Jumaat, 23 Disember 2022

Hubaya Hubaya..!


Dalam agama kita di tuntut untuk bersangka baik, tapi jika berdepan dengan puak pemakan dedak yang siap sedia menjilat si barua pengkhianat pasti siapa jua akan segera terpancut dek kerana koloman yang tidak di sangka sangka..!

Contohnya..

Timbalan Ketua UMNO Bahagian Pasir Salak, Khairul Azwan Harun berkata, kebijaksanaan serta kualiti kepimpinan yang dipamerkan oleh Ahmad Zahid Hamidi itu seharusnya dihargai dan diraikan oleh ahli-ahli UMNO memandangkan negara sedang melalui fasa pemulihan ekonomi.

“Gandingan dan semangat sepasukan ini bakal melahirkan dasar dan tatakelola yang baik serta program reformasi yang akan mengembalikan keyakinan pelabur dan rakyat.-sumber.

Kalau di ukur tahap jilatan pendewaan kenyataan di atas tu tentu ianya lebih baik dari telur ayam gred A tempatan yang sekarang ini menjadi isu utama rakyat kerana harga telur ayam import gred C yang tentunya lebih kecil size nya namun di dapati lebih mahal harganya dari telur ayam tempatan gred A.

TELUR ayam yang diimport dari India dijual pada harga 50 sen sebiji, lebih mahal daripada telur Gred A, walaupun saiznya lebih kecil daripada Gred C tempatan.

Pada masa ini, telur Gred C tempatan dijual pada harga 41 sen sebiji, manakala Gred A pula adalah 45 sen sebiji. - sumber.

Tapi isu telur (isu awam) tentu lah bukan isu penting berbanding isu jilatan para macai@pemakan dedak  yang mahukan perhatian para barua pengkhianat empty kerana kepentingan peribadi yang pastinya perlu di penuhi..! Kepentingan parti? Itu biar tuhan politik mereka yang memikir dan menentukan di mana lagi nak di gadai harga diri..! Jadi lah jasad tanpa roh..! Parti tanpa perjuangan sejati..!

Dek kerana terpancut dengan jilatan para macai, itu yang pengkhianat nak jadikan Pusat Pemindahan Sementara (PPS) jadi kekal, kalau dah kekal mana datang sementara nya? 

Kerajaan bercadang untuk membina pusat pemindahan sementara (PPS) banjir yang bersifat kekal sebagai persediaan untuk menempatkan mangsa-mangsa banjir di kawasan ‘hotspot’ dan kerap berlaku bencana tersebut.  -sumber

Kenyataan tu tak salah, tapi seharusnya kerajaan perlu lah menyelesaikan masaalah banjir yang membelenggu sesuatu kawasan dengan langkah segera, sederhana dan langkah jangka panjang. Barangkali kolam takungan perlu di bina segera atau saliran parit dan sungai juga perlu di lebar dan di dalamkan di samping kerajaan perlu segera mengatasi masaalah tebatan banjir dalam skala yang lebih besar dan menyeluruh.

Bukan membina 'masaalah' baru yang tidak langsung menyelesaikan masaalah hakiki. Rakyat perlukan pembelaan, taraf hidup rakyat perlu dibela dan dipelihara. Penyelesaian yang konkrit yang mampu menyelesaikan penderitaan rakyat akibat bah atau banjir. Bukannya sekadar bersedia untuk memindah dan menghantar rakyat duduk di pusat banjir yang baru kerana tidak mahu sekolah digunakan..! Itu yahudi mabuk pun boleh pikir.

Tapi dek kerana asyik dengan jilatan, makanya asal ada bunyi bila di suakan soalan.

Setakat semalam ringgit terus merosot untuk 5 hari berturut turut..apa langkah yang Aljub, Rafizi dan pengkhianat nak buat? Menukar kementerian wilayah jadi Jabatan tentu mengundang pelbagai implikasi pentadbiran, undang undang serta kuasa pasti menarik untuk di kupas selepas ini. Soalnya apa keperluannya? dan apakah ada pihak yang mendapat 'untung' dengan turunnya taraf Kementerian WP kepada Jabatan tu? Apa untungnya? Siapa yang untung?

Kalau setakat tak buat majlis besar besar..batalkan sambutan tahun baru, itu semua tak menambah duit dalam poket rakyat. Tak menambah beras dan keperluan rakyat yang memerlukan sekarang ini.

Buat kecil kecilan, tak sambut beramai ramai tetap boleh sambut sendiri sendiri dan dalam tempat tertutup kan?

Nak kena bagi password tak? Sepol masih ingat kata laluan? sebab rakyat masih ingat cerita Sepol dan karipap nya.

Sebenarnya boleh di hidu bahaya permainan mengurus kuasa yang sedang rancak di laksanakan kini. Tentu semua yang berlaku telah dan sedang di rancang dengan rapi dan teliti. Soalnya dayung di tangan siapa sekarang ini? Apakah kepentingan ramai tetap terpelihara? Atau memang ada agenda untuk bermaharajalela?

Siapa? Lu Fikir La Sendiri..!


4 ulasan:

 1. Tgk. Sultan Kelantan, masa dia YDPA-penyokong Anwar - boleh AMPUN dgn. mudah Anwar PARIAH homoh, walau dia mmg. si PEROGOL homoh - jadi kenapa YDPA skrg. TAK boleh AMPUNkan DS Najib diPENJARA dgn. HARAM, bwh. UNDG2 HUTAN rej.2 Anwar-mahathir/DAP-PKR ni?!
  https://www.astroawani.com/berita-malaysia/dewan-rakyat-sultan-muhammad-v-telefon-saya-beri-pengampunan-tanpa-syarat-anwar-397777

  @ Twat - MelayuKeris32; Ttok - alammelayu32

  BalasPadam
  Balasan
  1. HAKIM2 Mafia BANGKAI lantikan HARAM rejim2
   DIKTATOR2 Pariah2 Mahathir kerala-Anwar homoh/Kapir2 DAP-PKR, yg
   MELANGGAR Akta Perlantikan Kehakiman 2009 - yg. ANIAYA DS Najib dgn. MENIPU Undg2 & Mahkamah - mungkin dilantik jadi PEGUAM NEGARA baru!

   https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2022/12/21/3-judges-may-be-in-running-to-become-next-ag/

   @ Twit -MelayuKeris32; Ttok - alammelayu32

   Padam
  2. Bayangkan HAKIM2 Mafia BANGKAI rejim2 DIKTATOR2 Mahathir-Anwar homoh/Kapir2 PKR-DAP ni - juga KUASAI Inst. PEGUAM NEGARA setelah KUASAI Inst. KETUA HAKIM NEGARA -mmg. UNDG2 HUTAN depa terus KEKAL! Mmg. BANGSAT lu BETINA Azalina!

   https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kisah-derma-arab-najib-umpama-hikayat-dongeng-hakim-335484

   https://wacana.my/gopal-sri-ram-kekal-pendakwa-utama-dalam-kes-berkaitan-1mdb/

   @ Twit - MelayuKeris32; Ttok - alammelayu32

   Padam

 2. MAJIKAN2 Kapir Penjajah DAP/PKR amat TAMAK - yg. nak bawa msk. berJUTA lagi Pekerja2 Nazi Hindu dr. India/Nepal/TERORIS Tamil Eelam S. Lanka depa, yg. dominasi KILANG2 - juga nak MENTERI Nazi Hindu DAP depa-Penyokong Tamil Eelam - RAMPAS KUASA dr. KDN!

  https://www.thevibes.com/articles/business/81092/fmm-wants-govt-to-revert-to-single-agency-for-migrant-workers-employment

  @ Twit - MelayuKeris32; Ttok - alammelayu32

  BalasPadam