Selasa, 23 Disember 2014

Apabila Bapak Segala Liberal Berkata Kata...!


Itu kenyataan Musa tak berapa lama dahulu..! Sebelum tu kita semua belajar perkataan barua@haprak dari Musa..!

Kini, barua@haprak@bapak liberal ada mengutarakan perkara baru..!

Layan...

KUALA LUMPUR: Pendekatan sederhana dan liberal adalah kaedah terbaik untuk masyarakat Malaysia yang berbilang kaum dan agama untuk menghidupkan keterbukaan dan demokrasi namun kebebasan bersuara tanpa had perlu dikawal serta diambil tindakan.

Buah fikiran itu disampaikan mantan Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam, seperti yang dilaporkan akhbar The Star.

“Malaysia secara asasnya dibentuk dalam acuan kesederhanaan dan liberal dan ini adalah satu-satunya cara masyarakat daripada latar kepercayaan berbeza mampu menjalin hubungan sejati antara satu sama lain,” kata beliau.

Menurut Musa, UMNO sebenarnya berpegang pada teras kesederhanaan sejak negara ini meraih kemerdekaan namun pada hari ini, pandangan melampau yang berasaskan sentimen kaum dan agama telah disalah guna oleh ahli politik.

“Ahli politik yang menggunakan isu kaum dan agama untuk meraih sokongan ialah ‘ahli politik bankrap’. Proses tersebut sekarang ini masih berlangsung dan ia semakin meruncing.

“Adakalanya, saya mendengar beberapa tokoh politik peringkat tinggi yang menyatakan bahawa kesederhanaan dan liberalisme adalah berbahaya. Saya rasa mereka tidak tahu apa yang mereka cakapkan,” ujar beliau.

Dalam temu bual berkenaan, Musa turut mengulas tentang semakin ramai ahli politik yang mahu menjadi pemimpin agama dan juga semakin ramai pemimpin agama mahu menjadi ahli politik.

Golongan tersebut, menurut beliau, terjadi atas persaingan populariti berdasarkan persepsi dan pemahaman dalam kelompok masyarakat di mana tokoh tersebut mahukan sokongan.

“Tragedi 13 Mei adalah insiden yang terjadi hasil daripada percubaan mendapatkan sokongan menggunakan isu-isu kaum dan agama. Kita patut belajar daripada insiden berkenaan, namun selepas bertahun-tahun lamanya, kita seolah-olah kembali ke zaman itu,” luah Musa.

Musa walau bagaimanapun percaya bahawa dalam tempoh sedekad lalu, Malaysia telah berganjak daripada ‘sistem demokrasi yang ketat’ kepada amalan demokrasi yang lebih terbuka. Sejak diperkenalkan konsep itu, toleransi dan kebebasan telah membantu dalam penyuburan demokrasi dalam kalangan masyarakat.

Keterbukaan itu, menurut Musa, telah menyebabkan orang ramai meluahkan perasaan, prejudis dan juga kemarahan yang selama ini terpendam. Percambahan pandangan, temasuk yang ekstrem tentang isu kaum dan agama juga terjadi. Itulah hakikat kehidupan di Malaysia yang kita perlu cerminkan.

“Begitupun, kebebasan tanpa batas menjadikan anda ektremis. Kebebasan dengan had tertentu menjadikan anda sederhana. Dalam usaha meletakkan had bukan bermakna golongan itu dihapuskan. Jika begitu, anda sudah menjadi ekstremis.

“Ia berbalik kepada kepimpinan,” kata Musa yang mengakui puak ektremis itu wujud di negara ini namun apabila mereka melampaui batas, tindakan tegas perlu diambil dalam konteks undang-undang, keadilan dan kesaksamaan.

Tokoh berusia 80 tahun yang berundur dari jawatan kedua tertinggi kerajaan pada tahun 1986 itu turut menzahirkan rasa gembira dengan kenyataan yang dibuat oleh 25 personaliti Melayu melalui surat terbuka baru-baru ini.

“Saya perlu ingatkan Melayu ektremis yang membantah kesederhanaan dan liberalisme bahawa 25 individu tersebut telah berkhidmat untuk negara dan menjadi kebanggaan ramai.

“Bagi saya, pendirian mereka itu bagus dan mereka telah melebarkan ruang pemikiran dan membuka perdebatan serta perbincangan,” ujar Musa. Masa dalam UMNO dulu, jiwa dia pun bukan memperjuangkan agama dan bangsa..! Itu sebab tak kemana..! Allah selamatkan Malaysia dari orang begini..!

Lu Fikir La Sendiri!!!

5 ulasan:

 1. Bangsa boleh liberal. Agama tak boleh. Sorry.

  BalasPadam
 2. Tun Dor buka semua pintu.
  Clueless bagi master key dan kunci duplikate kapada tongkang turun.
  Clueless Bapak Moderation, dan beri ucapan merata dunia dan PBB agar ikut clueless moderation.
  Konon nya moderation akan padam kan semua masaalah.
  Ucapan di PBB ada 6 kerat aja yang dengar.
  Ayam sambung, ayam didik Saiffudin jadi GMM CEO,NGO yang yang dapat sokongan penuh Ah Pek Wong chun wai yang sangat sangat amat berdendam dengan bangsa Melayu dan Islam..
  Akhbar STAR tuju kan moderation kapada cina cristian English spikers sahaja .memberi gambaran STAR MODERATES dan ENGLISH SPIKERS akan di pinggirkan OLIh CLUELESS.MCA sen lantang menjagohi MODERATION konon.
  Saya kata kapada mereka sesmua GMM Moderates,Wong,STAR,MCA: KAMU adalah extremist yang macam pisang.kulit kuning,isi putih.
  CLUELESS adalah anglophile terulong sekali dalam kumpulan moderate ,di apit oli Wong danTan Sri PHeng,sahabat perniagaan baik kerabat negeris CLUELESS.

  Dengan latar belakang macam ini, sudah tentu 25 orang pisang dapat sokongan dari kaum tongkang turun.
  Ah Jib Gor sudah clueless ,lagi bangang moderate.
  Tarikh luput AH JIB pada bulan Mac 2013.
  Reseb BNM sudah turun kapada kurang 394billionRM,.
  Ah Jib rasa dia hebat lagi.
  Saya sokong seruan Syed Rosli
  arjuna waspada
  changkat lobak.

  BalasPadam
 3. Kita jangan berlagak macam kita terlalu pintar, lebih-lebih lagi ramai yang tahu kita tidak pintar. Kita harus tengok apa yang telah kita capai, dan kemudian bercakap sesuai dengan pencapaian kita.

  BalasPadam
 4. oooo baru aku tau....rupanya musa ni liberal juga...aku rasa ramai lagi puak mcm ni...kerana takut dengan tanggapan org melayu...mereka bermuka mukalah utk dapat undi...patutlah kawin dgn maria musa...anak pun nama carlos ...mirip nama kafir ti...

  BalasPadam
 5. Pencapaian Mader ialah perompakan yg begitu banyak ke atas ekonomi Malaysia . Rakyat juga sedang bagi subsidi kepada projek2 Syaitan ini dan ini akan terus sampai kiamat. Mader dan kroni2 nya semakin lapar dibuat Najib sebab PM ini tak bagi projek yg besar2 kpd Mader. Tapi susah bagi Mader nak halau Najib, sebab Najib itu PM dan tidak akan fikir panjang untuk ambil tindakan bukan macam Abdullah Badawi.

  BalasPadam