Selasa, 2 Jun 2015

Mana Satu Pilihan Kuda Belang..!Antara Hadi dan Mad Sapu..!

Pada tahun 1982, Mat Sabu tewas di Penanti. Tahun 1986, dia tewas di Permatang Pauh. “Berhijrah” ke Kelantan, dia menang di Nilam Puri (1990) dan Kubang Kerian (1995). Kemudian, dia menang di Kuala Kedah (1999), tapi tewas di parlimen yang sama pada tahun 2004.
Dia bertanding pula di Kuala Terengganu (2008), tewas lagi. Kononnya mahu menang di Pendang pada PRU ke-13 (2013), tapi kalah di kubu kuat PAS itu!
Sekiranya di analisis, kemenangan Mat Sabu hanyalah ketika bertanding di “luar kawasan” dan kawasan “hijrah”. Lepas berhijrah ke kawasan baru di parlimen Nilam Puri, Kubang Kerian dan Kuala Kedah, dia menang di atas faktor rakyat di situ tidak benar-benar kenal Mat Sabu.
Tapi lepas sepenggal, dia “lompat” kawasan. Mengapa? Pada penulis, dia tidak mampu bertahan di satu parlimen itu kerana memang dia hanya pandai bercakap saja, tapi tidak tahu buat kerja sebagai wakil rakyat.
Misalnya di Kuala Kedah. Dia cuba kekal di parlimen itu, tapi gagal, bukan? Jadi, tidak payahlah kita mengulas mengenai kekalahan dia di parlimen-parlimen lain, khususnya di Pendang. Dia bertanding di kubu kuat bekas Presiden PAS, arwah Ustaz Fadhil Noor, pun dia kalah?
Baca lanjut di mykmu.disini
Lu Fikir La Sendiri!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan