Khamis, 5 November 2015

Giliran Nan Satem Membodohkan Putrajaya..!


Ini cakap cakap politik ke atau orang politik bercakap???

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem hari ini menyelar polisi Putrajaya yang tidak mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) di sekolah Cina, menggelar ia sebagai bodoh dan tidak berasas.
Adenan berkata, tidak masuk akal jika tidak mengiktiraf UEC kerana ia akan menyebabkan mereka yang pakar dan berbakat keluar atau berhijrah ke negara yang mengiktiraf kelayakan itu.
“Saya tidak peduli apa yang kerajaan persekutuan buat tetapi saya fikir itu bodoh.
“Saya bersedia untuk mempertahankannya,” katanya merujuk kepada pendidikan masih di bawah bidang kuasa persekutuan meskipun Adenan mengambil langkah menuntut ia semula di bawah Perjanjian Malaysia.
Beliau berkata, Sarawak akan kehilangan banyak individu berbakat kepada negara seperti Singapura dan Taiwan, akibat daripada polisi itu.
“Negara lain akan ambil mereka.
“Sangat membazir. Bagaimana kita hendak sekat peluang mereka (dalam negara ini)?,” katanya pada program Hari Integriti Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak, hari ini.
UEC ialah peperiksaan standard yang perlu diduduki pelajar di semua 60 sekolah menengah persendirian Cina di negara ini.
Sejumlah besar universiti antarabangsa, termasuk Universiti Oxford, United Kingdom yang berprestij itu turut mengiktiraf kelayakan peperiksaan itu.
Putrajaya tidak mengiktiraf UEC kerana ia tidak mengikut kurikulum pendidikan negara.
Berhubung langkah Sarawak menuntut semula kuasa autonomi terhadap pendidikan dan meningkatkan keupayaan rakyatnya berbahasa Inggeris dengan menjadikan ia bahasa pengantar di sekolah, Adenan berkata, Bahasa Inggeris bukan lagi bahasa “bekas penjajah” tetapi bahasa antarabangsa.
Katanya, rakyat Malaysia tidak sepatutnya menutup diri mereka daripada dunia luar.
“Anda bukan di bulan. Anda berada di dunia ini,” katanya.
Beliau berkata memberi penekanan kepada Bahasa Inggeris tidak bermakna negeri itu meletakkan Bahasa Melayu di bawah.
“Kita boleh ada kedua-duanya,” katanya.
Kalau pemimpin pembangkang tak la kita heran..! Tapi kalau sesama pemimpin kerajaan tak manis la..! 
Rakyat boleh faham kalau Adnan berkata sedemikian..! tuntutan dalam berhadapan PRN juga antara sebab yang boleh rakyat fahami..!
Soalnya..! Seakan tiada langsung ruang untuk berbincang..! Tiada langsung ruang tertutup..!
Semua mesti terbuka..! Kalau terbuka pun tak perlu la sampai terkoyak..! Sekarang jelas terbuka dan terkoyak..!
Banyak dah yang koyak rabak sekarang ni..!
Jangan sampai terbarai sudah ler..!!!
Lu Fikir La Sendiri!!!

77 ulasan:

  1. Cara Adenan satem inilah patutnya orang sabah sending message to orang malaya.

    I support you adenan. I am a proud sarawakian muslim malay who can readcand speak bahasa maelayu, english as well as mandarin and iban and of course bahasa melayu sarawak.

    Wake up melayu islam umno and malaya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adenan Satem orang Sabah ke bah??

      Padam
    2. Adnan Satem ni dia saja yang pandai orang lain bodoh.Dia ni seperti si kerbau yang mengaku dia pandai ! Kenyataan berbau politik.Seharusnya situa macam dia ni sepatutnya.........

      Padam
    3. At least better than najib the robber whom orang umno praised

      Padam
  2. Kerana politik ,bolih rosak bangsa Malaysia .

    BalasPadam
  3. Malaysia akan jadi Englisia kalau ramai lagi pemimpim macam denan seting...Kita lihat negara yg tak maju kerana menggunakan bahasa kebangsaan mereka seperti Jepun, China dan Korea sebab itulah denan cadangkan bahasa inggeris sebagai bahasa pengantar disekolah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sateng ni blajar dgn madet pariah laah.. masuk jamban pun mesti ckp engeliss... baru nampak proud maaa... hancor bangsa jd eksperimen sains matematik dlm engelisss.... skrg apa hasilnya?? membazir bebrillion!!

      Padam
    2. Cai dedak.. najib belajar pun tak abisss!!!..

      Padam
    3. Hancur bangsa sebab malas nak tingkatkan ilmu.

      Org Jepun contohnya bijak, mereka kuasai bahasa Inggeris utk timba ilmu kemudian bawa balik ke Jepun, terjemahkan dlm bahasa Jepun.

      Sekarang warga dunia dah berlumba2 nak menguasai bahasa Inggeris, Peranchis, German, Cina. Jepun, Arab dsb.

      Di Malaysia bila sebut suruh belajar bahasa lain mulalah dihalang dgn pelbagai alasan bodoh dan tak masuk akal.

      Padam
    4. Adnan Satem tu lawyer yang jadi CM. Najib Nazak tu tak pas U. Miakakakakakaka. Anak Tun Abdul Razak. Mwakakakakaka. Ada juga genetik yang bodoh piang rupanya. MUahahahahah.

      Padam
  4. I support u ...kah..kah sound like RBAs shouting.. fake support... u said proud of Muslim Malay but your typing pun senget.. aduhh... macaaiii!

    org Malay org Sabah we proud to be Malaysia.. bukanjd bodoh nak banggge2 kedaerahan spt puak Lanun Johor.. pecah belah sana sini untungkan RBA dan musuh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. This is a problem of an individual with no integrity, bastardised and corrupt. As a sarawakian muslim malay, we support adenan, bukan macam sabah ministers with ahmad maslan's IQ.... sorry.

      We are proudcwe speak better english than oran malaya. Kami bukan berfikir kedaerahan....tetapi reality against your fantasy, truth against your falsity.

      RBA ke, macais ke.....sarawakians do not indulge in this childish play. Alhamdulillah.....sarawak muslim malays REJECT UMNO......

      For sabahan friends who were with me in trengganu recently, sorry for you guys though you hate sabah being colonialised by umno..

      Padam
    2. Bahasa yang maju melambangkan bangsa yang maju....orang Sarawak mana ada bahasa yang maju? Bahasa dia mundur sama macam otak dia...Nasib baiklah kerajaan Persekutuan bagi orang Sarawak UNIMAS dan sebelum tu org Sarawak ramai2 dtg belajar kat Semenanjung...betullah Hj Hadi kata..orang Sarawak ni kebanyakkannya tahap intelektual dia low class ..sama mcm KM dia...Bahasa Jiwa Bangsa...nasib baik orang Semenanjung yg pandai2 kat Universiti bagi dia pendidikan tinggi dan cikgu2 Semenanjung bekorban ngajar anak2 dia kat dalam hutan...kalau tak sampai hari ni lah diorang masih pakai cawat...jenis tak manusia tak sedar dek untung...mcm melepas anjing tersepit!

      Padam
    3. This is another orang malaya bastardised. You can take back Unimas or Uitm for that matter. Wr have Swinburne in kuching and Curtin in miri. We have UCTS in sibu. Do you know most sarawakians resented orang malaya teaching in sarawak. Korban kepala hotak adalah....langsung tak ada quality. We have peace corps before znd we good track records. Wish late rahman yakup did not give rights to malaya on our oil and gas. Cakap banyak. Perlis, malacca apa ada. Krlantanese jangsn cakap besar...air dihotel perdana pun tak leh minum.....cawat hanya orNg iban pakai...melayu tak pakai.

      In other words, youcan ask najib to block sarawakians from malayan univetsities, we assure you umno bn will not sit in putrajaya.....baru sedar kalau tewas pru14. Manusia semakin hari berilmu bukan nostagia pasal teachers berkorban..........rang sarawak langsung tak hormat.

      Let sarawakians be graduates of swinburne or curtin or UCTS.....we all sprak better englush than you. I believe blogger OSTB is practical on this....

      Padam
    4. Swinburne and curtin bukan orang dayak punya ma.. Lu apa hal mahu cakap pasal sarawak. Kau makan gaji kais pagi makan pagi je..
      Kalau sarawak pandai benor kenapa semua tokay balak cina.
      Bangsat saja yang tak kenang budi. Manusia semakin berilmu tapi ko tanpa nama 4:45 bodoh.
      Ko mengajor je lah kat sarawak kalau rajin benor.
      Kebodohan kau tak de kaitan dengan orang sarawak lain.
      Kau bukan pemimpin sarawak tapi manusia bangsat.
      Kau miskin di sarawak dan orang cina kuasai semua hutan dan empangan jangan fikir kau nak cakap pasal bn dan malaya..
      Main bola pun takat cap ayam je ..kepala hotak bapak ko..

      Padam
    5. ya bah urg2 sarawak yg aku jumpa kt UK majority nya klau tak semua belajar kt cambridge atau oxford. yg kt US pula belajar kt harvard atau yale...klau mereka ckp org putih bunyi mcm native speakers of English ba...urg2 malaya belajar kt universiti2 cap ayam saja di sana...I guess, it's high time for sarawakians to ask for independence referendum..

      Padam
  5. mr adnan satem ni dh buat analisis menyeluruh ke belum sebelum 'tembak' kerajaan persekutuan? di institut2 pendidikan guru, ramai guru pelatih yang berkelayakan UEC dilatih sebagai calon guru. ni apa cerita ni? jika UEC tidak diikhtiraf, kenapa calon guru yang saya sebut tadi dipilih untuk dilatih sebagai guru? agak2 la mr adnan satem kalau nak mengamukpun.....

    senang untuk buktikan, pergi je ke mana2 IPG di sarawak dan tanya jabatan hal ehwal pelajar, ada atau tidak guru pelatih yang menggunakan sijil UEC untuk memohon menjadi calon guru....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha

      Adnan dah terbayang PRU Sarawak

      Tsunami Undi Cina dah berlaku kat Semenanjung.

      Dia pun ikut mentor munafiknya jugak.

      Bila SiBaju Merah bising2 nak tutup SJKC, Petaling Stret dan nak halau cina pendatang....

      Najib jumpa Cina Gerakan dan angkat warga Cina sebagai anak watan.
      Najib jugak berikrar akan pertahan SJKC dan upgrade Petaling Street utk lebih mesra pelancong.

      Basah kuyup Jamal dan geng Baju Merah kena kencing.

      Resolusi nombor 14 SiBaju Merah, minta ISA dikembalikan pun Najib tak jawab2 lagi sampai sekarang?

      Kenapa nak kembalikn ISA ye?
      Siapa yg mansuhkan?

      Padam
    2. Jamal patut sedar6 Disember 2015 5:06 PG

      ya harap Jamal sedar tindakan Najib satu tamparan kepada orang melayu yang menyokong baju merah.
      Tak guna sokong Najib kerana dia bukan pejuang melayu tapi pejuang Jho Low dan Goldman Sachs

      Padam
  6. Masa muhyiddin menteri takda pulak bunyi gempar macam ni. Segan kat muhyiddin kot. Bila muhyiddin dah takda, macam guruh bunyinya. Mahadzir ke idris yang kena jawab ni? Harapkan pm memang juara main selamat, diam membisu seribu bahasa. Sebab bugis tak ramai di sarawak kot. Nak kutuk llebih2 pun tak kena, sekarang kan zaman transformasi dan liberalisasi. Bukan pm ada kuasa nak tukar km pun.

    BalasPadam
  7. admin saya sokong pernyataan tuan...kita faham bahawa satem cakap lagu tuh sebab PRN dah dekat..
    tapi bak kata tuan.. ada cara lain la kot.. tak yah nak tunjuk openness sangat lah.. dah koyak bertambah rabak la nanti.. aduhai.. satem, tau dak yang UEC tak de stress on bahasa melayu, sejarah dan subjek lain berkaitan negara...??

    -takyah sokong UEC !!!-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan cari orang Malaya bila Cina berkuasa6 Disember 2015 5:09 PG

      Ni Melayu nak jual negeri la ni... dah lah tokay balak sarawak semua Cina, empangan buat untuk negeri Cina..
      Kita tenguk siapa bodoh.
      Nanti Cina kuasa kerajaan negeri Satem entah kemana.. masa tu jangan cari kita orang malaya.

      Padam
  8. Zaman Madey dulu aku ingat sekolah Cina tak wujud langsung dalam Malaysia ni... aku agak tahun 2008 baru bermula sijil UEC ni ye tak? Blongang pondanmerdeka boleh tolong jawabkan tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye zaman Madet dulu malaya ni suci berseh dr segala kotoran dosa noda.. mcm 'serambi Mekah' katakan.. lebuhraya percuma.. gaji besar keta jual timbang kilo jer..semua brg muraahhhh sgt.... rasuah zero.. jenayah hampir xder.... semua manusia taat pdnye... masjid penuh dgn manusia... pastu xde arak..xde pelacoran.... xde penyelewengan.. malah madet ni bertaraf wali keramat... hohohoohoo...


      aku kata : HAKKKKKKKHHHHHH TUIHHHHHHHHH!!!

      (kembang macaiiii pariahhh.....

      Padam
    2. ye zaman Najeb sekarang malaysia ni suci berseh dr segala kotoran dosa noda.. mcm 'serambi Mekah' katakan.. lebuhraya percuma.. gaji besar keta jual timbang kilo jer..semua brg muraahhhh sgt.... rasuah zero.. jenayah hampir xder.... semua manusia taat pdnye... masjid penuh dgn manusia... pastu xde arak..xde pelacoran.... xde penyelewengan... dapat derma 2.6 Bilion lagi.... malah Najeb ni bertaraf wali keramat... hohohoohoo...


      aku kata : HAKKKKKKKHHHHHH TUIHHHHHHHHH!!! TUIHHHHHHHHH!!! 3x


      (kembang macaiiii pariahhh GST @ Penjilat.....

      Padam
    3. ALHAMDULILLAH NAJIB TERBAIK!!

      Macai sakit ati ker.. kah..kah..kah..kah.. trolled...yessss!!

      Padam
  9. Komen aku kena padam la, ni blog pro denan ni.

    BalasPadam
  10. Maklum la, piliharaya DUN Sarawak nak dekat...yg untung bangsa si mata sepet juga

    BalasPadam
    Balasan
    1. you are right bro...yg untung bangsa sepet juga...melayu bila dah rasa pandai sikit mula lah kutuk sesama melayu...

      Padam
  11. Hidup Najib al maksum al tak pernah buat salah! - macai tetap prepaid berbayar+gst%

    BalasPadam
  12. lain kali sesiapa nak jadi menteri mesti kena temuduga taraf kefahaman mereka berkaitan rakyat pendatang dan rakyat pribumi....kalau nak jadikan satu bangsa mesti ikut bangsa pri bumi bukan masuk dalam bangsa pendatang...beza dengan amerika...red indian kalah perang...semua ikut bangsa pendatang...pribumi dah tak ada apa2....

    BalasPadam
  13. Ha aha ha sejak akhir2 ini segala2nya sudah berubah ya..Kalau dolu-dolu kutuk kaw2 najib sekarang semua sudah pasrah..

    Itu la hakikatnya benteng najib bukan cakap2 sembang kedai kopi..Najib hanya bersalah bila mana Hakim putuskan...Apa nak buat semua geng Tun M..belajarlah ini malaysia ada undang2 bkn duduk kat hutan,,

    Terima lah hakikat anda hanya bersalah bila hakimyg putuskan...ada faham tak ini...Aku suka danial gunakan ayat maksun berkali2 setiap komen...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa ko merepek ni? Bila masa aku pasrah? Wakakakaka

      Padam
    2. Kalau Malaysia ada undang2 siapa sendiri yang langgar undang2? Siapa yang dulu pernah cakap setiap 'DERMA' yang diterima perlu masuk ke akaun 'PARTI'. Salur 'DERMA' ke akaun 'PERIBADI' adalah 'SALAH'! Engko nak cakap pasal undang2? Bos ko sendiri langgar undang2 Puihhh la kt muka macai!

      http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2015/08/06/video-pm-kata-dana-perlu-masuk-akaun-parti-jadi-viral/

      Padam
    3. Dah lupa ke Pee Emm mana yang sayang sangat Cina sampai jangan kata UEC dia kasi, ketuk gendang pakai baju tidur pun dia sanggup. Mwahahahaha. Melayu tak de maruah ialah Melayu yang kejap mengaku Cina, kejap mengaku Bugis. Tak ada pendirian, serupa macam tak de telooo. Mwakakaka.

      Padam
    4. 1:55

      Ni ilmu mana yg kau tuntut.

      Hakim pun tak kebal drpd kesalahan dan dosa.

      Bacalah sirah para nabi dan rasul.
      Baca juga riwayat para sahabat Rasulullah, para imam mutabar dll.

      Rakyat bukan pasrah tapi lebih bersemangat utk berjuang demi kebenaran mutlak.

      Insya Allah selepas majlis Doa 1M, banyak sudah yg Allah tunjukkan.

      Teserah kpd hambaNya nak menilai mana satu kebenaran, yg mana pula kepalsuan dan kebatilan.

      Salam Jumaat.

      Padam
  14. "Saya sihat tetapi sila faham ini: Apabila saya masih bertugas di pejabat (sebagai peguam negara), saya memang sudah menjalani rawatan dialisis."

    Alahai, yang dalam kabinet rejim Najib yang zalim tu pon ada yang menjalani rawatan dialisis.

    Tetapi itulah alasan yang digunakan oleh rejim Najib yang zalim menamatkan perkhidmatan ghani patail.

    Nampak tak kezaliman rejim Najib?

    Padahal ada dikalangan kabinet rejim Najib hari ini yang menjalani rawatan dialisis.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alasan kesihatan tu adalah kaedah paling bersopan digunakan untuk gani patail. Hakikatnya dia ni lah macai yg tolong cover byk perkara di zmn tun. Duri dlm daging. Patut dipecat.

      Padam
    2. Aik. Kat atas tadi baru je ada belacak Rabik Nazak kata, Malaysia ada undang-undang, bukan hutan. Nak pecat ada protokol, bukan main sauk macam bongok tak reti bahasa.

      Padam
  15. Apa ni..asyik Cina sana..Cina sini..
    aspirasi nasional langsung x didukung...!
    Jgn macam2!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. tanye madet pariah laa die pegi support bershit 4 cina.. tak cukup lg jilat cina siang malam 22 tahun ++++

      sating ni takut cine tak undi die sarawak cine makan babi dh berselerak ramai.. !!

      Padam
    2. 5.19

      "tanye madet pariah laa die pegi support bershit 4 cina.."

      Chai,

      Tun tak sokong bersih tapi dia hanya sokong jatuhkan Najib jer...ingat chai, tabur fitnah tu golongan munafik...bertaubatlah!

      Padam
    3. Tanya Ng Jib Goh la pasal apa dia pi pakai baju tido Cina dan ketuk gendang Cina padahal Cina boo dia dan 95% bagi dia middle finger. Mwakakakaka. Manusia yang lebih bodoh tak pernah dilahirkan sebelum ini. Mwahahahaha.

      Padam
  16. blog haram jadah ni akan delete posting2 yg check mate diorng.
    so bro..jgn kecewa looser macais dr pencacai2 madey p[ariah ni mereka dh nyawa2 ikan.. tokeh diorng pun dh sempot... just wait n see laa mcm mane game kotor diorng ni nk diteruskan..

    lastly mungkin ajak Israel ko join jatuhkan Najib.. makhluk lahanat mcm madet ni hatinya panas selagi impian tk jd kenyataan!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macai Poyo pemakan dedak bajet hebat. Untuk tuan blog nasihat aku tak payah delete komen macai2 poyo ni. Kita jangan jadi macam blog pemakan dedak Najib. Hahaha macai poyo bajet hebat memang poyo wakakaka. Buat macai poyo...blog Putra dia siarkan jugak komen2...blog che det pun siarkan komen2...cuba p tgk blog pencacai angkat Najis Najib salleh keruak ada boleh komen? Cuba tengok blog Najib ada boleh komen? Kata hebat sangat kononnya rakyat sokong dia Tun M buat blog dia pun nak buat blog tapi nak komen pun tak boleh wakakaka P HABAQ KAT NAJIB KALO TAKOT DILAMBUNG OMBAK JANGAN BUAT RUMAH DITEPI PANTAI. SETAKAT BLOG SYOK SENDIRI P MABOK LA SAMA JIBON WAKAKAKA

      Padam
    2. "blog haram jadah ni akan delete posting2 yg check mate diorng."

      Miakakakakakaka. Check mate? Otak buat daripada kertas ada hati ingat dia checkmate orang/ Miakakaka. Paling hina ialah orang bodoh yang tak sedar dia tu bodoh. Itu al-Baqarah kata.

      Padam
    3. Aku gelihati tengok penjilat2 Najib kata admin ada delete komen2 diaorg.

      Nek Tempoyak yg begitu punya lucah, kesat bahasanya pun tak pernah admin delete.

      Ni ada 2 mangkuk ayun, kaki promote nombor judi pun, admin bg lepas.

      Agak2lah nak provoke.
      Kalau hujah takat nak merapu, mencarut, sumpah seranah,korang tak payah komen la.

      Takut nanti Najib mati berdiri, asyik tengok/dengar KW2nya yg sekor2, bodoh tak boleh diharap, bangsat ( pinjam kata2 idola korang).

      Padam
  17. Bila kerajaan lemah, inilah jadinya. Nak bangkang Najib tak de telooo sebab undi Sarawak yang selamatkan bontot Cina dia masa PRU13 dulu. Jadi pejam mata sajalah, kena hentam kiri kanan. Parti lemah sebab pemimpin lemah, rakyat dah pakat tolak. Padan muka. Kita suruh turun macam Pak Lah dulu turun supaya boleh diperbaiki semula parti, dia tak mahu. Dulu cuma penyokong pembangkang, hari ini atas pagar yang pro gomen pun dah ramai tolak. Di kedai kopi lain cerita tak dak, semua mengutuk dan memperlekehkan PM bodoh dan barisan Menteri Kabinet yang bangang tak sudah-sudah.

    Syabas, Najib. Tun Razak pasti bangga ada anak lembab macam tungau.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul ke? Macai makan dedak kata Ini semua salah Tun M!

      Padam
    2. Hidup Rajib Nazak! Miahahahahaha.

      Padam
  18. Tun kalah big time. Yg masih perasan menang adalah cai2 bodoh yg masih dibuai keenakan dibwh diktator 22 tahun .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cai Poyo 1028... yg di buai keenakan tu si bapok dan penguin.. ngko..haussssss!!!

      Padam
    2. Cai-cai bodoh emamgn dibuai diktator. Baru 6 tahun. Tapi dah 2.6 bilion. Miakakaka.

      Padam
    3. kalau tan tin tun cakap semua betul dan benar. almaklumlah almaksum....

      Padam
    4. kalau ng goh goh cakap semua betul dan benar. almaklumlah almaksum....

      Padam
  19. blog bangang. janji kutuk najib. semua ok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1033.. pengomen bangang pencacai bapok..

      Padam
    2. Berita Gempar.

      Najib akan jawab semua isu 1MDB dan 2.6b pada 3 Disember ini.

      Jika benar( kena tgk pengumuman dlm TV3 suku dulu) aku umum gencatan senjata.

      Padam
  20. Adnan ni tak tahu ke dengan policy pendidikan kebangsaan. Nak menang pilihanraya semuanya boleh.

    BalasPadam
  21. Admin mane article terbaru kamu.dah dua hari aku dok tunggu nak baca finah ko.ataupun kamu mengikut jejak langkah madet yg berdiam diri buat masa ini ataupun kamu sebenarnya sudah goyang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Admin blog ni mana pandai menulis. Bakatnya cedok article org lain ataupun mengutuk menghina je. 3.85 betul!

      Padam
  22. Hahaha

    Rindu korang ngan admin ye.
    Bakat cedok la,goyang la.

    Tapi korang tunggu jugak depan pintu posting dia.

    Kalau nak bergasak sgt g masuk FB Najib, nak pedih2 telinga masuk Jebat Must Die, Shabudin dot com.

    Nak makan dedak, masuk Mykmut2, DR MIM.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepak sini lah best. Ada cai2 taksub spt adzzam, mujahid, abu bakar ABC.

      Padam
    2. bro kalau ko kutuk najib....lagi diorang suka. jangan ko kutuk almaksum 22thn tu....berapi nanti telinga diorang.....

      Padam
    3. Taksub? Yang dok defend mati-matian semata-mata sebab nak merasa sikiiiiit daripada 2.6b tu ke. Miahahahaha. Muka tak de maruah. Bisnes ikan bakar fail, jadi pemintak sedekah. Muahahaha.

      Padam
  23. Yg panas telinga penjilat najib....tun relax je...Yg tak tidur mlm macai Najib....Tsmy... Tan sri ghani dah mula bersuara...Sekarang org serawak pulak... Penat je Najib akhir ni selalu keserawak tapi akhirnya kn mainkan... Banyakkkkkkkk lah kerja penjilat najib kene buat kerja....tp takpa banyak lg 2.6 tu....

    BalasPadam
  24. Yg panas telinga penjilat najib....tun relax je...Yg tak tidur mlm macai Najib....Tsmy... Tan sri ghani dah mula bersuara...Sekarang org serawak pulak... Penat je Najib akhir ni selalu keserawak tapi akhirnya kn mainkan... Banyakkkkkkkk lah kerja penjilat najib kene buat kerja....tp takpa banyak lg 2.6 tu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. BN Sarawak awal-awal lagi dah cakap. Siapa saja yang menang di Malaysa, mereka akan sokong. Mampuih la Rajib Nazak, kalau nak kena menang kat Malaya semata-mata. Tolak Borneo, dah kena kapan dah BN Semenanjung hari tu.

      Padam
    2. Padan muka tun kalo bn kena kapan.

      Padam
    3. baguuuuuusssssss.....tan tin tun tolong bungkuskan bn. puas hati....memang perangai mamak......

      Padam
  25. Dulu derang 'serang' tun, tun turun lalu naik lain tun. Derang serang lagi lain tun tapi naik pulak lain tun. Derang serang lagi lelain tun namun naik jugak tun selepas tun selepas tun. Last-last derang sendiri masuk tung, golek dan meraban. Hah tiada noktahnya. Kik kik kik

    BalasPadam
  26. HARGA ROKOK DINAIKKAN SECARA MELAMPAU SEBANYAK RM3.20, DARI RM13.80 KEPADA RM17.00. KENAIKAN TERTINGGI INI TIDAK MASOK AKAL, TIDAK PERNAH BERLAKU DI DLM MANA2 PIMPINAN UMNO/BN SEBELUM INI.

    TERIMA KASIH KPD KERAJAAN NAJIB, KERANA KERAJAAN NAJIB SUDAH TIADA IDEA UNTUK MENJANA PENDAPATAN NEGARA.

    DI SINI DAN DI MANA-MANA PON, TIDAK ADA LAGI PENGUNDI/PEMINAT/PENYOKONG UMNO/BN.

    JUMPA LAGI DI PRU-14.

    SEKIAN TERIMA KASIH.

    BalasPadam
  27. Bila seberang sini tidak mendapat sokongan, jangan ingat seberang sana akan dapat durian runtuh. Himpunan bershit 4 menunjukkan meskipun ia mendapat lonjakan tambahan daripada rebe! stoogers namun bershit 4 adalah bershit yg paling kantoi. Justeru usah buang ayak di botoi mineral cuma kerana guruh gemuruh yang belum tentu kesudahannya. Bukan apa kesian kalo nanti hangpa kering dan berguling.

    BalasPadam
  28. Assalamualaikum.... Tuan mengapa lama blog tak update?

    BalasPadam
  29. Putera merdeka mengapa lama tak muncul dgn tulisan terbaru

    BalasPadam
  30. Putera merdeka mengapa lama tak muncul dgn tulisan terbaru

    BalasPadam
  31. Kelulusan Adenan Satem Undang-undang awam. Dia tiada ilmu mendalam dalam bidang bahasa. Adenan tidak tahu apa itu bahasa. Adenan tidak tahu apa peranan dan kesan bahasa ibunda dalam pendidikan. Adenan juga tidak menghayati maksud peribahasa Melayu 'Bahasa Jiwa Bangsa'! Justeru, Adenan ni bukanlah seorang politikus Melayu yang boleh dibanggai oleh orang Melayu Sarawak.

    BalasPadam