Isnin, 5 Jun 2023

Tun Kit..!

 

Lantak la sekor ni nak di beri apa jugak darjah mahu pun gelaran, zaman hujan naik kelangit sekarang ni apa pun boleh jadi so apa nak pelik? Malah juak juak macai barua sejak dari semalam terutama cip nya si lobak bukan main berkuntau menghalal kan aturan luar tabie yang tak pernah berlaku sebelum ini.

Cakap mudahnya, apa pun yang berlaku, apa jua yang terjadi di zaman aljub dan tuhan politik mereka DApig, maka UMNO melalui ahli empty nya lah yang akan mewajarkan segala tindak tanduk tersebut. Dah nama hamba kena la jilat dan sokong tuhan politik mereka..!

Itu sebab bukan main lagi sekor lagi ahli empty budak pontian tu merasionalkan kenapa Aljub di jemput dan bakal sebaris di dalam dewan semasa PAU minggu ini. Ini semua kerja ke arah meAnwarkan UMNO. Itu pun motif dan sumpah setia anak murid selama ini..! so apa yang pelik?

Hakikat bahawa roh dan arah perjuangan ameno ke laut apa puak macai dan barua peduli?

Siapa nak ambil peduli isu di bawah ni?

 Surat saya kpd Kementerian Perumah Dan Kerajaan Tempatan.


Kapada,
YB Dato .....
Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan, 
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan.
Precinct 5, Putrajaya,
68600 Wilayah Persekutuan

YB Dato',

Per: TIPU DAYA HALUS PEMAJU TERHADAP PEMBELI BUMIPUTRA  DENGAN MEMANIPULASIKAN DISKAUN.

1. Saya Hassan Md. Ali, pernah bertugas di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dari 1979-1985 dan juga sebagai pemaju perumahan dari 1985-1995.

2. Baru baru ini saya keProperty Fair di Subang Parade, Subang, Selangor. 

Tertarik dgn sebuah tawaran dari syarikat pembangunan perumahan yang sedang memajukan Tanjung Puteri, Johor. 

Diskaun yg ditawarkan adalah spt berikut;
Utk bumiputra: 15% Bukan Bumi: 6%. 

Keluasan unit: 700ksp.
Harga unit: RM1.0 juta.
Pinjaman akan diusaha sehingga 90%.

Bagi pembeli bumiputra, hanya perlukan sediakan 10% shj sebagai downpayment. Bermakna pembeli bumiputra perlu membayar RM85,000.

Bagi bukan bumiputra downpayment 4% (6% discount is taken as part payment of 10% d/pymt). 
Bermakna hanya RM40,000. 

3. Sebagai seorang pemaju perumahan, saya menyiasat lebih lanjut lagi.

Selain dari membayar downpayment sebanyak RM 85,000, pembeli bumiputra dikhendaki membayar segala kos spt (legal fee, stamp fee, loan fee) yg jumlahnya lebih kurang RM42,000. 

Sedangkan  pembeli bukan bumiputra hanya perlu meyedikan RM40,000 dan lain2 kos akan ditanggung olih Pemaju.

4.Tidak meyedari saya membuat pengiraan dan membuat perbandingan 'entry cost' antara bumiputra  dan bukan bumiptra,
ternyata pembeli bumiputra terpaksa meyediakan sejumlah RM127,000 sedangkan pembeli bukan bumiputra hanya memerlukan RM40,000 untuk membelinya.

Seolah2 kaum bumiputra yg memberi subsidi kapada pembeli bukan bumiputra sebanyak RM45,000.
Bermakna walaupun harga bagi bumiputra dikurangkan sebanyak $150,000 dari harga asal, tetapi perbedzaan harga sebenar diantara bumi dan bukan bumi  hanya RM37,000 atau 4% sahaja.

5. Bagi pembeli bumiputra utk membayar downpayment sebanyak RM127,000 bagi unit seluas 700ksp adalah
terlalu mahal dan sudah tentu unit2 yg diperuntukan utk bumiputra susah dijual kelak kerana unit tersebut hanya bolih dijual kpd pembeli bumiputra sahaja.

Olih kerana 'entry kosnya' hampir 3 kali lebih besar dari kaum bukan bumiputra maka sudah tentulah unit2 bumiputra tidak laku dijual dan pemaju mempunyai alasan yg kukuh untuk memohon perlepasan dari Kementerian YB. Dato' supaya unit tersebut dibebaskan dari peruntukan bumiputra.

6. Sekali pandang seolah mereka bersama2 kerajaan yg ingin menolong kaum bumiputra memiliki harta di negara ini, tetapi apabila diperincikan kira2nya, pembelian unit bumiputra yg adalah lebih mahal dari yg  sepatutnya dan penglibatan pemaju untuk membantu kaum bumiputra utk memiliki harta saperti yang disarankan olih kerajaan adalah satu gimmik dan dijadikan perolok2kan olih pemaju.

7. Saya sempat membentangkan kira2 diatas kpd wakil pemaju hartanah tetsebut dan dgn sinis dia menjawab "Every chinese developer are doing this just to make sure every Melayu and Bumiputera won't have any chance of acquiring new property so your child will stick to the old house or staying back to kampung"

Saudara2ku,

Semenjak kita berWhatsapp, sudah berapa kali saya ungkapkan  perkara2 spt ini.
NEGARA KITA TELAH TERJUAL.
Ternyata org cina dah sampai peringkat tak memerlukan keujudan org melayu dinegara Melayu kerana sumbangan org melayu terhadap ekonomi negara ini terlalu kecil.

Bank saperti;
Public Bank, 
Hong Leong Bank, Stanchart, 
Citibank, HSBC bolih hidup tanpa pelanggan melayu.

Pemimpin melayu banyak buat duit dgn memberi pelepasan unit2 bumiputra kpd unit bebas.  

Please share and kongsi this msg to our Malay friends.
 πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†Surat sdr Hassan Md Ali, elok sangat diviral ke group-group lain. Orang Melayu perlu menyedari tentang satu lagi tektik halus lagi jahat orang Cina terhadap orang Melayu.
Membunuh orang Melayu dari sudut ekonomi.

Barua macai peduli ke usaha Hassan Md Ali ni?
Lu Fikri La Sendiri..!!!


7 ulasan:

  1. DASYATnya RASISMA, PENIPUAN & DISKRIMINASI amat DASYAT pd. bangsa PRIBUMI Islam/Melayu - utk. mengHALANG Islam/Melayu kita dr. MEMILIKI Rumah @ Kondo termsk. yg. MEWAH oleh PEMAJU2 Kapir2 DAP/PKR ni & geng BANK2 dajal depa - lepas berjaya ROMPAK Tanah2 K'jaan & PRIBUMI kita di TANAH MELAYU kita!

    Twit @MelayuKeris32

    BalasPadam
    Balasan
    1. BANGKAI Anjing PENJAJAH Menteri Kapir DAP ni -nak terus RAMPAS KUASA dr. K'jaan2 Negeri bwh. PAS-UMNO -dgn. kuasai PBT2 depa! Nak PBT2 terima apa shj. jenis PELABURAN2, & PENDEKkan masa PERMOHONAN -supaya geng2 Kapir2 DAP/PKR dpt. ROMPAK Tanah2 PRIBUMI!


      https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kpkt-tambah-baik-kebenaran-merancang-421958

      Padam
  2. Ya, MUSUH Islam/Melayu-no 1, Bangkai ANJING Penjajah DAP kit siang - akan dpt. gelaran TS! DASYATnya Kesultanan Melayu LIBERAL ni! Dahlah ULAMA2 Tulen kita diZALIMI - tapi MUSUH2 Islam/Melayu diPUJA2, yg. juga LANGGAR Undg2 Perl. 3, 11(4 & 5) & 37 (1)!

    Twit - @MelayuKeris32


    BalasPadam
    Balasan
    1. KESETIAAN-no 1 Umat ISLAM adalah pd. Allah SWT & ISLAM! Bila masa dlm. ISLAM - suruh taat pd. Pemimpin2 ZALIM & BONGKAK, & juga 'bersatu hati' dgn. KAFIR2 yg. JAHAT spt. Bangkai2 Anjing DAP/PKR?! Rasulullah SAW pun BERPERANG habis2an dgn. MUSUH2 Islam!


      https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2023/06/974172/jangan-jadikan-isu-agama-polemik-dan-perbalahan-politik-agong

      Padam
    2. Ingat PEPATAH Nenek moyang bangsa PRIBUMI Islam/Melayu kami:

      Raja ADIL, Raja diSEMBAH,
      Raja ZALIM, Raja diSANGGAH!

      Jgn. nak PAKSA kami Umat ISLAM tunduk mcm. LEMBU2 dicucuk HIDUNG kat siapa2 BIADAP mcm. ni! Dlm. Undg2 Perl. pun, SESIAPA sama bwh. Undg2 - kalau lakukan JENAYAH2!

      Padam
    3. Ingat PEPATAH Nenek moyang bangsa PRIBUMI Islam/Melayu kami:

      Raja ADIL, Raja diSEMBAH,
      Raja ZALIM, Raja diSANGGAH!

      Jgn. nak PAKSA kami Umat ISLAM tunduk mcm. LEMBU2 dicucuk HIDUNG kat siapa2 BIADAP mcm. ni! Dlm. Undg2 Perl. pun, SESIAPA sama bwh. Undg2 - kalau lakukan JENAYAH2!

      Padam
  3. Bila nak tangkap dan heret Tun Mahathir Mohamad ke mahkamah.. Tun Dr Mahathir Mohamad jika didapati bersalah akan dipenjara 20 tahun ...Kah kah kah..

    Sepandai pandai jadi barua DAP@LeeKwanYew akhirnya sesama sendiri berbunuhan sesama sendiri... Akhirnya hanya sekor Jho Low jadi pemenang... Barua barua DAP@LeeKwanYew berbunuhan... Pada orang Melayu' ini lah iktibar dan pengajaran bila seronok terkinja kinja jadi barua barua kaum mata sepet..!!

    Polis melengkapkan kertas siasatan terhadap Mahathir bersabit kes penghinaan institusi diraja.

    Polis melengkapkan kertas siasatan terhadap Dr Mahathir Mohamad berkait dakwaan menghina institusi raja.

    Barua vs Barua DAP@LeeKwanYew makin hottt, makin panassss dan makin mengelegakkk..!!

    Kasi tepokkkkk satu kalii...!!! Angkara sekor Jho Low semua Melayu' berantakan berbunuhan PRU 14 dahulu. Jho Low sampai sekarang lepas be as kaya raya sambil ketawa dengan kaumnya tengok barua barua Melayu' DAP@ LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri..!!

    Akhirnya Jho Low yang Menang.. Sekor Jho Low sedang ketawa tepok tangan smbil terbahak bahak guling guling macam babi bersama kaum mata sepetnya di Malaysia Dan tuan besar mata sepet di Singapura... Kikiki

    Haaahh tepokkkkk...!!

    Zety Dan Taufik Ayman serta Nik Faisal pun boleh tumpang tepok tangan.... Barua DAP@ LeeKwanYew ini juga akhir nya berantakan dan berbunuhan sesama sendiri..

    haah tepokkk lagi..!!

    kah kah kah

    Setiausaha Polis, Noorsiah Saaduddin, berkata kertas siasatan itu akan dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara minggu depan selaras peruntukan undang-undang.

    Saya ulangggg...!!

    Sepandai pandai jadi barua DAP@LeeKwanYew akhirnya sesama sendiri berbunuhan sesama sendiri... Akhirnya hanya sekor Jho Low jadi pemenang... Barua barua DAP@LeeKwanYew berbunuhan... Pada orang Melayu' ini lah iktibar dan pengajaran bila seronok terkinja kinja jadi barua barua kaum mata sepet..!!

    Maka mulai Jun 2023 ini wahai Melayu sekelian...

    June 2023 ini maka kesemua saki baki barua DAP@LeeKwanYew yang masih ada mesti dilingkupkan kesemuanya secara total..!!

    #lingkupkanbaruaDAP@leekwanyew

    BalasPadam