Rabu, 27 Mac 2013

Kisah Pengalaman Ngeri Ini Boleh Berulang Jika..!


Sesungguhnya pengajaran yang boleh diambil dari siri pencerobohan dan pembunuhan anggota keselamatan dalam serangan lanun pengganas di Lahad Datu cukup banyak. Kisah kekejaman pengganas dan pengalaman ngeri anggota keselamatan seperti yang diceritakan dibawah cukup bagi kita menyimpulkan bahawa kejadian berdarah ini mungkin boleh berulang jika kita alpa dan leka dengan asakan yang mendatangi kita setiap ketika dan saban masa.

Asakan dari luar seperti yang berlaku di Lahad Datu merupakan tindakan akhir setelah wujudnya anasir dan asakan dari dalam yang membuka pintu dan ruang untuk kejahatan berlaku. Cukup la..! Kita rakyat Malaysia khususnya orang Melayu dan Umat Islam perlu sedar bahawa musuh tidak pernah sunyi dari mencari ruang dan peluang memusnahkan kita selagi kita tidak tunduk kepada kekuasaan mereka.

Kita semua tahu siapa musuh nyata didepan mata. Kemanan dan kemakmuran ini hanya pinjaman yang akan ditarik balik jika kita lemah dan berbalah. Kuasa politik baru sekadar hilang 2/3 telah memberi kita cukup makna betapa perlunya kuasa politik bangsa Melayu dan Umat Islam di tanahair ini kekal padu dan bersatu bagi menjamin kesejahteraan hidup anak cucu cicit dan generasi pewaris menikmati hidup sebagai bangsa yang merdeka, umat yang utuh dalam negara yang bermaruah. Kita wajib mempertahanknnya..!

Kepada Allah Berserah..!

Inspektor Mohamad Hasnal Jamil menanggung kesakitan hampir 21 jam akibat ditembak dan tangan kanannya hampir putus ditetak berkali-kali oleh pengganas Sulu di Semporna awal Mac lalu, dan hari ini, beliau berkongsi cerita tanpa sedikit pun semangat juangnya luntur demi negara.

"Cuma sedikit terkilan dengan pandangan sesetengah pihak yang mengatakan peristiwa itu hanya sandiwara. Kami tidak minta dihargai cukuplah percaya apa yang kami lalui bukan perkara main-main.

"Kami berjuang demi bangsa dan negara. Kalau sesiapa yang mengatakan ia sandiwara, jika berani pergilah ke sana dan lihatlah sendiri," katanya pada majlis penghargaan dan sumbangan perwira 'Operasi Daulat' oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan di sini. 

Mohamad Hasnal, 31, berkata, beliau ditembak tiga kali mengenai perut dan lengan kirinya, ditetak tiga kali di kepala dan tiga kali di tangan kanan semasa bertempur dengan musuh di Kampung Seri Jaya, Semunul, Semporna Sabah, kira-kira jam 7.30 malam, 2 Mac lalu.

"Selepas terkena tembakan itu, saya diserang pula oleh pengganas yang cuba menetak dengan parang, mujurlah saya dapat melawan kalau tidak mungkin menyebabkan leher saya putus.

"Dalam keadaan berlumuran darah saya terpaksa berlari menyelamatkan diri di sebuah rumah kecil di kawasan berhampiran tempat pertempuran," katanya yang ketika itu merasakan detik kematian begitu hampir.

Beliau bersembunyi di rumah itu bersama sekujur tubuh rakannya yang terkorban bersama sembilan anggota yang lain. Hanya doa yang dapat diungkapkan di saat itu memohon perlindungan Allah.

"Rakan-rakan lain juga banyak memberi sokongan dan kata-kata perangsang untuk saya tabah dan kuatkan semangat, sementara menanti bantuan tiba, mereka membantu saya untuk minum, yang ada hanya air hujan," katanya.

Malam dirasakan terlalu panjang baginya, ditambah pula tidak dapat melelapkan mata kerana badannya dihurungi lalat dan semut, sebab terlalu banyak darah yang keluar. 

Dalam keadaan parah, beliau masih menyembunyikan perkara sebenar apabila dapat menghubungi isterinya pada keesokan pagi.

"Saya perlu tutup telefon sebab bimbang dapat dikesan pengganas, jadi saya cuma beritahu akan menghubungi isteri petangnya.

"Rakan-rakan hanya dapat menjenguk sekejap-sekejap kerana mereka perlu sentiasa berjaga mengawasi pergerakan musuh," katanya.

Bantuan tiba kira-kira jam 5.30 petang (3 Mac), dan wira negara itu diterbangkan ke Hospital Tawau untuk rawatan dan pembedahan. 

Dua hari kemudian beliau sekali lagi menjalani pembedahan di Hospital Selayang, Kuala Lumpur pula.

Anak kelahiran, FELDA Teloi Timur, Sik Kedah itu berkata apa yang dialami tidak melemahkan semangatnya untuk terus menabur bakti, kerana baginya insiden ini antara cabaran dalam tugasan, dan tanggungjawabnya mempertahan kedaulatan negara.

Mohamad Hasnal hadir bersama balu dan waris yang terkorban dalam insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu dan Semporna pada majlis itu. Dua anggota polis terkorban di Lahad Datu pada 1 Mac dan enam di Semporna Sabah pada 2 Mac. 

LU FIKIR LA SENDIRI!!!

Tiada ulasan:

Catat Komen