Isnin, 3 Februari 2014

HOT ~ Cina Belasah Cina..!


Pedih hulu hati cina ni beb..! kena belasah kaw kaw..!

Baca lanjut…

PRK Dun Kajang: Kuat sangatkah MCA?


MCA belum apa-apa lagi sudah membidas UMNO yang ingin bertanding di DUN Kajang, yang telah dikosongkan oleh parti ultra kiasu. Pada MCA, kerusi tersebut adalah milik bapaknya. Formula Barisan Nasional (BN) mesti dipatuhi. Jika tidak, mereka akan bertindas balas, boikot. 

Peliknya, bila kena pada mereka, mesti ikut formula. Bila kena pada kita, tidak ada formula. Bukankah perlembagaan negara itu bapak segala formula? Kenapa tidak mahu ikut? 

Masih ingat kerusi Parlimen Wangsa Maju PRU 2013? Bila calon UMNO diletakkan di sana, maka MCA boikot. Banyak cantik muka MCA! Cermin diri dahulu.  Saya tidak pernah hairan dengan boikot MCA, kerana ahli sendiri MCA belum tentu menyokong UMNO.

Persoalan saya, siapakah calon MCA yang paling layak untuk menentang pemimpin nombor PKR itu? Jika tidak ada, duduk rumah diam-diam, tanam jagung. Serahkan kepada pucuk pimpinan BN untuk menentukannya. Jika adapun calon MCA, cari yang Cina Muslim. Bukan Cina totok. Baru boleh mengetuk pintu hati pengundi Melayu.

Ingat! Majoriti pengundi di situ adalah Melayu, 48%, Cina 41%, India 10%. Pada tahun 2013, PKR menang dengan majoriti 6824. Tahun 2008 - 3268, tahun 2004 - 2773. Maknanya, selama 10 tahun ini, MCA tidak pernah menang. Bayangkan jika kawasan itu majoriti Cina. Lagi putih mata. Jadi, muhasabah dirilah MCA.  

Selama inipun MCA tidak pernah kuat. MCA hanya mendapat sokongan dan menang di kawasan majoriti Melayu sahaja. Peliknya, kenapa MCA begitu yakin dapat menawan DUN Kajang. Ingatan kepada MCA, sembahyanglah banyak kali dulu sempena Tahun Baru Cina ini, untuk minta petunjuk sebelum keluarkan kenyataan sebegini

Sepanjang kajian, majoriti pengundi Cina menyokong parti ultra kiasu. Justeru, amat sukar diterima, apabila MCA begitu bersungguh-sungguh untuk bertanding, seolah-olah tidak tahu malu. Janganlah ambil kesempatan wahai MCA.  

Sangat kelakar lagi, pemuda MCA menempak kenyataan pemuda UMNO melalui kenyataan bahawa kerusi tersebut tidak semestinya ditandingi MCA.

Pada saya, kenyataan pemuda UMNO itu ada justifikasinya. Kita semua tahu,  trend pengundian di negara kita bersifat perkauman, saya amat yakin jika MCA bertanding, majoriti undinya akan menjadi lebih kecil kerana sudah tentu pengundi Melayu dahulunya menyokong MCA tidak akan mengundi MCA lagi kerana mereka sudah ada calon pilihan lain berbangsa Melayu. 

Jika calon Melayu diletakkan, sudah tentu Melayu tidak begitu menyampah. Bukan apa, untuk BN menang jauh sekali. Tetapi sekurang-kurangnya menurun majoriti PKR yang terlalu bongkak itu. Lagipun, jika MCA bertanding, saya tidak nampak pengundi Cina akan menyokongnya. Paling tidak, dapat juga dialihkan undi Melayu. Baru agak mudah untuk kita menganalisis sejauh mana Melayu mengundi Pakatan Rakyat. 

Ingatlah pengundi Melayu sedang marah kepada MCA hari ini. MCA seolah-olah sama sahaja seperti ultra kiasu. Apatah lagi mereka senyap sepi dalam isu guru mualaf di SJKC Nan Ya Kota Tinggi. Begitu juga isu gantung loceng di dada murid-murid Islam di SJKC Khai Meng, Sungkai. Perjuangan chauvinis MCA seolah-olah tidak bezanya dengan ultra kaisu, meskipun mendakwa memperjuangkan semua kaum.  

MCA begitu lantang jika penganiayaan berlaku kepada bangsanya. Tetapi bila berlaku kepada orang Islam, MCA tutup mata sahaja. Bila sudah sedar bangsanya melakukan kesalahan, merekapun minta maaf, kitapun memaafkannya dan mereka mahu perkara tersebut selesai. Mana boleh. Politik rimba apakah ini! Sampai bila Melayu harus beralah! 

Jika benar-benar MCA mahu mengikut formula dalam BN, mudah sahaja. Bertandinglah di kawasan majoriti Cina. Kawasan majoriti Melayu lepaskan kepada orang Melayu. Kenapa kawasan Melayu juga mahu direbut? Pemimpin Cina Parlimen Ayer Hitam, Johor, mesti boleh jawab. Sebab itu, jangan terlalu perasan diri kuat. Sebenarnya tidak. Kita mahu makan kiri kanan. Apa yang kita tinggalkan untuk orang lain. Itu ultra kiasu namanya. 

Ingatlah, setiap kali berlaku pilihan raya sama ada PRU atau Pilihan Raya Kecil (PRK), ia melibatkan belanja yang besar. Takkanlah kita hendak habiskan duit begitu sahaja? Banyak lagi perkara boleh dilaksanakan. Apatah lagi jika kita yakin tidak boleh menang. 

Cadangan saya, jika MCA masih terus berkeras, lebih baik BN tidak perlu bertanding langsung. Biarkan MCA terkonteng-konteng seorang diri. BN boleh bantu, tetapi biarkan MCA yang keluarkan semua perbelanjaannya. 


Parti komponen BN yang lain perlu belajar dan bantu secara sukarela tanpa diberi imbuhan seperti mana yang dilakukan oleh PAS selama ini. Kejayaan PAS adalah kerana ahli parti mereka bekerja tidak mengharapkan imbuhan, melainkan imbuhan ‘pahala’ sahaja. Di sinilah kekuatan PAS. Jika ini boleh dilakukan, kalahpun berbaloi. Kita mahu tengok MCA benar-benar ada gigi ke tidak atau sekadar gigi palsu.

Posted by 

4 ulasan:

 1. SETUJU SANGAT SANGAT DENGAN ULASAN DIATAS. PERSOALANNYA KALAU MCA NAK SANGAT BERTANDING DI DUN KAJANG, KITA BOLEH BERSETUJU TAPI PATUT DI BERI AMARAN, AMARANNYA IALAH..KALAU CALUN MCA KALAH NANTI, JANGAN SALAHKAN ORANG ORANG MELAYU DAN UMNO. SALAHKAN DIRI SENDIRI. JANGAN BAGI ALASAN ALASAN YANG MENYAKITKAN HATI ORANG LAIN. KALAU DI BERI PELUANG KALI INI DAN MASIH KALAH..APA LAGI MCA NAK.

  BalasPadam
 2. mca patut sedar diri...muka tak malu awal2 dah hantar senarai calon. pastu desperates sangat nak letak lee chong wei...nak suruh lawan badminton dgn anwar ke?
  jugak jangan lupa mca dah stab us in the back masa general election dulu. sanggup kena lagi ke. tengok presiden mca senyum bkan main lebar lagi.

  BalasPadam
 3. Setahu saya perpaduan bangsa cina amat kukuh dan kuat. Mereka amat bersatu hati. Tidak seperti melayu yang berpecah-pecah, bercakaran sesama sendiri, jatuh-menjatuhkan sesama sendiri. Kajilah sedalam-dalam maksud pepatah Inggeris yang mengatakan, "don't judge a book by its cover." Janganlah dilihat dari luaran, lihatlah apa yang di dalam.

  BalasPadam