Sabtu, 15 Oktober 2011

Luahan Perasaan Umat Islam Di Sek 19 Berkenaan Kuil Yang Dipertahankan Oleh Khalid Gereja

Komen dari wakil penduduk seksen 19...

Ramai yang tidak tahu masalah sebenar isu kuil di Sek 19 dan Sek 23 jadi tegang pada tahun 2009. Kenapa pemimpin PR batalkan pemindahan kuil Sek 19 ke Sek 22 yang diluluskan BN pada 29/12/2007?.

Kenapa pemimpin PR memihak Hindu kuil? Penduduk Sek 19 berusaha begitu lama minta kuil itu pindah seperti dijanjikan PKNS. Alasan PR konon jauh dikawasan kilang. Kuil itu kecil dan usang tahun 1988 digunakan penduduk setinggan.

Tapak kuil itu milik PKNS untuk rumah 16 unit. Pada th 2000 ramai penduduk India dari Sek 20 datang kekuil itu. Setinggan pindah th 2005. Pemindahan kuil tertangguh kerana campur tangan MIC.

Th 2006 penduduk minta campur tangan Sultan, BPR dan Biro pengaduan Awam JPM kerana kuil dibesarkan tanpa kelulusan PBT. Pada 29/12/2007 BN luluskan kuil pindah ke Sek 22. Selepas PR berkuasa pemindahan dibatalkan alasan tapak itu jauh kedalam. Usaha penduduk bertahun2 jadi sia2. Pada April 2008 pihak kuil gantung bendera PAS dan PKR kata dua parti sokong kuil tak payah pindah.

Aktiviti kuil bertambah hebat selepas itu. Pihak kuil tidak peduli sensitiviti penduduk majoriti Islam. Gangguan bising lagu Hindu setiap hari. Keadaan bertambah bising bila ada upacara dan keramaian mereka bergendang hingga tengah malam. Majlis kendudri diganggu lagu Hindu. Kawasan penduduk jadi sesak dan kecoh setiap kali mereka berkumpul di kuil itu. Aduan demi aduan tiada tindakan.

Penduduk minta bantuan NGO Dis 2008 ketika gangguan semakin kronik. Tetapi kedatangan NGO tidak disenangi AP Shah Alam yang menyerang NGO pada 8/1/2009 (semak Minaq Jinggo). Pada 10/1/2009 Khalid Samad tulis artikel Persoalan Kuil Seksyen 19 yang minta ia disebarkan konon provokasi UMNO kerana PRK di KT, Pada 12/1/2009 artikel Undang2 DS dan BN yang buat tuduhan NGO sebagai gerombolan UMNO yang membuat provokasi kepada kuil Hindu.

Pada 18/8/2009 artikel Persoalan Kuil dikeluarkan semula bersama artikel Tapak kuil Sek 23, Pada 19/8/2009 KS menulis dasar PR mudah tiada kuil baru tiada kuil diroboh, Pada 30/8/2009 KS menyindir penduduk yang tinggal berhampiran kuil. Kenapa NGO disindir sebagai Tukang Perhangat dan Hero Melayu? Ogos 2009 TV Selangor siarkan siding media Khalid Samad menuduh UMNO yang menimbulkan ketegangan di Sek 19?.

Kenapa NGO dikaitkan dengan UMNO?. Kenapa pihak kuil disokong MIC dibela pula? Salahkah penduduk minta bantuan NGO?. Adakah Khalid Samad menunggu keadaan jadi kritikal baru hendak bantu penduduk Islam?. Penduduk terpaksa mendengar bunyi bising setiap hari, penduduk yang terpaksa berdepan risiko dan situasi sukar di kawasan sendiri. Kenapa tidak ada tindakan selepas pelbagai aduan dibuat?.

Hindu kuil buat perarakan bergendang bawa patung besar jam 1 pagi 26/7/2008 depan rumah penduduk Islam. Suasana malam itu kecoh. Penduduk tegur bising diugut bunuh, polis sampai mereka jerit “Apa komplen2 Melayu bodoh. Kenapa tidak ada tindakan segera walaupun ada ugutan serius?.

Pada Nov dan Dis ganguan bising semakin menjadi2, rumah penduduk diconteng besar no kumpulan gangster 303, kawasan penduduk jadi tempat mereka berkumpul bising, merempit, minum dan mabuk. Ada penduduk diminta bayar wang jika mahu kuil senyap ketika keluarga itu hendak mengadakan majlis tahlil. Ada penduduk diletak parang dihadapan pagar. Mereka memakir kenderaan sesuka ganggu kawasan penduduk.

Kenapa pengunjung kuil yang buat provokasi kepada penduduk Islam yang dibela oleh AP Shah Alam?. Selepas NGO hantar memorandum barulah ada usaha nak pindahkan kuil itu. Tapi PR pilih berhampiran kawasan perumahan majorti Islam Sek 23. Penduduk bantah kuil besar dikawasan satu ekar nak dibina disana tetapi tidak dipedulikan.

Bila kepala lembu diusung ramai melenting konon hina penganut Hindu. Kenapa ada sikap double standard dalam isu kuil itu?. Bila Melayu bawa kepala lembu jadi isu Negara. Tapi bila Hindu kuil buat provokasi kepada penduduk Islam tidak ada tindakan segera. Harakah tuduh UMNO sebagai dalang kepala lembu.


3 ulasan:

  1. buatlan apa yang kau suka lid,anak nak belajar luar negara sok pakailah duit zakat.

    BalasPadam
  2. demi 1 undi sanggup jual bangsa dan agama.

    BalasPadam
  3. keling ni memang celaka

    BalasPadam