Khamis, 18 Disember 2014

Nasarudin Akui PAS Hanya Bahlol Serasi Dengan DAPig..!


Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Nasruddin Hassan menegaskan penolakan hukum hudud oleh DAP akan menyebabkan tahaluf siyasi dalam pakatan pembangkang terbatal kerana jika Pas mengabaikan dasar itu, hukumnya adalah haram.

Menurut beliau, tahaluf siyasi bukanlah sebuah parti yang mempunyai satu ideologi sebaliknya kerjasama itu adalah berkait dengan tindakan politik yang dipersetujui bersama tanpa mengganggu hak dan dasar perjuangan masing-masing.

Katanya, kerjasama tersebut hanyalah dalam urusan kepentingan bersama membabitkan aspek politik untuk menolak kezaliman, penindasan, rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa dan pelbagai lagi tanpa melepasi dasar perjuangan parti.

“Jika DAP buat syarat pakatan pembangkang mestilah tanpa pelaksanaan Islam dan syariatnya, dan menegaskan bahawa Pas tidak boleh melaksanakan syariat Islam termasuk hudud, maka pada saya, syarat dan penegasan yang DAP buat itu membatalkan syarat tahaluf, tiada ertinya lagi tahaluf siyasi ini.

“Jika dasar parti terhalang untuk ditunai dan dilaksana dengan kerjasama ini, maka tahaluf ini batal. Malah tidak keterlaluan kalau saya nyatakan hukumnya adalah haram,” katanya dalam wawancara yang dipetik daripada portal Malaysia Transform di sini hari ini.

Beliau yang berada di Mekah mengulas perkembangan terkini dalam pakatan pembangkang berikutan beberapa siri serangan terbuka oleh pemimpin DAP termasuk daripada Lim Guan Eng sendiri, khususnya berhubung isu hudud dalam Persidangan Kebangsaan DAP 2014 kelmarin.

Guan Eng dalam nada kerasnya mendesak pakatan agar memuktamadkan pendirian untuk tidak melaksanakan hukum hudud jika pembangkang berjaya memenangi pilihan raya umum akan datang, kononnya perkara itu adalah aspirasi daripada penyokong pembangkang.

Persidangan tersebut yang dihadiri 938 perwakilan juga sebulat suara meluluskan resolusi menolak pelaksanaan hudud sama ada di peringkat negeri atau kebangsaan sekiranya pakatan pembangkang berjaya mentadbir Putrajaya.

Mengulas lanjut, Nasruddin berkata, Pas tidak akan sama sekali mengabaikan dasar perjuangan demi pakatan pembangkang, justeru DAP tidak sepatutnya menghalang pelaksanaan hukum hudud jika tidak mahu gabungan tersebut berpecah.

Dalam wawancara itu, Nasruddin turut mengakui bahawa kedudukan pakatan pembangkang kini semakin sukar kerana kesemua pihak belum ‘menemui lantai untuk sama-sama bersila menyelesaikan masalah yang dihadapi’.

Meskipun begitu tegasnya, Pas akan tetap mempertahankan dasar tersebut dalam apa juga cara dan menyifatkan pihak yang menolak hukum hudud sebagai penghalang kepada perjuangan Islam.

“Pas akan tetap berjuang untuk melaksanakan Islam dan syariatnya. Hudud adalah sebahagian daripadanya. Ia adalah kewajipan agama yang ditetapkan syarak, tiada siapa yang boleh halang, kalau mereka halang bererti mereka menjadi penghalang kepada perjuangan Islam.

“Kepada mereka yang meng­halang kerana dendam, benci, ang­kuh dan semangat menentang Islam, maka akan didepani dengan sebijaknya dan sesuai dengan penentangan yang dihadapi. Hujah dengan hujah, saraf dengan saraf, senjata dengan senjata,” tegas beliau.

Lu Fikir La Sendiri!!!

8 ulasan:

 1. UMNO berkerjasama dgn MCA & MIC...PAS kata UMNO haram & kafir....PAS berkerjasama dgn DAP boleh pulak...??? tahaluf siyasi..la tu....tukar nama dari melayu ke arab, semua jadi halal.............

  BalasPadam
 2. orang PAS mana nak mengaku dia orang Melayu....dia hanya Islam yg tidak berbangsa...asal usul diorang pun kita tak tahu...serban besar tapi hati busuk..DAP lebih mulia dari UMNO ...katanya tanpa hiraukan perasaan org Islam se Malaysia

  BalasPadam
 3. Yg cakap umano tu haraM, dah terjun ke dalam amano sendirila....

  Tak usah crita lebih2 le pasal halal haram kalau hari ni joget, esok beryahanana...

  Amano berpakat dengan miic dan mcaaa untuk jadi PEMERINTAH.

  Hak Melayu makin hilang...

  Islam???

  BalasPadam
 4. Iman umat Islam akan lupus dan musnah jika PR memerintah....org Islam akan jadi seperti kambing di baham serigala...jangan cerita pasal Islam jika tujuan agama Islam diturunkan ke muka bumi ini tidak di ketahui....madu dan racun di gaulkan...semua akan jadi racun..orang yg tinggi ilmu islam jgn rasa terlepas di akhirat...entah entah dacing dosa lebih berat dari pahala.

  BalasPadam
 5. Anon 12.54. Ko ni nujum pak belalang kot. Boleh tau masa depan....

  "Pemerintah sekarang" Melayu Amano. Tentera Melayu. Polis ramai Melayu. Pegawai "Kerajaan sekarang" ramai Melayu........................tapi Hak/Tanah Melayu semakin hilang. Islam dipermainkan. Duit nilai RM50 pun rasa macam RM10 je

  Nak sokong lagi???

  BalasPadam
 6. apa jaminan ko sokong PR semua tu akan bertambah baik...kalau ko bole beri aku bukti PR jaga hak melayu Selangor ...aku sokong PR

  BalasPadam
 7. Agak2 orang Melayu dulu minta jaminan apa kat BEE END untuk memerintah???

  Kalau datuk nenek dulu boleh hidup balik...... terkejut tengok Melayu kena bergaduh dengan bangsa lain nak hidup.... Orang putih pun dah mula masuk balik jadi boss.

  Yang cerdik join Pakatan.

  BalasPadam
 8. Nasarudin dah sedar.... lain nampaknya belum.

  BalasPadam