Jumaat, 18 November 2016

PANAS ~ China Dah Mula Tunjuk Kuku..?


Belum duduk dah melunjur..?

Bekas presiden Taiwan dakwa dimalukan di Malaysia


Bekas presiden Taiwan Ma Ying-jeou menuduh China campur tangan dalam acara melibatkan ucapannya di Malaysia.
Bercakap kepada pemberita di Melaka, Ma berkata penganjur enggan merujuknya sebagai “bekas presiden Taiwan” susulan tekanan dari Beijing.

“Kita hairan dengan campur tangan kedutaan Parti Komunis China di Malaysia. Mereka buat banyak masalah,” kata Ma.
Sesetengah bahan promosi juga merujuknya sebagai “pemimpin Cina dunia” atau “bekas presiden”, tanpa menyebut nama Taiwan.

Ma bagaimanapun diperkenal dengan betul ketika gilirannya untuk berucap dalam acara itu.

Dalam Sidang Kemuncak Ekonomi Cina (WCES) di Melaka hari ini, Ma juga dilihat memakai tanda nama yang diubah suai.

Dalam sidang media, Ma ditanya sama ada itu menjadi tanda bantahannya, tetapi beliau memberikan jawapan penuh diplomasi.

“Untuk mengelakkan kejadian tidak diingini, kami buat tanda nama 'bekas presiden Republik China Ma Ying-jeou',” katanya.

Katanya, ia dibuat demi maruah dirinya dan negara Taiwan.

Taiwan menggunakan nama rasmi Republik China manakala negara China pula menggunakan nama Republik Rakyat China.

Ma juga berkata layanan diterima agak ironi kerana di negaranya beliau dituduh “pro-China” semasa menjadi presiden dua penggal.

“Tetapi sekarang saya di sini sebagai bekas presiden, saya harus berdepan rasa malu ini. Ini saya tidak dapat terima,” katanya.

Dalam kenyataannya hari ini, pengasas dan penaung WCES Lee Kim Yew berkata, Ma sebagai tetapi patut hormat keputusan penganjur untuk mengikuti garis panduan Kementerian Luar Bandar.

“Ma bukan hanya tetapi WCES tetapi juga tetamu Malaysia. Beliau seorang tetamu kehormat. Bagaimana beliau dirujuk patut berdasar amalan biasa tuan rumah,” kata Lee.
Baca dan fahamkan...barang dijauhkan dari anak cucu cicit keturunan menerima nasib yang sama..!
ZIMBABWE TODAY MALAYSIA TOMORROW
Apa yang saya tulis di bawah ini adalah dari pengalaman yang saya lalui selama 20 tahun di Zimbabwe. Mungkin banyak kekurangan dari segi 'facts and figures' tetapi dari apa yang sedang berlaku di sini, banyak persamaannya dengan apa yang dilakukan oleh kerajaan China terhadap Zimbabwe melalui Government-Linked Companies mereka.

Tidak mustahil tidak lama lagi perkara yang sama berlaku di negara kita. Na'uzubillah.
China telah lama "melabur" dalam pelbagai projek infrastruktur di Zimbabwe sejak tahun 1980 dengan nilai sebanyak USD 5 bilion.

Antara puluhan projek China di Zimbabwe yang menarik perhatian saya adalah pada tahun 2012, di mana China "membantu" membaikpulih rel kereta api di Zimbabwe.

Selepas 4 tahun projek kereta api itu bermula, pada hari ini China telah berjaya mengawal 80% dari ekonomi dan pentadbiran negara Zimbabwe dan menjadikan Zimbabwe seperti sebuah koloninya di benua Afrika.

Baru-baru ini, matawang Yuan telah dijadikan matawang rasmi di Zimbabwe apabila China mengecualikan pembayaran balik hutang sebanyak USD40 juta kepada negara tersebut.

TERNYATA PENJAJAHAN BENTUK BARU BUKAN LAGI SECARA KETENTERAAN, TETAPI BERLAKU SECARA PENAKLUKAN EKONOMI OLEH KUASA BESAR DUNIA TERHADAP SEBUAH NEGARA YANG LEMAH PENGURUSAN EKONOMINYA.

RAKYAT ZIMBABWE TERPAKSA MENANGGUNG AKIBAT DARI KESILAPAN DAN KELEMAHAN PENTADBIRAN KERAJAAN MEREKA YANG DIPIMPIN OLEH ROBERT GABRIEL MUGABE.

Barang dijauhi Allah, Malaysia menjadi seperti Zimbabwe. Tapi dari apa yang sedang berlaku sekarang, musibah yang sama akan melanda kita sekiranya kita tidak mengambilnya Zimbabwe sebagai iktibar dan belajar dari kesilapan itu.

Zimbabwe is the only country in the modern world, not having her own currency. Zimbabwe is a Multiple Currencies Economy country since 2003 where US Dollar is a denominator. Worst part is, not only unacceptable by her neighbouring countries, the Zim$ not even desired by the Zimbabwean itself.
Ketika inilah China mencurahkan pelaburannya dengan membina lapangan terbang baru, membaikpulih lebuhraya, bandar baru ber-ala China dan perkampungan China sehinggakan terwujud Little Beijing in Harare. Penduduk Cina di seluruh Zimbabwe lebih kurang 80-90 ribu orang. Hampir sama dengan the 'borne and bread whites' di negara tersebut.

Rakyat China yang berkerja di Zimbabwe dan rakyat tempatan yang berkerja dengan syarikat China dibayar menggunakan Remimbi atau Yuan. Terdapat juga emas dan logam dari penduduk tempatan dibayar menggunakan Remimbi dan adakalanya dibayar menggunakan barang-barang peralatan rumah buatan China yg inferior kualitinya.

70% rakyat Zimbabwe adalah terdiri peasant atau kaum tani. Mereka sudah jemu untuk ambil peduli 'apa yang betul' dan 'apa yang salah' yang dilakukan oleh kerajaan mereka. Tiba masa mengundi, mereka mengundi. Apa yang mereka perlu ialah air yang cukup bukan Mugabe.

Mereka akan menikmati 'bumper harvest year' pada bulan Jun kalau cukup hujan bulan Januari. Mereka bukan tidak tahu kezaliman Mugabe yang selama ini merosakkan negara, tetapi mereka dah sampai ke tahap benci untuk berbuat sesuatu.

Jangan ketawakan saya. Apa yang saya alami dari tahun 1995 hingga sekarang iaitu 20 tahun lamanya sedang berlaku di negara kita ini.

Our country is berserk. Jika 1MDB tidak diselesaikan kita akan jadi mangsa America. Sekarang ini, apa yang Najib cuba lakukan ialah "cuba keluar dari mulut Buaya (Amerika) dengan mengunakan kuasa Naga (China)".

Dalil-dalil yang negara kita menjejaki Zimbabwe telah banyak berlaku dan banyak lagi akan berlaku dalam masa yang amat pantas.

Contoh:
 1. Apabila banyak cawangan bank ditutup, money changers akan mengikuti dan foreign currencies seperti USD akan sukar didapati. Black market yg taboo kepada Bank Negara akan muncul.
 2. Budget negara ditipu adalah salah satu daripadanya. Kerap berlaku di Zimbabwe.
 3. Kerajaan menarik subsidi meyebabkan barangan dapur bertambah mahal.
 4. Tidak mustahil Felda akan dimiliki syarikat China dengan hanya membeli share FGV dan tidak mustahil jika minyak sawit didagangkan dgn Remimbi. Peneroka Felda akan dibayar dengan matawang China.
 5. Kedai 1Msia akan dipenuhi dengan barangan buatan China di mana mutunya substandard dan inferior.

Adakah kita mahu menjadi seperti gambar di atas baru kita terfikir? Masih belum terlambat..anda mampu mengubahnya!
Kalau China dah mula tunjuk kuku pun kerana 'kita' yang membenarkannya..! BUkan sahaja dah tercemar malah dah mula hilang maruah..!
Lu Fikir La Sendiri!!!

48 ulasan:


 1. Aku ni pro Jib
  Katakanlah bershit 5 ini berjaya dan semua menteri2 letak jawatan dan diganti oleh PH punya orang.
  Apa korang nak buat.
  Aku sonang saja

  Lepas seminggu saja diaorang ambil aleh kita pula bermaharajalela
  di KL nih.
  Kita turun dg 500,000... tengok sikit apa diarang nak buat...
  lama dah duk mengidam hujan dp FRU nih...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Orang umunu cakap jer lebih tapi penakut...kalo tak de kuasa wang pun tarak.. jangan harap ahli2 umunu ikut program jamal..jamal pun menikus laa...sekarang pun siapa macai umunu berani desak tangkap cina prompak jho lo? Ko pun takdak teloq...sabtu ni jho lo senyum lebar tengok ko dan geng2 merah bodoo terkinja2 bela prompak...yeerha..he..he

   Padam
  2. PI MAMPOS lu si GoBLOG/TERORIS2 HOMO JIJIK PENYAMAQ si PENJAJAH PARASIT ZioNAZI DAPJUBOQ BABI - TAK pula lu TERLOLONG psl. puak TERORIS PENJAJAH PARASIT ZioNAZI BerSHIT DAPJUBOQ BABI/PembangKANGKANG dpt. RASUAH berBILLION dr. Soros-ISrael/MOSSAD-CIA aaahhh??!!

   OI si TERORIS2 HOMO si GILA BABI HOMO/RASIS DAPJUBOQ BABI , lu manyak sedap aahhh... itu LAHAP TAIK dan JILAT LENDIR HANYIR si JUBOQ2 BABI JIJIK kit SIAL KANIBAL/TONGGENG eng JUBOQ BABI/kok-chin GILA BABI BETINA SUNDAL-PELACUR/gobing-jagdippyANJING KURAP-rayerHANYIR CILAKA/TODI puaKA JUBOQ BABI/KENCING NGAnga ming KANGKANG BABI BERLENDIR/ BABIga SUNDAL KURAP!!

   TAK ke KELAKAQnya ni - mcmlah US tu KETUA POLIS Dunia sedgkan hampir kesemua rejim2 US, yg. sudah diKUASAI ZIONIS/IS(IS)rael (lihat di - http://www.whale.to/b/bollyn.html , How Mossad Controls Our Political Parties, by Christopher Bollyn, 25 October 2008) adalah si PEMBUNUH/PEROGOL/PEROMPAK umat Islam-no 2; selepas rejim TERORIS KANIBAL IS(IS)rael! Lihat shjlah Dunia ISLAM yg. amat KAYA MINYAK-GAS yg. habis diROMPAK dlm GENOSID2 di Iraq/Syria/Libya/Afghanistan/Palestin/Mali/Somalia dsbnya, oleh si PARASIT/PENJAJAH/LANUN/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROMPAK/PEROGOL/PERASUAH US-Barat/NATO/ZIONIS-IS(IS)rael tu – di bawah UNDG2/DEMOKRASI/HAK ASASI Barat/ZIONISPENIPU HARAM JADAH!

   Lihat di -
   http://landdestroyer.blogspot.my/2015/08/us-vs-china-us-mobs-seek-to-overthrow.html:

   US vs China: US-Backed Mobs Seek to Overthrow Malaysian Government

   August 24, 2015 (Tony Cartalucci - LD) - Malaysia's "Berish" movement - an umbrella organization for various opposition groups opposed to the current government of Prime Minister Najib Razak - plans its fourth street demonstration in 8 years to unfold at the end of August.

   While Bersih's alleged goal is "clean and fair elections," it is openly led by the government's opposition headed by the now imprisoned US-proxy Anwar Ibrahim and a myriad of US-funded and directed nongovernmental organizations (NGOs). The US State Department, through its US National Endowment for Democracy (NED) and its subsidiary the National Democratic Institute (NDI), along with convicted financial criminal George Soros' Open Society Institute (OSI), have funded both Bersih directly, and many of the NGOs that constitute Bersih's core leadership.

   Several NGOs currenlty openly funded by the US NED - i.e. Islamic Renaissance Front and Lawyers for Liberty - can be found also listed on Bersih's current "endorsees" list.

   Despite years of immense US-funding, Bersih has recently pleaded for donations and now claims they've received over a half million Ringgit (over 100,000 USD). More recent reports claim the amount could be as high as 1.2 million Ringgit.

   And while they claim they seek simply to reform Malaysian politics, Bersih's new leader, Maria Chin Abdullah openly admitted their goal for "Bersih 4.0" is to call for the resignation of Malaysia's current government. In a Facebook post she claimed:

   "Reforms - we will continue to demand and this time Yes it's a tall order to ask the PM to resign but if we dont try we will never push the boundaries for clean & fair elections."

   Apparently by "clean & fair elections," Bersih's leadership means elections in which their opponents have been undermined and otherwise eliminated, and in which they can take power - or in other words, another textbook case of US-backed regime change…..

   Jadi, PI MAMPOS lu LAHAP TAIK & JILAT LENDIR HANYIR JUBOQ2 BABI KURAP si TERORIS PENJAJAH ZIONIS DAPJUBOQ BABI KURAP lu tu!

   Padam
  3. Yg. si PENJAJAH PARASIT ZIONAZI KAFIR HARBI BerSHIT-DAPJUBOQ BABI nak JUAL Negara ISLAM kami ni pd. IS-rael-MOSSAD/SOROS-NA*O; TAK pula lu TERLOLONG mcm. PUAKA aaahhh?!!

   OI si GoBLOG/TERORIS2 GILA BABI si HOMO JIJIK PENJILAT JUBOQ BABI KURAP si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD, lu manyak sedap aahhh... itu LAHAP TAIK dan JILAT LENDIR HANYIR si JUBOQ2 BABI JIJIK kit SIAL KANIBAL/TONGGENG eng JUBOQ BABI/kok-chin GILA BABI BETINA SUNDAL-PELACUR/gobing-jagdippyANJING KURAP-rayerHANYIR CILAKA/TODI puaKA JUBOQ BABI/KENCING NGAnga ming KANGKANG BABI BERLENDIR/ BABIga SUNDAL KURAP!!

   Si ANJING2 CASH-is-KING DAPJUBOQ BABI-KULI2 si rejim PENGGANAS KANIBAL ISrael/ZIONIS HARAM JADAH ni - TAK pula TERLOLONG mcm. PUAKA psl. dpt. RASUAH HARAM JADAH yg. berBILLION selepas dok lahap TAIK rejim TERORIS KANIBAL IS-rael/ZIONIS aaahhh??!! Dan TAK juga si PENJAJAH TERORIS DAPJUBOQ BABI nak SAMAN Razali kalau berita ni TAK benaq?! Dasar si PENAKUT HARAM JADAH! Di - http://www.pisau.net/terima-dana-1-2billion-dari-israel-dap-perlu-segera-kemuka-saman/ , Terima Dana 1.2Billion Dari Israel, DAP Perlu Segera Kemuka Saman, Published on 17/08/2016 in DAP by pisau!

   Itulah, bilalah juga si SPRM tu nak MENYIASAT si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD ni yg. boleh dapat RASUAH sbnyk. USD 300 JUTA (RM 1.2 BILLION) dari rejim TERORIS KANIBAL IS(IS)rael tu - begitu juga PDRM untuk siasat bawah AKTA TERORISMA kerana 17 pakar strategi DAPJUBOQ ANJING yg. diKETUAI si TODI-puaKA, di LATIH oleh TERORIS MOSSAD dan si KM spt. TONGGENG eng BANGKAI BABI boleh pula asyik jumpa DUTA IS(IS)rael, serta IS(IS)rael nak tubuhkan MARKAS TENTERA PENGGANAS dia di Port Dickson – utk. MENAKLUK Selat Melaka; sbg. laluan UTAMA Submarin2 NUKLEAR HARAM JADAH IS(IS)rael/NA*O (yg. berPUSAT di Diego Garcia), serta sbg. laluan UTAMA perkapalan MINYAK/GAS (“oil/gas CHOKEPOINT”) yg. MENYAMBUNGkan Lautan PASIFIK-HINDI hingga ke Laut MERAH/MEDITERRANEAN (utk. ke ISrael/Barat)!! Kami RAKYAT tengah TUNGGU ni! SPRM/PDRM bah. TERORISMA – hang buatlah KERJA betul-betul oi!

   Lihat di - http://semuthitam80.blogspot.my/2016/03/12-billion-dana-israel-masuk-akaun.html , 1.2 BILLION DANA ISRAEL MASUK AKAUN PROKSI??? , Posted by Semut Hitam ; dan di - http://wakeupmalaya.com/2016/01/dap-terima-latihan-dari-mossad/ :

   DAP Terima Latihan Dari Mossad?

   January 4, 2016 By WakeUp Malaya

   Bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, Mohamad Razali Abdul Rahman menegaskan beberapa kali bahawa DAP mempunyai hubungan istimewa dengan Israel.

   Pada 2012, Razali telah mendedahkan hubungan DAP-Israel ketika berceramah di Putrajaya:
   —–
   Tapi apakah hubungan istimewa Israel dengan DAP? Kalau tak istimewa, tidak kami dilatih hampir 3 tahun oleh Israel. Dilatih oleh pihak Mossad. Saya terima latihan daripada Mossad.

   Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, tiap bulan Lim Guan Eng akan pergi ke Singapura. Saya biasa mengikuti banyak kali rombongan beliau ke Singapura. Dia akan pergi hari Sabtu petang dan akan balik hari Ahad petang.

   Di Singapura, kita akan jumpa dua orang saja. Satu bekas pemimpin atau bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan lagi satu wakil Duta Israel di sana. Dua ni yang akan kita jumpa.

   Sewaktu kita jumpa dengan Duta Israel atau wakil Israel, Tuan-tuan tahu tak, pihak Israel telah bersetuju memberi dana sebanyak 300 juta USD untuk PRU yang ke 13 ni. USD ya bukan RM ya. Duit tu sekarang berada di Singapura ya.....

   Jadi, PI MAMPOS lu LAHAP TAIK & JILAT LENDIR HANYIR JUBOQ2 BABI KURAP si TERORIS PENJAJAH/PARASIT ZIONIS DAPJUBOQ BABI KURAP lu tu!!

   Padam
  4. Patut diTERAJANG BERAMBOS keluaq dari NEGARA ISLAM kami, si KEPALA2 BUTOH PENJAJAH PARASIT HOMO JIJIK KAFIR HARBI DAPJUBOQ BABI si PENJILAT2 JUBOQ BABI yg. diLAHIRkan dr. MAK2 SUNDAL PELACUR PUKI berNANAH depa yg. diSONDOL berGILIR2 oleh SAMSENG2 SOROSKanibal tu! Lu JANGAN ingat lu akan DAPAT menJAJAH NEGARA ISLAM kami ni si TERORIS2 JUBQ2 BABI KETURUNAN TERORIS PENJAJAH KAFIR HARBI ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD/SOROS! DARAH kami bangsa Bumiputera Islam/Melayu sedia MENGALIR si TERORIS2 JUBOQ BABI OI! PERANG KEMERDEKAAN sudah BERMULA sekali lagi habis2an!

   OI si GoBLOG/TERORIS2 si GILA BABI DAPJUBOQ BABI , lu manyak sedap aahhh... itu LAHAP TAIK dan JILAT LENDIR HANYIR si JUBOQ2 BABI JIJIK kit SIAL KANIBAL/TONGGENG eng JUBOQ BABI/kok-chin GILA BABI BETINA SUNDAL-PELACUR/gobing-jagdippyANJING KURAP-rayerHANYIR CILAKA/TODI puaKA JUBOQ BABI/KENCING NGAnga ming KANGKANG BABI BERLENDIR/ BABIga SUNDAL KURAP!!

   TAK pula lu TERLOLONG mcm. PUAKA kat RASUAH BERATUS BILIION utk. INDUSTRI2 SENJATA Barat/ISrael - apabila depa MEROMPAK/MENJAJAH Dunia Islam dgn. amat KEJAM! Dahlah memBUNUH umat ISLAM dlm. GENOSID sesuka hati bersama IS(IS)rael termasuk MENUBUHkan IS/IS! Dasar puak TERORIS JUBOQ BABI BARAT/ZIONIS!

   Dan lihat siapa si TERORIS ZIONIS JUBOQ BABI Soros-PERASUAH-PENGGUBAH WANG HARAM /PENIPU/PEROMPAK -no-1 dunia ni – yg. juga Leftenan KANAN empayar ZIONIS Rothschild-si PENUBUH rejim TERORIS KANIBAL ISrael serta pertalian Soros dgn. Bank-bank Switzerland yg. juga amat pro-RASUAH & terlibat dlm SINDIKET global SENJATA/DADAH - lepas tu K’jaan Switzerland/US-Barat nak MENYIASAT 1MDB kami; dasar si PENIPU/PENYANGAK nak MAMPOS) ! Di - http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/secretsoc_20century/secretsoc_20century10.htm, GEORGE SOROS AND THE ROTHSCHILD CONNECTION:

   …..Who was George Soros?

   ….The official story says that he was born in 1930 to Jewish parents and as a teenager had been chased from Budapest by the Nazis…..

   William Engdahl knows this to say about him:

   “Soros speculates on the world’s financial markets via his secret off-shore company Quantum Fund NV, a private Investment fund that handles a portfolio of four to seven billion US$ for several “clients”. The Quantum Fund is registered in the tax haven of the Netherlands Antilles in the Caribbean. In order to evade control of his financial activities by the U.S. administration not a single U.S. citizen sits on the board of Quantum. Its directors are a curious mixture of Swiss and Italian financiers.

   “Soros has been identified as a front man of the Anglo-French Rothschild banking group. Understandably neither he nor the Rothschilds want this important fact to be public, so the tight links to his friends in the London ‘City’, in the British foreign ministry, in the state of Israel and to his mighty friends in the American Establishment would stay concealed.”
   Among the members of the board of the Quantum Fund is one Richard Katz. He is at the same time head of the Rothschilds Italia S.p.A. in Milan and is also on the board of the commercial bank N.M. Rothschild & Sons in London. Another member of the board is Nils O. Taube.

   He is a partner in the London investment group St. James’ Place Capital which counts Lord Rothschild among its main partners. A frequent partner of Soros in several of his speculations – especially in the driving up of the gold quotation – is Sir James Goldsmith, a relative of the Rothschild dynasty. On the board of Quantum we also find the heads of some highly “discreet” Swiss private banks (who help the syndicated of organized crime – weapons and drugs – to launder their money)…….

   Padam
  5. Sdr 7:48 memberi jawapan yang tepat lagi genius.

   Memang betul para penyokong UMNO perlukan petrol emas untuk bergerak. Segala2nya mereka nilai dari kebendaan.

   No money no work. Dah dapat money pun diorang tak leh wat apa2 bila si Jamal tersekeh hidungnya sehingga berdarah. Kalau tak ada money turun pun tidak ler kecuali pendedak yang dapat hasil melalui kedudukan dalam UMNO.

   Takut kalau UMNO jatuh sumber hilang. Terlupa rezeki di tangan Tuhan bukan di tangan UMNO-Najib.

   Padam
  6. PI MAPOSS cepat2lah otak skru tercabut..

   Padam
  7. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang Pengusaha Butik yg Sukses, kini saya gulung tikar akibat di tipu teman sendiri, ditengah tagihan utang yg menumpuk, Suami pun meninggalkan saya, dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini, saya coba buka internet untuk cari lowongan kerja dan secara tdk sengaja sy liat situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsug hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari, Alhamdulilah benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

   Padam
 2. Musibah dan malapetaka sudah berlaku terlalu kerap dibawah pentadbiran najib.

  Hari ini beban kewangan hutang negara bertingkat tingkat juga dibawah pentadbiran najib.

  Adakah Najib,Rosmah, menteri2, punahsihat dan anjing2nya yg menerima tempias ini?

  Adakah Najib,Rosmah, menteri2, punahsihat dan anjing2nya nenanggung penganaiyaan dan kezaliman ini?

  BalasPadam
 3. Pagi jumaat lg blog ni dh buat fitnah..bila la nk brtaubat.semua bnd nk kaitkn dgn najib..agknya kalo ko xberak smggu pun salah najib

  BalasPadam
  Balasan
  1. Bila lah macai najib nak tobat..bela dan lindungi perompak tu haram...kang tak sempat tobat...mampos dulu..sabtu ni ko berhimpun nak sokong perompak plak..jho lo sengih tengok muka melayu bodoo...dia kaye dapat free billion..ko terkinja2 sokong jangan tangkap perompak..yeeehaa..malaiyu boloo

   Padam
 4. Malaysia tiada duta ditaiwan...kerana ikut arahan kominis...

  BalasPadam
 5. Matdey ikut jubor DAP kominis...
  Kah kah kah...

  BalasPadam
 6. Ko masih jahil politik...ikut jubor prompak cina jho lo. lagi bodoo...cina ni dapat bilion free..ko yg miskin terkinja2 pertahankan cina..malaiyu bolooo kata jho lo

  BalasPadam
 7. Ko lg bodo.. ikut arahan cina dap yahudi jd kaldai pencacai hina berhimpun nk runtuhkan kerajaan melayu

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ko ni bodooh sangat..sape nak. runtuhkan kerajaan...demo ni. Desak buang najib kepala prompak dan buang umno yg bela perompak..ngok...ko suka berketuakan kepala prompak lAa..

   Padam
  2. Sbb ko bodoh bengap mudah dibodohkan cina dap yahudi smpai xnmpk agenda trsmbunyi dap yahudi nk huru harakan kerajaan melayu

   Padam
  3. A - Annuar Musa (dedak Gred A)
   J - Jing Jibo (dedak Gred F)

   J : Boss, camna kita nak kondem bersih ni Boss?
   A : Kita kata BERSIH gerakan komunis.
   J : tak leh bos, PM baru gadai pi minta hutang dari negara
   China komunis, bilion-billion tu. Stok dedak lama kita
   tu boss.
   A : Hmm, kita guna idea dana Soras tu balik?
   J : tak boleh boss, PM dapat derma lagi banyak boss. Pinjam
   duit pun Goldam Satchs (Engrish Jing Jibo)
   A : Aduhai, kita main balik isu LGBT tu tak boleh ka?
   J : Bahaya bos, nanti kak Ijat dan abam Azalina marah boss.
   A : Woi bangang, ko ni UMNO ka pembangkang? Isu kerajaan
   Melayu dan ketuanan Melayu tak boleh ka?
   J : Tak boleh boss, kali ni ramai Melayu yang join bersih.
   Matdey batuapi pun dah sokong.
   A : Cakap ja macam selalu, Bersih menganggu ketenteraman
   awam.
   J : Err boss, yang viral dalam internet yang buat kacau tu
   bukan baju kuning boss. Orang kita baju merah.
   A : Shhh, cakap siang pandang-pandang. Jangan sampai orang
   tau kita yang bagi dedak kat baju merah buat kacau.
   J : Habis tu camna boss. Apa modal nak kelentong orang
   Melayu lagi?
   A : Aku bayar dedak kat mu, takkan aku nak pikir, mu la
   pikir.
   J : Kita belasah semua sekali lah bos, "cina dap yahudi
   smpai xnmpk agenda trsmbunyi dap yahudi nk huru harakan
   kerajaan melayu". Lagipun orang kita bukan cerdik
   sangat, senang ja kita nak bodohkan, kalau sebut semua
   serentak, depa takkan perasan punya.
   A : Hahaha, mu memang geliga otak. Otak penipu baik punya,
   hehehe...
   J : Mestilah, tengok la cikgu kita sapa. 2.6b pun dia kata
   derma Arab. Kah kah kah. Nasib baik kita dapat dedak,
   kalau tidak kita pun tak caya.
   A : Yang mu tercegat sini lagi gapo, gi la buat kerja mu.
   J : Eeer, dedak sikit Boss, nak tukar spring kereta.

   Kikikiki...

   Padam
 8. saya percaya ramai yg pernah mendengar unkapan 'selling one's soul to the devil' - menjual roh/semangat kpd syaitan.

  drpd tindak tanduk najib kebelakangan ini, dia jelas tlh mempamirkan kecenderongan nya (tendencies)utk menjual/melelong 'roh' Malaysia kpd china semata mata utk menyelamatkan diri nya.

  kita adalah salah satu 120 Negara 'signatory' kpd piagam NAM (non align nations) ie Negara berkecuali yg d tubuhkan pd 1961. namun saya perhatikan yg najib tlh membawa Negara kita lebih berpihak kpd china yg mempunyai misi jelas utk 'menakluk'.

  jika mahu mengetahui hajat china yg sebenar, sila 'internalise' orasi panglima TNI, gen gatot nurmantyo kpd pemimpin2 pelajar se Indonesia baru2 ini.(bolih d lihat melalui U tube).

  Malaysia adalah Negara kerdil.kita sudah tidak bermaya lagi utk menepis asakan china lebih2 lagi apabila pemimpin nya sendiri tlh berjaya d pengaruhi (lihat saja pres Mugabe drpd Zimbabwe).

  dalam apa juga jenis perjuangan(struggle), pemerhati atas pagar (fence sitters) memang tidak ada nilai. kita pernah mendengar unkapan 'you are wth us or against us'.

  saya bolih petik beberapa pemimpin dunia yg tlh menggunakan unkapan ini :-

  1)Jesus of Nazareth (Nabi ISA as) - 'whoever is not wth me is against me. and whoever does not gather wth me scatters'

  2)George orwell(1942) - 'if u hamper d war effort on one side,u automatically help that of d other'.

  3)George bush (2001) - 'every nation in every region now has a decision 2 make. either u r wth us or wth d terrorists'.

  4)tayyip erdogan (2016) - pick a side. u r either wth d Turkish govt, or u r on d side of d terrorist'.

  rumusan yg bolih saya buat adalah :-

  1)kita tidak bolih menjadi pemerhati atas pagar lagi jika kita cintakan kebebasan Negara tercinta ini. pengaruh china wajib kita 'neutralize' kan.

  2)utk kekal bekecuali, dan mendokong semangat NAM, kita wajib menjemput kuasa besar militer atau ekonomi ( eg USA) utk beroperasi sebagai kuasa pegimbang.

  Malaysia selaku Negara berdaulat dlm keadaan amat merbahaya.
  'wake up b4 it is 2 late'.


  BalasPadam
 9. Mana mungkin Umno boleh ditumbangkan sebab dia pokok paling tua,paling besar,paling tinggi dan paling rendang.Dibawah nya sudah tentu ada udara segar dan sesuai untuk berteduh.Andai nya tumbang pokok ini alamak segala semak samun lah akan tumbuh dan pasti nya segala macam ular,jengking pula lah yang akan mendiaminya...eiii takut nya

  BalasPadam
  Balasan
  1. He3...pokok ni sedangd igergaji....pokok dah tua tak berguna lagi..banyak daun dah hilang...jual pun tak laku baik di buang...yeehaa

   Padam
  2. Iya ka?

   Yang nampak sekarang dalam batang tubuh pokok UMNO tu sendiri yang didiami segala macam ular berbisa, kala jengking dan sbgnya.

   Nak tangkap dan musnahkan ular2 dan kalajengking ni semua tak boleh sebab semuanya berlindung di dalam pokok tu.

   Tak ada cara lain dah selain tumbangkan pokok tu. Biar ular2 dan binatsng berbisa lainnya tiada lagi tempat menyorok dsn berteduh.

   Semak samun belum tentu akan tumbuh selepas pokok itu ditumbangkan. Pokok pula dah sah-sah ada ular..

   Padam
 10. Admin, saya nak baju bersih 5..
  -Dari Sarawak

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ok..dpt baju duit rm100 tmbg flight..hotel mkn minum suport..betina byr sendiri la

   Padam
  2. Aik, camna silap baju merah pulak yang jawab ni. Kuning bagi baju jer,,

   Jadi betullah baju merah dapat duit, hotel, makan minum dan main betina rupanya.

   Ingatkan khabar angin je, rupanya betul.. hehe..

   Padam
  3. Merah kaki betina tak pernah cedik

   Padam
 11. Entry kali ini sangat penting, ia tentang kedaulatan negara, tetapi para macai Najib tidak membincangkannya sebaliknya mengulas perkara-perkara yang remeh temeh, bermain2 selain membuat momokan hantu yang belum tentu wujudnya sedangkan binatang ganas sudah pun di depan pintu rumah.

  Umum tahu bahawa selepas PBB ditubuhkan peluasan wilayah melalui ketenteraan (annexation) tidak lagi diiktiraf. Maka tindakan Iraq menakluk Kuwait yang sebangsa dan seagama mendapat tentangan dunia walaupun wilayah Turkistan Timur, Melayu Pattani dan Kristian Armenia masih 'diperintah' oleh agama dan bangsa berlainan hasil dari penaklukan ketenteraan.

  Walaubagaimanapun penjajahan bentuk baru telah bermula. Negara yang terdesak menggadaikan aset dan hartanah negara melalui hutang kepada negara yang lebih kaya lagi kuasa besar. Adat menggadaikan, kekadang dapat tebus kekadang hilang terus.

  Di sebalik para macai yang cuba pertahankan tindakan najib menggadai aset2 negara kepada China melalui hutang kononnya tindakan di antara dua negara berdaulat, hakikatnya ia adalah ibarat ufti yang perlu dibayar oleh negara terjajah (vessel state) kpd negara kuasa penjajah.

  China tahu Najib terdesak, mereka telah hulurkan bantuan kepadanya (bukan kepada Malaysia) dan hasilnya Najib menggadaikan negara ini kepada China.

  Siapa yang akan tebus? Anak cucu kitalah. Kalau berjaya ditebus selamatlah dari menjadi Zimbabwe. Kalau gagal?

  Sementara keadaan terdesak dan masih menunsuk kepala maka kita kenalah akur kepada 'pemberi hutang'. Kita tidak lagi boleh bercakap mengikut kehendak kita sebaliknya terpaksa mengikut kehendak pembwri hutang. Undian di Majlis2 PBB juga silap haribulan kena ikut sahaja kehendak mereka.

  Malah tuntutan bertindih dengan China silap haribulan dilepaskan dan diberikan kemenangan begitu sahaja kpd China. Masih ingat Alaska dijual oleh Russia kepada US?

  Dengan tindakan DoJ ke atas anak PM, maka tidak mustahil keterdesakan ini menyebabkannya kantau kpd US pula dan sekali lagi menjadikan Malaysia sbg umpan.

  Non Alligned Movement akan menjadi sejarah. Malaysia tidak akan mampu lagi menjadi jurucakap negara-negara Islam mahupun negara2 dunia ketiga. Kita hanya akan akur arahan.

  Kita sudah pun dalam fasa2 awal menjadi vessel state kepada satu kuasa besar dunia.

  Siapkah yang menggadai negara ini? Jwpnanya UMNO-Najib. Maka tidak perlulah takut kepada momokan hantu yang belum wujud sedangkan singa dan harimau sudah menunggu betul2 di depan pintu rumah. Ancamannya lebih real dan lebih besar dari hantu yang dimomokkan.

  Nyahkan penkhianat yang menjemput binatang2 buas itu dahulu, lepas tu barulah boleh fikirkan perkara2 remeh lainnya. Ia pun masih bertaraf momokan hantu yang belum tentu.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Membebel macam nenek ni tidak lebeharga dp 'kertas' yang di tulis di atasnya.

   Padam
  2. Macai najib bodooh2...diupah untuk merapu dan tunjuk bodooh..tengoklah menteri najib...sape menteri yg bijak?...mat maslan tiga suku paling bijak..najib tak berani lagi upah macai bijak kerana pernah lawan tokey...yeehaa..

   Padam
  3. Bodohnya ko ni john donkey..cari pelaburan utk negara ko blh melalaut merapu tuduh jual negara gadai negara..apa ke bangang ko ni.. apa kalo xde pelaburan ko tuduh lain plk..hati kalo dh hitam babi pn ko kata blh mkn aslkn xsama dgn perjuangan bebal ko.

   Padam
  4. Pelaburan bodoh apa?

   Hutang dan pelaburan pun kamu tak faham bezanya.

   Betullah cakap bro 10:25 macai2 najib semua bebal belaka.

   Nak ulas lagi pun sama ja kebebalannya.

   Padam
  5. Cari pelaburan dengan buat hutang?

   Demi agama bangsa dan negara..

   kikikiki

   Padam
 12. Adakah penjalinan dagangan dgn China ini akan mencetuskan WoMD kepada ekonomi negara? Perjuangan Alif Ba Ta hak kita & hanya kita sahaja yang boleh tentukan. Mohon dipermudhkan Allah SWT.

  BalasPadam

 13. A - pemberita

  A:Apa pesanan tun kpd rakyat

  Tun: Harap ramai2 keluar sokong bersih

  A: Tun datang ?

  Tun: Tidak, malulah kalau sikit saja keluar, Pas tak keluar Dap pun tak keluar

  BalasPadam
  Balasan
  1. A - Annuar Musa (dedak Gred A)
   J - Jing Jibo (dedak Gred F)

   J : Boss, camna kita nak kondem bersih ni Boss?
   A : Kita kata BERSIH gerakan komunis.
   J : tak leh bos, PM baru gadai pi minta hutang dari negara
   China komunis, bilion-billion tu. Stok dedak lama kita
   tu boss.
   A : Hmm, kita guna idea dana Soras tu balik?
   J : tak boleh boss, PM dapat derma lagi banyak boss. Pinjam
   duit pun Goldam Satchs (Engrish Jing Jibo)
   A : Aduhai, kita main balik isu LGBT tu tak boleh ka?
   J : Bahaya bos, nanti kak Ijat dan abam Azalina marah boss.
   A : Woi bangang, ko ni UMNO ka pembangkang? Isu kerajaan
   Melayu dan ketuanan Melayu tak boleh ka?
   J : Tak boleh boss, kali ni ramai Melayu yang join bersih.
   Matdey batuapi pun dah sokong.
   A : Cakap ja macam selalu, Bersih menganggu ketenteraman
   awam.
   J : Err boss, yang viral dalam internet yang buat kacau tu
   bukan baju kuning boss. Orang kita baju merah.
   A : Shhh, cakap siang pandang-pandang. Jangan sampai orang
   tau kita yang bagi dedak kat baju merah buat kacau.
   J : Habis tu camna boss. Apa modal nak kelentong orang
   Melayu lagi?
   A : Aku bayar dedak kat mu, takkan aku nak pikir, mu la
   pikir.
   J : Kita belasah semua sekali lah bos, "cina dap yahudi
   smpai xnmpk agenda trsmbunyi dap yahudi nk huru harakan
   kerajaan melayu". Lagipun orang kita bukan cerdik
   sangat, senang ja kita nak bodohkan, kalau sebut semua
   serentak, depa takkan perasan punya.
   A : Hahaha, mu memang geliga otak. Otak penipu baik punya,
   hehehe...
   J : Mestilah, tengok la cikgu kita sapa. 2.6b pun dia kata
   derma Arab. Kah kah kah. Nasib baik kita dapat dedak,
   kalau tidak kita pun tak caya.
   A : Yang mu tercegat sini lagi gapo, gi la buat kerja mu.
   J : Eeer, dedak sikit Boss, nak tukar spring kereta.

   Kikikiki...

   Padam
 14. Demi agama bangsa dan negara..

  Kikikiki

  BalasPadam
 15. Apabila si pedagang ilmu mula berkhianat maka si jahil yang menjadi mangsanya.

  Malaysia menuju ke arah failed stated - kata tuan2 yang khianat.

  Malaysia bakal senasib zimbabwe - tambah sipolan "misteri".

  Malaysia "berhutang" berbillion ringgit dan akan "membayarnya" dengan menjual kedaulatan kepada Negara China - khabar si pemakan Dedak tuan2 politik.

  Maka sekalian si jahil yg mendengar - terhimpit dada mereka dengan segala rintihan, menggigil tubuhnya dengan amarah dan lancang lidahnya diisi segala macam celaan.

  Maka si pedagang ilmu yg berkhianat itu mula "menunggang" si jahil dan mengatur mereka sebagaimana si pengembala mengembala biri2 ternakan.

  sedih sekali diwaktu tangan-tangan si jahil itu merebut pelbagai nikmat yg masih ada untuknya -

  mereka dihinakan Allahswt diatas kejahilan mereka sendiri,ditarik keberkatan didalam nikmat yg mereka lahap dengan rakus.- kemudian sekalian si jahil itu berteriak dengan keras "kami dizalimi pemerintah".

  Teringat aku bagaimana awal dibina jambatan pulau Pinang,putrajaya,cyberjaya,klcc,stdium bukit jalil,litar Sepang ...

  kamu juga diperbodohkan oleh si pedagang ilmu yg berkhianat itu bukan. hehe

  BalasPadam
  Balasan
  1. Maka bertempiklah dan terlolong2 ko dan kunco2 bodoh membela perompak sialan..

   Padam
  2. Betul tu Unknown.

   Sebahagian bangunan tersebut dibina melalui hutang. Tapi nak berhutang kena ada kajian feasibility dari mereka yang berkebolehan lagi profesional. Mana kajiannya?

   Jom jawab secara berfakta dan bukan secara bersastera. Nanti dikatakan sasau pula bersastera tanpa fakta.


   Othaman Ahmad 5 November 2016 8:06 PTG


   Baru-baru nie kita diberitahu bahawanya ada satu projek membina laluan keretapi di kawasan Pantai Timur yang dinamakan sebagai ECRL.

   Yang MENGEMPAR & MENAKUTKAN sekali macam mana Najib boleh menganugerahkan tender kpd Sykt China Communication Construction Company Ltd yg sah-sah telah disenarai hitamkan (blaclisted) oleh World Bank.

   1. Kenapa bukan Khazanah Nasional yang bina laluan keretapi itu? Ini menjadi tanda-tanya kepada umum. Sedangkan prasarana pengangkutan awam selalunya melibatkan Khazanah Nasional. Meminjam dari bank China dan menyerahkan projek membina kepada syarikat China. Rakyat beranggapan Najib mengenepikan kepentingan syarikat tempatan dan GLC.

   2. Kenapa nilainya meningkat kepada 55b berbanding anggaran asal iaitu 30b? Sarawak Report mendakwa bahawa Najib akan menggunakan projek laluan rel berkembar ini untuk membayar hutang2 #1MDB. Projek yang dianggarkan bernilai 30b ini akan meningkat kepada 60b bagi membolehkan Najib 'menarik' wang2 itu untuk membayar hutang.

   3. Difahamkan projek ECRL ini tidak mengikuti standard pembinaan kebiasaan. 'Kajian kemungkinan' atau dalam bahasa popularnya 'Feasibility Studies' tidak dipatuhi secara protokol kebiasaan negara ini. Apabila perkara asas ini juga dilanggar, ini memberikan gambaran bahawanya by hook or by crook kerajaan tetap ingin melaksanakan projek ini tanpa peduli dan faham kepada sentimen-sentimen yang bakal timbul akibat pembinaan laluan keretapi tersebut. Pentingnya kajian ini dijalankan supaya manfaat-manfaat yang dinyatakan oleh kerajaan tentang projek ini benar-benar akan 'hadir' selepas terlaksananya projek ini kelak.

   4. Perlu ke buat masa sekarang? Dalam kegawatan ekonomi. Mampu ke kita membayar semula hutang? Tidak boleh ke kita tunggu sedikit masa lagi yang mana ketika itu keadaan ekonomi kita lebih stabil bagi meneruskan projek ini? Ini antara yang menjadi tanda-tanya rakyat.

   5. Butiran perjanjian yang tidak dibincangkan kepada umum. Projek ini tidak dibicarakan secara terbuka oleh kerajaan dari segi perjanjian dan ini membuatkan rakyat berspekulasi sesama sendiri. Adalah lebih baik jika kerajaan boleh meluangkan masa dengan menerangkan kepentingan dan isi kandungan projek pembinaan ini kepada umum supaya kita sebagai rakyat jelas dengan susur galur projek ini. Penting kepada kita untuk peduli agar di masa hadapan kelak tidak la kita terikat dengan perjanjian2 bangang yang akan menyeksa poket kita. Ambil contoh seperti perjanjian konsesi tol. Naik ke tak naik ke tetap pembayar cukai perlu keluar wang bayar kepada konsesi tol.

   6. Selain dari itu, kita juga mahu tahu butiran kandungan perjanjian berkaitan pinjaman soft loan 55b kepada kerajaan. Bagaimanakah pembayaran balik itu dibuat? Dari segi penjualan tiket kah? Atau apa?

   7. Kita juga mahu tahu, bagaimana anggaran kos itu ditentukan? Apakah ada dua, tiga firma berbeza menentukan nilai projek itu benar2 memerlukan kos sebanyak 55b?

   8. Kita juga mahu tahu apakah kerajaan akan melayan secara adil dan saksama jika ada mana-mana individu, pihak, kumpulan, penduduk yang mungkin perlu berpindah bagi membina rel keretapi. Adakah mereka akan menerima pampasan seadilnya dan apakah kerajaan bersedia kepada segala kemungkinan2 seperti ini kelak. Sebab itulah kajian kemungkinan itu penting. Supaya kerajaan dapat kenalpasti liabliti, risiko dan manfaat. Jika ini tidak dikaji dengan cermat, kita akan menghadapi masalah-masalah yang menyebabkan projek ini tergangu sekaligus meningkatkan kos apabila ia semakin lambat dibina.


   Silakan jawab dengan fakta Unknown dan bukan dengan bersastera.

   Padam
  3. Sasauwan dah masuk. Tunggu jawapan balas sasauwan atas fakta2 John Doe.

   Siapa pedagang ilmu (ilmu sastera ja pun) yang khianat? Hehe.

   Padam
  4. sahabatku John Doe serta rakan-rakannya alangkah untungnya jika kamu mahu menggunakan akal,ilmu dan iman.

   CCCC adalah syarikat gergasi ke-4 terbesar di China dalam teknologi keretapi laju - teknologi yg belum dikuasai oleh mana-mana GLC negara ini - hehe bukankah selama ini tuan2 politik kamu memfitnah GLC adalah lubuk duit rasuah untuk UMNO dan kerajaan - 😘😘

   Kisah disenarai hitam oleh Bank Dunia (dan bakal tamat tak lama lagi) adalah bersangkut salah satu dari syarikat yg digabung sebelum CCCC ltd ditubuhkan -

   syarikat itu disenarai hitam diatas faktor pengurusan syarikat, bukan bersangkut isu keselamatan teknologinya.

   "menurut khabar dari SR kos sepatutnya 30b dan sengaja dinaikkan menjadi 55b untuk membayar hutang 1MDB ??" -

   apakah kerajaan CHINA itu terlalu bodoh seperti golongan jahil seperti kalian ??

   30b untuk kos sebenar dan baki 25b untuk Najib menampung hutang 1MDB lalu kerajaan China menjadi seekor lagi kambing hitam pemakan Dedak Najib ? -

   sama seperti kerajaan keluarga diraja Al-Saud yg "menjadi sebodoh-bodoh kerajaan" apabila Najib menjadikan mereka sebagai perisai berkait dana 2.6b ??

   Hehe.. alangkah lucunya kamu wahai John Doe - siapa yang mengajarkan kepada kamu supaya "didedahkan MOU projek diantara dua buah negara yg berdaulat untuk tatapan umum ?"

   Cuba pi mintak nengok butiran butir MOU diantara kerajaan negeri Selangor dengan Splash - khabarnya si MB menyalahkan si mantan MB kerana "membayar" kepada Splash berbillion ringgit dari penilaian harga sebenar semasa.

   Cuba pi mintak nengok MOU diantara kerajaan Negeri Pulau Pinang dengan syarikat yg khabarnya nak buat terowong dasar laut - 30 billion jugak khabarnya - 305juta dah licin disebat - kos penilaian impak alam sekitar yg tidak pernah dibentang - org Penang cakap itu duit kopi je.

   katamu - "kita mahu tahu." rujuk sahaja kepada SARAWAK REPORT.

   Sahabat aku tumpang simpati kepada golongan seperti kamu... Salam Jumaat 😍😍

   Padam
  5. Unknown.

   Jelas sekali kamu langsung tidak menjawab tntg isu feaaibilty studynya. Kamu hanya menjawab perkara2 sampingan dan kemudian alih tiang gol. Aku boleh jawab balas isu2 lain itu tapi itu bukan caranya.

   Aku telah masukkan semua artikel itu untuk menjaga genuinity dan hormatkan penulisnya. Tapi aku minta kamu jawab bab feasibility sahaja sbb itu isunya apabila kamu sebut binaan2 lain yg ada feasibility study.

   Ini isu2 feasibilitynya. Aku terpaksa ekstrak dan huraikan kerana kamu tak mampu serap isu2 ini:-

   1. Anggaran kos asal 30b, apa justifikasinya naik sehingga 55b?

   Ini bukan laporan Sarawak Report yg kamu musuhi tapi laporan media2 rasmi Kerajaan sendiri bhw kos anggaran asalnya 30b. Tetiba saja balik dari China 55b diumumkan. Itu belum disebut CCCC sebut 46b. Siapa berikan justifikasi 55b atau 46b ini? Firma mana, surveyor mana, auditor mana?

   2. Apa manfaatnya ECRL. Adakah berbaloi dgn jumlah hutang?


   Siapa golongan sasar ECRL ini? Apakah kos mekntenancenya?
   Jmbtn PP beri manfaat berkali ganda krn ada feasibility study. Jmbtn Kedua PP pula tidak beri apa2 manfaat kerana tiada study ini. Golongan sasarnya sudah ada Jmbtn 1. Kalau setakat targetnya orang selatan yg nak ke airport maka golongan sasarnya kecil sekali berbanding kosnya.

   3. Bgmn hutang ini mahu dibayar? Adakah melalui kutipan tiket atau cukai rakyat?

   Hutang Jmbtn PP dibayar melalui kutipan tiket semata. Cukai rakyat langsung tidak terusik. Apa guna buat ECRL berhutang kalau hutang ini dibayar melalui cukai rakyat. Kalau melalui kutipan tiket kajian menunjukkan satu tmpt duduk berharga RM500. Siapa nak naikinya kalau ini kosnya. Lebih baik naik bas atau kereta sahaja.

   4. Di dalam keadaan berhutang adakah berbaloi membuat hutang baru yg tinggi untuk perkara yg manfaat ekonominya rendah?

   Yg ini pak Mat Tempe pun akan jawab jangan berhutang tapi aku nak dgr jawapanmu tentang hutang ini.

   5. Kos-kos luar jangka.

   Apa kajian kos luar jangka yg mungkin timbul seperti pengambilan tanah, penempatan semula dan pampasan mereka yg terlibat. Kelewatan akan menyebabkan kos tambahan.

   Hakikatnya ECRL memang tiada sebarang kajian feasibility. Ia dibuat tergesa2 by hook bu crook mesti jadi.

   Walaubagaimanapun memnadnagkan kamu lebih profesional daripada firma2 besar negara dan dunia mgkn kamu boleh hursikannya secara profesional.

   Sila jawab isu feasibility ini sahaja unknown. Ia isu asal kamu. Penat aku kelaskannya untuk bagi kamu faham.

   Tak perlu jawab isu lain.

   Aku menunggu jawapanmu.

   Padam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

   Padam
  7. sahabatku John Doe - menurut SR yg dipetik dari media kerajaan ??

   Anggaran asal sesuatu projek tidak melibatkan kos sebenar dan biasanya tidak jauh jurang diantara anggaran asal dengan kos sebenar sebelum diikat melalui MOU diantara kedua belah pihak.

   Jurang diantara 30b melonjak kepada 55b adalah sesuatu yg mengundang persepsi - apatah lagi jika dibawa oleh si pedagang ilmu yg berkhianat- hehe

   Nampaknya telah berlaku penyelewengan antarabangsa diantara perdana menteri Malaysia dengan pemerintah negara CHINA - πŸ˜‚πŸ˜‚

   seruanku agar SR report cepat-cepat mendapatkan bukti kukuh agar kedua-dua kerajaan ini dapat diheret ke makamah kerana telah berpakat untuk merompak duit2 si marhean seperti awak John Doe dan rakan-rakannya.

   Hehe, kamu benar-benar telah menunjukkan kebodohan diri wahai sahabat - tiada mana-mana negara di dalam dunia yang meletakkan "harga" tiket pengangkutan awam darat melebihi dari harga tiket kapal terbang.

   Sahabat pintaku jangan lah kamu membawakan hujah dari tuan2 politik kamu yg kemudian diolah menjadi terlalu "sempurna" oleh si penulis skrip alam maya.

   Apa manfaatnya projek ini ??
   Bagaimana mahu dibayar kosnya ??

   Itu jangan kamu risau wahai sahabat ia adalah urusan si pemerintah - kamu sebagai si marhean hanya perlu mendoakan kebaikan dan kejayaan agar melebihi dari keburukan dan kegagalan.

   Kini kamu memuji setiap projek berskala besar di masa yg telah lalu ?? - sedangkan si jahil pada waktu itu menuduh dengan nada yang sama seperti kamu pada waktu ini.

   dan percayalah dimasa hadapan kelak dimasa projek ECRL ini telahpun berjaya dilaksanakan (aku mendoakan kejayaan projek ini)-dan pemerintah diwaktu itu mengumumkan akan projek berskala besar yg sesuai mengikut pertimbangan zaman itu.

   Maka kamu akan "melihat" diri kamu didalam golongan marhean yg menentang dengan hujah yg sama seperti kamu hujahkan pada waktu ini,

   lalu pada waktu itu adakah kamu masih lagi seperti si jahil yg menentang, atau kamu mencebik kepada mereka diatas kejahilan mereka ??

   Padam
  8. Unknown, nyatalah kamu langsing tidak menjawab berkenaan isu feasibilty ini. Kamu gagal lagi.

   Unknown:-
   Jurang diantara 30b melonjak kepada 55b adalah sesuatu yg mengundang persepsi - apatah lagi jika dibawa oleh si pedagang ilmu yg berkhianat- hehe
   Nampaknya telah berlaku penyelewengan antarabangsa diantara perdana menteri Malaysia dengan pemerintah negara CHINA - πŸ˜‚πŸ˜‚

   John:-
   Jadi apa jawpn tntg justifikasinya? Tak ada kan.

   Unknown
   Hehe, kamu benar-benar telah menunjukkan kebodohan diri wahai sahabat - tiada mana-mana negara di dalam dunia yang meletakkan "harga" tiket pengangkutan awam darat melebihi dari harga tiket kapal terbang.

   John:-
   Itulah point aku. Kajian menunjukkan sekiranya hutang 55b ini mahu dibyr dlm tempoh pinjaman, maka satu seat harganya 500 lebih. Maka nyatalah duit cukai yang akan membayar hutangnya. Siapakah yang sgt jelas bodohnya skrg? Aku yg mempersoalkan feasibilitinya dari kos dan bayaran balik yg tidak munasabh atau kamu yg buta tuli menyokongnya. Si bodoh tidak memahami apa yang dibincangkan dan memanggil org sbg bodoh.

   Unknown:-
   Sahabat pintaku jangan lah kamu membawakan hujah dari tuan2 politik kamu yg kemudian diolah menjadi terlalu "sempurna" oleh si penulis skrip alam maya.

   John:-
   Ketepikan politik nescaya jawpannya ialah projek ini dan kosnya tak feasible. Masukkan politik mcm kamu maka sokonglah ia walau bodoh mana sekalipun.

   Unknown:
   Itu jangan kamu risau wahai sahabat ia adalah urusan si pemerintah - kamu sebagai si marhean hanya perlu mendoakan kebaikan dan kejayaan agar melebihi dari keburukan dan kegagalan.

   John:
   Ajaran agamaku mengajar bercakap benar tntg pemerintah walaupun pahit. Kamu pula mahu aku sengap sahaja melihat kebodohan ini dan berdoa? Kalau semua selesai dgn berdoa maka Nabi tak perlu berjihadlah. Telan saja kebobrokan pemerintah, begitu? Aljaran agamamu kah ini?

   Unknown:
   Dan percayalah dimasa hadapan kelak dimasa projek ECRL ini telahpun berjaya dilaksanakan (aku mendoakan kejayaan projek ini)-dan pemerintah diwaktu itu mengumumkan akan projek berskala besar yg sesuai mengikut pertimbangan zaman itu.

   John
   Mcm mana aku nak percaya. Kamu sendiri katakan orang bodoh sahaja yg akan ambil pengangkutan ini padahal ia lebih mahal drpd kapal terbang. Kamu sendiri akui secara konstraktif projek dan harganya bodoh tak masuk akal tapi kamu suruh aku percaya ia berfaedah.

   Alangkah kontrdaiknya kamu ini Unknown. Bercakap bukan melalui usul fiqh tetapi melalui assabiyah sehingga menyuruh orang percaya sahaja golonganmu dan berdoa padahal kamu akui ia projek dgn kos bodoh.

   Gadai negara? Sudah pasti ya.


   Padam
 16. Sabtu 9/11 esok berarak le pengganas punya gerombolan
  Menyalak melalak sakan ler semua anjiing dan babi sialan
  Maka akan berguliing kuntau lah pelesit2 ni kat atas jalan
  Minggu depan banyak le dedak Madey tabur untuk ditelan

  BalasPadam
 17. Apa kata saudara2ku semua,kita bangkit beramai ramai kita tentang segala kezaliman ini!!.....tak perlu lagi kita dok pung pang,pung pang sedangkan tindakan habok pun tadak.....apa taknya yang kita nampak nak tinggal umno pun agak kebetatan walau pun amat sedar dengan segala kemungkaran yang telah dibuat oleh pemimpin gila yang sedang mabuk todi.

  BalasPadam
 18. Ali Tinju dedah dari mana Jamal dapat dana
  Jamal jangan jadi jaguh, pesan Ali Tinju
  FMT Reporters  | November 16, 2016
  Ali Tinju berkata, jika Jamal ada otak, dia akan mengikut arahan ketua polis negara supaya tidak mengadakan perhimpunan haram.
  VIDEO INSIDE

  PETALING JAYA: Mohd Ali Baharom sekali lagi memberi kata dua kepada musuh ketatnya, Datuk Jamal Yunos hari ini supaya tidak menjadi jaguh dengan mengadakan perhimpunan balas terhadap Bersih 5, pada Sabtu ini.
  Presiden Pertubuhan Pembela Nasib Melayu Malaysia itu yang lebih dikenali sebagai Ali Tinju berkata, provokasi amat berbahaya dan tidak baik untuk negara kerana ia hanya akan menghuru-harakan Malaysia.
  “Rakyat Malaysia ada 30 juta, yang nak buat hal hanyalah tak sampai 5% daripada kuning dan merah untuk menghuru-harakan malaysia ini.
  “Sebagai rakan, kita dah tulis dalam Facebook. Kalau dia ada otak, dia ikut arahan ketua polis negaralah.
  “Dia jangan anggap dia dapat duit daripada politik, dia nak tunjuk jaguh di Malaysia ini. So saya harap Jamal ni janganlah keterlaluan. Patuh arahan ketua polis negara, saya rasa benda ini akan selesai,” katanya sebelum membuat laporan polis terhadap gerakan Baju Merah dan Bersih 5 di Balai Polis Daerah Wangsa Maju, hari ini.
  Mei lalu, kedua-dua lelaki itu bercakaran sesama sendiri, apabila Jamal menyifatkan Ali Tinju tidak setaraf dengannya, selepas mendakwa BN akan kalah besar jika ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar, susulan kematian penyandangnya, Datuk Noriah Kasnon dalam tragedi helikopter terhempas di Sebuyau, Sarawak, pada 5 Mei lalu.
  Bersih dijadual mengadakan perhimpunan Bersih 5 pada Sabtu depan bagi menuntut pembaharuan politik dan peletakan jawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
  Jamal berjanji akan mengadakan perhimpunan balas pada hari sama.
  Semalam, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar memberi amaran kepada peserta himpunan Bersih 5 dan Baju Merah tidak menyalahkan polis jika bertindak terhadap sesiapa yang melanggar undang-undang dalam perhimpunan haram pada Sabtu ini.
  Beliau berkata, polis tidak akan teragak-agak menggunakan semburan air dan pepperball untuk menyuraikan peserta perhimpunan itu.

  BalasPadam