Jumaat, 21 September 2012

Gambar BERNAMA..! Kekuatan Dia & Kelemahan Kita..!


Setelah sebulan berbolak balik akhirnya pihak Bernama menyatakan..

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) telah menjalankan siasatan awal berhubung dakwaan satu daripada gambarnya baru-baru ini telah dibega, kata Ketua Pengarangnya Datuk Yong Soo Heong.  
"Siasatan awal mendedahkan kecacatan pada gambar itu dikesan berpunca dari tempat ia telah dihantar," katanya hari ini semasa mengulas sekeping gambar Bernama yang dirakamkan di Pekan Sabtu lepas.
Siasatan lanjut sedang dijalankan untuk menentukan motif individu terbabit dan sama ada wujud elemen sabotaj, kata Soo Heong.
"Kami melihat perkara ini dengan serius dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan sesuai terhadap mereka yang bertanggungjawab melakukan perkara tidak bertanggungjawab itu.
"Bernama sentiasa berusaha mengekalkan standard profesionalisme yang tinggi dan memandang serius integriti di tempat kerja," tegasnya. - Bernama 

Kelemahan kita ialah tidak halus dalam meneliti sebarang gambar yang bakal dikeluarkan, lambat dalam menyelesaikan masaalah dan lambat dalam menyatakan kebenaran! Apa yang dimaksudkan dengan pihak ia dihantar? apakah pihak Bernama tidak mempunyai pusat pencucian gambar dalaman mereka sendiri? atau menerima gambar dari wartawan kawasan lalu menerbitkannya tanpa melihat dengan teliti? jika begitu pihak editor telah melakukan kesalahan serius atas kelemahan yang amat ketara!
Pihak kita kena ingat dan sentiasa berwaspada bahawa anasir puak pembangkang ni wujud dimana mana dan sentiasa bersedia untuk merosak dan sabotaj kita semua! kita kena akui bahawa kerja kotor lagi jahat ini adalah kerja utama dan kelebihan yang menjadi kekuatan mereka! spin master!
Perlu dilihat apakah ada pengkhianat dikalangan orang kita didalam Bernama! pihak luar yang diberikan amanah untuk sebarang gambar perlu dinilai semula! jangan leka! kerana 'hantu' ada dimana mana!!!
Lu Fikir La Sendiri!!!

6 ulasan:

 1. ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

  'Setelah seBULAN berDOLAK-DALIK' katanya tapi RAKAMan tu pulak diRAKAM Sabtu LEPAS?

  Ini QUOTE MALAYSIAKINI ke? Atau MALAYSIAKINI meRUJUK kepada GAMBAR yang diHEBOHkan dek Senator PR dan diKANTOIkan oleh Jabatan FOTO BERNAMA?

  Wallahualam..

  BalasPadam
 2. Ha.ha/...musuh dlm selimut......sentiasa berwaspada...

  BalasPadam
 3. Hurm...aku tergelak komen korang ni,apasal sikit2 terus nak salahkan prmbangkang,yang cetak gambar sape?yang ambik gambar sape?yang jual paper tu sape? nak bodek dengan menipu pembaca punya pasallah gambar ni tersiar.tak payah2 nak spin cakap sabotaj la,apa lar.....kalau BBC punya reporter pun dapat dirasuah 80 juta utk create bagus punya persepsi terhadap malaysia n gomen malaysia kat overseas,inikan kan plak paper yang sendiri punya....lagilah kuat mrncacainya....kahkahkahkahkah sudah terkantoi baru nak terngadah.....

  BalasPadam
 4. silap hari bulan keja bos-bos kat hq kot

  BalasPadam
 5. panggil bos foto bernam tu mengadap...o nak sabo ke

  BalasPadam
 6. Tuan,sebagai jurugambar ingin saya luahkan sedikit kenapa perkara bengini terjadi...setiap dua pemimpin ( pm dan tpm ) menghadiri sesuatu majlis....para body guard terlalu rapat dengan dua pemimpin ini,boleh dikatakan hampir seluruh rakaman gambar penuh body guard,polis,rela dan tukang sibuk,jadi untuk menampakkan jumlan rakyat yang ramai boleh dikatakan sukar....habis kalau dah body guard dan polis terlalu rapat so rakyat pun susah nak salam apa lagi nak nampak view orang ramai....tolonglah bagi tau mereka ini bukalah sikit ruang untuk jurugambar dan jurukamera nak lakukan kerja mereka.

  BalasPadam