Ahad, 17 April 2011

Nik Najis Lupa Baca Doa Ahzab..Bodoh Punya PAS

Analisis segera: 5 faktor kekalahan PAS di S'wak

Persoalan utama yang ditimbulkan berhubung peluang PAS dalam pilihan raya negeri Sarawak sebelum ini adalah berkaitan dengan pemahaman parti itu ke atas kehendak masyarakat Melayu di negeri tersebut.

Namun, beberapa kelemahan lain dapat diperhatikan dalam kempennya sehingga PAS tewas di kesemua lima kerusi yang dipertandingkannya hari ini.

Kelemahan jentera

Jentera kempen yang rata-rata diketuai daripada PAS di negeri-negeri semenanjung gagal memahami pengundi setempat. Di kawasan luar bandar, sambutan baik daripada pengundi yang ditemui disalahtanggap sebagai menyokong parti Islam itu. Sedangkan masyarakat bersikap sama kepada setiap parti.

Kempen lambat

Kempen lambat dimulakan, termasuk pemilihan calon yang dijalankan di saat-saat akhir. Difahamkan keputusan memilih calon harapan utamanya Abang Ahmad Kerdee Ahmad Abang Masagus sendiri dibuat pada malam terakhir sebelum penamaan calon pada keesokan harinya.

Sementara itu walaupun parti Islam itu telah bertapak sejak hampir sepuluh tahun, ia asalnya lebih mirip kepada gerakan dakwah dan bukannya politik.

Terlalu yakin

Pada hari penamaan calon, melihat sambutan pada Ahmad Kerdee yang seolah-olah bintang filem, PAS dilihat agak memandang rendah pada kemampuan BN.

Mungkin juga disebabkan laporan akhbar dan cakap-cakap berlakunya pergolakan dalaman BN antara penyokong penyandang ADUN Bolhassan menyebabkan PAS mengambil mudah lawannya.
BN terlalu kuat buat PAS

Tiga kawasan baru yang ditandingi PAS kali ini merupakan kubu kuat BN yang memenangi kawasan itu dengan majoriti antara 2,000 hingga lebih 4,000 undi.

Angka itu dilihat amat sukar dikejar, tambahan lagi melawan BN yang memerintah dengan majoriti besar dalam DUN sejak tahun 1963 lagi apabila negeri itu merdeka bersama Malaysia.

Cubaan PAS di Beting Maro dan Sadong Jaya sebelum ini juga tidak berjaya dan hanya meraih tidak sampai 900 undi.

Kesetiaan Melayu
Sejak awal lagi, masyarakat Melayu di Sarawak dilihat amat setia pada BN dan kepimpinan Tan Sri Taib Mahmud.

Dalam masa yang sama, calon ketua menteri Pakatan Baru Bian - seorang Dayak - dilihat menakutkan masyarakat Melayu.
Malaysiakini

Hakikatnya PAS tetap ditolak dibumi kenyalang. Selain itu pemimpin dan kuda belang PAS BODOH berstrategi. Cara dan pendekatan PAS memberi milo dan biskut telah dianggap menghina orang orang Sarawak selain hamba sahya PAS yang tak reti bahasa masuk dan mengambil masa yang lama duduk dirumah pengundi telah menimbulkan rasa benci pengundi kepada PAS.

Cakap mudahnya..bumi bertuah Sarawak bukan tanah yang subur untuk PAS, so berambus ajer la!!!

Lu fikir la sendiri!
Published with Blogger-droid v1.6.8

2 ulasan:

  1. Aku sedih tengok cara kau menulis dlm blog ni, mentaliti marah yang menyebabkan penulisan berat sebelah dan tak kritikal.

    BalasPadam
  2. siapalah kita nak menghina seorang ulama...kalaupun nak kritik lihat dan cerminkanlah diri dulu..ilmu agama yang nipis..tapi ada hati nak permainkan orang yang berilmu..inilah gara2 taksub dgn politik songsang bawan umno/bn..kesian..kesian...nampak sgt kedangkalan putera merdeka ni...

    BalasPadam