Jumaat, 18 Disember 2020

Apa Cina Ni Cakap..???

 

Sedarlah para pemimpin..!

Pesan pantun Tan Sri Aziz Tapa -

Pohon nyior di tepi laut 

Dimakan kumbang pucuknya layu 

Kepada UMNO kita berpaut 

UMNO tumbang hilanglah Melayu 

Kemelut politik: Rupanya pemimpin sibuk nak lepaskan diri…Kepentingan diri hanya sementara, kuasa serta harta tak dibawa ke mana.

KITA dok fikir setengah mati nak satukan umat, sehinggakan nyawa menjadi gadaian. Malangnya pemimpin politik dok fikir nak lepaskan diri sendiri. Sedangkan mereka sudah menjadi kaya raya, hidup senang lenang, bergenerasi…

Insaflah wahai pemimpin negaraku, amat hina sekali, hanya kerana pentingkan diri, mahu lepaskan diri, kepentingan agama, bangsa dan negara, menjadi taruhan dan gadaian.

Kepentingan diri hanya sementara, kuasa dan harta tidak dibawa ke mana. Tetapi salah percaturan terhadap agama, bangsa dan negara, kita akan dipandang hina buat selama-lama, apabila sudah tergadai semuanya. Insaflah.

Sesungguhnya, aku tidak tahan lagi melihat percaturan umat Melayu Islam ini. Setiap kali tangan bergerak, menaip bait-bait kata, tanpa disedari air mata mengalir di pipi, seorang diri, teringatkan apa akan jadi dengan negara ini, anak cucu cicit yang akan mewarisi.

Tidakkah boleh dihayati, walaupun sedikit, titah ucapan Sultan Perak untuk politik dan masa depan yang lebih baik.

Sampai bilakah setiap pemimpin parti politik Melayu mahu berubah demi agama, bangsa dan negara.

Saya merayu kepada semua pemimpin PN, MN dan PH, sama ada di peringkat pusat mahupun negeri, hayatilah titah ucapan Tuanku Sultan Perak, ketika pelantikan Menteri Besar Perak yang sudah masuk kali ketiga sejak berlangsungnya Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Titah sultan, tiga kali pelantikan ini adalah cerminan kegagalan kepimpinan dalam kalangan ahli politik, bukan kejayaan.

Sama juga yang sedang berlaku di peringkat pusat. Sedang mencipta kegagalan. Perebutan kuasa sangat aktif berlaku, saling jatuh-menjatuh, demi kuasa, demi diri.

Ketika rakyat sedang dihimpit kesempitan hidup akibat wabak COVID-19 dan krisis ekonomi, sepatutnya sebagai pemimpin, kita bercakap soal kebajikan rakyat, untuk senangkan rakyat.

Ini tidak, pemimpin terus mencipta masalah demi masalah. Setiap hari fikirkan, bagaimana untuk mendapat lebih undi, bagi menjatuhkan sesama sendiri, sesama saudara, sebangsa dan seagama.

Sedangkan tugas wakil rakyat itulah yang dipilih oleh rakyat, membawa amanah rakyat, menjaga kebajikan rakyat.

Malangnya, rakyat marhaen yang tidak berdosa, terus menjadi mangsa, akibat percaturan politik dan percaturan untuk melepaskan diri.

Wakil rakyat tidak susah apa, kaya dah. Paling kurang dapat pencen wakil rakyat. Tetapi rakyat bagaimana? Makankah mereka? Berasapkah dapur mereka?

Titah Sultan Perak amat benar dan tepat sekali.

Gajah sama gajah berantakan, pelanduk mati di tengah-tengah.

Benar sekali apa yang dikatakan oleh Saddam Hussein, politics is when you say you are going to do one thing, while intending to do another. Then you do neither what you said, nor what you intended

Dalam kata-kata Saddam Hussein walaupun beliau dilabelkan sebagai ‘diktator’ tetapi sudah dapat mendalami hakikat orang politik sebenar. Kata-kata orang politik ini semuanya pembohong.

Kajian yang dibuat oleh Business Ethics Institute of Malaysia (BEIM) ternyata benar, daripada 15 profesion yang boleh paling boleh dipercayai dari segi integritinya, sehingga yang tidak boleh dipercayai iaitu paling korup,

1. Doktor yang merawat pesakit (paling boleh dipercayai)
2. Guru
3. Profesor
4. Paderi/Imam
5. Saintis
6. Hakim
7. Pembaca berita
8. Wartawan
9. Persatuan Sekerja
10. Polis
11. Penjawat awam
12. Orang biasa (jalanan)
13. Menteri-menteri
14. Ahli perniagaan
15. Pemimpin politik/orang politik (paling tidak boleh dipercayai)
(BEIM, 2006)

Lihat pada angka ke 15, paling tidak boleh dipercayai, adalah orang politik. Pembohong, kata Saddam Hussein. Sama juga berlaku di negara maju seperti Britain.

Inilah akibatnya apabila berpolitik tanpa iman. Berpolitik tidak takutkan mati, tidak takutkan Allah SWT.

Politik untuk diri sediri, penuhkan poket dan buncitkan perut.

Masa, tenaga dan wang ringgit terbuang begitu sahaja, sedangkan rakyat ternanti-nanti sumbangan mereka.

Tidakkah lebih elok, jika masa, tenaga dan wang ringgit digunakan bagi tujuan membantu rakyat marhaen yang memerlukan?

Justeru, marilah semua, kita hayati titah ucapan, Sultan Perak, yang mahukan kita sebagai pemimpin menumpukan fikiran dan tenaga, mentadbir urus negeri/negara secara terbaik bagi kepentingan rakyat.

Amat meloyakan, apabila melihat telatah pemimpin yang menjadi wakil rakyat, sibuk nak bangunkan kawasan masing-masing. Tidak langsung terfikir kawasan di luar daerahnya. Kerana dalam pemikiran dia, kawasan dia perlu dimajukan dan dibandarkan.

Biasalah berlaku, siapa yang menjadi MB maka, kawasan dialah yang akan nampak maju dan pesat membangun.

Semua kawasan di bawah pengawasannya mahu dibandarkan, walaupun kadangkala tidak perlu dibandarkan.

Seolah-olah membandarkan sesuatu tempat itulah petanda maju. Tujuan tidak lain, untuk kekal berkuasa, bagi menunjukkan kepada rakyat bahawa dia buat kerja.

Akhirnya, ada projek tidak berdaya maju dan menjadi gajah putih

Sedangkan petanda maju bukan membandarkan kampung, tetapi melengkapkan kampung dengan segala kemudahan, itulah salah satu tanda maju

Insaflah wahai pemimpin-pemimpin negara politik, pemimpin negeri, pemimpin bahagian, daerah dan kampung. Fikirlah di luar kotak.

Banyak sudah bukti dan aduan diterima, salah guna kuasa. Tiba-tiba tanah hilang begitu sahaja, termasuk rizab Melayu.

Rupa-rupanya telah menjadi tanah Musang King. Hebat kamu menjaga negeri, menjaga tanah, menjaga daerah dan kampung.

Harapkan pagar, pagar makan padi.

Sebelum melabuhkan tinta, kita mahu lihat, kalau boleh, dalam PRU15 akan datang, pilihlah calon yang berkaliber untuk dibawa masuk bertanding, bukan dalam kalangan orang yang sudah menjadi dinasor, berpuluh-puluh tahun dalam politik dan tak pernah mahu pencen. Tibalah masa untuk menjadi mentor dengan memberi laluan kepada muka-muka baharu.

Amat sedih sekali melihat pemimpin politik yang tidak pernah rasa cukup. Bermula dengan dirinya, lepas itu, diwarisi oleh anak-anak dan menantunya. Tidak cukup lagi, diperturunkan kepada cucu cicitnya, kerana mahu terus menongkat langit kuasa.

Saya noktahkan di sini, kerana terlalu letih memikirkan masalah umat, empat rangkap pantun dariku, hamba yang hina ini..

Pemimpin dahulu berjalan kaki
Bertemu rakyat untuk berbakti
Kita fikir setengah nak mati
Pemimpin sibuk nak lepaskan diri

Kajian kata pemimpin itu tak suci
Mereka tidak boleh dipercayai
Akibat nafsu menguasai diri
Iman tercabut dari sanubari

Jika mahu pemimpin dipercayai
Sematkan iman di dalam hati
Ingatlah! suatu hari kita kan mati
Harta, wanita dan takhta tak berguna lagi

Segala di dunia tidak bererti
Hanya amalan dibawa mati
Wahai pemimpin muhasabahlah diri
Moga hidup diberkati Ilahi

-Mohd Ridhuan Tee Abdullah

/sumber.

Lagi pesan Tan Sri Aziz Tapa...

Orang dahulu berjuang, pertama hilang, kedua terbilang tetapi orang sekarang berjuang mula-mula cari menang, sudah menang cari wang. Lepas itu jatuhkan orang , hidup diawang-awang , jatuh terlentang.    

Siapa? Lu Fikir La Sendiri..!

81 ulasan:

  1. Keberadaan PKR adalah tunjang kekuatan yang kedua-duanya saling melengkapi dan memerlukan.

    Di samping itu, selain bersendirian adalah lebih baik buat PKR dan dalam masa yang sama dapat mengajar Amanah dan DAP erti persahabatan serta setiakawan.

    Keputusan PKR untuk bersendirian juga lebih meletakkannya sebagai rebutan.

    Keberadaan Tun dalam PH Plus tidak membantu gabungan itu mengambil alih tampok pemerintahan negara.

    BalasPadam
  2. Rules of laws kepala bana atok dibidas kaw kaw oleh bossku..

    link bawah ni haahhh...!!

    http://suaralensa.blogspot.com/2020/12/artikel-rule-of-law-ds-najibrazak.html?m=1


    rules of law kepala sial atok kau..!!

    bertepek tepek kat muka atok kau..!!

    jangan bagi muka lagi dng orang tua ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bidas punya bidas mak sendiri yang meninggal.kahkahkah

      Padam
    2. Bodoh kau ni. Hidup dan Meninggal dunia ketentuan Allah. Orang Islam beriman bertuhan Allah. Tiada kena mengena dgn bidas. Kau ni bertuhan dgn Atok Kau sampai bodoh kau jadinya.

      Bidas dengan fakta perlu agar rakyat tahu Atok Kau hidup dgn Memfitnah, Menipu, Membelit, Berkonspirasi dan Menganiyai orang.


      Padam
    3. Bodoh dan Biadap.

      Padam
    4. Sial kan orang Tak biadap ke? Tak mahu orang biadap, jangan buat biadap dulu.Seratus Kali orang boleh biadap!

      Alfatihah utk mak penyamun. Sayang dia Tak sempat nak tengok anak dia dalam sg buluh. Kahkahkahkah

      Padam
  3. Ada opening mega store UNI QLO hari ini... tak payah pergi itu orang Cina punya store...

    Boikot... elok ke supermarket Ebiet Liew dan Halaqah Market di Putra Jaya dan kedai muslim..

    #BMF

    BalasPadam
  4. Rata2 rakyat mengucapkan salam takziah kepada DS Najib dan sekeluarga. Semoga DS Najib dan sekeluarga bersabar dgn ketentuan illahi.

    Rakyat mempersoalkan tiada ucapan maaf dari Atok Kau yang telah menggerakkan anggota polis untuk menggeledah rumah allahyarhamah Tun Rahah sehingga memecahkan siling dengan tujuan kononnya untuk mencari wang curi yang dosorok.

    Selepas dikecam akhirnya Atok Kau tersipu-sipu malu terpaksa hadir beri penghormatan terakhir kepada ibu DS Najib.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Berkat sumpah lahanat.kihkihkih

      Padam
  5. Bila dah mati seko tu... dah tak lama dah tu jangan tanam kat mskam pahlawan... pi tanam jauh jauh... tanam kat makam pengkhianat.

    Mana tahu anak cucu nak ikut ajaran COMANGO Gereja ka masa nak acara kebomi nanti...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harap adik beradik najib pastikan barang kemas arwah tak kena cilok oleh menantunya..kikiki

      Padam
  6. Wah Laman Blog Rasmi PKR jadi champion islam atau acah acah power saja..!?

    UCAPAN KRISMAS & PERKAHWINAN MURTAD

    Sejak sekian lama dlm penulisan saya sgt kritis melawan sikap perkauman yg dimainkan oleh parti2 politik. Sejak dari alam persekolahan sehingga skg saya sudah terbiasa dgn kehidupan kepelbagaian kaum di mana agama saya mengajar menghormati agama2 yg lain.

    Apatah lagi apabila berhijrah ke Sabah. Keluarga sebelah isteri ada yg beragama Kristian dan Budhist. Kami boleh hidup bersama dlm suasana saling hormat menghormati. Namun dlm keterbukaan beragama saya ada batasannya. Diharap saudara mara ku yg bukan Muslim memahaminya.

    Seperti hari Krismas menjelang tiba bukan saya tidak mahu meraikan atau mengucapkannya. Ikuti kisah ini mengapa saya tidak dpt meraikan bersama hari Krismas bersama kalian.

    (Psst : atas tu saja kopi pes dari Blog Laman Reformas.. !!)

    Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 2016 (RUU 355) yang kini 'bergema' kembali bukanlah untuk diluluskan, sebaliknya untuk digugurkan.

    Ahli Majlis Pimpinan Pusat, Parti Amanah Negara (Amanah), Faiz Fadzil berkata, orang Melayu Islam ternanti-nanti bilakah kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dianggotai Pas akan membentangkan RUU 355 tersebut di Parlimen.

    Menurutnya, jangkaan orang ramai ternyata meleset apabila Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary memberi jawapan bahawa RUU 355 perlu selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

    Wah baru sekarang Laman Rasmi PKR Blog Reformasi jadi champion bersuara pasal isu murtad, islam dan kahwin murtad. Sedangkan Anwar Ibrahim masih bisu mungkin hendak memelihara ajaran pluralisma agama. Kerajaan PN proksi Tun@Mahyuddin diam bisu dan kaku lagi. Ini bukan kerajaan BN ini kerajaan PN@Tun yang menjulang plakad COMANGO dulu. Awas musuh islam dalam selimut.

    BalasPadam
  7. Trand Bailout Kroni Tun masih dipraktikkan oleh kerajaan PN Muddin@ Tun

    Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa berkata, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah memperuntukkan kira-kira RM150 juta untuk memiliki ruang di tingkat 1 dan 4 di Berjaya Times Square khas untuk peniaga bumiputera.

    Pihaknya juga sedang mengkaji cara terbaik bagi membantu seberapa ramai peniaga bumiputera untuk meluaskan perniagaan di pusat membeli-belah berkenaan, lapor wartawan Sinar Harian.

    Ekoran laporan itu, Johar Ismail mempertikaikan langkah itu.

    “Apakah otak menteri hanya fikirkan kepentingan pemilik Times Square berbanding keperluan peniaga bumiputera?

    “Bukankah lebih baik duit RM150 juta yang mengalir ke Times Squre dijadikan dana untuk peniaga kecil bumiputera untuk terus hidup dan berdaya maju akibat himpitan ekonomi disebabkan covid 19,” kata beliau.

    Menurutnya, “sehingga kini belum ada kajian dibuat bersabit keperluan bumiputera berniaga di Times Square membolehkan perniagaan mereka maju di saat ramai peniaga Cina menutup perniagaan mereka di Times Square.

    Bailout si taikun 22 tahun 22 bulan dulu masih duteruskan PN

    BalasPadam
  8. Pada yg konon nya nak jadi champion membela islam dan wanita kahwin ikut agama lain. Ini pengakuan wanita tsb

    Bagaimanapun, wanita yang berasal dari Johor itu mengesahkan suaminya sudah memeluk Islam sejak akhir tahun lalu dan mereka melangsungkan pernikahan pada 16 Disember lalu dalam majlis tertutup.

    Katanya, sijil nlkahnya akan diperoleh pada Rabu depan

    Tegas Illi Najwa, beliau tidak pernah menukar nama atau agama seperti mana yang didakwa sesetengah pihak terutamanya warganet.

    “Nama saya masih kekal Illi Najwa Anuar Hussin Saddique. Keluarga suami memanggil saya Navpreet sejak 2012 kerana sukar bagi mereka menyebut nama saya,” katanya yang turut memaklumkan dia ke India mengikut pr0sedur perjalanan yang sah.

    Yg pelik masa PH memerintah Siti Kasim, Marina Gereja COMANGO, Nor Farida G25 buat provokasi walaun dan otai macam setan bisu..

    Harap Anwar Ibrahim bapa Pluralisma Agama Malaysia nak bertindak..haahh lu fikir lah sindri... lagi hampeh.!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak payah nak pelik sangat. Yang tak pelik ialah sorang lagi penyamun ku nan iaitu kawan seperasuah najib didapati bersalah.kahkahkahkah

      Padam
  9. Ada sesapa nak ulas tahun 2020 yg berakhir minggu ini dan pencapaian Wawasan 2020 yg dilihamkan oleh Atok kite yang dicintaik ini..

    Sile le senaraikan kejayaan Wawasan 2020 ....


    ahaksss...!!

    BalasPadam
  10. Dalam suatu video Dr Mahathir mewakili isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali turut menyampaikan ucapan Hari Krismas kepada rakyat Malaysia yang menyambut perayaan itu.

    Menurut Ahli Parlimen Langkawi itu, beliau berharap mereka yang merayakannya menemukan kegembiraan dan ketenangan bersama keluarga dan orang tersayang.

    “Di masa yang sama dapat juga kita kongsi kesedaran tentang nasib rakan-rakan lain yang menghadapi kesukaran.
    “Semoga kemanusiaan kita terserlah dan membawa cahaya kegembiraan yang lebih terang di perayaan ini,” ujarnya.

    Atok bukan PM nak ucap Hari Krismas.. oopss mungkin kah ucapan utk pejuang COMAMGO Marina Gereja julang plakad kat jln raya dolu tu bersama anak cucu tok wan skali..!?

    BalasPadam
  11. 2020 menghampiri penghujung, apa jadi pada "kapsul masa" ditanam 29 Ogos 1995 Tun M di Putarjaya dolu..? Ceciter ceciter

    Tahun 2020 hampir tamat, kalau tak dapat saksikan sendiri tahun ini, harapnya tahun depan tercapailah hasrat jutaan rakyat Malaysia melihat kandungan kapsul masa ini.

    BENDERA berkibar di angkasa
    Lambang negara gagah

    Rakyat sepakat sehati sejiwa
    Tekad berbakti dengan megah

    Hadapi cabaran masa muka
    Penuh tenaga murni
    Bakti dicurah searah sehala
    Dengan wawasan yang suci
    Wawasan meningkat kemajuan
    Tiada lagi kepincangan
    Kemewahan rata dirasai
    Bersama kita nikmati
    Wawasan 2020
    Satu pandangan jauh
    Bukan impian malah kenyataan
    Bersama kita jayakan

    Itu merupakan lirik lagu Wawasan 2020 yang pernah masyhur suatu masa dahulu.
    Melodi ciptaan Akhbar Nawab dan dinyanyikan oleh penyanyi terkenal Roy itu secara ringkasnya menceritakan harapan rakyat Malaysia untuk melihat kemajuan pada tahun 2020.

    Wawasan 2020 merupakan ilham bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mensasarkan Malaysia mencapai negara maju pada tahun tersebut.
    Lalu, tidak hairanlah apabila generasi yang pernah membesar dengan lagu Wawasan 2020 itu sangat teruja dan tidak sabar-sabar untuk sampai ke tahun yang dianggap menyimpan '1001 rahsia'...




    Rahsia dah ketemui Rahsia Bailout.. kikiki..

    Harap maklum suma kat atas tu gebang jer lebih.. minggu dopan boleh le walaun dan atok bukak kapsul masa yg atok tanam 29.Ogos.1995 dolu tu.. haaah apo laie.. poie bukak copekk..!! menyomak mato orang pandang kapsul tuhh

    BalasPadam
  12. kopi pes dri Laman Reformasi..

    ISU SEMASA: 'MELAYU KHIANAT ISLAM ATAU ISLAM KHIANAT MELAYU'

    Isu daging tidak halal bukan perbuatan orang bukan Islam. Tetapi dilakukan oleh orang Islam. Syarikat milik orang Islam....

    Mohon dedah sapa dalang klu org Islam punya kerja..!!

    2. Modus operandinya mudah. Daging tidak halal masa masuk melalui pintu Kastam..ditukar kulitnya dengan pembungkusan jenama daging yang sudah biasa dalam pasaran... mohon dedah sapa punya kerja..

    3. Itu sebab senarai jenama bungkusan tidak boleh disiarkan. Takkan kerana itu Kerajan dan Jabatan Agama Islam takut untuk menyiarkan. Mungkin syarikat yang berjenama itu pun terlibat... tolong dedah segera

    4. Itulah menjadi tanda tanya orang Islam kenapa syarikat yang menggunakan jenama halal tersebut tidak buat aduan. Perkara sudah puluhan tahun berlaku...yang dedahkkan wartawan kerajaan sila dedah segera dalamg syarikat yg dikatakan guna nama org melayu.

    Bagaimana dalam kes ini siasatan mesti ditumpukan kepada Kastam dan MaQis.. dedah segera mesti ada kroni punya kerja...

    BalasPadam
  13. Daging kartel haram ni kroni sapa punya kirja... dah 40 tahun kartel buat kirja... 22 tahun 22 bulan kroni atok kaya raya, belen lagi kroni PM lain...

    Apasal kes daging kartel ni apasal SPRM, Menteri Pengguna Mentri Agama Terhegeh hegeh jer buat kerja...
    muskil kann kannn..!! Wawasan 2020 last minggu ni... kita dapat apa dng wawasan 2020 ni sebenarnya..!?

    BalasPadam
  14. CEO Tabong Haji tu dulu pernah keja di sebuah bank ...kata kawan yg keje bank dia kuat mencarut asal present ade lah maki hamun .... bila ade kes IT di bank dia trus blah dari Bank .. pelik tiba tiba trus resign dari bank...

    klu setakat pegang GLC company tu bukan duit mak bapak dia yg dibelanjakan... tak mencarut memuki mamantat suma pasai apa...

    BalasPadam
  15. Kelompok intelektual ini khabarnya memberi pandangan sudah tiba masanya penjajaran baru politik Malaysia berlaku. Enough politik perkauman dimainkan hanya utk menarik undi Melayu. Lebih penting sudah cukup negara ini pemimpin2 terpaksa mengikut telunjuk kemahuan Mahathir siapa yg patut menjadi PM.

    Malah pemimpin parti terbesar Melayu itu diberi penekanan atau pemahaman bahawa kerusi DAP adalah kerusi yg dimenangi ke atas MCA dan MIC.... tidak membabitkan kerusi Parlimen dan DUN Melayu. Jadi tidak perlu dibimbangkan tentang penjajaran baru bersama PKR dan DAP.

    Nnnpk tak betapa terdesaknya Atok sikarang ini... saja nk kasi walaun terkinja kinja... dah ada walaun niaga online saja jer kasi walaun panas injin

    mna tau walaun bawak panji itam kiki

    kikikikiki

    haahh tepokkk..!!

    BalasPadam
  16. AJOM MOH KITA BERPANTUN KALI INI
    WAWASAN 2020 DI HUJUNG MINGGU KINI
    40 THN SUPPLY BANGKAI KARTEL KRONI
    WAWASAN 2020 RUPANYA RAKYAT MAKAN BANGKAI ARI ARI


    KOH.. KOH.. KOH..!!



    YEEAHHAA... YEYYY YEEHHAA..!

    ALOOO MAMAK KASI ORDER DAGING BANGKAI BLACK PAPPER STIK KURANG PEDAS SATUU...!!!

    KOH KOH KOH..!!

    KIKIKI.. KAH KAH KOHH KOH KOH...

    BalasPadam
  17. Wawasan Atuk kepala bana di raikan ...

    Maka keluarlah produk "NASI ATUK KFC".

    kahkahkah

    BalasPadam
  18. WAWASAN 2020 & DASAR PENGSWASTAAN NEGARA : PELAJAR PERTENGAHAN TAHUN 80 - 90an ADALAH MANGSA SIJIL LULUSAN STPM SPM DIPLOMA DAN IJAZAH PALSU

    Bila kita renung semula sesiapa jadi pelajar di sekitar 1982 hingga 1995 mereka sangat terkesan dengan dasar dasar kerajaan. Dasar Pandang Ke Timur, Dasar Pengswastaan, Dasar Industri Berat dan Dasar Wawasan 2020.

    Tanya saja pelajar STPM masa tahun 80-90an aliran Sastera dan Sains itu. Soalan Kertas Am STPM mesti ditekankan dasar dasar itu. Cikgu dan murid pun naik 'sheikh' dengan menekankan soalan ini akan masuk periksa. Ke hulu hilir tengok TV RTM (TV 3 blom ujud) baca suratkhabar, buku majalah pelajar , majalah diskusi dll utk tambah info.

    Tentu saja jawapan dasar dasar berikut akan bonyi hebat hebat belako. Ke main pecah palo nak ingat Dasar Pengswastaan, Dasar Pensyarikatan, Wawasan 2020 dengan impak dan kesan suma nak kena ingat dan hafal bagai..!

    Begitu jugak dng Novel Salina yang jadi rujukan subjek STPM aliran sastera. Novel yg mengangkat perjuangan bangsa dan agama konon. Tapi akhirnya diri penulis Novel Salina A. Samat Sait melutut sembah jadi barua DAP@Lee Kwan Yew. Tak ke babi namer nyer tuu..!!

    Begitu juga Impak dasar dasar tadi pada ekonomi dan kesan pada masyarakat dan individu.Jawapan Dasar Pengswastaan yang kunun nya akan memakmurkan negara maysarakat yg efisien pada masa itu sebenarnya salah belako.

    Suma kertas jawapan hanyalah gula gula penyedap hati cikgu dan pemeriksa kertas soalan blake. Suma hampehh..!! Demer dan mengkomer suma udah tak layak dapat Sijil STPM Degree atau Diploma. Demer ni sebenornya dapat sijil palsu. Jawapan perperiksaan menipu belake reality nyer sekarang indah khabor dari rupe..!

    Dasar pengswastaan jawapan sebenor nya ialah membailout kroni dan mengayakan anak cucu kroni yang paling tepat. Dasar yang mengayakan anak cucu dng pink form dan kroni bukan utk rakyat. Kalau ada utk rakyat pun seciput pink form dari majikan.

    Jawapan dasar pengswastaan utk rakyat sekadar pink form demi kayakan anak cucu dan kroni. Bailout kroni pink form dan anakcucu kaya raya ialah point jawapan sebenar

    Jawapan tambahan sekiranya Dasar Pengswastaan tidak berjaya ialah "Itu bukan salah saya... itu salahkan bla bla bla.."

    Sebabnya mudah minggu ini Wawasan 2020 melabuhkan tirainya. Yang mencipta dasar bodoh ini pun tak sedor diri tapi masih tergilakan kuasa.

    Apalah nasib kami yg bersekolah pertengahan 80-90an kami sebenarnya yg memiliki sijil palsu sbb kami jawab bukan fakta suma palsu lain dari fakta yang terkini.

    Bailout, pink form, kayakan anak cucu dan kroni tiada dalam kertas jawaban kami dolu. Jawapan bonos pula bagi Dasar Pengswastaan ialah "Itu bukan salah saya, itu salah najib"..! kikiki..!

    Link bawah ini mungkin Dasar Pengswastaan sekarang ini

    https://www.penangkini.com/2020/12/kereta-dijadikan-rumahair-kopi-ganti.html?m=1

    Sekarang terbukti dasar Pandang Ke Timur Dasar Pengswastaan jawapan yang tepat ialah bailout anakcucu dan kroni. Pemimpin yang mengilhamkan dasar ini diakhir hayatnya bertukar melutut jadi barua DAP@ Lee Kwan Yew..!! Tak ke babi namernyer tuh.!!

    (Fakta link kat bawah ni haa... yop bukan fitnah)

    https://ismaweb.net/2020/05/19/berubah-pendirian-terhadap-dap-tun-m-bacul1/

    Kesian kami akhirnya jadi mangsa memiliki sijil palsu STPM, Diploma dan Degree palsu era 80-90an sebab reality nya jawapan kertas peperiksaan mcm langit dengan bomi..!!

    Sepatutnya soalan Kertas Am STPM tahun ini (kalau ada lagi lah Kertas Am.. kikiki) elok diulang soal berkenaan Dasar Pengswastaan dan Wawasan 2020 semula pada tahun ini.

    Supaya pelajar tahun ini boleh menjawab dengan fakta terkini berkenaan Dasar Pengswastaan dan Wawasan 2020 terbaru kali ini.. Agak agaknya kali ini pelajar jawab camner pulak yerr..!! kikikiki..

    Haah baru lah pelajar yg lulus dapat sijil tulin kerana jawapan nya tepat dan tulin. Kepada walaun yg tak puas hati dengan fakta di atas elok kau senaraikan kejayaan atok kau berkenaan dasar dasatt tsb.. sile lee

    Haahh tepokk..!! kiki koh koh..

    BalasPadam
  19. Wahai penyokong PKR dan Otai otai reformasi sekelian. Kenyataan atok untuk PKR dan otai otai sekelian.. baca.. baca.. dan baca..kenyataan atok..!

    Menurut Mahathir penglibatannya ketika berada bersama PH sewaktu pilihan raya umum 2018, telah membantu meningkatkan sokongan orang Melayu terhadap gabungan itu.

    "Saya telah membantu pembangkang untuk menang (pada PRU14) kerana saya telah bawa sokongan orang Melayu.

    Dr Mahathir berkata dia sudah lama kenal Anwar dan tidak mempercayai Anwar dengan berkata di sidang amanat Parti PejWamg.

    "How many times he claimed that he had strong, convincing and formidable majority? Eh, you pi baliklah (why don't you just go away).

    "DAP yang tidak pernah memperolehi lebih dari 18 kerusi, mendapat 42 kerusi kerana sokongan orang Melayu yang saya bawa," katanya dalam temubual dengan China Press.

    Untuk rekod, PH memenangi 89 kerusi pada pilihan raya 2013 dengan DAP memperolehi 38 kerusi parlimen. Gabungan itu, dengan bantuan Bersatu yang diasaskan oleh Mahathir, memenangi sejumlah 113 kerusi parlimen pada pilihan raya 2018.

    Walaupun sokongan orang Melayu terhadap PH meningkat, usahanya untuk meraih undi Melayu di kawasan pedesaan masih terhad dengan Bersatu hanya meraih 13 kerusi.

    Mahathir berkata dia ingin bekerjasama dengan Anwar tetapi presiden PKR itu telah menolak cadangan tersebut...Boleh pakai ker atok cakap ni wahai otai otai reformasi sekelian..!? lu fikir lah sindiri..!

    "Apa yang telah saya lakukan kepadanya? Saya telah membebaskannya (dari penjara) dan saya belum sampai masa untuk mengundurkan diri. Tapi saya undurkan diri lebih awal... Betul ke kenyataan si fitnah jijik lidah bercabang ni wahai otai otai sekelian..!?

    "Saya tidak menghalangnya, saya mahu bekerja dengannya, saya katakan kepadanya,'baiklah, jika kamu tidak suka saya.
    Betul ke apa yang atok cakap ni wahai otai sekrlian..!?

    Berilah saya enam bulan (lagi) kerana jika kamu tidak mempunyai sokongan orang Melayu, pembangkang tidak boleh menang," kata Mahathir.

    Haahh otai otai sekelian dah baca ker..!? lu fikir lah sindri..!! Gadoh jangan tak gadoh.. selagi nyawa belum sakarat bergadoh lah kau orang sesama sindri sampai mamposs..!!

    Link bawah ni haaah..otai Budin jawab apa yang atok kau kato kat atas tadi..

    https://wrlr.blogspot.com/2020/12/tujuh-fakta-menyanggah-mahathir-yang.html?m=1

    koh.. koh.. koh..!!

    Haahhh sila gadoh dan tepokkkk..!!

    koh koh koh...!!

    #popcorntambah

    BalasPadam
  20. Zeti lantikan Mahathir. Najib Bebas tanpa lepas. Bank Negara tahu tapi buat senyap bodoh

    Jika dibuktikan bahawa keluarga Tan Sri Zeti telah menerima dana melebihi RM100 juta dari Jho Low termasuk dana yang berasal 1MDB yang disimpan dalam bank di Singapura, ia mungkin mempunyai impak kepada kes SRC bossku sebab Zeti yang cadang bossku gunakan akaun bank atas namanya (dan bukan atas nama parti) untuk menerima derma asing.

    Dan asas bagi kes-kes mahkamah SRC dan 1MDB bossku ialah dana asing yang dikatakan berasal dari SRC dan 1MDB pernah masuk ke dalam akaun bank atas namanya.

    Link bang non batu api kan Zeti.. koh koh koh

    https://ttkm.com.my/2020/12/31/anwar-minta-zeti-jelaskan-dakwaan-akaun-keluarganya-kait-kes-1mdb/amp/

    Semasa menjatuhkan hukuman, hakim SRC (yang tiba-tiba ditukar rejim Mahathir selepas perbicaraan kes bossku telah bermula) mengesahkan bahawa bossku telah beberapa kali meminta BNM dan CEO Ambank untuk memantau akaun bank atas nama Najib dan memberitahu Najib jika ada transaksi-transaksi yang meragukan.

    link bawah Zeti dan Tun panas montot.. koh koh koh..

    https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2020/12/31/sah-ahli-keluarga-zeti-mengaku-terima-wang-1mdb/?fbclid=IwAR3JgFRsf87RDtzru1MWEugAxdndZZVdSQI2a68RrFLqxuwS9NojTksQj6c

    CEO Ambank juga pernah memberitahu mahkamah bahawa dia telah merujuk kepada Zeti berkali-kali berhubung transaksi-transaksi akaun bank bossku.

    BalasPadam
  21. ZETI PERLU TAMPIL JELASKAN TUDUHAN JHO LOW BERI DANA KEPADA KELUARGANYA

    Bagi membersihkan namanya dan keluarga, buat laporan polis terhadap Raja Petra serta bersumpah laknat... walaun lu fikir itu Zeti barua Tun ada brani bikin ka...!??

    koh koh koh...

    BalasPadam
  22. Kapsul masa Wawasan 2020 itu kini berada di Kompleks Dataran Pahlawan Melaka. Dahulu, masa Rahim Tamby Chik jadi Ketua Menteri Melaka, wasiatnya bahawa amanat dalam kapsul ini hendaklah dibacakan kepada rakyat Malaysia dalam tahun 2020.

    Kapsul masa Wawasan 2020 yang pernah ditanam Tun Dr Mahathir Mohamad semasa menjadi Perdana Menteri keempat di Melaka hendaklah dibuka dan amanat tersebut dibacakan kepada generasi hari ini.

    Tan Sri Rahim Tamby Chik berkata, perlu bagi pihak berkuasa, kerajaan negeri dan Muzium Melaka mengambil inisiatif tersebut bersama Muzium Negara dan Arkib Negara.

    Majlis itu kelak boleh dijadikan seperti sebuah Deklarasi Nasional, kata Pengerusi Yayasan Penggerak Wawasan (YPW) itu yang merupakan bekas Ketua Menteri Melaka.
    “Amanat yang hendak disampaikan adalah, kecemerlangan pada masa itu akan dibaca. Ia macam wasiat."

    Khabarnya, terdapat tiga kapsul masa yang ditanam para pemimpin negara 28 tahun dahulu.

    Selain kapsul masa Dr Mahathir di bangunan The Mall Kuala Lumpur yang akan dibuka pada 2087, dua lagi dimuatkan mesej Datuk Seri Anwar Ibrahim (pada ketika itu Menteri Pendidikan Malaysia) dan Tun Daim Zainuddin (Menteri Kewangan).
    Kedua-duanya ditanam sekitar Bursa Malaysia.

    Kapsul masa bukan ditanam Tun saja rupanya Anwar dan Tun Daim pun tanam kapsul masa juga.

    ps: Elok dibuka saja kapsul masa menuju Wawasan 2020. Nak tanam lama lama saja nak buat geli geli rakyat Malaysia buat apa.!? Lagi meluat rakyat melihat gelagat pemimpin ini.

    BalasPadam
  23. Kerat empat pun ambo takkan masuk parti Dr. Mahathir’ - Ku Li

    koh koh koh...!!

    BalasPadam
  24. Anok Zahid dilantik ahli Pengurusan SME Bank

    Beliau pernah mengacara rancangan Inspirasi Ramadan di Radio Malaysia.

    Gelaran Datuk diterima berasaskan kerjaya beliau sebagai Ketua Komunikasi Korporat di SPNB.

    Nurul juga mempunyai bakat dalam bidang fesyen dan merupakan seorang pereka fesyen hijab di Couverture KL.

    Berusia 41 tahun, beliau juga pernah memiliki sebuah syarikat pengurusan acara, Karya Bonda Sdn Bhd dari tahun 2007 hingga tahun 2012.

    Orang fesyen dilantik kerja bank... abis ler org UMNO jadi rebusan..

    koh koh koh.... klu nak UMNO idup lama tendang Zahit cepat..

    kikiki

    BalasPadam
  25. APA LAH SUSAH NAK JATUHKAN PAKATAN NASIONAL
    FIKIR RELEX PUJUK SAJA AHLI PARLIMEN BARISAN
    BELI 5 MP BUKAN GANG MAHKAMAH SECARA PUKAL
    MAKA LINGKUP LAH KERAJAAN PN PROKSI ATOK BANGANG

    ahli UMNO yang tiada jawatan atau jawatan kecik gaji takat 30K - 70K sekor sebulan kumpul 2 tahun baru setakat 3 jota saja.. trus beli 10 juta sorang secara pukal melingkup lah kerajaan PN@Tun. Dapat pujuk 5 MP saja dah melingkup kerajaan PN.

    Kalau dulu sampai ke Taiwan nak beli MP BN ari ni beli 6 MP Barisan Nasional buat siaran langsung sidang media yg dibeli jadi calon bebas... maka melingkup lah Kerajaan PN...Tak payah tunggu PAU bagai..!!

    alahaii..


    susah sgt ke nak buat...!?

    BalasPadam
  26. Kat laman che det ada tulis pasal 'rulez of law' banyak juga yg atok pointkan... baru baca point ke 2 rasa kembang anak tekak nak muntah... trus out dari blog che det..

    yg aku baca itu bukan rules of law atok rasa macam rules of kepalo butuh atok jerr...

    BalasPadam
  27. Sorang hero machang tanpa dijual beli dengan duit sudah keluar sokong PN. Rakyat perlu pemimpin berperinsip utk mrntadbir bukan prinsip kat bibir saja lam hati pengkhianat batu api..


    Esok nyawa PN sudah tinggal sakaratul maut, nnpk sakarat maut akan jemput tun, assmin dan yiddin sekali guss..

    kikiki..

    BalasPadam
  28. PN SEBENARNYA SUDAH TUMBANG
    BANG NON PLAK MALU MALU KE DEPAN
    TUNJUKKAN SAJA NUMBER SILA BENTANG
    INI MASA KAU KALAU TAK KEMPUNAN

    KLU JADI PM JANGAN DI LUPA
    BALAS SEGALA 'JASA' TUN SEMUANYA
    'JASA' NYA BESAR SAMPAI KE SANA
    SBLOM DIA MATI TARUK SG BOLUH YER..

    YUR TIME OR NO TIME... NEXT PRU MUNGKIN GIGIT JARI KLU PELUANG DAH ADA DEPAN MATA KINI

    AKO TENGAH BATU API KAN ALJUB NIH..!!

    HAAHHH TEPOKKK...!!

    BalasPadam
  29. Gang mahkamah bertindak lebih awal dari Perhimpunam Agong UMNO 30 January 2021.

    Lebih ramai ahli Parlimen Umno akan tarik sokongan terhadap Muhyiddin, kata Nazri

    Lebih ramai ahli Parlimen Umno mungkin dijangka mengikut jejak langkah ahli Parlimen Machang Ahmad Jazlan Yaakub dan menarik sokongan kepada kerajaan, kata Nazri Aziz.

    Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata, lebih ramai yang akan mengikut contoh Jazlan yang hari ini mengumumkan tidak lagi menyokong Muhyiddin sebagai perdana menteri.

    10 UMNO MPs

    Pekan – Najib

    Bagan Datoh – Zahid Hamidi

    Pasir Salak – Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman,

    Pontian – Datuk Seri Ahmad Maslan

    Padang Rengas – Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz

    Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin

    Kimanis – Datuk Mohamad Alamin

    Machang – Datuk Ahmad Jazlan Yaakub

    Paya Besar – Mohd Shahar Abdullah

    Parit – Mohd Nizar Zakaria

    Walaupun kemelut Perak telah melabuhkan tirainya dengan pelantikan menteri besar dari UMNO, namun krisis perebutan kuasa jawatan nombor satu negara belum menampakkan pengakhirannya.

    Selain Jazlan, ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah sebelum ini juga menyatakan tidak menyokong Belanjawan 2021 bulan lalu apabila mempersoalkan keabsahan kerajaan Muhyiddin.

    Walaupun dengan ‘nafas baharu’ oleh 10 MP UMNO itu, adakah Anwar akan dapat mengumpulkan SD yang secukupnya untuk membentuk kerajaan baru dengan majoriti mudah, apatah lagi majoriti besar ‘kukuh dan menyakinkan’ seperti yang didakwa beliau sebelum ini.!?

    Sekiranya ramalan ini jadi kenyataan maka hari hari terakhir Tun Mahathir semakin tidak menentu dan legasi yang dicipta akan musnah sekelip mata.

    BalasPadam
  30. Sekiranya Perdana Menteri Muhyiddin Yassin hendak menyelesaikan krisis politik yang berlaku ketika ini sebenarnya senang saja.

    Gugurkan atau tarik balik kesemua kes mahkamah yang melibatkan pemimpin-pemimpin Umno dan juga keluarga mereka.

    Tok Pa Assmin join atok dolu ...tak kena sebarang tuduhan terima wang 1mdb dam salah laku moral..

    Keluarga Zeti dpt RM120juta wang 1MDB, 'conflict of interest' dan mahkamah atas arahan atok memberi amaran keras minta najib tutup mulut dlm fb... atok boleh buat Yiddin pun boleh juga buat.

    Macamana seorang Gabenor Bank dapat RM120 juta wang 1MDB terdapat suatu 'conflict of interest' pada Zeti dari Jho Lo tetapi era Tun jadi PM hanya sekadar tutup mata sambil memfitnah Najib..!?

    Rule of law kepala bana atok..!!

    Kalau PM seterusnya mat somborit, bertiang tiang lah bendera pelangi di Putrajaya. Hikhikhik.. Mat semburit masih teruskan penjualan aset era PM7 dan PM7.1 Masih bailout company kroni PM7&7.i yg bangkrap.

    Sekadar kerajaan boneka kpd PM7&7.i baik tak payah jadi PM. Amalan sama akan diteruskan...mengutamakan legasi kaya dan minta raykat ikat perut.

    Gugur kes suma kau tim..!!

    BalasPadam
  31. PUAK REFORMASI MENCIPAN MARAH UMNO MP
    KLU DOLU TAK SOKONG SUDAH ADA MAJORITY
    WAHAI OTAI REFORMASI WALAUN AL JUBURI
    SAH BANG NON TIDAK DIKEHENDAKI PUAK SANA & SINI


    MULA LAH OTAI REFORMASI ULANG TAYANG BAJER DOLU
    KLU DOLU X SOKONG MESIA DAH BER'PM'KAN ALJUBURI
    SKG DAH TERBENTANG ALJUBURI KENA MAIN SANA SINI
    SAH KINI OTAI REFORMASI KEKAL BODOH ABADI


    KIKIKIKI...!!

    BalasPadam
  32. kenapa la restoran di tutup kedai makn ditutup... buat le satu meja seko makan pun tak apa.... gilooo...!!

    BalasPadam
  33. Permis makanan di mall, shopping kompleks kjaan dan swasta, di dlm lot kedai dan bangunan persendirian terjejas teruk. Compitation dng peniaga tepi jalan sudah menjejaskan peniaga dlm bangunan... dan tak boleh makan lansung di permis tsb... 2 minggu lagi permis makanan dlm bangunan akan lingkup gulung tikar... sekurang kuramg nya benarkan makan di situ dan ikut SOP

    fikir fikir kan nak bayar sewa permis bil api air... peniaga tepi jalan tak perlu nak fikir bayar sewa bil api air maintanence kira ok lagi.. yg berniaga dlm bangunan rumah kedai yg terjejas teruk... sekurang kurang benarkan mereka makan didlm permis dng SOP yg sediada..!!

    Selamat meLingkup dalam masa 2 minggu dri skg klu tak ada perubahan maka

    ainillahhiwainnihilarajoounn..!!

    BalasPadam
  34. Mahathir says may work with Umno again, on one condition… Fuck you lah..!!

    Former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad said today he would be open to working with his former party Umno again but with a caveat. You resigned already from UMNO no body force you to resign.. now you ask what should doing for UMNO members..!

    Fuck you asshole..!!

    He said party leaders charged in court for any crimes, whether they have been found guilty or not, must step down from leadership roles before he would consider cooperating.

    When your Party Pejuang is still in incubator and time is running out for PRU 15to save his legacy and crony then still want to warn UMNO what is the best to do...!!

    Fuck you...!!

    BalasPadam
  35. Diktator or dickhead Malaysia..!!

    satu temubual dalam temu bual bersama stesen radio BFM, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa Tan Sri Muhyiddin Yassin seorang Diktator.

    Menurut Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) itu, penguatkuasaan darurat itu dibuat bagi membolehkan Perdana Menteri terus berkuasa.

    Kata Dr Mahathir, meskipun sudah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) namun Muhyiddin tetap memilih untuk melaksanakan darurat kerana terdesak untuk mengekalkan kuasanya.

    “Kita mengorbankan demokrasi untuk berikan beliau kuasa penuh... buat apa beliau suka. Beliau dalam erti kata sebegitu adalah seorang diktator.

    Atok lah diktator atau dickhead Malaysia..!? atau dua dua skali..!?


    kikikikiki..

    BalasPadam
  36. Ari ni ari ke 15.1.2021 Wawasan 2020 meninggal kan kitee meh ler nyanyi sesama... jgn lupo kapsul atok..

    koh koh koh..

    Lirik lagu Wawasan 2020

    Bendela berkibar di angkasa
    Lambang negara gagah..

    Rakyat sepakat sehati sejiwa
    Tekad berbakti dengan megah

    Hadapi cabaran masa muka
    Penuh tenaga murni
    Bakti dicurah searah sehala
    Dengan wawasan yang suci
    Wawasan meningkat kemajuan
    Tiada lagi kepincangan
    Kemewahan rata dirasai
    Bersama kita nikmati
    Wawasan 2020
    Satu pandangan jauh
    Bukan impian malah kenyataan
    Bersama kita jayakan

    Wawasan 2020 ari ini last day, apa jadi pada "kapsul masa" ditanam 29 Ogos 1995 Tun M di Putarjaya dolu..?

    Elok rasanya kasi buka semula kapsul tu... kita nak tengok apa yg hebat dng kapsul itu..!!

    Susah sgt nk bukak kita sewa ja jentolak kasi bongkar kapsul tu... klu susah sewa jentolak kasi bom ajer kapsul tu...Setakat tanam lama lama nak geli geli wat ape..buat menyemak mata..!? mengabis kan boreh..

    koh .. koh .. koh...

    Tahun 2020 pun dah tamat. Walaun atok tak nak citer kehebatan wawasan dier ni... cite lah skett senarai kan apa wawasan yg dah dicapai... memalu plakkk ... kikiki


    koh koh koh... kikiki.. kah kah koh koh koh..

    BalasPadam
  37. Alo atok bodoh nak buat apa nak guling guling atas jalanraya..!? Ini pasal Covit19 penyakit atok bodoh...!?
    Ini bukan guling guling pasal politik toksik COMANGO Seksuality Merdeka macam kat Jalan TAR dulu dulu.

    Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, rakyat Malaysia tidak pernah membuat himpunan tunjuk perasaan di jalan sehingga menyebabkan kerajaan perlu melaksanakan darurat.

    Beliau berkata, apa sahaja arahan kerajaan sepanjang tempoh membendung penularan wabak Covid-19, semuanya dipatuhi dan dituruti dengan baik oleh rakyat.

    Himpunan COMANGO Marina Gereja bersama cucu lisbo tok wan dng julamg plakad bagai ini pasal penyakit Covit19 la oramg tua bodohhh....

    Dah tua nak mampos masih nak membatu api...

    BalasPadam
  38. sekiranya moral semua calon macam hampeh di sesuatu kawasan elok undi calon bebas ssaja... harap uncle kentang, ebit liew, ngo ngo islam bertanding bebas.... supaya nama nama yg moral rendah seperti anwar ibrahim, azmin, mahathir, boboi, nazri, hanipa, tajuddin, mujahit, mat sabu, kalit samat dll di longkangkan trus

    BalasPadam
  39. Saja kopi pes dri blog barua atok Kluang Dimond(KD)

    Mahathir sedia bekerjasama dengan UMNO dengan syarat?.. bersyarat mcm i-sinar pulak kikiki

    Ini hanyalah satu suasana untuk umno segera undurkan zahid dan najib..
    (Secara auto pecacai sekeliling yg melingkupkan umno turut mampus)

    Muhyiddin mungkin lebih SELESA jika Ismail Sabri yg mengetuai umno.

    Dan.paling baik jika Muhyiddin sendiri dipelawa untuk memimpin umno - bukan Mahathir... klu org UMNO jumpa orang tua lidah bercabang ni tepi jalan elok kasi penyepak masuk longkang truss..

    PS : Terdesak sangat nak selamat kroni anak cucu. Parti PejWang pun tak mampu nak tubuh.. hang pi guling atas jln raya sama anak cucu mana tau Yiddin luluskan PejWang. Skg nak acah acah mintak kerjasama dng UMNO bagi syarat bagai... dlm masa yg sama nak acah acah kerjasama dng Bang Non dlm PH.
    Ni lah nasib orang tua lidah bercabang fitnah jijik akhir hayat. Macam taik hanyut terapung dlm sungai, klu taik tersangkut kat mana mana ranting kat situ lah taik bergayut.

    BalasPadam
  40. NAGAQQ: AGEN BANDARQ BANDARQ ONLINE ADUQ ONLINE DOMINOQQ TERBAIK

    Yang Merupakan Agen Bandarq, Domino 99, Dan Bandar Poker Online Terpercaya di asia hadir untuk anda semua dengan permainan permainan menarik dan bonus menarik untuk anda semua

    Bonus yang diberikan NagaQQ :
    * Bonus rollingan 0.5%,setiap senin di bagikannya
    * Bonus Refferal 10% + 10%,seumur hidup
    * Bonus Jackpot, yang dapat anda dapatkan dengan mudah
    * Minimal Depo 15.000
    * Minimal WD 20.000
    * Deposit via Pulsa TELKOMSEL & XL
    * 6 JENIS BANK ( BCA , BNI, BRI , MANDIRI , CIMB , DANAMON )

    Memegang Gelar atau title sebagai AGEN POKER ONLINE Terbaik di masanya

    Games Yang di Hadirkan NagaQQ :
    * Poker Online
    * BandarQ
    * Domino99
    * Bandar Poker
    * Bandar66
    * Sakong
    * Capsa Susun
    * AduQ
    * Perang Bacarrat (New Game)


    Info Lebih lanjut Kunjungi :
    Website : NAGAQQ
    Facebook : NagaQQ official
    WHATSAPP : +855977509035
    Line : Cs_nagaQQ
    TELEGRAM :+855967014811

    BACA JUGA BLOGSPORT KAMI YANG LAIN:
    Win naga
    Cerita seks
    story world
    Daftar NagaQQ

    BalasPadam
  41. CELAH MANA WANG 1MDB HILANG DICURI

    Pemulangan wang 1MDB bukti dakwaan Tun tidak benar, kata Najib

    Perkembangan ini jelas menyangkalkan tuduhan Tun sebelum ini bahawa DoJ tidak akan teruskan kerjasaman dengan kerajaan PN ataupun kerajaan PN tidak akan teruskan usaha untuk mendapat semula semua dana yang dikatakan hilang,” kata Najib.

    Najib mengulas laporan bahawa DoJ memulangan AS$300 juta yang didakwa diseleweng daripada dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hari ini.

    Mei tahun lalu, AS mula memulangkan dana yang berjaya ditemui semula, membabitkan bayaran pertama hampir AS$200 juta (RM836 juta)

    DoJ dalam kenyataannya, berkata, ia menjadikan jumlah keseluruhan wang 1MDB yang dipulangkan adalah sebanyak RM2.6 bilion (AS$600 juta).

    “Namun US$620 juta hanya sebahagian kecil daripada US$4.5 bilion yang sepatutnya dikembalikan kepada 1MDB sebelum 30 Disember 2020 jika perjanjian penyelesaian dengan IPIC milik kerajaan Abu Dhabi diteruskan.

    “Namun kerajaan Tun@PH dahulu telah membatalkan perjanjian penyelesaian asal yang ditandatangan pada masa BN. Kerajaan PH juga menolak tawaran IPIC yang disyorkan oleh DOJ sekali lagi pada tahun lepas seperti didedahkan minggu lepas,” kata Najib.

    Najib berkata, kerajaan sepatututnya meneruskan perjanjian penyelesaian dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) jika mahu mengambil balik semua wang 1MDB yang didakwa hilang secara sekaligus.

    Zeti lantikan Tun Mahathir. Najib Bebas tanpa lepas. Bank Negara tahu tapi buat senyap bodoh

    Jika dibuktikan bahawa keluarga Tan Sri Zeti telah menerima dana melebihi RM100 juta dari Jho Low termasuk dana yang berasal 1MDB yang disimpan dalam bank di Singapura, terdapat ' conflict of interest' Zeti mempunyai impak kepada kes SRC bossku sebab Zeti yang cadang bossku gunakan akaun bank atas namanya (dan bukan atas nama parti) untuk menerima derma asing.

    Dan asas bagi kes-kes mahkamah SRC dan 1MDB bossku ialah dana asing yang dikatakan berasal dari SRC dan 1MDB pernah masuk ke dalam akaun bank atas namanya.

    Link 'conflict of interest' Zeti kes 1MDB.. koh koh koh

    https://ttkm.com.my/2020/12/31/anwar-minta-zeti-jelaskan-dakwaan-akaun-keluarganya-kait-kes-1mdb/amp/

    “Niat jahat Tun@PH sudah dikesan awal lagi. Jika semua wang 1MDB yang didakwa hilang dikembalikan oleh IPIC sebelum akhir tahun 2020 ini, maka Najib tak rompak apa-apa. Itu bercanggah dengan propaganda Tun.

    Dah curi duit boleh pulak dipulangkan duit yang dicuri. Tak cukup dengan pulangkan duit curi (fitnah curi) si pencuri boleh buat sumpah laknat lagi....

    Baik sungguh pencuri itu kann..!!

    BalasPadam
  42. Barang barang shopping dan barang krmas tampas kat Pavillion consigment item apa cerita sekarang... dah melingkup kes ni ke atau tidak...!? Pulis Singh tu lari kat Sweeden sah lah Amit Bedul tak boleh cari... nak tunggu alhezeera jugak lah tueww cari kan...


    kikikiki... wahai walaun sklian celah mana barang tu skg melinngkup nih...

    BalasPadam
  43. Blogger KD akhirnya tutup ruang komen kikikikiookkk...!!

    Walaupun komen dlm blog barua Tun dia yg pilih pilih untuk siar ari ari kasi taji dengan fakta dan bukti akhirnya kepanasan bontot kena hantam


    kikikiki... jangan salahkan kami salahkan Tun Mahathir , dia yang mulakan serangan fitnah jijik .... tugas kami lawan fitnah dengan fakta


    kikikiki... mengelupas kulit badan minag kena hantam yerrr


    kikikiki

    BalasPadam
  44. Get lost bloody liar old man..!!

    PH may sack Amanah if it lets Pejuang use logo, warns pro-Anwar group
    Faiz Zainudin

    Pejuang’s pro tem deputy president Marzuki Yahya says the party may ‘borrow’ the Amanah logo for the next general election if it fails to get registered. A pro-Anwar Ibrahim group said Pakatan Harapan (PH) may sever ties with Amanah if it allows Dr Mahathir Mohamad’s Pejuang to contest under the party’s banner in the next general election (GE15).

    “Amanah risks losing the seats it is vying for if it allows unfamiliar faces to contest under its logo,” Otai Refirmasi

    ps : Otai awesome lets give big 'lesson' to this This liar bloody idiot old man and his legacy.

    BalasPadam
  45. Sebuah certot benar.. kikikk

    Siapakah Ibu Yati. Sesatkah Dia? Adakah ibu Yati juga spt species Jon Doe..!?

    Kecoh sehari dua nih berkenaan ngan isu Ibu Yati ... Ibu Yati nih atau nama sebenarnya ialah Wan Noor Hayati Wan Alias (bekas wartawan) telah dikatakan membuat ajaran Melayu ... yang katanya adalah sebagai Islam Melayu... link video bawah ni haahh

    http://cipantapirtenuk.blogspot.com/?m=1

    ps : Dulu dolu ada ajaran Jon Doe kata Tun Mahathir akan kibar panji hitam dari timur.. ari ni ade sekor lagi buat lagu ni link atas tu..

    Jon Doe pun ade blogger macam Kluang Dimond KD yang jadi barua jon doe .. cukup cukup lah tu...jangan jadi melayu mudah lupa

    kikikikiki... biar lah jon doe saja yang perangai macam tu dakwa Tun kibar panji itam dari timur... tapi yg terkibar bergoyang telo atuk jer yang bergoyang ke hulu ke hiliorr

    kikikik... Bangsa lain dah landing kat planet Mars orang Melayu masih lagi nak tunggu panji itu panji ini... pegi melantak lah panji ada masa berkibar la ....adoooiii aaiii...

    aleutoh sungguhh...!!!

    BalasPadam
  46. PEMIMPIN UMNO DATANG DAN PERGI DAN UMNO BUKAN PERISAI MAHATHIR KALI INI. CUKUP CUKUP LAH UMNO DIPERGUNAKAN OLEH TUN

    #UMNO - tidak sesekali akan tunduk, melutut atau dipatahkan.

    UMNO selepas 1988 bukan lagi UMNO demi agama bangsa dan negara. Ia hanya UMNO demi Mahathir. Ia perisai Mahathir.

    Selepas tekanan 1998 pun begitu. UMNO demi Mahathir. Tanpa rela, UMNO pindah ke tangan Pak Lah. Dengan syarat tetap tunduk kepada Mahathir.

    Pembebasan Anwar dan kekalahan Mukhriz dalam pemilihan Ketua Pemuda sebabkan Mahathir keluar UMNO. Akibatnya UMNO kalah di Selangor, Perak dan Penang. Pak Lah mengalah.

    4 April 2009, sehari selepas Najib angkat sumpah Perdana Menteri, Mahathir masuk balik UMNO. UMNO kembali menjadi perisai Mahathir.

    Najib berjaya harungi PRU13. Walaupun berjaya ambil semula Perak, tetapi gagal tawan Selangor dan Penang. Najib juga gagal kembalikan kegemilangan 2004 dengan majoriti 2/3. Tak mengapa. Paling penting kes liwat 2 berjaya kembalikan Anwar ke penjara - cukup untuk melegakan Mahathir.

    Kekalahan kedua Mukhriz dalam pemilihan Naib Presiden adalah titik punca. Mahathir mulakan langkah kembalikan nostalgia 2008. Najib didesak turun. Kemuncak adalah 2016 dengan Mahathir isytihar keluar UMNO - untuk kesekian kalinya. Kali ini Mukhriz ikut serta. Mereka tubuh PPBM.

    Keengganan Najib untuk turun takhta UMNO sebabkan UMNO perlu dipatahkan. UMNO sudah tidak boleh jadi perisai Mahathir. UMNO perlu dikalahkan.

    2018, UMNO dan BN kalah. Ini tidak cukup. UMNO perlu dikuburkan. PPBM adalah alternatif kepada UMNO. Itu hasrat Mahathir.

    Tetapi UMNO sekali lagi degil. Untuk tunduk dan melutut kepada Mahathir. Kali ini di bawah Zahid.

    Tapi masa tak panjang.

    Bukan salah UMNO, Anwar dibebaskan. Bukan salah UMNO, Anwar jadi MP Port Dickson. Bukan salah UMNO, Anwar mahu jadi Perdana Menteri. Mahathir jatuhkan diri sendiri untuk halang Anwar, pun bukan salah UMNO.

    Sejak 1988 UMNO bukan lagi demi agama, bangsa dan tanahair. UMNO adalah demi Mahathir.

    Tetapi, UMNO kini kekal tidak akan tunduk, melutut atau mengaku kalah. UMNO tidak lagi mahu jadi perisai kepada Mahathir. Terlalu banyak bayang-bayang menghantui Mahathir.

    Sebab itu UMNO dan siapa sahaja yang enggan ikut kemahuan Mahathir akan terima pelbagai musibah.

    Tetap, "unbowed, unbent, unbroken".

    Bukan pernah diwar warkan bahawa slogan atau chanting "No Anwar No DAP" sudah bertukar kepada "No proxy PPBM no proxy Mahathir?"

    Celaka lah kali ini..

    Wallahua'lam bissawab.

    BalasPadam
  47. Aaikkkk

    mana ayat power Tun 'Bukan Salah Saya'...

    Orang tua tu dah kenapa dakwa Tomi Tomas buat cerita karut klu bukan kau cerita lah versi kau pulak...

    Atok Panas montot yerrrr.. kikikiki

    ps: Klu nak daftar PejWang hang pi lah guling guling jln raya dolu... ini hukum karma kau dah sampai ...

    kikiki..

    BalasPadam
  48. Tun Mahathir kenapa pelik ssangat minggu ni.. kau dah kenapa..!?

    Tajuk Hari ini FMT news.

    - Mahathir Kini Kesal Lantik Tommy Tommas Sebagai Peguam Negara

    - Tommy Thomas terikat ‘kisah silam’, Mahathir kesal pilih beliau sebagai peguam negara

    Tajuk Semalam di Awani News

    - Hubungan Saya dengan baik baik saja, malah nak beri gelaran Tan Seri lagi

    Sebelum Semalamnya Berita Harian News

    - Kenyataan Tommy Thomas dalam memoirnya sangat mengarut sekali.

    Laman CheDet Blog News

    - I was shocked to read excerpts from Tommy Thomas’ book My Story: Justice in the Wildness. Tommy was one of those lawyers who hated me

    Kau dah kenapa Tun...!! Tiap tiap hari keluar kenyataan yang berbeza beza.. panas montot yeerrr... Lidah Bercabang penipu kau dah tak ada ummmphhh lagi yerrr..!!


    kikikikiki..!!

    BalasPadam
  49. AMARAN OTAI REFORMIS MENJELANG PRU15 - JANGAN IZINKAN PARTI MAHATHIR GUNA LOGO MANA-MANA PARTI DALAM PH

    Belajar dari pengalaman. Jangan terpedaya lagi dgn Mahathir. Mahathir tidak akan mahu mati selagi tidak dapat musnahkan Anwar dan PH. Sesiapa yang bawa masuk Mahathir, kita hadapi bersama dan lawan!!

    Abislah legacy si lidah bercabang dan Boboi kali ini

    BalasPadam
  50. Abis lah dia kali ini

    BalasPadam
  51. Gejala Sugar Baby: Mana perginya suara pemimpin PH yg hebat kat pentas dunia pasal Islam bagai , mana perginya suara Tun Mahathir yang baru baru ini menyelar matapelajaran agama Islam, mana suara Anwar Ibrahim.!? -Dr Kamarul Zaman

    TAHNIAH kepada mereka yang telah beramai-ramai membuat laporan polis ke atas penaja utama aktiviti Sugar Baby di negara ini, iaitu Darren Chan, dan syarikatnya, Sugarbook, khususnya wakil-wakil Dewan Muslimat PAS Malaysia di seluruh negara yang kesungguhan mereka ditunjukkan melalui tindakan Ketuanya, Senator Hajah Nuridah Mohd Salleh, Timbalan Ketuanya, Dr Rosni Adam, dan Ketua Penerangannya, Dr Najihatussalehah Ahmad, yang membuat laporan polis di Balai Sentul, Balai Salak Selatan dan Balai Bota, Perak

    Mana perginya suara Tun Mahathir dan Anwar Ibrahim..!?

    Bila kau cakap matapelajaran Islam kena kaji kena kurangkan lagi kau yang paling ke depan bangkang, bila isu sugar book terbongkar kenapa mulut dan lidah bercabang kau diam...!?

    BalasPadam
  52. Kata dua Otai pada Tun Mahathir

    Akhirnya, yang dikejar tidak dapat, yang dikendong keciciran. Rakyat menjadi mangsa akibat pengkhianatan yg berlaku. Hingga hari ini rakyat menderita angkara Mahathir, Muhyiddin, Azmin dan sekutu2 yg lain yang ambil peluang menjadi pengkhianat mandat rakyat.

    Justeru itu, hadapilah Mahathir sebagaimana kita hadapi rakan-rakan pengkhiatnya yang lain. Jangan sesekali buat kerja bodoh untuk bawa Mahathir ke dalam PH. Sesiapa pun yang cuba bawa Mahathir, itulah musuh rakyat dan kita akan tentangnya habis-habisan.

    WFAUZDIN NS

    BalasPadam
  53. PAS dah ambil tindakan sewajarnya buat laporan polis supaya tangkap pada pengasas SugarBook Cina sialan itu.

    Otai Reformasi hari hari balun PAS dah ambil tindakan ke blom...!? Anwar Ibrahim merangkap PM ke 9 dah buat tindakan pasal sugarbook nih ke atau blom lagi...!?
    Lansung tak bunyi bunyi..!!

    Tun Mahathir yg mintak matapelajaran Isle dikurangkan dah cakap sesuatu ke pasal SugarBook nih...!? kerr dah jadi Setan Bisu... agaknya klu mintak anak Tun@Marina Gereja COMANGO cakap pasal Sugar Book dia ckp apa yer..!?

    Gebang Islam peerghh ke main kebabom sana sini... bab sugar book macam sial gampang..

    Tuan Puan Pok Cik Makcik Apek Anee Apaa Uncle sklian Rakyat dah celik minda dan tak mudah di bodoh bangang lagi oleh Tun dan Anwar Aljub dan gang walaun semua...!!

    Berambossss..!!

    BalasPadam
  54. koh koh koh atok nak hijack UMNO koh koh koh....COME ON AtukSAKA Tua....boleh kembali ke UMNO ni bukan "HINT" kali pertama Atuk. Atuk memang tetap sayang pada UMNO..."BENCI TAPI RINDU" gitew. Soalnya..MAHUKAH UMNO MENERIMA Atuk??

    Tu pasal Atuk pernah beriya-iya nak haramkan UMNO sbb mahu semua pakat join PPBM dan Atuk tidak kerinduan lagi dgn UMNO. Malangnya hasrat itu tidak berjaya sbb DSAI dan LKS menentang rancangan itu.

    Kali ni Atuk nak buat lawak apa lagi? Sebab so far gagal hijack PH thru' Oren Masam dan #K3, gagal pula hijack UMNO thru' puak UMNO pro Bersatu maka Atuk ubah taktik ke??

    Atuk jadi gelebah bewak bila nampak ada keberangkalian "Grand Coalition" antara UMNO-PKR-DAP..?? Atuk and the gang beruntung sket GC tu tak jadi sbb ada akar umbi dan pemimpin UMNO yg menentang GC berkenaan.

    Atok kata ramai orang jumpa dia mintak tolon selamat kan negara... koh koh alasan basi di recycle... betui ke rakyat nak Atok.. mintak NGO TV Media buat survry sket betui ke apa saka hantu raya ni cakap... koh koh koh

    Begitu juga dgn sebahagian pimpinan DAP. Kalau tidak, Atuk dan PANjlat2 Atuk dah jadi sejarah...kah kah.

    BalasPadam
  55. Peerg Tun buat video 10 dalil kesalahan PM macam nak umum esok nak puasa pulakkk.... satu pun rakyat tak hirau... pelik tak ada sekor pun yang sahut menyahut dari satu bukit ke bukit apa yang Tun bangkitkan... ada ke Tun bangkitkan Rules Of Law... masa tu tekak jadi kembang semacam perut tetiba memulas... tetiba bunyi creettt..!! dlm seluar..

    aahhhh sudah terkincit pulak dah...!!



    masa belum tgk video tu ok jerr perut dan tekak nihh..



    haramjadah orang tua ni... puiii.!!

    BalasPadam
  56. POLITIK SORGA VS POLITIK MENEMPEK

    MAHATHIR HANYA MENEMPEK KETIKA RAKYAT MENENTANG REGIM BN... CARI 'PERUMAH' UNTUK MENEMPEK ATAU MENETEK..!?

    Pada waktu ini, Mahathir tiada. Dia ketika itu mnyokong Bn. Dia dtg bersama rakyat marhaen di dlm PH disaat menjelang PRU14. Dia tak pernah lalui kesusahan dan ujian seperti orang lain, jauh sekali mahu dibandingkan dgn Anwar. Dia join PH waktu kita diambang kemenangan. Dia basuh kaki je masuk PH dan diangkat jadi PM.

    Kemudian dia angkat kaki untuk tumbangkan kjaan PH dengan bantuan pengkhianat. PRU15, diharamkan Mahathir berada dlm saf dan jemaah kita.

    Dah abis susu tetek perumah lama(PH) Tun abis disebat maka Tun pun tinggal kan tetek itu... sekarang Tun cari nak menempek 'perumah' baru dan susu tetek yang yang dan tetek lain pula..

    alahaiii...

    kikikiki... kikiki

    BalasPadam
  57. 1. Tun dan UMNO
    Cikgu Kamarul Azman Habibur Rahman..

    Pengasas PPBM

    (Persoalan prinsip, dasar dan akidah. Perlukah aku menang bila prinsip maruah negara dan akidah digadai untuk menang..!?)

    Seorang yang bijak pasti mampu memanfaatkan musuh-musuhnya, daripada seorang bodoh yang dijahanamkan oleh rakan-rakannya.

    (Perlukah aku menang dan mengangkat sesorang yang bercakap pasal islam dengan gah bila berkuasa tetapi bila kuasa sudah tiada sanggup pula mengadai akidah bersama anak cucu menjulang perjuangan COMANGO, LGBT Seksuality Merdeka dan bersama sama jadi barua Lee Kwan Yew@ DAP bila sudah kehilangan kuasa.!? Ingat 22 tahun 22 bulan berapa banyak tanah orang Melayu tergadai dan bailout bagi tokey Cina)

    Dalam meniti hari-hari menuju kepada terbitnya fajar pilihanraya umum ke 15, UMNO perlu mempunyai pandangan yang jelas dan terang tentang siapa rakan dan siapa lawan. Ini bukanlah masa untuk UMNO menambahkan musuh tetapi sebaliknya.

    (Kami tidak menambah musuh cukup lah musuh yang sedia ada pengajaran 22 tahun 22 bulan cukup mengajar kami siapa musuh dan kawan dikala susah dan senang..)

    Mantan Presiden Amerika Syarikat Abraham Lincoln pernah berkata “Bukankah aku membinasakan musuh-musuh ku dengan menerima mereka sebagai rakan?”

    ( Yer Abraham Lincon dan Tun tidak sama, Abraham mati ditembak semata mata menghentikan sistem hamba abdi sungguh mulia dan manipulasi Federal Reserved, hingga mati ditembak demi prinsip kerjanya walaupun dia agama Kristian.
    Tun apa yang dia buat untuk negara selama 22 tahun 22 bulan... prinsip flip flop dan lalang)

    Saya cuba menyelami perasaan para pemimpin serta ahli-ahli UMNO apabila Tun Mahathir mula menunjukkan tanda-tanda untuk pulang ke pangkuan UMNO.

    (Tanda kepulangan untuk apa..!? Yang rakyat nampak tanda kepulangan orang yang cukup terdesak menyelamatkan anak cucu dan kroni setelah tipu daya dan muslihat politiknya mudah dibaca oleh rakyat)

    Ternyata ada perasaan yang masih dan akan terus terusik tentang apa yang telah berlaku.

    (Apa guna nya untuk menang bila semua harta rakyat dibailout sesuka hati demi anak cucu bila rugi berniaga sambil memaki hamun bangsa sendiri tak tahu berniaga dan sebagainya bila perniagaan anakcucu rugi..!?)

    Ramai juga yang seperti telah menutup hati terhadap Tun.

    (Perlu kah aku harus menang semata mata untuk menang bila prinsip flip flop Rules Of Laws yang dilaung dari satu bukit ke satu bukit dengan mudah dipijak pijaknya dengan lidah bercabang fitnah jijik bila kuasa ditangan.. bila kuasa sudah tiada diulang ulang Prinsip Of Laws. Sekali diperbodoh tidak mengapa Cikgu..!! kalau lebih sekali cuba memperbodohkan rakyat itu bangang namanye..)

    Namun untuk menang dalam permainan politik, UMNO tidak mampu untuk menutup pintu terhadap mana mana tokoh yang ingin bersama mereka.

    (Ye kami mahu menang dan bodohlah kalau bertanding tak nak menang. Apa guna menang bila maruah akidah iman tergadai..!?
    Biarlah kalah tapi kalah bermaruah dengan akidah iman tidak digadai dan dijual beli dengan mudah...bijak kah aku semata mata untuk menang bila akidah maruah bangsa digadai sesuka hati)

    BalasPadam
  58. Dah 22 tahun 22 bulan kena bodo bodoo jer kena tipu... asal tawap masuk lam kaabah

    yg sorang ni pulak dah berpuluh tahun goreng tak menjadi..

    Trending terbaru sekarang ni..

    Asal gi Mekah masuk dalam kaabah, asal masuk kaabah kena gi mekah.. kikiki

    Mahyuddin dah gi masuk Kaabah, Najib udah masuk jugak, agak agak klu bang non buat tawap dan masuk kaabah mungkinkah pengundi melayu isle kembali undi Bang Non kite...!??

    Nak belanja gambar Bang Non gi haji pun susah... muskil jugak dng bang non kota nih.. belanja ler gambar tawap ka , saie ka lontar ka masa gi aji dolu dolu..

    klu gi tempat lain satu muka buku penuh gbar bang non ...


    kikikiki..

    BalasPadam
  59. MACAM SIALL MACAM GAMPANG..!!

    APA PERKEMBANGAN SIASATAN KES ZETI?

    Apa jadi pada kes Zeti. Mohon jangan lambat umum hasil siasatan. Secara moral Zeti patut letak jawatan sebagai Pengerusi PNB.

    Ini membabitkan soal intergriti, ketelusan dan keboleh percayaan kepada institusi kerajaan. Ia menarik perhatian beberapa agensi berita Antarabangsa seperti Asia Nekkei dan Reuters

    Suami Zeti dan dua anaknya dituduh terima hampir RM700 Juta daripada Jho Low. Polis Singapura telah membuat siasatan. Manakala akuan bersumpah yang ditandatangani oleh suami Zeti disahkan tulin.

    Polis Singapura juga telah serah laporan itu kepada Bank Negara Malaysia di mana ketika itu Zeti masih lagi gabenor BNM.

    Persoalannya, apakah BNM serah laporan itu kepada PDRM dan SPRM untuk tindakan selanjutnya. Atau terperap terus di BNM?

    Kalau tidak diserah kepada PDRM dan SPRM apakah itu boleh dianggap salah guna kuasa? Apakah ada percubaan untuk sembunyi bahan bukti?

    Semoga pihak PDRM tidak meninggalkan aspek penting ini di dalam siasatan mereka. Siasatan mesti menyeluruh.

    Pulihkan keboleh Percayaan.

    DR. PUAD ZARKASHI

    Ahli MT UMNO

    BalasPadam
  60. Kalau Parlimen tak boleh bersidang,buat jer sidang di pawagam, stadium atau spa pun boleh juga - Bossku

    kikikikiki... klu ketam dan semut baca pun boleh sentapp woooo..!! trus masuk lubang.. kikikiki..

    Bossku perdana menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mencadangkan pembangkang mengadakan mesyuarat atau pertemuan di pawagam, stadium atau pusat spa dan bukan di bangunan parlimen kerana parlimen telah dikategorikan berisiko tinggi jangkitan Covid-19.

    kikikiki..biso bona troll bossku kasi bom lagi bossku..!!

    Sindiran itu dibuat apabila pembangkang berhasrat mengadakan pertemuan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Isnin ini, bagi membincangkan pelbagai isu semasa.
    “Hello polis, saya nak beri maklumat. Ada sekumpulan penceroboh tengah berkomplot untuk langgar zon paling tinggi risiko Covid-19 di Malaysia Isnin depan.

    “Mohon tangkap dan denda RM10k seorang. Korang (pembangkang) ‘meeting’ sahaja dekat stadium, cinema atau ‘health spa’ sebab sains dan data buktikan tempat-tempat itu kurang bahaya,” memetik tulisan ahli parlimen Pekan itu di Facebook hari ini..

    Pokcik kayooo..!!

    Bossku

    BalasPadam
  61. Kenapa tetiba bekas IGP Tun Hanip gelabah tetek jugak. Sekarang ni Hamid Bador pulak gelabah tetek semacam ada orang nak sailang bagai jawatan nya.

    Wahh.!! smalam ada berita news Tun Hanip pulak yang meroyan benda yang sama. Selang satu ari ajer 2 ketua Pulis Malaysia meroyan. Yang pelik kenapa dulu dah tahu benda ni baru meroyan nak bertindak merapu meracau bagai..!?

    Ada satu ajer persamaan 2 ketua pulis ni suma lantikan era Tun Mahathir... dia orang bercakap atas kapasiti tuannya atau negara..!?

    Pertengahan tahun ni Hamid Bador kan dah comfirm bersara wajib. Rise up the isu and then yur time comes so you go..!! IGP ini Tun Mahathir yang lantik, elok saja bersara terus biar isu ini ditangani oleh IGP yang baru...!!

    Dalam sejarah kepolisian negara, setakat inilah kali pertama tersiar cerita wujud komplot (konspirasi) oleh kumpulan tertentu (dipanggil ‘kartel’) mahu mengguling Ketua Polis Negara (KPN).

    Media baru-baru ini memetik Tan Sri Abdul Hamid Bador sebagai berkata, ada satu cubaan menjatuhkan imejnya sebagai KPN, seterusnya menguasai kepimpinan tertinggi pasukan keselamatan itu.

    Kau serahkan saja kat PM yang ada sekarang untuk tangani isu ini, cuma rakyat berterimakasih lah pasal isu ini dibangkitkan cuma kenapa isu ini tidak dibangkitkan 22 bulan yang lalu.

    Hamid pun dah tahu lama sejak tahun lalu lagi..!? Yang Tun Hanip dah setengah abad bersara IGP tetiba meroyan dulu kau buat apa...!?

    Kedua dua mendedahkan perkara ini kepada umum supaya ‘penyakit’ sebegini tidak menjadi ‘barah’ berbahaya yang boleh memusnahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM). “Perkara ini saya sudah tahu tahun lepas". Saya check (semak) dan pegawai lain juga tahu kewujudannya,” tambahnya lagi. So isu ini dah lama sebenarnya kenapa nak bersara baru bangkitkan..!?

    Biar PM yang ada sekarang lantik IGP yang baru. Masa Tun jadi PM selama 22 bulan dan Tun Hanip setengah abad dulu, Tun sesuka hati boleh lantik dan arah undur kan sesiapa penjawat awam yang dia sukai.

    Kenapa baru sekarang bila dah sampai bersara wajib baru terhegeh hegeh nak timbulkan isu ini. Apa yang tuan mereka cuba sampaikan..?

    Apa yang rakyat tahu era pemerintahanya banyak tokey tokey Cina kaya raya dibelanya.

    Apakan tuan mereka yang melantiknya dulu sedang mengelegak kepanasan bersama dengan tokey tokey Cina belaanya..!! Negara tidak mahu lagi ada klon Tun Mahathir lagi enougg is enough..!! Jangan beri muka dengan kaum Cina di negara ini.

    BalasPadam
  62. https://youtu.be/_A3Qv4DpuJQ


    Fakta link kat atas tu salah satu dah boleh buka dah... nak tunggu apa lagi.. wawasan 2020 pun dah abis... kau yang tanam skang kau pii la bukak balik...

    menyemak saja..!!



    tiewwwwwww...!!

    BalasPadam
  63. FITNAH PREBET ADAM DAN CINCIN ROSMAH.

    video kat bawah haahh..!!

    Selama ini cerita yang tersohor tentang Prebet Adam mengamuk kerana adiknya dibunuh Al Marhum Baginda adalah PALSU.

    Itulah yang ingin saya bawa para pembaca kepada masalah kita semua. TERLALU mudah percaya cerita sensasi yang PALSU.

    Malah ada juga orang menerbitkan dokumentari dengan jalan cerita palsu sedemikian tanpa ada rasa bersalah untuk membetulkannya.

    Kita menerima bulat-bulat cerita sedemikian. Jika kita di antara orang yang masih menyebarkan cerita seperti ini, apakah ada peluang untuk kita mengadap Baginda Tuanku bagi tujuan meminta maaf di atas FITNAH kita? Jangan kita ambil mudah. Tuanku sudah mangkat. Cerita palsu yang dipanjangkan oleh kita sebagai penyambung fitnah itu kita tanggunglah sendiri.

    Inilah KEGANASAN PERSEPSI atau Terrorisme Persepsi (Perception Terrorism). Gambaran persepsi buruk dilemparkan. BUKTI? Tidakk ada langsung! Namun ianya tetap ditularkan sehingga orang ramai menerimanya semacam suatu fakta yang benar.

    Akhirnya inilah kesan … Hampir Seluruh Rakyat Hina Dan Kutuk Al Marhum Tuanku

    Dan begitulah saban hari menerima berita tanpa usul periksa kita menyambungnya dengan menyebar perkara yang kita sendiri tidak tahu kebenarannya. Malah kita engkar dengan suruhan Allah S.W.T. untuk “tabayyun”.

    Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka “TABAYYUN” selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (al-Hujurat: 6)

    Begitulah juga, apabila kita dapat cerita sensasi anak Baginda Sultan Selangor masuk Kristian, kita pun sebar. SAH PALSU – malah diperakui sendiri mereka bahawa sumber cerita itu adalah direka-reka dari agen MOSSAD. [Baca: World News Daily Report – PALSU !!!]

    Begitulah juga dengan cerita CINCIN ROSMAH. Riuh seluruh Malaysia, orang ramai kutuk DS Rosmah yang beli CINCIN MAHAL RM24juta. (Baca cerita pembicaraan Mahkamah Cincin Rosmah] Sehingga hari ini masih lagi orang sebar cerita ini. Malah, masih ramai ahli politik pembangkang gunakan modal ini untuk kutuk Rosmah.

    Yang sebenarnya, PEMFITNAH yang menyebarkannya sudahpun mengaku di Mahkamah (18 bulan yang lampau) bahawa dia hanya bergurau. Malah RAFIZI sendiri yang mengaku bahawa KERJA SANG FITNAH IALAH MENGHASUT.

    Alfatihah pada Prebet Adam - kecundang angkara fitnah

    Video ini saksikan sang fitnah memfitnah Prebet Adam

    https://youtu.be/OlPp9-MX-1I

    BalasPadam
  64. Thank you for this excellent post. Very informative!
    https://www.swin55.online is arguably the most prominent online casino in Malaysia, bringing you the hottest, top trending games on the internet, all in one destination. 918 Kiss has all sorts of entertainment content, ranging from fishing games and live table games to one of our main attractions that is slot games.
    kiss918
    kiss918 online
    Kiss918 apk

    BalasPadam
  65. I really appreciate your blog. Simply awesome!
    Natural Joint Supplements Duplex® strives to be your trusted healthcare brand, a brand that will never settle for less than the best. We firmly believe your health matters. At Duplex®, we pledge to make your well being our priority. Our aim is to deliver effective, yet affordable healthcare simply because we believe good health makes living more meaningful. We are your trusted ally on the journey to attain a healthy mind, body and spirit.

    BalasPadam
  66. What an amazing post! Keep up the good work!
    joint supplement malaysia Duplex® strives to be your trusted healthcare brand, a brand that will never settle for less than the best. We firmly believe your health matters. At Duplex®, we pledge to make your well being our priority. Our aim is to deliver effective, yet affordable healthcare simply because we believe good health makes living more meaningful. We are your trusted ally on the journey to attain a healthy mind, body and spirit.
    anti inflammatory natural medicine
    supplements for painful knee
    broccoli sprout malaysia, botanical powder mix & antioxidant rich foods

    BalasPadam
  67. Your article is very enlightening. Thanks for the effort!
    Apple Swift Developer Certification RE2 Learning Solutions (Asia) Sdn Bhd was founded in 2016. The company is one of a leader in the field of professional IT training in Malaysia. Over the years, RE2 (Asia) has helped thousands of young learners, companies, government departments and agencies to improve and develop their IT skills.
    apple swift certification
    ios swift certification
    app development with swift certification
    app development with swift certification level 1

    BalasPadam
  68. Terrific post! Love your work!
    Branding Agency Malaysia Rebrand specialise in website design, e-commerce solutions, digital marketing, branding strategy and much more. We strongly believe that having a high-quality website doesn't necessarily need to cost a huge sum of money. Hence, we are a group of professionals that came together with a goal in mind: to deliver excellent web designs that provide value to our customers that range from startups to enterprises and large organisations.
    Web Design Malaysia
    Web Design KL

    BalasPadam
  69. Elok Jon Doe Budak Suman made in Songapork, blogger barua Tun KD pomen bawah tanah, cik minah n gang ikut sekalikan bawa panji panji itam Jon Doe.sesi penyerahan surat permohonan kali ini akan disertai Pengasas Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Tun Dr Mahathir Mohamad dan ketua parti dari blok pembangkang

    “Kali ini, saya dan Jawatankuasa telah menjemput bekas Perdana Menteri Tun Mahathir, Pengerusi Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden AMANAH Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng untuk bersama-sama ke Istana Negara.

    “Apabila mendapat tarikh menghadap, kami semua akan ke Istana Negara bagi mempersembahkan rayuan dan petisyen untuk merayu kepada Tuanku bagi memperkenankan agar darurat ditamatkan.

    “Ini kerana jelas terbukti darurat merosakkan ekonomi negara dan tidak diperlukan untuk malawan Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

    BalasPadam
  70. Kerajaan Mahathir hanya bertahan tak sampai 22 bulan dan ternyata benar!!!'

    Mahathir adalah asbab untuk kejatuhan Najib.

    Berbagai bagai plot dan sketsa drama telah dilakarkan Mahathir ,tujuannya hanyalah untuk menjatuhkan Najib walau apa cara sekali pun. Kerana itu adalah "perancangan Nya". Apa yang terjadi kepada Najib adalah ketentuan..perjalanan Najib... tetapi...semua itu bersebab.

    Tetapi sebab dimata manusia, "Najib dituduh mencuri, difitnah jijik menyeleweng, menipu mahupun dan dituduh berbohong"?

    Adakah itu FITNAH? Allah SWT juga berfirman ".bahawa 'kehidupan didunia ini adalah sandiwara'!!!

    Sebagai mana kisah Isa Al Masih yang telah difitnah kerana dikata "menyeleweng dari ajaran sebenar agama Nabi Musa?

    Dan siapakah yang mengiyakan FITNAH tersebut?.

    Bukankah golongan yang berkepentingan iaitu pendeta pendeta dan pembesar pembesar..!?

    Kini proses Rayuan di Mahkamah Rayuan sedang berjalan dan inshaallah, keputusan dlm sedikit masa lagi

    Kes rayuan Najib ini diadili olih 3 orang Hakim. Hukuman belum jatuh sana sini gelaran 'penyamun pencuri' dijaja.

    Hakim sebenar Hakim yang akan membuat keputusan adalah Yang Maha Esa dan tidak mustahil keputusan ini akan diterbalikkan apabila "hati hati mereka ini disentuh olih Yang Maha Esa."

    Perlu diingat pendukong watak yang digambarkan sebagai orang baik yang telah memulakan "sketsa" fitnah jijik ini sebenarnya adalah sebaliknya melalui kartel nya. Semua kartel itu sudah bersara tiada jawatan strategik lagi.

    Walaupun kelompok kelompok ini beriya iya mahu mensabitkan Najib dengan kesalahan ini .. Inshaallah... Inshaallah..Najib akan terlepas dari dakwaaan dengan keputusan 2-1.

    Semuanya bersebab dan asbabnya dan perjalanan pemimpin yang mengaku 'khalifah dan Ulul Amri negara ini sudah tidak jauh..!!

    BalasPadam
  71. Tun Mahathir kena saman off course Zety kena panggil jadi saksi, Tipah Koyak jadi saksi... round 2 kita tengok citer dari molot Zety dan Tipah Koyak dan Amit Badut skali..

    Dolu depa comolot sesama depa.. kita lihat sapa yang kenaaaa...

    Atok jangan buat buat sakit masuk spital... sekurang kurang buat lah sumpah laknat dolu...

    10 jota jumlah saman celah gigi atok jer bayor nyer tuuhh...!! Yang penting bukan jumlah saman... citer depa masa comolot dolu...

    hahhhh tepokkkkk...!!


    #kasigrillsamadepa

    BalasPadam
  72. Jho Low dijulang sebagai pejuang di mata orang Cina.

    Si Hamid keluarkan kenyataan yang pelik dan jelik untuk menutup 'kegagalan' beliau untuk membawa pulang Jho Lo, sedangkan beliau sendiri telah memberi jaminan untuk membawa pulang Jho Lo?

    Link kat bawah ni haahh..

    https://www.astroawani.com/berita-malaysia/jho-low-didakwa-bedah-wajah-menyerupai-beruang-berjalan-macam-seladang-221747

    Persoalan mudah masa ini, adakah kerajaan PN masih percayakan kaum Cina bila berurusan secara rasmi dalam kerajaan.!? Jho Low adalah contoh kelemahan pemimpin pemimpin Melayu mempercayai kaum Cina secara berlebih lebihan.

    Di era Lee Kwan Yew apakan kaum Cina di Singapura diberi ruang untuk pemimpin Melayu dan ahli perniagaan Melayu diberi tempat dalam urusan rasmi kerajaan ultra kiasu Singapura..!? Tidak sama sekali..!!Sebab mereka tak percaya kan orang Melayu yang tinggal di Singapura.

    Jho Lo dan Nik Faisal memang tidak dapat dikesan atau ada kuasa politik yang menghalang dari mereka di bawa balik ke Malaysia untuk dibicarakan?

    Di mata orang Melayu Jho Low adalah pengkhianat dan menghancurkan negara.

    Di mata kaum Cina mereka mungkin menganggap Jho Low dijulang sebagai pejuang suci yang meruntuhkan kerajaan Melayu Islam.

    Ada kah rakyat Malaysia kita ada kedengaran orang Cina di Malaysia dan Parti MCA, Parti DAP seperti Lim Kit Siang, Guan Eng, Tony Pua, Chin Tong, Teresa dll, mencemuh kerja kotor Jho Low..!?

    BalasPadam
  73. Kes fitnah jijik 1MDB sudah di penghujung jalan. Jangan buat buat lupa kes DIEG.

    Ketika isu 1MDB menjadi viral, rakyat Malaysia kesemua nya mahu menjadi hakim dan berlagak pandai dengan soalan soalan yang konon nya memerangkap orang lain sehingga tidak mampu menjawap , dan bangau mereka pun berhujah berlagak hebat2 mereka lah yang pandai belaka.

    Nama Jho Low dijaja serata dunia, sebelum PRU14 ada berguling guling atas jalanraya mahu heret Jho Low. Allah maha kuasa 22 bulan berkuasa Jho Low lansung tidak ditangkap malah lesap terus.

    Angkara fitnah jijik penguasa zalim melakukan apa saja demi kuasa, anak cucu dan kroni. Jho Low mencermin kan betapa lemah nya pemimpin Melayu diperkotak katik kan oleh bangsa Jho Low.

    Mungkin sekarang Jho Low sedang tepuk tangan melihat kebodohan pemimpin Melayu bercakaran dan londeh melondeh sesama sendiri sampai hujung nyawa. Tidak terkejut ada sesetengah pihak menjulang Jho Low sebagai wira pejuang bangsa nya.

    Ia tidak sama dengan kes meliwat , walau pun petunjuk menuju ke arah itu dan video cctv semua menunjukan kecenderongan kepada itu, mereka masih mencari jalan lain untuk menafikan nya.

    Ada juga seekor Bangau yang menafikan sampai mati dengan jawapan klise 'Bukan Salah Saya' begitu sinonim dengan lagu rakyat 'Bangau oh Bangau'. Acah acah ultra Melayu akhirnya menyungkur dipintu tokong besar Singapura.

    Namun , pada isu 1MDB , walau pun sudah hampir 2 tahun , ia masih di peringkat soalan dan andaian yang masih tidak kelihatan bukti nya mereka sudah pun mempercayai dan menjatuh kan hukum.

    Masih ingatkah lagi bangau bangau sekelian berkenaan isu rompakan di siang hari di depan mata. Isu bekas MB Selangor merangkap Menteri Kanan dan kes DEIG.

    http://semaremas.blogspot.com/2015/08/kisah-sedih-rakyat-selangor-kena-tipu.html?m=1

    Dalam jumlah 30 billion yang jauh lebih besar dari 2.6 billion isu dana dan juga 7.6 billion yang entah ke mana pergi nya, mereka yang berlagak hebat yang kuat mengejek ejek dan memperli Datuk Seri Najib sudah hilang tanpa dapat di kesan.

    Wang yang konon difitnah mencuri sudah dipulangkan dan buat sumpah laknat lagi.
    Pakar kewangan dan pakar menyoal isu 1MDB sudah bertukar menjadi dunggu dan bebal. Tanpa kelibat Jho Low, Nik Faisal Zety dan lain lain perbicaraan 1MDB adalah berat sebelah, pincang dan cacat.

    Pakar FB dan whatsapp yang acap kali menghina 1MDB dan DS Najib sudah tidak terkata dan menjadi bodoh tahap gaban. Sekurang kurang nya sudah dijawab dengan fakta dan bukti.

    Atas nama tranperensi dan tanggung jawap tiba tiba DIEG dengan syarikat RM2.00 sahaja boleh ambil alih harta bernilai 30 billion di bawah bekas Menteri Besar Selangor Incorporation” dan sekarang Menteri Kanan PN.

    Masih ingatkah lagi.!? Sekurang kurang ingat kan kembali harga mengecat pintu gerbang zaman ex- MB mencecah 10 juta.!!

    http://jawaber6.blogspot.com/2015/12/cat-pintu-gerbang-rm97juta-harga-yang.html?m=1

    Dalam isu DIEG ini sekurang kurang buat lah sumpah laknat untuk bersihkan nama. Jangan jadi prinsip bangau oh bangau 'Melayu Mudah Lupa'. Prinsip universal ini harus di amal kan oleh semua.

    Bila bangau mengata orang lain sepatut nya perhati kan diri kau sendiri sekurang kurang nya fahamkan bait bait lagu " Bangau oh Bangau” itu.

    Bukan Salah Saya sinonim dengan lagu rakyat 'Bangau oh Bangau'. Paku dulang paku serpih, ngata orang kau yang lebih.!!

    #bangaudahpulangsuarasumbang

    BalasPadam