Isnin, 25 Mac 2013

Al Fatihah...KUALA LUMPUR – Negara kehilangan ulama besar bila Dr Muhammad Uthman El-Muhammady meninggal dunia di kediamannya di ISTAC, Taman Duta di sini petang tadi.

 Dilahirkan pada 9 Feb 1943 di Kelantan, Dr Muhammad Uthman ialah tokoh yang tidak asing khususnya dalam dunia intelektual Islam dan telah menghasilkan ratusan penulisan berkaitan ketamadunan Islam amnya. Beliau dilahirkan di Kota Bharu, Kelantan pada 1 Februari 1943.

 Memasuki Universiti Malaya Kuala Lumpur dan mendapat B.A. dalam Pengajian Islam; menjadi tutor dan mendapat M.A; dikurniakan Ijazah Doktor Persuratan Kehormat (D.Litt.), Universiti Sains Malaysia (USM); dikurniakan ijazah kehormat Doktor Falsafah (Ph.D), Universiti Utara Malaysia.

 Dilantik sebagai Fellow Kehormat Institut Kefahaman Islam Malaysia Kuala Lumpur sejak 1995 hingga 2008. Kemudian dilantik semula hingga 2010.

 Kini beliau adalah Felo Amat Utama Akademik ISTAC IIUM, dan ahli lembaga pemegang amanah Yayasan karyawan, juga pensyarah sambilan peringkat ijazah sarjana dalam perbandingan agama UiTM.

 Dr. Uthman juga adalah mantan Profesor Adjung Pengajian Islam Universiti Petronas. – Mynewshub.my

DIDOAKAN SEMOGA ROH ALLAHYARHAM DITEMPATKAN DISISI PARA SOLIHIN... AMIN. 

AL FATIHAH

3 ulasan:

  1. al-fatihah semoga rohnya di cucuri rahtmat.

    BalasPadam
  2. Al-Fatihah semoga rohnya dicucuri rahmat.Hilangnya seorang lagi ulama yang cukup mengenali siapa Anwar Ibrahim jugs merupakan sahabat baik kepaa Ust Ismail Mina...pernah satu masa dulu gurauwan para sahabat pada Allahyarham...bahawa beliau bakal menganti Ust Fadzil..semuanya hanya tingal kenangan pemergiannya sewaktu PAS tersesat dalam arus politik Anwar bersama DAP.!!

    Al-Fatihah!

    BalasPadam