Sabtu, 31 Disember 2022

Watikah Terus Menjadi Alat ~ Rakyat Susah Semakin Penat..!

 


Beberapa isu menarik timbul dan hangat diperkatakan ramai pihak sekarang ini. Isu politik ameno mendominasi bahan perbualan di kedai kedai makan, nampaknya bahawa watikah calon BN sekali lagi akan menjadi pertaruhan kepada Zahid untuk mempastikan beliau terus kekal di persada Presiden parti. Tulisan di bawah ini menghuraikannya.

Dengan berbaki 6 lagi negeri yang masih belum mengadakan PRN tentunya Ketua Bahagian, Timbalan, Naib dan siapa jua yang berselera besar mahu menjadi calon akan sedia dan sentiasa taat menjilat dan mensucikan apa jua yang presiden@pengerusi parti mereka kata dan lakukan. Itu sebab kedengaran kuat bahawa pemilihan bakal di buat pada Febuari depan. Ia perlu di segerakan sebelum PRN di Nismilan, Selangor, Kedah, Penang, Kelantan dan Terengganu berlangsung.

Secara tak langsung keadaan, cerita dan drama sebelum PRU15 yang lalu akan tetap akan terpancar oleh watak watak yang mahukan diri mereka menjadi calon. Soal parti? soal diri sendiri la..itu sebab suara dan cara Zahid dan sekutunya  melayan persoalan pemilihan parti dilihat agak sedikit 'berani dan yakin'.

Isu yang berbangkit dan membelit juga ialah isu jangkaan kenaikan harga tambang bas sekolah yang di katakan meningkat sehingga RM300. Para pengusaha bas sekolah dah bersuara di sini. Jadi kalau ikut teori Rafizi rakyat mungkin boleh di seru untuk kurangkan pergi sekolah. Tak pergi sekolah langsung pun boleh sebab jenis menteri macam ni memang mahukan rakyat yang tak boleh membeza kan manusia dengan keldai.

Isu campur tangan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang dalam pemilihan jawatankuasa Masjid juga menyebabkan kariah bangkit mempertikaikannya. Ia juga boleh di baca di sini. Katanya yang di ketahui ada 12 masjid yang menyebabkan jemaah tidak berpuashati kerana mereka yang di pilih bukan lah terdiri daripada mereka yang di sifatkan sebagai 'ahli masjid' atau kita kata geng surau la lebih kurang. Apa motif MAINPP ni? dah mula jarum politik dalam masjid ke?

Isu pendakwaan terkilan dengan Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam kerana membebaskan Zahid dalam kes VLN juga menyebabkan ramai yang menyembur nyembur air liur bercakap mengenainya. Petisyen Rayuan pendakwa raya yang mengemukakan 14 alasan boleh di rujuk di sini. Hal ni pun boleh buat Zahid kencing malam. Tapi kencing mengencing ni pun bukan la perkara baru, serahkan sahaja kepada yang amat berpengalaman. Macam pantun Mas Selan, Tak gitu?  

Tolong hadam tulisan di bawah ni..

SELEPAS tewas dua Pilihan Raya Umum (PRU) berturut-turut, UMNO perlu kembali kepada asas penubuhan.

Sudah cukuplah dengan percubaan yang tidak demokratik dan tidak organik untuk mengekalkan dua kedudukan teratas tanpa bertanding. Parti telah banyak kali menderita akibat masalah ini sebelum ini, termasuklah pemanjangan tempoh jawatan (Majlis Tertinggi) dalam perkhidmatan dengan alasan untuk "menguatkan" kedudukan kita dan mengelakkan pergaduhan dalaman sebelum pilihan raya akan datang.
Jelas sekali tujuannya tidak berjaya seperti yang ditunjukkan dalam keputusan kita dari Pilihan Raya Umum ke-13 sehingga PRU15. Kita kalah buat kali pertama pada 2018 dan sama juga dalam Pilihan Raya Umum ke-15 baru-baru ini.Pada 2013, UMNO memenangi 88 kerusi. Pada 2018 pula, kita memenangi 54 kerusi (pengurangan 34 kerusi) dan pada 2022, kita ditinggalkan dengan 27 kerusi yang memalukan daripada 106 yang dipertandingkanJelas sekali, perubahan kita untuk mengukuhkan parti gagal kerana masih terdapat perbalahan dan sabotaj diri yang berleluasa dalam sistem.
Oleh itu, janganlah kita menggunakan ramuan sama yang telah gagal untuk memulihkan masalah yang kita lalui dalam tiga pilihan raya lalu dan sebaliknya membenarkan proses demokrasi semula jadi berfungsi dan diharapkan dapat menyembuhkan parti.
Pemimpin UMNO Bahagian terutamanya mereka di enam negeri yang menunggu pilihan raya mungkin cenderung untuk mengekalkan dua jawatan teratas tanpa bertanding, cuba memenangi hati Presiden dengan harapan untuk disenaraikan sebagai calon.
Itulah yang saya maksudkan dengan sokongan "tidak organik" dalam perenggan di atas.Presiden menentukan siapa bertanding dan siapa yang digugurkan seperti dalam Pilihan Raya Umum baru-baru ini.
Pada hakikatnya, walaupun pemilihan parti berlangsung, Presiden dan Timbalan sekarang akan mempunyai kelebihan yang jelas berbanding orang lain kerana mereka memegang jawatan berkuasa dalam kerajaan, masing-masing sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan.
Oleh itu, mereka harus berani untuk bersikap terbuka kepada proses demokrasi seperti yang termaktub dalam Perlembagaan yang membolehkan mereka kembali sebagai pemimpin parti yang sebenar dan menutup kebimbangan semua pihak tentang kesahihan mereka.
Jika tidak, akan sentiasa ada ura-ura di kalangan ahli parti yang mungkin juga mencetuskan penghijrahan kepada parti lain yang kini dilihat lebih demokratik yang mungkin mewakili kehendak dan aspirasi sebenar orang Melayu.
Pemimpin kita harus mempamerkan sikap yang sama seperti Perdana Menteri ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sendiri mencadangkan tarikh segera untuk Parlimen bersidang untuk mengangkat sumpah Ahli Parlimen baharu dan mengesahkan kedudukannya melalui undi percaya. Satu tindakan yang memerlukan keberanian.
Dalam keadaan sekarang, itu adalah sifat yang sangat diperlukan oleh ahli UMNO dalam diri pemimpin mereka.
Akar umbi UMNO tidak boleh menerima orang yang lemah yang perlu berselindung di sebalik jentera penulis, ‘influencer’ media sosial dan pemimpin bahagian yang mempunyai kepentingan peribadi untuk mempertahankan kedudukan mereka secara tidak mengikut Perlembagaan.

Tiga juta ahli itu tahu ada pengkhianat di antara mereka yang bekerja dengan musuh menentang barisan parti dalam tempoh empat tahun yang lalu. Kita mesti mempercayai mereka sebagai ahli yang matang untuk mengundi secara bertanggungjawab.
Mari kita mengadakan pemilihan parti yang jelas di semua peringkat dan berdiri setia di belakang barisan sebenar yang dipilih walaupun mereka adalah penyandang. Sudah tiba masanya untuk UMNO pulih di bawah mandat yang penuh dan baru daripada tiga juta ahli parti. Barulah kita boleh mula memulihkan maruah dan darjat parti kita ini.
InsyaAllah. sumber
Tauuu..memang ada pengkhianat, bukan sahaja dari dahulu malah sekarang pun makin terserlah, terang terangan dan semakin berani beratib bahawa pilihan bersekongkol dengan Aljub, DAPig di dalam PH lah merupakan wadah perjuangan suci yang mereka impikan. Kan???
Melaka apa kabau? Nampaknya Melaka yang sebok bergegau, ale ale Johor yang berkuntau..!
Apa?  Lu Fikir La Sendiri..!

10 ulasan:

 1. Penjenayah BANGKAI Nazi Hindu DAP, Gopal sri ram - nak UMUR persaraan geng HAKIM2 Mafia BANGKAI rejim2 Diktator2 Anwar Pariah homoh/Kapir2 Penjajah DAP-PKR dia - dilanjutkan hingga 75 thn. pula! GILA KUASA & TAMAK betul Hakim2 BANGKAI Mafia amat JAHAT ni!

  https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/12/31/sudah-tiba-masa-semak-usia-persaraan-hakim-kata-bekas-hakim/

  @ Twit - MelayuKeris32; Ttok - alammelayu32

  BalasPadam
  Balasan
  1. Punya bnyk. UNDG2 PERLEMBAGAAN & AKTA2 kita yg. nak diPINDA - oleh si rejim2 BANGKAI2 Mafia DIKTATOR Anwar PARIAH homoh/Kapir2 Penjajah DAP-PKR ni - yg. jadikan MENTERI Betina Undg2 UMNO hanya sbg. KULI depa! Zahid PENYAMAR Cin* Ind'sia - mmg. Penjahanam ISLAM/UMATnya & UMNO!

   Padam
 2. Rupa2nya juga ada KEBOCORAN DATA beratus ribu pelanggan UNIFY di TM - GILA betul! Kenapa ini semua berlaku sejak rejim2 BANGKAI Diktator Mafia pro-ISrael Anwar PARIAH homoh/Kapir2 DAP-PKR menguasai Kem. MULTIMEDIA?! Disyaki nak ROMPAK Data2 utk. 6 PRN2!

  https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/12/30/lebih-250000-pelanggan-unifi-mobile-terjejas-akibat-pelanggaran-data-kata-tm/

  @ Twit - MelayuKeris32; Ttok - alammelayu32

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tgk. ni, si Kapir Ind'sia guna IC PALSU kita selama 22 TAHUN - hanya diDENDA $5,000 oleh sekoq lagi HAKIM Gila! Dahlah tu, dibiar tinggal kat M'sia! Disyaki berJUTA Kapir2 Asing mcm. ni yg. diREKRUT oleh Kapir2 DAP/PKR utk. MENGUNDI depa dlm. PRU2/PRN2!!

   https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2022/12/08/guna-ic-palsu-selama-22-tahun-wanita-warga-indonesia-didenda-rm5000

   Padam
 3. Syarikat PEROMPAK 10 juta SAHAM2 TM-milik Rakyat/Negara kat Menara TELEKOMUNIKASI Negara KL -skrg. GERTAK nak SAMAN Rakyat yg. DEDAHkan ROMPAKAN ni,konon palsu!Tapi TAK berani buat REPOT POLIS sampai skrg. -hanya nak SAMAN SIVIL!

  https://mykmu.net/2022/12/30/isu-saham-menara-kl-sprm-mula-masuk-kementerian-komunikasi/

  https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/12/30/kontroversi-menara-kl-2-syarikat-ancam-saman-fitnah/

  @ Twit - MelayuKeris32; Ttok - alammelayu32

  BalasPadam
 4. Si Menteri Kapir Koperasi dr. SABAH yg. hanya SATU Negeri berbanding 11 Negeri2 SEMENANJUNG Tanah Melayu ni - hanya nak perjuangkan nasib Usahawan2 Sabah! Dahlah Kem. Koperasi ni dah diKUASAI si Kapir Sabah & Nazi Hindu PKR!
  https://www.astroawani.com/berita-malaysia/pandangan-usahawan-penting-bantu-kuskop-sediakan-polisi-pembangunan-ewon-399653

  @ Twit - MelayuKeris32; Ttok - alammelayu32

  BalasPadam
 5. Menteri BETINA Pendidikan PKR- anak bekas Pres. ABIM yg. promosi Islam liberal GILA, Hak 'Kesamaan', identiti 'bangsa' Malaysia-ala Kapir2 DAP/PKR,& Anti-Nasionalisma/DEB -nak tubuh balik MAJLIS Penasihat Pendidikan PH - yg. LANGGAR Akta Pendidikan 1996!

  https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2022/12/31/education-advisory-council-members-to-be-named-soon/

  @ Twit - MelayuKeris32; Ttok - alammelayu32

  BalasPadam
  Balasan
  1. Menteri BETINA Pendidikan PKR amat JAHAT ni - nak MENIPU psl. Sek. 127 & 144 Akta Pendidikan 1996 - di mana hanya JAWATANKUASA boleh ditubuhkan oleh Menteri Pendidikan - BUKAN Majlis PH yg. boleh memerintah, buat keputusan & Undg2 dlm. Kem. Pendidikan!

   https://wikidiff.com/committee/council

   Padam
  2. PEMBETULAN:

   MAAF, Menteri BETINA Pendidikan PKR ni - TAK langgar Akta Pendidikan 1996 - sbb. penubuhan Majlis Penasihat Pendidikan diBENAR bwh. Sek. 10 - cuma Majlis Penasihat rejim PH ni TAK dibenar menukar apa2 Undg2 dlm. Akta Pendidikan 1996 ni!

   @ Twit - MelayuKeris32; Ttok - alammelayu32

   Padam
 6. Dulu kini pun dia pernah jadi menteri kewangan.. So What..!?

  Yang untung kroni taikun Cina orang yang sama juga..!! Keluar goreng Mamak Kerala masuk Goreng Cinadoll..!!

  Abang nya Mokhtar bukan saja bolot pink form berjuta juta saham... siap ada password 'MOKHTAR' lagi

  Pink Form itu kroni memasing..kontrak, tender, projek, pink-form saham dan sebagainya... dibolot dan diagihkan sesama mereka.... semua sama jer makan kiri kanan atas bawah... siap letak atas nama anak bini dan keluarga... siap ader harta di dalam dan di luar negara.... boleh makan 15 keturunan.... huhuhu

  Puluhan tahun rakyat dah diperdaya... rakyat dah dikencing oleh bukan sahaja bekas PM, bekas Menteri Kewangan... tapi dengan segala Menteri, Timbalan Menteri sampailah ke peringkat Negeri.... semua dah start tabley pakai... semua dah start makan duit....

  Itu baru sorang.... belum lagi yang lain... banyak oooo.... ingat sikit ka... ini baru satu contoh ja... contoh pembersihan hutan zaman tue.. balak punya la besar... kayu jati... kayu cengal.. kayu meranti... kayu berlian... semua mahal-mahal belaka...

  Sebab itu tak hairan bila semua bekas Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri. Timbalan Menteri, Ketua Menteri sampailah ke level Menteri Besar dan Exco takder yang miskin papa kedana....

  PM10 jadi Timbalan Perdana Menteri dulu pun.... berapa banyak tanah yang bapak dier dapatkan untuk partner bisnes dier di IOI ....

  Tatau la cara mana depa dapatkan tanah ratusan ribu hektar mudah-mudah jer... Abang nya Mokhtar bukan saja bolot pink form berjuta juta saham... siap ada password 'MOKHTAR' lagi

  Bayar premium tanah pun murah.... mudah dan murah benar.... Ramai yang makan duit... ramai yang songlap... Yang untung kroni taikun Cina orang yang sama juga..!!

  Keluar goreng Mamak Kerala masuk Goreng Cinadoll..!!

  Huhuhuhu ..... Goreng aja lebihhh..!!

  #layangorengcinadoll

  BalasPadam