Ahad, 6 April 2014

MH 370 ~ Kerja CIA..!


PLOT siapa?

Baca tulisan Ku Seman dibawah ni..


CIA terlibat dalam kehilangan MH370?


CIA dan teori konspirasi hilangnya MH370

SUDAH 29 hari pesawat MH370 dalam penerbangan dari KLIA ke Beijing, China hilang dan dilaporkan berakhir di tengah Lautan Hindi. Bagaimanapun hingga kini belum ada sesuatu yang boleh dijadikan bukti.

Kehilangan MH370 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal sangat misteri kerana melencong jauh dari laluan ke Beijing. Bukan rampasan. Bukan juga kemalangan. Kalau kedua-duanya bukan, apa yang membawa MH370 ke lautan yang ketiga paling dalam di dunia?

Antara perkara yang tidak boleh diremehkan ialah pesawat itu membawa 135 penumpang warga China. Warga negara Malaysia hanya 38 orang. Maknanya penumpang warga China lebih separuh daripada penumpang MH370.

Jumlah penumpang warga China ini menjadi kata kunci kepada teori konspirasi kehilangan MH370. Ini berkait dengan hubungan politik dan ekonomi Malaysia - China di tahap sangat baik hingga dicemburui oleh sesetengah kuasa besar. Selepas ekonomi Barat khususnya Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU) jatuh merudum, China bangkit sebagai kuasa ekonomi baharu mengatasi AS.

Marilah kita sama-sama berfikir di luar kotak atau di luar lorong yang lurus mengenai tragedi paling besar bagi negara kita dan sejarah penerbangan dunia. Apakah tidak boleh diterima akal misalnya tragedi ini dirancang oleh pihak tertentu untuk menjejaskan hubungan dengan China? Kalau serangan ke atas Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York pada 11 September 2001 dirancang oleh Agensi Perisikan Pusat (CIA), adakah yang ini mustahil dikaitkan dengan CIA?

Mengarut? Nanti dulu. Dunia sudah tidak anggap teori konspirasi ini sebagai mengarut kerana mereka berfikir di luar kotak yang dibina oleh AS.

Konspirasi peringkat tertinggi yang melibatkan CIA dalam tragedi 11 September bukan perkara baharu. Banyak fakta dan hujah yang meyakinkan telah dibentangkan. Banyak pihak sudah menerima hakikat 11 September rancangan AS untuk mendapat 'tiket' menyerang Afghanistan dan Iraq.

Presiden George W. Bush dengan pantas dan rasmi mengumumkan tragedi itu angkara pelampau Islam, al Qaeda yang diterajui Osama Ben Laden. Itu kata Bush tetapi rakyat AS sendiri tidak mempercayainya.

Buktinya dalam satu undian menjelang Pilihan Raya 2006, satu daripada tiga rakyat AS percaya tragedi itu dirancang oleh Bush dan peringkat tertinggi CIA. Buktinya serentak dengan itu saluran CNN giat memasarkan propaganda bahawa Osama dan al-Qaeda bertanggungjawab melakukannya.

CNN antara menjadi alat perang psikologi (psy war) bagi mencapai agenda AS menguasai dunia. Cuba bertanya, bagaimana jurukamera CNN mendapat shot dari pelbagai sudut menara WTC ketika dirempuh oleh pesawat? Serangan berlaku dalam masa "hanya beberapa saat" tetapi CNN sempat merakamkan dari pelbagai arah. Wah, sungguh luar biasa.

Soalnya adakah jurukamera CNN sudah bersedia di sekeliling WTC? Kalau benar begitu, bagaimana mereka tahu akan berlaku serangan itu?

Ketika berada di Birmingham, United Kingdom tahun lalu, saya terjumpa buku Conspiracies, Conpiracy, Theories and the Secret of 9/11 di sebuah kedai buku yang agak terpencil. Saya tidak pasti sama ada buku ini dijual di negara ini atau tidak kerana tidak menemui di kedai-kedai buku utama di Kuala Lumpur.

Buku yang ditulis oleh Mathias Broeckers sebenarnya bukan memuatkan suatu yang baharu mengenai teori konspirasi 11 September. Bagaimanapun penulisnya memperincikan teori dengan hujah daripada sumber berwibawa dalam kalangan pakar keselamatan dan strategik.

Antara fakta menarik ialah Osama pernah berkerja untuk CIA di Afghanistan ketika negara itu diserang Kesatuan Soviet. CIA menyalurkan dana yang besar supaya Osama melatih kumpulan pelampau Islam bagi menentang Kesatuan Soviet.

Tetapi pada 11 September 2001, CIA mengkambing hitam Osama sebagai petualang. Lebih menimbulkan persoalan lagi apabila era Barack Obama, mayat Osama yang didakwa dibunuh tidak ditunjukkan sebagai bukti. CNN yang berjaya merakamkan detik-detik keruntuhan WTC tetapi gagal merakamkan detik kematian Osama. Pelik bukan? Jadi, bolehkah kita percaya Osama agen CIA ini sudah mati?

CIA menakutkan dunia kononnya al_Qaeda mempunyai senjata biologi antraks yang boleh memusnahkan manusia, anehnya sampai sekarang belum ada yang menjadi mangsa. Kemudian CIA mendakwa Iraq membina loji senjata nuklear tetapi hingga kini juga tidak dibuktikan kewujudannya. Kalau diperhatikan modus operandinya sama; wujudkan kegemparan kemudian bertindak menyerang demi keamanan dunia.

Kembali kepada isu MH370, CNN kelihatan begitu beremosi apabila Malaysia tidak membenarkan CIA mengetuai pencarian pesawat MH370. Kemudian bertindak menyemarakkan kemarahan keluarga penumpang warga China hingga menggugatkan hubungan Malaysia - China.

Daripada tragedi ini sama ada kita mengaku atau tidak, ia telah mengeruhkan kalau pun tidak meretakkan hubungan diplomatik dan ekonomi antara kedua-dua negara. Kita kena realistik bahawa kebergantungan Malaysia kepada China dalam ekonomi sangat tinggi dan MH370 memberi kesan yang sangat besar.

Pihak yang cemburu terhadap hubungan akrab Malaysia - China akan menangguk peluang daripada tragedi yang misteri ini. Sedikit sebanyak hasilnya sudah kelihatan, Malaysia terpaksa bertungkus lumus menjernihkan hubungan.

Kerana itu biarlah kita ada sedikit rasa curiga dengan pihak luar yang ada sejarah liarnya. Tidak semua pandangan yang dianggap 'karut' dan 'tidak masuk akal' hanya teori konspirasi kosong semata-mata. Sudah terbukti teori yang dianggap 'karut' mengenai 11 September sebenarnya satu fakta. Saya percaya pihak berkuasa tidak anggap semuanya karut. Mereka lebih bijak daripada CIA.

sumberkayangdaily

Lu Fikir La Sendiri!!!

3 ulasan:

 1. Saudara:

  Saya merujuk kepada ayat berikut:
  "Kembali kepada isu MH370, CNN kelihatan begitu beremosi apabila Malaysia tidak membenarkan CIA mengetuai pencarian pesawat MH370."

  Fakta ini TIDAK BENAR. Di bawah Chicago Convention, negara asal pesawat itu (Malaysia) bertanggung jawab mengetuai siasatan terhadap kehilangan pesawat itu.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Encik, sila semak apa yg berlaku dalam minggu pertama tragedi ni, CNN timbulkn isu Malaysia tidak berkongsi maklumat dgn FBI yg dah dtg ke KL utk 'bantu' siasatan kes dua penumpang iran guna pasport curi.
   Tu lah yg dimaksudkn dgn ayat yg encik petik tu.

   Depa nak 'mengetuai' tp kita cerdik so kita tidak benarkan sbb kita tahu hak kita.

   Sama macam kes kotak hitam laa. By convention, kita yg berhak tp Australia pi announce apa2 yg dijumpai akan ja milik mereka. Sbb tu Nancy Syukri terus declare pasal hak kita ke atas kotak hitam.
   Nampak tak betapa mrk 'berminat' nak take over.

   Padam
 2. Assalam,

  Pandangan saudara admin tentang peranan CIA dalam percaturan politik dunia memang menarik perhatian saya. Sesungguhnya mereka ini licik dan berpandangan jauh sehingga melewati 100 tahun ke hadapan. Impian mereka hanyalah untuk menjamin kelangsungan hidup, sumber ekonomi dan pengaruh kuasa negara mereka. Kerana mereka ini amat bimbang dengan masa depan mereka sendiri yang anda sedia maklum telah tertulis. Percayalah, mereka ini amat takutkan mati.

  Kebijaksanaan, kesungguhan dan kelicikan mereka memang terserlah sehingga kita di sini menjadi lupa siapa lawan dan siapa kawan. Kita menjadi keliru tentang kebenaran. Rakyat semakin berpecah dan membenci sesama kelompok. Masing-masing mendabik dada mengatakan merekalah yang benar dan suci dan meletakkan lawan sebagai hina dan merbahaya kepada masyarakat.

  Hakikatnya, PM kita adalah orang yang paling 'pening kepala' saat ini kerana memikirkan betapa susah untuk memuaskan hati semua pihak. Ditambah lagi dengan ancaman dan permainan CIA ini.

  Maafkan saya menumpang page Saudara Admin. Ini hanya pandangan peribadi yang tercetus hasil dari penulisan Saudara.

  Bagi saya, Malaysia telah diurus dengan sebaik mungkin oleh pemimpin-pemimpin yang sedaya upaya mahu melakukan sesuatu yang terbaik walaupun mereka ini tidaklah sempurna dan maksum. Sedikit masalah tersalah urus, penyelewengan, kronisme, pecah amanah dan sebagainya adalah lumrah. Janganlah khuatir, kerana memang sudah menjadi hukum alam, mereka yang melakukan kesalahan akan ada bahagian mereka sendiri tak kira dari segi undang-undang manusia mahupun undang-undang Allah.

  Siapapun mereka, saya yakin bahahawa tidak ada seorangpun yang tergamak menjual bangsa dan negaranya sendiri. Sekiranya ada sekalipun, ia adalah hasil dari manipulasi dan permainan CIA.

  Alhamdulillah kita masih mampu hidup dengan aman walau di mana ceruk negeri tak kira Selangor, kelantan dan Pulau pinang. Semoga pertubuhan ini semakin kukuh dan makmur demi membela bangsanya sendiri. Mari kita bantu siapapun pemimpin kita dan memperbetulkan mereka atas kepincangan dan kesalahan. Bukannya bercakaran sesama sendiri kerana CIA sedang senyum melihat perilaku kita dari kamera tersembunyi mereka.

  BalasPadam