Rabu, 11 Mei 2016

1MDB ~ Kebal Atau Bebal..?


Jika dalam isu Bon pertama pihak IPIC telah membuat tuntutan kepada pihak Kementerian Kewangan..bagaimana dengan isu ini?

Kebal dan bebal seiring...

Fitch: Keingkaran 1MDB boleh akibatkan ketidakstabilan politik

Keingkaran bayaran kepada pemegang bon oleh 1MDB bulan lalu boleh membawa kepada fokus yang lemah berhubung dasar dan ketidakstabilan politik di Malaysia, kata Agensi Penarafan Fitch.
"Walau bagaimanapun, risiko itu menjadi kenyataan belum lagi kelihatan," kata agensi itu dalam satu kenyataan hari ini.
Fitch berkata ini adalah satu-satunya ke atas ke Malaysia berikutan kemungkiran 1MDB kerana bon berkenaan tdak dijamin oleh kerajaan.
Risikonya adalah rendah walaupun pada hakikatnya kemungkiran bon berkenaan pada 2022 boleh mencetuskan keingkaran silang ke atas 1MDB yang sukuk AS$5 juta terbitannya yang dijamin oleh kerajaan akan matang pada 2039, kata Fitch.
"Menurut jaminan itu, bayaran hanya diperlukan sekiranya pemegang bon mengundi untuk mempercepatkannya mengikut klausa keingkaran silang.
"Kami percaya bahawa tidak terdapat kemungkinan majoriti di kalangan pemegang bon akan menuntut bayaran mereka dipercepatkan," katanya.
Fitch berkata 1MDB hanya akan mengheret penarafan negara menjadi lebih rendah sekiranya ia menghalang usaha Malaysia untuk mengurangkan defisit dan hutang negara serta menakutkan pelabur.
"Masalah 1MDB tidak mempunyai kesan langsung terhadap dasar, kerana kerajaan telah mengekalkan konsolidasi fiskal dan pembaharuan bajet.
"Bagaimanapun, jika keupayaan untuk melaksanakan dasar ekonomi terjejas, ini boleh memberi kesan kepada penarafan," katanya.
1MDB dijangka mengahadapi kemungkiran kedua esok, selepas mengumumkan bahawa ia telah melantik penasihat kewangan untuk berurusan dengan pemegang bon dengan isu ini. April lalu, ia gagal membayar faedah AS$50 juta bagi bon terbitannya itu.
Kemungkiran itu akibat pertikaian firma pelaburan negara itu dengan International Petroleum Investment Corporation yang berpangkalan di Abu Dhabi
IPIC pada tahun 2015 menjamin terbitan bon itu, tetapi kini enggan membayar kupon berkenaan berikutan pertikaian dengan 1MDB.
Menurut IPIC, 1MDB berhutang fi sebagai jaminan untuk bon, tetapi firma pelaburan Malaysia itu berkata, mereka telah membayarnya kepada anak syarikat IPIC di British Virgin Island. IPIC, bagaimanapun menafikan mempunyai sebarang kaitan dengan firma BVI ini.
Suci murni la katakan..!
Gila apa yang melanda ni..!
Lu Fikir La Sendiri!!!

23 ulasan:

  1. Sudahlah lah cai ambil berita dari tokongkini, tokongkini ambil berita fitnah WSJ kemudian tokongkini tambah cerita bagi sedap Dan cerita tak ada, tak payah bohong kita orang ini ia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Najis xyahla berbohong.
      Dl kata 1MDB xde mslh. La ni nk byr hutang pun xmampu.
      ceo resign.
      Bod kena fired.
      Mane yg fitnah?

      Padam
    2. ya mmg fitnah dan sabotaj .. dah nyata konspirasi ... Go fly kite !!

      Padam
    3. Najis sabotaj 1MDB. Bayar 3.5B kpd syrkt hantu.

      Go fly kite

      Padam
  2. Kepada bakal pengundi di parliman kuala kangsar dan sg besar sekalian,

    Jangan sesekali pangkah umno dan bn kerana najib seorang yang korup, zalim dan menganaiya rakyat.

    Hutang 1mdb menyebabkan rakyat terpaksa menanggung dan membayar balik selama berpuluh puluh tahun lamanya dan adalah dianggarkan selama 30 tahun lamanya.

    3 cara untuk untuk menjatuhkan najib (bukan parti umno) melalui undi akan datang...

    1.jangan pangkah parti Untuk Macai Najib Only (u.m.n.o)

    Atau

    2.jangan keluar mengundi

    Ingin lebih baik lagi?

    3.Undi parti pembangkang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Taktik macai tun m rosak undi,

      Aku tahu najib begitu jahat sampai ramai kena darah tinggi makan fastfood Dan kena gst restoran pendapatan 500ribu
      Sampaikan ramai pemimpin pembangkang mati disebakan makan dan gula lebihan

      Kejamnya najib ramai mati disebab disebab najib tarik susidi gula Dan kena gst pada restoran tak mahu banyar cukai.
      Kejamnya najib tak biarkan kroni tun m Dan kroni dap elak cukai ditangkap.

      Itu kekejaman najib yg ada dalam pemikiran pembankang dark longkong

      Apa kata kita tolok dekalarasi Rakyat kononya najib kejam itu, mebetul najib kejam seperti apa aku kata kan di atas

      Padam
    2. kebal pun tidak ... yg bebal protun yg tak sedar kena main dgn madey nyanyok .. go fly kite !!

      Padam
  3. Sblm Rosmah Najib buat onar ni pun aku tk pernah undi umno/BN

    BalasPadam
    Balasan
    1. so what ? PRN Sarawak BM menang .. negara dipimpin BN dan DSN ... ko undi lah DAP lahanst tu .. go fly kite !!!

      Padam
    2. bro jgn prasan la.. Srawak takde UMNO.. Tok nan sendiri nak letak jawatan kalau UMNO ade di srwak... tak malu ke.. poster najib tak bg di pamerkan.. DAP kalah pun bagus juga.. sbab ego.. ko jgn ego mcm DAP ye.. sedar skit

      Padam
  4. Berita kroni dapat pinjaman lembu juta2 dulu pun mula2 x percaya. Mcmana kroni bleh dapat juta2 sedangkan penternak ori pun tak dapat. Pelik juga. Berita tv tiga suku pun cakap fitnah.

    Last rupanya betul2, bukan cobaan.

    Klu dah duit billion mengaku msuk account sendiri, berita luar pun orang dah mudah percaya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mahyuddin kesayang kau juga buat lembu itu hilang he.he.he
      Lupa projek NFC bawah mahyuddin, Tanya mahyuddin kenapa lembu2 itu hilang

      Padam
    2. mmg fitnah lah .. sebab terbukti sebalinya .. PAC dan Menteri Arab dah clarify .. go fly kite !!

      Padam
    3. PAC clarify ada artikel 117 kata semua urusan 1MDB mesti dpt kelulusan najis.
      Najis byr 3.5B kpd syrkt hantu. Sign je tp xbaca.
      Bebal serupa go fly kite

      Padam
  5. Lembu lembu tu tknk duduk dlm kandang, dia nak duduk dalam kondo.
    Hehe

    BalasPadam
  6. Ini ada tip2 ketika pergi mengundi nanti;

    Jika parti untuk macai najib only u.m.n.o beri hadiah atau wang.....

    TERIMA! Jangan tolak! Ucapkan terimakasih!Tetapi, Bulatkan dan niatkan dalam hati, tolak dan undur najib.

    Jika datang peraih undi najib, ucapkan Ya sahaja, tapi jangan undi najib.

    Anda berhak untuk TIDAK pergi mengundi.

    Anda berhak rosakkan kertas undi.

    Anda berhak untuk mengundi parti pembangkang.

    Tolak Najib! Tolak parti "untuk macai najib only"...u.m.n.o.!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. tolak ko masuk gaung sama dgn madey.. sabotageur !!! go fly kite !!

      Padam
  7. Tolak najib!!! Negara hampir bankrap dan muflis hasil perbuatan beliau!!!

    Rakyat dizalimi dan dianaiya!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg aniaya rakyat tu madey .. go fly kite !!

      Padam
    2. SOKONG 6.46

      Padam
  8. Entry blog babi batu api... kah kah yg ditulis penarafan Fitch membawa kesan yg lemah... pas tu blog batu api yg jawab balik dan tulis balik ' tapi risiko kelemahan "belum jadi kenyataan lagi"... kah kah babi punya blogger ni yg dikatakan ' fitnah dulu nafi kemudian'.....tu la bahana berkawan dng pluralist PKR fitnah krmudian nafikan..... sama gak deklarasi rakyat momok dng tema selamat kan boboi.... momok kata dah 1 juta tandatangan dikumpul... seketriat selamatkan Malaysia ckb baru capai 500 ribu.... kah kah lain kali klu nak fitnah bohong pakat2 lah dulu... kah kah kah...kahakpuiiii....

    all moronic leadership stupidity level 9.9999 always come from northern prninsular....

    not all northern people are bloody idiot sucker but all leaders and ex Prime Minister ftom nothern are " fucking sucks "


    BalasPadam
    Balasan
    1. The people from your home including the dedak supplier are also the fuccckiiiingg succcckkss....!!

      Padam
  9. Kali ni aku rasa was-was pulak dgn segala entry di blog ni. Kenapa bercanggah sangat dgn berita yg aku dapat?

    1… OOOOO… 1MDB Memang Takde Masalah…

    >> Bank Negara yakin bahawa kerajaan akan melaksanakan tanggungjawab melangsaikan semua hutangnya.

    Itu ulasan Gabenor Datuk Muhammad Ibrahim apabila ditanya mengenai pembayaran kupon bagi bon bernilai 1.75 bilion Dolar Amerika oleh One Malaysia Development, 1MDB hari ini.

    Terdahulu, Datuk Muhammad melancarkan Forum Kewangan Islam Global.

    1MDB perlu membuat bayaran faedah sebanyak 52.4 juta Dolar Amerika bagi peringkat kedua bon yang diterbitkan bernilai 1.75 bilion Dolar Amerika menjelang jam lima petang waktu London hari ini.

    Bon itu diterbitkan oleh 1MDB Energy Limited, yang mana hasilnya adalah untuk pembelian aset kuasa.
    <<
    https://www.youtube.com/watch?v=OFlVV1t7yZ8&feature=youtu.be&a

    Itu berita dari Buletin Utama TV3. Takkan tak boleh percaya kot? Jom tengok satu dua berita lagi dari sumber yang sama. ..

    2… OOOOO… Krisis UMNO Sekarang Ni Kecik Saja…

    >> Menurut Perdana Menteri,Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, krisis yang dihadapi parti oleh kepemimpinan sebelum ini dilihat lebih serius berbanding situasi terkini yang dihadapi UMNO.

    Cuma disebabkan wujudnya media sosial, tahap "kebisingan" lebih tinggi, apabila beliau berdepan tohmahan pihak tertentu yang melempar fitnah dan bukannya kebenaran. <<
    https://www.youtube.com/watch?v=UILjJPBR_58&feature=youtu.be&a

    3… OOOOO… Sumbangan Politik Oleh Kerajaan Arab Saudi… Baru harini aku tau… AWAT TAK HABAQ AWAI-AWAI…

    >> Dana RM2.6 billion adalah sumbangan politik oleh Kerajaan Arab Saudi dan tidak menyalahi undang-undang di negara ini.

    Malah, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata, ketika beliau ingin memperkenalkan kod sumbangan dana politik di Parlimen, ia ditolak pihak pembangkang. <<
    https://www.youtube.com/watch?v=-jqz3ts32Ls&feature=youtu.be&a

    BalasPadam