Selasa, 28 Mei 2013

Dr Subra Lawan G..!


Dr Subra Bakal Cabar Palanivel Untuk Jawatan Tertinggi MIC
G. Palanivel (kiri) dan Dr S. Subramaniam.
KUALA LUMPUR: Selepas kira-kira 20 tahun "tiada pertandingan' bagi jawatan presiden MIC, penyandang Datuk Seri G. Palanivel dijangka menghadapi cabaran sukar untuk mempertahankan jawatannya pada pemilihan yang dijadual dalam tempoh lapan atau sembilan bulan lagi.
Kali terakhir parti berusia 67 tahun tersebut mengadakan pemilihan jawatan presiden ialah pada 1993, apabila Presiden MIC ketika itu Datuk Seri S. Samy Vellu dicabar S. Subramaniam yang lebih dikenali sebagai 'Jumbo Maniam'. Samy Vellu bagaimanapun menang.
Seorang veteran MIC yang tidak mahu identitinya didedahkan, berkata TimbalanPresiden, Datuk Seri Dr S. Subramaniam dilihat merancang untuk menandingi jawatanitu.
Dikenali sebagai Dr Subra dalam kalangan anggota MIC, beliau mempunyai masa yang suntuk bagi meraih sokongan pengerusi cawangan kerana pada masa yang samaperlu melaksanakan tugas barunya sebagai Menteri Kesihatan.
Beliau baru-baru ini membayangkan hasratnya untuk menandingi jawatan itu kepada Samy Vellu bagi mendapat restu bekas pemimpin MIC berkenaan.
"Beliau (Samy Vellu) telah beri lampu hijau," kata sumber itu kepada Bernamasambil menyatakan hasrat Dr Subramaniam selari dengan perlembagaan parti yangdemokratik.
Sebagai pemimpin paling lama dalam MIC sehinggalah beliau melepaskan jawatan itu pada 2010, Samy Vellu dikatakan asih "mengawal" lebih 45 peratus daripada3,700 pengerusi cawangan yang bertanggungjawab memilih memilih presiden baru.
Dr Subramaniam, 60, merupakan pakar dermatologi dan menjadi Anggota ParlimenSegamat sejak 2004. Beliau pernah berkhidmat sebagai Setiausaha ParlimenKementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan dari 2004 hingga 2008 sebelum dilantik Menteri Sumber Manusia selepas pilihan raya umum ke-12.
Palanivel, 64 merupakan bekas wartawan Pertubuhan Berita Nasional Malaysia dan pernah menjadi pembantu Samy Vellu pada satu ketika.
Kali terakhir pemilihan presiden diadakan ialah pada Mac 2009 untuk penggal selama tiga tahun dan Samy Vellu menang tanpa ditandingi.
Samy Vellu menyerahkan jawatan berkenaan kepada Palanivel yang merupakan Timbalannya pada masa itu.
Pemilihan MIC pada semua peringkat akan diadakan pada suku pertama tahun depan, demikian putus jawatankuasa kerja pusat (CWC) baru-baru ini.
Pemilihan presiden akan diadakan tiga bulan sebelum pemilihan untuk jawatan timbalan presiden, tiga naib presiden dan 23 anggota CWC.
Memandangkan Dr Subramaniam sudah menyatakan hasrat untuk menandingi jawatanpresiden, soalan seterusnya ialah siapa yang mahu mengisi kerusi timbalan presiden.
Sumber dalaman memberitahu Bernama, Naib Presiden Datuk M. Saravanan dilihat berminat untuk menandingi jawatan nombor dua parti itu dan dipercayai mengadakanperbincangan dengan Palanivel serta Dr Subramaniam bagi menentukan dengan siapabeliau patut bekerjasama.
Saravanan yang dikenali sebagai pemimpin muda dan berkebolehan, mahu memanfaatkan gelombang kebangkitan generasi teknologi baharu dalam kepimpinan MIC.
Timbalan Menteri Belia dan Sukan itu dipercayai tidak akan menghadapi masalah mendapat restu Samy Vellu memandangkan beliau penyokong setia bekas pemimpin berusia 77 tahun terbabit yang jelas masih berpengaruh dalam parti. - BERNAMA
Lu Fikir La Sendiri!!!

Tiada ulasan:

Catat Komen