Selasa, 8 Januari 2019

Pecah Amanah ~ 138 Orang Saksi..!


Jauh termenung tu..!

Kes pecah amanah RM6.6b Najib, Irwan: Pendakwaan senarai 138 saksi.


Hampir separuh daripada 138 saksi dijangka akan dipanggil ke mahkamah tinggi dalam kes pecah amanah yang membabitkan bekas perdana menteri Najib Razak dan bekas setiausaha perbendaharaan negara Irwan Serigar Abdullah.
Kes pecah amanah ini melibatkan penyelewengan dana milik kerajaan sebanyak RM6,636,065,000.
Semasa pengurusan kes untuk kali pertama di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali, timbalan pendakwaraya Jamil Aripin berkata pasukan pendakwaan telah menyenaraikan seramai 138 saksi bagi kes ini.
Mohd Nazlan menetapkan perbicaraan kes dari 8 Julai sehingga 22 Ogos 2019 ini.
Bercakap kepada media kemudian, Jamil berkata hanya separuh daripada saksi itu akan dipanggil memberi keterangan di mahkamah.
"Kami telah menyenaraikan 138 saksi tetapi tidak semua mereka akan dipanggil. Kami menjangkakan akan memanggil 70 saksi dan selebihnya akan dipanggil bergantung kepada keadaan," katanya.
Ada dokumen sulit OSA
Jamil telah memberitahu hakim pihak pendakwaan telah menyerahkan kira-kira 80 peratus dokumen kepada pasukan pembelaan, manakala bakinya akan diberi pada 15 Februari depan.
"Pada peringkat ini, kami telah menyerahkan 80 peratus dokumen dan kami akan memberikan dokumen selebihnya kepada pasukan peguam bela pada 15 Februari.
"Kami perlukan masa kerana beberapa dokumen diklasifikasikan sebagai 'sulit' di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA). Kami perlukan masa bagi proses deklasifikasi," katanya.
Ketika prosiding, Najib dan Irwan mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan yang dikenakan dan meminta dibicarakan.
Makin besar, makin berkecah, makin bersepah..!
Lu Fikir La Sendiri..!

17 ulasan:

  1. Tersenyum DSN..senyum dlm tangisan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku rasa terbaliklaaaa ted...atuk yg senyum dlm tangisan ni..lama lagi kes ni nak jalan...gila ko 138 saksiiii....

      Padam
    2. Yg. ni TAK pula lu TERLALAK ya si ted HOMO BANGKAI ANJING/BLOG BANGKAI BABI oi - psl. ROMPAKAN2/RASUAH2/PENGGUBAHAN WANG HARAM oleh madey ANAK BERANAK dan TUAN TERBANGSAT-no 1 DUNIA dia, kit siang BANGKAI BABI DAPeliwat ZIONIS dia! Si PENJAJAH DAPbangkai ANJING BINATANG ni mmg. dah mengANJING KURAPkan habis2an syukriHOMO/SP*M tu!!

      Di - https://www.malaysia-today.net/2017/10/10/how-mahathir-moves-his-billions/

      How Mahathir moves his billions

      Raja Petra Kamarudin

      Malaysia Today
      Oct 17, 2017

      (Tok Terkedu)

      Padam
    3. Begitu juga si anwaq HOMO/parti HOMO PariaKR/DAPbangkai ANJING Parasit dan 'NGO'2 BANGKAI BABI depa, yg. diRASUAH berBILLION oleh si PENJAJAH/PEROMPAK/PERASUAH/PENGGANAS/PEMBUNUH Zionis HOMO Freemason CIA/MOSSAD-IS(IS)rael/SOROS!! Sbb. tu anwaq HOMO asyik mengGERTAK nak HAPUSkan/MELUMPUHkan UNDG2 PERLEMBAGAAN 153, dgn. amat LICIK, melalui penghapusan DEB (NEP)!! Mana syukriHOMO/SP*M BANGKAI2 ANJING PENIPU tu?!!

      Lihat di –

      1. https://journal-neo.org/2018/09/02/washington-post-covers-up-us-meddling-in-malaysia/ ; di

      2. https://www.malaysia-today.net/2018/11/06/anwar-malays-need-time-to-accept-eradication-of-racial-nep/

      Tgk- sj. PARTI PariaKR BANGKAI ANJING ni, dah jadi KLON si DAPbangkai ANJING, memperGUNAkan si JANTAN2 Islam/Melayu HOMO mcm. si KULI2 amat BANGSAT!!! Lihat media BANGKAI ANJING ni, di

      3. https://www.malaymail.com/s/1707942/let-anwar-lead-wan-azizah-tells-azmin-after-tiff-over-pkr-leaders-appointme

      Lihat si anwaq HOMO JIJIK PariaKR BANGKAI ANJING JIJIK terus berSUKARIA dgn. JANTAN HOMO BANGKAÌ ANJING JIJIK-suka berBOGEL dia!!! Mana Jab Agama Islam?!!!

      Lagipun, kalau TAK benaq berita ni - awat si anwaq HOMO ni TAK buat REPOT POLIS mahupun SAMAN, aaahhhh?!!!!

      Lihat di -

      4. https://www.malaysia-today.net/2018/12/27/photos-and-porn-videos-of-anwars-alleged-gay-partner-going-viral/ ; dan di

      5. https://www.malaysia-today.net/2018/12/28/video-saya-bogel-itu-mana-ada-muka-anwar/

      (Tok Terkedu)

      Padam
    4. Aku rekakan nama blogging di atas ini untuk membalun mereka yang menjilat Najib dan menuduh liar Tun Mahathir tanpa fakta atau hujjah yang munasabah.

      Termasuk Tok kadu yang selalu guna bahasa tak semenggah.

      Tak salah menjilat Najib atau mengkritik Tun Mahathir tapi perlu ada fakta, hujah munasabah, atau sekurang kurang nya penerangan.

      Padam
  2. Khairulryezal osman8 Januari 2019 8:18 PTG

    Matilah kau najib!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Brooo...paling kuat pun najib kena penjara..takla mati bro...sebab hukuman mati dah mansuh bro...kau bayangkan saksi sampai 138...jenuh hakim nak bicara...

      Padam
    2. BANGKAI BABI lu PENGGANAS2/PEMBUNUH2 HOMO PARIAnjing/CINAnjing spesis DAPeliwat BANGKAI ANJING Zionis JIJIK paling TAK GUNA - yg. kena TERAJANG oleh RAKYAT berulang2 sampai MAMPOS!!!!!!

      MAMPOS lu HOMO2 PENYAMAQ DAPbangkai ANJING, dr. TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kami ni!!TUMBANGkan habis2an, PARTI PENJAJAH/PENGGANAS buas BANGKAI BABI HOMO JIJIK Zionis FREEMASON -

      D uboq
      A njing
      P eliwat!!!!

      (Tok Terkedu)

      Padam
  3. Berapa ramai saksi daaaa?? Bila mau abissss ini kessss??? Kes yg lain pun belum jalan lagi...lama lama kes tinggal kes...kena kencing lagi dgn kerajaan baru ni...dulu konfiden boleh penjarakan najib cepat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak kisah la lama ke cpt. Janji dera dulu melayu ni yg menipu kita sbg ahli umno tegar.biar dia sakit lutut kepit peha turun naik mahkmah. Baru la umphh

      Padam

    2. Kenyataan di blog pos itu ada kata bahawa Pendakwa Raya bercadang menggunakan ha nya 70 saksi, yang lain bergantung dengan keadaan.

      Pendakwa mahu beri bayangan bahawa bagi tuduhan sebanyak 40 ke atas Najib, dan sekian banyak bagi kes Najib-Irwan, mereka ada saksi yang cukup. Bermakna tidak dapat lari lah si tuduh dari segala bukti dan saksi yang di dapati mereka.

      Padam
  4. 600 Tahun pon belom selesai laaa.

    Ujian Dadah Air Kencing pon makan masa sampai 1 hingga 3 Bulan..

    PH Kerajaan AJAIB!!!

    KELAKAR LAAA HIHIHIHI...

    Macai macam Ted Babi Manoff memang boddo sejak beranak terus boddo sampai sekarang!!+

    BalasPadam
    Balasan
    1. KIH...KIH...KIH...

      ENTAH2 BELUM SEMPAT NAJIB DI PENJARA....ATOK MATDEY DAH MAMPOS.....

      Padam
  5. Kenapa najib pecah amanah? Pokimak punya melayu. Kami ahli umno patut pecat dia ni. Muka ni la penyebab umno tak jadi kerajaan.
    Org suruh keje elok2..dia pegi pecah amanah. Kumpul beg emas duit juta2 dlm rumah.sial punya melayu.

    Sepatutnya dari dulu lagi kita ahli umno angkat tajudin pasir salak jd pm. Silap betul la..
    Paling kuat pun dia kaki brandi je. Takde la songlap beg duit rtus juta
    Puihh

    BalasPadam
    Balasan

    1. Tajudin Pasir Salak kaki brandi? Ada punca yang boleh dipercayai atau link kpd maklumat itu? Bagus kalau ada, tak nampak menuduh liar. Tambah pula, boleh di gunakan di lain2 tempat.

      Padam
  6. Nak dakwa ker nak masuk Guinness Book of World Record? M'sia Balu...

    BalasPadam