peguam Negara hendak perap kes rasuah Zeti dan Nazlan? Arahan siapa yang Peguam Negara tunggu.? Nak tunggu apa lagi? Rakyat dah naik meluat..!!

  Kes Zeti dan Nazlan tidak akan menjadi minat awam tanpa kes Najib Razak.

  Kes sengaja dilambatkan kerana bualan rakyat bahawa kes berkaitan bekas Gabenor BNM terkait dengan dua orang VVVIP yang sangat berpengaruh.

  VVIP yang mengawal kartel mafia selama 22 tahun 22 bulan lamanya. PRU 15 mahukah rakyat dibelenggu dengan kuasa kartel mafia ini..!?

  Ditahap mana sekarang kes kedua orang lantikan Mahathir semenjak diserah kepada pejabat Peguam negara?

  Oleh kerana kes Najib Razak begitu menonjol , maka apabila nama Zeti dan Nazlan muncul , maka tumpuan pun beralih kepada kedua kuncu Mahathir ini.

  Persoalan dari rakyat , kenapa begitu berat sangat untuk mendakwa Zeti dan Nazlan?
  Apa yang menghalang Peguam negara bertindak? Arahan siapa kah yang Peguam negara tunggu?

  Jangan sampai Peguam Negara dilihat sebagai tidak efisien oleh rakyat, lebih teruk jika dilihat Peguam Negara berada di bawah pengaruh VIIP tertentu yang ada kepentingan terkait dengan kes ini.

  Rakyat tidak akan lupakan kes tertangguh ini, malah dijangkakan nama Zeti dan Nazlan akan dilaungkan oleh rakyat sebaik sahaja Najib Razak menghadapi hari terakhir perbicaraan nya , tidak kira salah atau tidak bersalah.

  Mereka tetap mahu kedua individu ini dibawa kemuka pengadilan. Impak dari kes Najib menyebabkan minat rakyat beralih terhadap kes Zeti dan Nazlan.

  Tumpuan Rakyat kini kepada Peguam Negara Idrus Harun berkaitan dua kes berprofil tinggi babit Zeti dan Nazlan.

  Tumpuan terakhir untuk rakyat adalah PRU 15 ini. Tolak lah kartel mafia kerala ini. Hukuman berpilih pilih, anak kroni bebas lepas tiada hukuman ingat kes anak Cina Taikun dan kroni bebas lepas dari hukuman gantung kes ladang ganja di kondo mewah.

  Orang bodoh bangang saja yang percaya panji hitam dari Bani Jawi dari timur kalau mafia kartel Kerala masih diberi kuasa. Lupa kan saja panji bodoh tak berfaedah itu utk terus di momokkan lagi.

  Jangan diharapkan apa apa perubahan menangis air mata darah sekalipun tak ada bawa erti sekiranya kartel mafia kerala ini diberi kuasa PRU nanti.

  Kalau kartel mafia Kerala masih diberikan kuasa lupakan Bani Jawi Panji Dari Timur keturunan Keturah haak tuuiii itu...!! Hanya mitos bodoh belako kikikiki..!!

  Cukup cukup lah rakyat sudah meluat..!!

  BalasPadam
 8. Kaum Cina dapat Musang King, penduduk Kg Melayu mandi lumpur kebun musang king. Nnpknya tak serik2 Melayu kena 'babikan' oleh kaum ni

  Siapa ECK dan Aman Mega, dan adakah mereka mempunyai kaitan?

  ECK Development dikaitkan dengan MBI International Sdn Bhd – sebuah firma yang terlibat dalam penipuan dan pengubahan wang haram, dan pengasasnya yang menjadi buruan, Tedy Teow digelar “Jho Low 2 ” .

  Beberapa eksekutif MBI International didakwa melakukan pengubahan wang haram, termasuk anak lelaki Tedy Teo Ee Meng.

  Pengaruh kuasa pasangan suami isteri, pemaju besar.

  Menurut Suruhanjaya Syarikat, ECK Sdn Bhd tidak wujud tetapi firma dengan nama ECK Development Sdn Bhd dan Aman Mega dikaitkan melalui pengarah dan pemiliknya.

  Mereka ialah Khor Eng Chuen, 58, dan isterinya, Ginney Chew, 43, dari George Town, Pulau Pinang.

  Pasangan bergelar “Tan Sri ” dan “ Puan Sri ” itu masing-masing mempunyai pengaruh kuasa yang besar dan dikaitkan dengan pembangunan berprofil tinggi di Pulau Pinang dan Kedah.

  Ketika kerja-kerja pemulihan dijalankan di kampung-kampung berhampiran Kupang, Baling selepas banjir besar melanda pada 4 Julai lalu, pemilikan ladang durian yang dikatakan sebagai punca bencana itu kini menjadi perhatian .

  ECK Development juga merupakan penaja utama Persatuan Bola Sepak Kedah, dengan Chew dinamakan sebagai tokoh penting dalam pengambilan jurulatih Sepanyol, Ramon Marcote pada 2017.

  Nama firma itu bagaimanapun tidak disebut dalam kenyataan media oleh kerajaan negeri selepas banjir itu melanda.

  Menurut laporan berita sebelum ini, projek itu dibangunkan oleh ECK Sdn Bhd.

  ECK Development ialah syarikat usaha sama bagi Lapangan Terbang Kulim yang menelan belanja berbilion ringgit dan pemaju projek terowong bawah laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion.

  ECK Development mengambil alih ekuiti untuk projek terowong bawah laut Pulau Pinang daripada Consortium Zenith pada Januari tahun lepas.

  Penduduk mendakwa tidak pernah mengalami banjir seteruk ini sebelum projek tanaman durian itu dijalankan, walaupun hujan selama dua tiga hari.

  Bila lah Melayu nak sedar diri. Kenapa lah orang Melayu tak serik serik kena babikan Oleh kaum Jho Low no..!?

  BalasPadam
 9. Ini bukan sketsa bukan juga perodi Ini benar benar kejadian. Orang Cina kaya raya makan besar hasil durian king, orang Melayu Muslim miskin dah maut akibat banjir lumpur ladang durian musang king.

  Aidiladha hari ini yang sepatutnya diraikan penuh kegembiraan, disambut dengan rasa pilu oleh Abd Rahman Said, 71, kerana masih terkenangkan tiga ahli keluarganya yang terkorban dalam kejadian banjir dan fenomena kepala air di sini pada Isnin lepas.

  Bila lah Melayu nak sedar diri. Kenapa lah orang Melayu tak serik serik kena 'babikan' oleh kaum Jho Low ni..!?

  Semua nak gadai ada pulau digadai, ada tanah tergadai ada akidah sengaja digadai. Lingkupkan pemimpin Melayu jenis bengap, bodoh dan tak ada jati diri PRU15 nanti.

  Bencana itu menyebabkan isterinya Salmah Mat Akib, 53, anak tirinya Mohd Khairul Ikhwan Nor Azman, 14, dan menantunya yang sedang hamil empat bulan Nurul Anis Abu Hassan, 23, maut apabila rumah mereka di Kampung Iboi di sini dihanyutkan arus deras.

  “Bukan tidak mahu melupakan kejadian itu tetapi saya masih sedih teringatkan isteri.

  Kaum Cina dapat Musang King, penduduk Kg Melayu mandi lumpur kebun musang king. Nnpknya tak serik2 orang Melayu kena 'babikan' oleh kaum ni.

  Cukup cukup lah kena 'babikan' oleh kaum Jho Low ini.

  BalasPadam
 10. Tubuhkan RCI dan tangkap Mukhriz Tun Mahathir.

  Musang King tokey Cina kaya raya, orang kampung Melayu mati tenggelam.

  Konsep ladang rakyat yang diperkenalkan oleh Azizan itu digagalkan oleh Menteri Besar selepas itu iaitu Datuk Seri Mukhriz Mahathir kerana khuatir projek itu akan mengharumkan nama Azizan dan PAS dalam kalangan orang miskin.

  Tender dikeluarkan untuk kayu balak dan buat pertama kali dalam sejarah, dapat harga RM11,000 hingga RM17,000 sehektar.

  "Sempat tanam getah TLC seluas 162 hektar saja (fasa pertama) berkonsepkan ladang rakyat, membabitkan 300 peserta rakyat miskin dan pada 2013, kerajaan bertukar.

  Zaman pemerintahan Allahyarham Ustaz Azizan, tidak berbangkit sebarang isu mengenai Ladang Rakyat, apatah lagi Musang King, yang masih tidak dikenali.

  "Apa terjadi lepas itu, ladang rakyat dibatalkan, ada di tangan Mukhriz (dua kali) dan Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah (2016). Sama seperti dia (Mukhriz) batalkan projek Maahad Tahfiz Sains di Pulau Tuba, alasannya supaya PAS tidak berkembang di Langkawi.

  RCI platform terbaik cari punca bencana, pihak bertanggungjawab. Sama seperti Tun maka Datuk Seri Mukhriz Mahathir turut menafikan kerajaan negeri ketika pimpinannya mempunyai kaitan dengan ladang durian di Gunung Inas.

  Mukhriz berkata 'Bukan salah saya'

  BalasPadam
 11. Gambar Izzah Dan Jacel Kiram Bukti Anwar Dalang?

  Bukan kah anak gay boy tua Melsysia penah bergambar dengan Setan Sulu dolu..!?

  Media Filipina dan antarabangsa telah ‘memainkan’ secara besar-besaran bagaimana beberapa pemimpin pembangkang Malaysia mengadakan pertemuan dengan pemberontak Mindanao.

  Menjelang PRU 14 dulu pembangkang goreng Malaysia akan bankrap. Menjelang PRU 15 Malaysia akan jadi spt Sri Langka pula dah...!!

  Kitar semula apa ya patut asal boleh kasi goreng... tapi kena ingat goreng mamak dah tak laku. Tekak rakyat dah naik kembang goreng mamak.

  Begitu lah bunyi bonyi nya iaitu Malaysia telah kehilangan wang sebanyak RM8.9 bilion akibat tindakan waris Setan Sulu dan bakal mengikut jejak langkah Sri Lanka. Ada pula yang menyalahkan bekas perdana menteri kerana menghentikan bayaran pada tahun 2013.

  Bila Street Times Singapork, WSJ, Reuters, DoJ, CNN media lidah batu api antarabangsa lapor maka lidah bawak ,lidah bercabang lidah batu api pembangamg dan negara pun mola terkinja kinja.

  https://www.mynewshub.tv/2015/11/kiram-penceroboh-sabah-pun-sokong-anwar/

  Nak peringat kali lagi haahh... goreng mamak dah tak laku, tekak rakyat dah kembang meloya nak muntah. Rakyat dah meluat.

  BalasPadam
 12. Tentera Malaysia maut di Lahat Datu angkara Sultan Sulu, Nurul boleh bergambar dengan keluarga Sultan Sulu. Brother nyanyi anak perempuan bergambar dng Sultan Kiram. Kurang ajar sungguh lahanat punya keluarga..!!

  Anwar Ibrahim telah menyanyikan lagu dibawah dengan lirik rekaan nya sendiri yang berbunyi “Tanya sama Najib, mengapa kau goyang? Nanti jawab Najib, Sabah dah HILANG!!!”

  Tuntutan itu juga bermula selepas pentadbiran Bossku menghentikan bayaran kepada waris Kesultanan Sulu sejak 2013 lagi. Wajarkah teruskan bayaran bila tentera kita maut ditangan Sultan Sulu..!?

  Peristiwa Lahad Datu meninggalkan sejarah hitam buat Malaysia apabila ramai perwira negara gugur mempertahankan kedaulatan negara daripada dicerobohi pengganas Sulu pada 2013.

  https://youtu.be/TNkgB_ck990 Lagu Gay Boy Brother Anwar Bin Ibrahim "Tanya Sama Najib Sabah nak hilang..!!"

  Masih ingat nyanyian Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di atas sebuah bas bumbung terbuka pada Februari 2013, disaat negara sedang bersiap sedia untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke 13?

  Dengan butir-butir lirik, Sabah bakal hilang, ianya pantas menimbulkan polemik politiknya yang tersendiri

  Anwar cukup yakin, PKR Sabah bakal menawan negeri ini dan sekaligus membawa kepada kekalahan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke 13. Menariknya, tidak lama selepas itu, pengganas Sulu pula muncul bertujuan untuk menuntut semula Sabah dari Malaysia.

  Kehadiran sebahagian pengganas itu dikesan sekumpulan nelayan tempatan pada waktu 11 Februari 2013 dan nelayan tersebut membuat laporan polis mengenai lebih 100 lelaki berpakaian ala tentera dan bersenjata api berkampung di Kampung Tandou.

  https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2015/11/21/nurul-izzah-kesal-isu-gambar-puteri-sulu

  Pada 14 Februari 2013, Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan Malaysia akan melakukan yang terbaik termasuk melalui perundingan bagi menangani isu pencerobohan tersebut sebelum mengusir mereka keluar dari kawasan itu.

  Ketua Polis Negara ketika itu pula, Tan Sri Ismail Omar menegaskan bahawa polis mengenal pasti kumpulan warga Filipina yang mendarat di pesisir pantai Lahad Datu, Sabah sebagai pewaris berketurunan 'Raja Sulu' dari selatan Filipina.

  Ismail berkata, kumpulan terbabit menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu dihantar pulang ke negara asal.

  Pada 16 Februari 2013, Menteri Dalam Negeri waktu itu, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, kumpulan itu menuntut Sabah dikembalikan ke wilayah kesultanan Sulu, kerana ia diambil British di bawah kerajaan Sulu.

  Kerajaan Filipina pada 24 Februari 2013 kemudian menghantar sebuah kapal dalam misi kemanusiaan untuk membawa pulang kumpulan 180 anggota termasuk 30 pengawal bersenjata yang bertahan di Lahad Datu, Sabah sejak 12 Februari lalu.

  Gesaan tersebut disuarakan adik bongsu Jamalul, Agbimuddin Kiram yang menegaskan hanya abangnya boleh mengarahkan kira-kira 180 'tentera diraja' meninggalkan Felda Sahabat 17, Lahad Datu.

  Krisis pencerobohan Lahad Datu mula menjadi tumpuan apabila dua orang anggota keselamatan negara ditembak mati pada 1 Mac selepas pertempuran tercetus antara pasukan keselamatan dan sekumpulan kecil kumpulan penceroboh ketika kumpulan terbabit cuba keluar daripada kepungan polis di Kampung Tanduo.

  Susulan itu pada 7 Mac 2013, Jamalul Kiram III mengumumkan gencatan senjata pihak Kesultanan Sulu.

  Bagaimanapun, Bossku yang melawat Lahad Datu menolak gesaan gencatan senjata dan mahu pengganas itu meletakkan senjata tanpa syarat serta serah diri selain beliau mengumumkan pembentukan sebuah kawasan keselamatan khas yang meliputi wilayah pantai timur Sabah dari Kudat ke Tawau merangkumi Sandakan, Semporna dan Lahad Datu.

  https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2015/11/98632/polis-akan-siasat-pertemuan-nurul-izzah-jacel-kiram-zahid

  Pencerobohan itu mengakibatkan 12 perwira negara negara terbunuh

  BalasPadam
 13. Amanat bagi pengundi yang lawan boboi di PRU 15 kali ini. Pilih calon bukan parti lagi

  Sekiranya PejWang bergabung dng PKR/PH ka atau UMNO/ BN ka sblom PRU 15 nih... kalau Boboi diletak jadi calon pada mana mana gabungan tsb ditakdirkan lawan lawan calon PAS. Maka semua pengundi pengundi Melayu dari kedua dua gabungan itu hendaklah memilih calon PAS.

  Sekurang kurang nya akidah calon PAS dan semangat Islam tidak diragui lagi berbanding legasi Boboi ini ada yang menganut akidah COMANGO dan liberal.

  Cari lah calon yang kurang mudarat pada Islam berbanding legasi acah acah power Melayu Islamik dlm diam diam pulau di gadai, tanah tergadai dan akidah pun digadai semua.

  ROS lulus tangguh pemilihan maka pilihanraya akan diadakan selewat lewatnya November ini.

  Beri laluan Parti PejWang ada Mukhriz dan Tun Mahthir ke laut dalam untuk selama lamanya PRU 15 nanti.

  Wahai Boboi jika datang PRU 15 ini jangan lah kau cemas ia juga ketentuan Allah PRU 15.

  Parti PejWang dah melingkup sebelum PRU 15 itu benar. RUU lompat parti itu benar. PejWang melingkup konon jadi kuasa ke tiga pun benar. Apak mu melingkup di PRU 15 kali ini, Itu adalah paling benar. Lingkupkan boboi maka melingkuplah legasi tak guna ini tepat sekali benar.

  Selepas PRU PejWang dan Boboi melingkup akan disimen selama lama nya adalah benar. Tiada yang tidak benar melainkan benar blako lingkupkan Boboi di PRU 15 bersama legasi haramjadah ini adalah benar dan paling benar benar blako.

  KHALAS

  Reply

  BalasPadam
 14. Penganalisis PKR pun tak yakin dengan Rafizi dan kajian Invoke bahawa PKR mampu rebut undi atas pagar.

  Pada Brother Anwar Bin Ibrahim saudara kamu Rafizi itu bukan milik kamu dan bukan milik PKR. Saudara kamu Rafizi Bin Ramli milik Tun Mahathir Bin Mohamad bersama Tun Daim Zainuddin. Kamu pelihara ular sawa dalam reban ayam.

  Pada Brother Anwar Bin Ibrahim sudah teruk kena main dengan Assmin dan Zuraidah dan kali ini Rafizi sedang main kan brother lagi.

  Pengarah Eksekutif Ilham Centre Hisomuddin Bakar berkata Rafizi hanya menggunakan teori itu untuk menggembleng usaha meraih sokongan segmen pengundi tersebut bagi kemenangan PKR.

  Sedangkan, dalam pilihan raya itu, sokongan segmen pengundi tersebut dilihat tidak beralih kepada PKR biarpun Pakatan Harapan bekerjasama dengan parti Muda.

  Rafizi merujuk data badan kajian Invoke bagi Jun yang menunjukkan terdapat 62% pengundi atas pagar dan PKR hanya perlu mempengaruhi 30% untuk meraih majoriti.

  Namun menurut Hisomuddin pula, selain kumpulan pengundi ini, terdapat dua lagi segmen yang belum menunjukkan sokongan jelas kepada PKR – pengundi Melayu dan bukan Melayu.

  Katanya, sokongan bukan Melayu terhadap PKR dilihat terhakis apabila parti itu membuat keputusan bertanding menggunakan logo sendiri semasa PRN Johor.

  Penganalisis Mazlan Ali berkata biarpun dakwaan PKR mengenai kemampuan menarik undi atas pagar berasas, beliau tidak yakin ia mencapai jumlah sehingga 30%.

  “Itu yang berlaku masa PRN Melaka dan Johor, sudah terbukti. Jadi perpecahan ini memberi manfaat kepada Umno

  Pada Brother Anwar Bin Ibrahim sudah teruk kena main dengan Assmin dan Zuraidah dan kali ini Rafizi sedang main kan brother lagi. Sudah sudah lah tak serik lagi kah kena main dengan Tun Mahathir dan Daim Zainuddin..!?

  Pada Brother Anwar Bin Ibrahim bola di tangan kamu, pisau pun ditangan kamu. Sebelum terlambat pecat Rafizi Bin Ramli sebelum PRU 15.

  Lagakan Rafizi Vs Azmin di Gombak PRU 15 nanti. Laga kan orang orang Rafizi dengan Mak Lampir dan sesama kem Rafizi di PRU 15 sebelum nasi jadi bubur. Rafizi lambung Brother bukan untuk kamu tapi untuk Tun Mahathir dan Tun Daim.

  Renung renungkan dan fikir fikirkan siapa yang kamu lambung dan siapa yang kena lambung dan siapa yang melambung ke longkang....

  KHALAS

  BalasPadam
 15. Kalau kroni Tun itu bukan rasuah itu dipanggil 'Offset'. Pada Kuda kayu Tun bernama Rafizi LSC kira 'offset' atau 'rasuah'..!?

  Bak mai sini saye aje yang jawab lah..

  Kuda kayuTun Mahathir budakRafizi Ramai memfitnah jijik bossku dia langsung tidak menjawab isu komisen 200% yang kuda kayu Tun Rafizi timbulkan, cukup sekadar membayangkan dia tidak terbabit dalam skandal ini kerana subkontraktor CAD dan CED adalah syarikat-syarikat bersekutu LTAT.

  Berikut adalah latar belakang pembabitan LTAT (melalui Boustead) di dalam CAD. Anak syarikat LTAT, Boustead Heavy Industries Corporation (BHIC) meluluskan pembelian saham 51% di dalam CAD pada 28 April 2010. 49% lagi saham CAD dimiliki oleh Rheinmetall Air Defence AG (RAD), sebuah syarikat kontraktor pertahanan dari Jerman yang dipegang melalui anak syarikat milik penuhnya RD Investment AG.

  Bagai mana dengan tuan kuda kayu anak Ramai ini nak kata pada penyokong dan walau Tun bila Airasia beli pesawat ribu juta Tun kata itu 'Offset'. Setiap perniagaan lumrah mintak 'offset' itu dibolehkan. Link bawah ni haah

  https://pakdin-my.cdn.ampproject.org/v/s/pakdin.my/105094/?amp_gsa=1&amp_js_v=a9&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_tf=From%20%251%24s&aoh=16603047998295&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fpakdin.my%2F105094%2F

  Dr Mahathir Mohamad berkata, walaupun beliau tidak berani untuk membuat sebarang keputusan berhubung dakwaan rasuah oleh Pejabat Kesalahan Berat (SFO) British yang dikaitkan dengan AirAsia dan AirAsia X, tetapi rasuah hanya berlaku apabila duit yang diterima oleh seseorang itu digunakan untuk diri sendiri.

  “Umpamanya kalau kita beli kapal terbang, kita minta ‘offset’. Sama ada kita anggap ‘offset’ itu sebagai rasuah atau tidak, terpulang kepada anda.

  “Bagi saya kalau kita boleh dapat sesuatu kerana kita membeli sesuatu dengan harga tinggi, kenapa kita tak boleh terima?

  Kalau kroni Tun Mahathir kuda kayu mungkin kata itu 'offset'. Kalau bukan kroni tuan kuda kayu nya Rafizi fitnah jijik dlm kes LCS dan sebagainya kuda kayu Tun akan kata itu 'rasuah'

  Bodoh melantun lantun punya kuda kayu Tun.

  Walaun kuda kayu Rafizi link tu tak pembohong lidah bercabag macam Tun haah

  KHALAS

  BalasPadam
 16. ALFATIHAH..

  AKU TIADA KEPENTINGAN DRAMA INI
  AKU LAWAN FITNAH JIJIK BUKAN DIA
  NAJIB HANYA SUBJEK FITNAH INI KALI
  SEMOGA AKIDAH IMAN TERPELIHARA

  Antara lafaz Najib Tun Razak.. jom lafaz ramai ramai semoga aura gelombang Dan energy lafaz sumpah laknat Itu makin besar banyak dan kuat menjelang esok dan hari2 berikutnya...!! Berani kerana benar takut kerana salah

  Wallahi wabillahi watallahi...

  Aku tidak pernah menerbitkan atau bersetuju untuk mewujudkan syarikat SRC untuk tujuan merangkumkan apa-apa dana bagi tujuan peribadi atau keluargaku.

  Aku tidak pernah mengarahkan mana-mana anggota pengarah atau mana-mana pegawai SRC untuk menyelewengkan apa-apa dana syarikat SRC ke dalam akaun bank aku untuk apa-apa tujuan.

  Aku tidak pernah terlibat dalam mesyuarat Kabinet untuk meluluskan jaminan-jaminan kerajaan bagi pinjaman Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (KWAP) sebanyak RM4 billion kepada syarikat SRC bagi tujuan aku mendapatkan habuan haram sebanyak RM42 juta tersebut.

  Allah hu akhbar 3x

  Wallahualam

  Sudah lebih 24 bulan Najib melafaskan ' sumpah laknat" dengan menyebut kalimah Allah SWT bagi menafikan bahawa beliau terlibat atau sedar akan kemasukkan dana RM42 juta dari SRC keakaun beliau.

  Kemasukkan Dana RM42 juta yang dakwa inilah yang disabitkan kesalahan keatas diri beliau.

  Berbagai ranjau dan rintangan telah dilalui sepanjang beliau dipakaikan "rantai kesalahan" olih Hakim Nazlan dimahkamah Tinggi.

  Semua umat Islam faham dan mengerti apa maksud "sumpah laknat' . Tujuan sebenarnya adalah menyerah diri atau berserah diri bulat.bulat kehadrat Illahi dan memohon Allah SWT menjadi "Hakim ' diatas kesalahan yang dituduh keatas dirinya dan berharap agar pertolongan dari Allah SWT hadir sekiranya dirinya benar benar teraniya.

  Memandangkan August 25 , 2022 adalah hari terakhir penghakiman berhubung rayuan Najib dimahkamah tertinggi negara bagi menyempurnakan 'penyaliban atas kesalahan", Najib akan dikenali sebagai banduan selama 12 tahun mendatang.,

  Tetapi inshallah, sekiranya Najib sebenarnya tidak bersalah dan teraniya,. inshallah, mereka mereka ( zety taufik Jho low nik faisal pegawai ambank nazlan dan kartel mafia kerala seangkatan dengan nya) yang merancang dan yang bersubahat dalam menganiya Najib. pasti mereka mereka ini akan menerima "ganjaran' dari Allah SWT dengan kadar segera.

  Inshallah, sama samalah kita nantikan berita "kegemparan" dalam negara dalam waktu yang terdekat ini.

  Inshaallah Allah SWT tidak menzalimi mereka yang teraniya .

  Inshaallah kebenaran bakal mengatasi kebhatilan.

  BalasPadam
 17. Smail Bera nak PRU 15 atau dipecat dari UMNO..!!

  Stail Bera lepas Najib dijatuhkan hukuman Smail Bera boleh jumpa Tun Mahathir dulu baru menghadap ahli UMNO.

  Mesyuarat Biro Politik Umno tegang sehingga ada yang meninggikan suara kepada Ismail, yang juga naib presiden Umno, dalam beberapa isu, termasuk isu pemenjaraan Najib.

  Biro politik, kata sumber, kurang senang dengan keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengekalkan sabitan dan hukuman terhadap Najib.

  "Oleh itu perdana menteri digesa supaya segera mengadakan PRU ke-15, itu antara tuntutan pemimpin Umno pada malam itu.

  "Beliau juga diberi kata dua dan bakal berdepan tindakan lanjut, termasuk dipecat," kata sumber kepada Malaysiakini.

  Sumber berkata mesyuarat juga membincangkan berkaitan pengampunan diraja untuk Najib, yang turut berdepan kes mahmamah berkaitan 1MDB.

  Terlalu jelas , dalam cubaan pemimpin Pakatan Harapan begitu ghairah untuk menggambarkan bahawa seorang ‘perasuah ‘ telah berjaya di penjarakan, namun ‘celebration’ itu dipandang cemuh oleh rakyat dan netizen atas sebab mereka sudah tahu ‘circumstances’ berkaitan kes tidak adil itu.

  Mungkin dulu perkara macam ini boleh diterima ,namun kini akibat media bebas rakyat berjaya perolehi maklumat yang sahih, yang berlawanan , maka tidak semudah itu boleh diperbodohkan lagi.

  Penulis buku 1 MDB Bradley Hope bertekad memburu Jho Low maka elok rakyat juga berkempen seluruh dunia viralkan dimana Jho Low berada. Bukan Jho Low saja patut diburu dan diviralkan di media sosial Nik Faisal pun patut diviralkan juga.

  Ini lah masa rakyat Malaysia bersatu dan berkongsi video mesej yang dihantar Jho Low kepada rakan dan keluarga melalui aplikasi pemesejan pada awal 2017 untuk memberikan petunjuk kepada warganet “gambaran Low terlalu sukar untuk dikalahkan”

  https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/08/24/di-mana-jho-low-pengarang-bersama-buku-1mdb-mulakan-pencarian-baharu/

  Ambil gambar dan video tak perlu pun tangkap Jho Low dan Nik Faisal Zety dan Taufik Ayman dan CEO Astro itu.

  Mungkin mereka sedang enak enak shopping, makan restoren mewah atau berhibur isyarat itu sudah cukup jelas supaya rakyat tahu kegiatan fugitive ini dan siapa dibelakang mereka..!!

  Jom kempen buru Jho Low mana Nik Faisal Zety Taufik Ayman dan CEO Astro itu...!!! Agak agak susah ke nak trace buru dan viralkan CEO Astro, Zety dan keluarga penyamun nya berada..!!

  Sah PDRM gagal tak mampu nak jejak dan buru Jho Low dan Nik Faisal.

  #whereisjholow #Malaysia.

  #burudanviral

  BalasPadam
 18. Lim Sian See bukan keturunan Mamak, dia keturunan Cina. Lim Sian See tidak suka goreng mamak , dia suka goreng berfakta. Orang Melayu mana nak letak muka kamu seklian. Sudah tak ada rasa malu kah dengan Lim Sian See..?

  Lim Sian See
  Semalam jam 9:44 PG ·

  Fakta fakta sebutan nama orang penting mahkamah kes SRC:

  1. Dalang: Jho Low - Tidak didakwa, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

  2. Pegawai Bank dan orang yang memalsukan 20 tandatangan pindahan bank: Orang yang tidak dikenali, Tidak didakwa, tidak dapat dikesan, tiada percubaan untuk mengenal pasti siapa itu dan TIDAK memberi keterangan.

  3. Orang yang menguruskan akaun Najib: Nik Faisal. Tidak dikenakan bayaran, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

  4. Orang yang didakwa mengarahkan wang daripada Ihsan Perdana (akhirnya daripada SRC) untuk dimasukkan ke dalam akaun Najib: Datuk Azlin. Mati, TIDAK memberi keterangan.

  5. Orang yang mengesyorkan dan membentangkan kertas dalam kabinet untuk diberi jaminan kerajaan RM4b: Nor Mohd Yaacob tetapi didakwa membayar RM85 juta oleh Jho Low: Tidak didakwa, disenaraikan sebagai saksi pendakwaan tetapi ditarik balik dan TIDAK memberi keterangan. Bukti tidak dibenarkan untuk diterima masuk ke mahkamah

  6. Orang yang mengesyorkan Najib membuka akaun dan namanya sendiri dan memantau akaun Najib untuk transaksi yang mencurigakan tetapi keluarganya (Zeti) mengambil hampir RM700 juta daripada Jho Low: Tidak didakwa, disenaraikan sebagai saksi pendakwaan tetapi ditarik balik dan TIDAK memberi keterangan. Bukti tidak dibenarkan untuk diterima masuk ke mahkamah.

  7. Peguam yang menyediakan perjanjian dan dibayar wang oleh Jho Low: Tidak didakwa, tidak dapat dikesan dan TIDAK memberi keterangan.

  8. Seluruh lembaga pengarah dan semua pengurusan SRC yang meluluskan pembayaran kepada Ihsan Perdana: Tidak didakwa, TIDAK memberi keterangan.

  9. Jurubank yang melanggar kod perbankan dengan berurusan dengan kakitangan tidak bertauliah (Joanna Yu) serta tidak menghantar penyata akaun kepada Najib: "Bersaksi tetapi tidak didakwa."

  10. Begitu banyak bukti dalam perbicaraan ini adalah khabar angin dan tidak boleh disahkan.

  Rangkaian bukti sudah lama terputus.

  Tetapi entah bagaimana perbicaraan boleh diteruskan dan diadili oleh hakim pemula dengan pengalaman mahkamah jenayah sifar 'negatif'

  Penganalisis dari Institut Asia Universiti Tasmania James Chin ( kaum Cina) berkata bahawa Umno boleh menggunakan pemenjaraan Najib sebagai cara untuk memenangi undi.

  “Mereka akan menggunakan ‘pendakwaan terpilih’ Najib untuk membuat orang Melayu marah,” kata Chin.

  “Mereka telah mengatakan bahawa Najib adalah mangsa sistem, tetapi mereka juga berhujah bahawa Najib tidak bersalah, beliau dimanipulasi oleh Low Taek Jho (Jho Low).

  “Sudah tentu, bahagian yang tidak dinyatakan ialah Jho Low adalah orang Cina, bangsa dan agama yang tidak boleh keluarkan daripada persamaan.”

  Walaupun ketiadaan Najib adalah satu halangan kepada Umno, Chin berkata parti itu masih mempunyai jentera pilihan raya yang kuat.

  “Apa yang akan berlaku ialah penyokong akar umbi Umno akan keluar mengundi tanpa mengira jika Najib berada di sana,” kata Chin.

  “Jelas sekali Najib adalah seorang juru kempen yang sangat baik, bossku adalah gerakan yang sangat populis" kata James Chin.

  Goreng Mamak Kerala dah tak laku, tekak rakyat dah kembang nak muntah..!!

  #SelamatHariMalaysia?

  BalasPadam