Jumaat, 13 Mei 2016

FBI Teliti Pembelian Mewah Anak Tiri Najib..!


Banyak duit bro..! mana datang?

WSJ: FBI teliti pembelian hartanah mewah anak tiri PM

Biro Siasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat (AS) sedang meneliti pembelian dua harta tanah mewah anak tiri perdana menteri Riza Aziz, dalam siasatannya terhadap 1MDB.
Para penyiasat percaya sekurang-kurangnya AS$50 juta dari 1MDB dibelanjakan untuk harta tanah di New York dan Los Angeles, lapor The Wall Street Journal (WSJ).
“Pembiayaan terhadap pemerolehan itu bawah siasatan FBI, yang menjalankan siasatan luas terhadap dakwaan salah guna berbilion ringgit daripada 1MDB, menurut pihak yang mengetahui siasatan itu,” lapor WSJ.
Riza, seorang penerbit di Hollywood, membeli harta tanah di New York pada November 2012 dengan harga AS$33.5 juta.
Pada 2010, beliau membeli harta tanah AS$17.5 juta di Los Angeles.
Harian AS itu sebelum ini melaporkan dakwaan bahaya syarikat Riza Red Granite Pictures menerbitkan filem blockbuster The Wolf of Wall Street dengan wang daripada 1MDB.
Kertas siasatan yang dilihat WSJ menunjukkan dana-dana itu datang daripada Aabar Investments PJS – syarikat yang didaftarkan di British Virgin Island (BVI).
Kesemua kertas siasatan pihak berkuasa Malaysia diletakkan bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).
1MDB berkata ia ditipu untuk memindahkan AS$350 juta kepada Aabar BVI, yang dipercayai mempunyai kaitan dengan syarikat Abu Dhabi, International Petroleum Investment Corporation (IPIC).
IPIC, yang mahukan bayaran kerana menjamin bon 1MDB, menafikan kaitannya denganAabar BVI.
Ia kemudian membawa kepada keingkaran bayaran faedah 1MDB susulan pertikaian itu.
Malaysiakini sudah menghubungi Red Granite bagi mendapatkan reaksinya.
Jurucakap Red Granite memberitahu WSJ tiada apa yang tidak kena berkaitan sebarang aktiviti perniagaan Red Granite Pictures.
Katanya, mereka hanya menghasilkan filem yang berjaya dan menghasilkan lebih $825 juta dalam bentuk hasil box-office seluruh dunia.
Jurucakap itu juga berkata Red Granite “menjawab semua pertanyaan dan bekerjasama penuh”.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum ini mengarahkan Jabatan Audit Negara menyemak sama ada dana 1MDB digunakan untuk membiayai filem itu.
Laporan Ketua Audit Negara berkaitan 1MDB dikategorikan bawah Akta Rahsia Rasmi, walaupun ia telah dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).
Menabung jugak ke?
Lu Fikir La Sendiri!!!

23 ulasan:

  1. he.he ketika najib di American ada tak siasat FBI pada najib tak ADA kan, anak tiri najib di amerika tak ADA fbi siaSat anak najib Dan melapurkan anak tiri siasat tak ADA akan ,
    Di amerika anak tiri najib penebit filem ia popular Jadi kalau nak anak tiri disiasat dah tentu media2 amerika letak gambar2 besar di depan media mereka, ini tak ADA pun, lagi hanya WSJ nampak sangat penipu WSJ ini, kami human body WSJ media bawah NGO icij amerika dia telah bayar soros untuk mehuru hara seluruh dunia

    BalasPadam
    Balasan
    1. he.he ketika najib di American ada tak siasat FBI pada najib tak ADA kan, anak tiri najib di amerika tak ADA fbi siaSat anak najib Dan melapurkan anak tiri siasat tak ADA akan ,
      Di amerika anak tiri najib penebit filem ia popular Jadi kalau nak anak tiri disiasat dah tentu media2 amerika letak gambar2 besar di depan media mereka, ini tak ADA pun, lagi hanya WSJ nampak sangat penipu WSJ ini, kami bukan bodoh, WSJ media bawah NGO icij amerika dia telah bayar soros untuk mehuru hara seluruh dunia

      Padam
    2. 12:20 Sabar, pelan2 tk lama lagi adalah keluar gambar anak rosmah sblm tu pastikan dulu mata kamu tak buta.
      Sblm ni pun ko juga yg kata kes imdb dah selesai, najib suci murni kan...
      Hehe

      Padam
    3. Dekalrasi ITU gagal mecapai matalamat, 'baru2 ini saya terjumpa seorang watwan beliu menyebut bahawa dekalrasi ITU telah gagal hanya mencapai 250ribu sahaja Dan gagal menghatar takrih yg tetapkan menghantar 1juta tandatangan pada majis raja2 11mei Dan 12 mei ini bererti tun m gagal menghantar 1juta tandatangan,

      Manakala media malaysia kini milik dap telahan menyatakan 1juta tandatangan Dan media sinar milik kroni tun m becakap 500ribu
      ADA kalangan Rakyat menyatakan mana satu betul dan sudahkah di hantar ke majis2 raja seperti tetap tarikh 11may Dan 12may, ramai berangap tun m gagal menbuat kerja dengan baik, dia patut latak jawatan

      Mungkin Abu bakar boleh boleh jawab kenapa dekalrasi ITU gagal menghatar Dan kenapa jumlah boleh bertukar ADA bercakap 250ribu Dan ADA cakap 500ribu Dan cakap 1juta Rakyat mahu tahu benarkan angka ITU betul atau palsu, atau angka dibuat bagi menyedap hati golongan fanatik

      Mari kita ikut cerita seterusnya team b tun m kroni pkr and umno vs team a anwar nepostima utara vs team a rejim najib vs team c dap dinasti lim
      Sila ikut cerita seterusnya

      Padam
    4. Ramai org kerajaan yg tak sokong najib nak sign deklarasi tapi takot sebab kena bagi no IC. Meka pekerja kerajaan kalu dapat tahu meka takot kena buang kerja. Jadi meka kata tunggu PRU14 la. Kawan aku laki bini kerja petronas meka senyap2 sokong pembangkang tapi takot nak sign gak. Meka pon tunggu PRU gak.

      Padam
    5. Tanpa Nama13 Mei 2016 3:36 PTG,

      Betul tu. Kelmarin aku lepak dgn geng kutip tandatangan Deklarasi Rakyat. Daku sembang dgn 3-4 orang muda.

      Depa kata "Mintak maaf bang, bukan kami tak sokong Deklarasi tapi kami takut kena aniaya. Najib dan orang2 dia boleh buat macam2. Tahun sudah boss kami di KL kena transfer sebab kami lari keluar masa satu function yg Najib hadir."

      Aku pernah dengar cerita tu, tapi dah lupa Kementerian mana punya function.

      Itu kejamnya Najib dan orang2nya terhadap rakyat. Semua main gertak. Sama jugak dgn Zahid gertak petugas beruniform semasa di PRN Sarawak baru2 ni.

      Padam
    6. Macam mafia pulak dah. Macam kes cantas, tukar, pecat tula. Yela selagi bernyawa, ada kuasa, boleh la nayakan orang. Tapi ingat sikit kita ni ada Tuhan jangan ingat boleh lepas.

      Padam
  2. American tak siasat bagusla.

    Duit semakin kureng dari segi kuantiti dan nilai.

    Bleh terus GST atau naikkan lagi... Biar cepat jatuh pemakan dedak najib dgn dia2 skali.

    BalasPadam
  3. Duit tabung rosmah sejak kecil kan ado..

    BalasPadam
  4. Bank mana kak mah simpan? Duit boleh beranak jadi berbillion? Bank Islamic atau tak?

    Klau elok, patut kene recommend kat rakyat.

    BalasPadam
  5. Dekalrasi ITU gagal mecapai matalamat, 'baru2 ini saya terjumpa seorang watwan beliu menyebut bahawa dekalrasi ITU telah gagal hanya mencapai 250ribu sahaja Dan gagal menghatar takrih yg tetapkan menghantar 1juta tandatangan pada majis raja2 11mei Dan 12 mei ini bererti tun m gagal menghantar 1juta tandatangan,

    Manakala media malaysia kini milik dap telahan menyatakan 1juta tandatangan Dan media sinar milik kroni tun m becakap 500ribu
    ADA kalangan Rakyat menyatakan mana satu betul dan sudahkah di hantar ke majis2 raja seperti tetap tarikh 11may Dan 12may, ramai berangap tun m gagal menbuat kerja dengan baik, dia patut latak jawatan

    Mungkin Abu bakar boleh boleh jawab kenapa dekalrasi ITU gagal menghatar Dan kenapa jumlah boleh bertukar ADA bercakap 250ribu Dan ADA cakap 500ribu Dan cakap 1juta Rakyat mahu tahu benarkan angka ITU betul atau palsu, atau angka dibuat bagi menyedap hati golongan fanatik

    Mari kita ikut cerita seterusnya team b tun m kroni pkr and umno vs team a anwar nepostima utara vs team a rejim najib vs team c dap dinasti lim
    Sila ikut cerita seterusnya

    BalasPadam
  6. Tuduhan baru terhadap ex-banker dalam kes 1MDB.
    Tuduhan baru dari akhbar Singapore Straits Times, bertarikh Jumaat, May 13th 2016.
    1. Former Penjawat Pengurus Harta dari BSI (Bank of Swistzerland Investment) Yeo Jiawei,
    2. US $ 11.95 juta telah di pindahkan dari anak syarikat 1MDB sudah di telan oleh syarikat yang di kuasai oleh Low Taek Jho yang terkenal dengan nama Jho Low.
    3. Jho Low adalah anak kelahiran dari Pulau Pinang. Prossecutors menambah, Yeo Jiawei,33 tahun, berperanan besar dalam menyembunyikan wang individu yang terlibat.
    4. Yeo dituduh memberi jalan pemindahan wang dari SRC International (Malaysia) ke “Affinity Equity International partners” dimana syarikat in dikuasai oleh Jho Low associate Tan Kim Loong.
    5. Lagi satu pemindahan wang menerusi Harbor Global Fund, Yeo menipu tanda tangan satu rujukan surat kepada Pengetua Citigroup anti-money laundering (anti-pengubahan wang haram) dan sekatan pematuhan kepada Negara Eropah, Timur Tengah dan Afrika untuk mempengaruhi bank mempercayai surat ditanda tanganinya dibawah penguat kuasa BSI Bank Singapore.
    6. 7 tuduhan baru Yeo sudah diketahui.
    7. Kwek Mean Luck, Second Solicitor-General Singapura mengatakan “membukakan penyiasatan baru kehadapan”. Penyiasatan sudah kepuncak peringkat kritikal menemui pendekatan pusat sulit dalam laman merentas bidang jenayah pemindahan wang… wang asal yang dipindahkan dan wang principals yang di pergunakan oleh Yeo.
    8. Ada lagi beberapa tuduhan dalam akhbar yang tidak aku tuliskan.
    9. Sekarang Yeo dalam tahanan seminggu lagi.

    BalasPadam
  7. FBI dah ade bukti ke belum.... tunjukkan bukti.. fakta klu bole jemput KGB...Scotland Yard...Mossad...join dan siasat skali.... bukti ade..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Benda siasatan ni akan makan masa. Penahanan org terlibat, dokumen2, saksi, kaji selidik, soal jawab dan kertas siasatan tentulah makan masa.

      Hanya org bahalol jer yg boleh siapkan semua dgn segera. Tunggu dan bagi masa mereka buat siasatan terperinci dan teliti. Tambah pulak melibatkan beberapa negara tentu ambil masa yg panjang sikit. Bodoh...!!

      Padam
  8. di US rumah mcm tu tk kira mewah mana..

    tp aku rasa PDRM dan SPRM kena teliti rumah Boboi Mockeris di Bukit Tungku..
    lepas tu yard kapal layar seluruh negara berapa byk kapal layar anak beranak cucu cicit madey kutty.. sbb itu lambang kemewahan melampau di Malaysia dgn rumah mcm istana dan kapal2 mewah..


    jgn spin ye admin.. cer cover sikit citer pasal kapal layar cucu madey aka ank ksygn mockeris botak tu... keje apa bapa dia sakan sgt mewah mcm Sultan??

    BalasPadam
  9. snap shot gambar rumah artis hollywood mana lah admin haramjadah ni post kan. kalau tk makan minum fitnah mmg sah lah blog ni mampos xde entry.

    tk termuntah benor bile ko menipu ckp duit imdb di curi buat filem.. punye pembohong sgt. company buat filem tu dh declare dana mana utk hasilkan filem tu mana kala imdb xterlibat langsung dgn mana2 proksi company buat filem.

    lagi satu tlg reka sikitlah satu dua dokumen yg logik sikit utk panaskan entry ni. kalo stkt copy cat image rumah sapa tu.. pembohong sgt lah!


    busuk mcm bangkai hati perut admin blog haramjadah ni. fitnah akan makan diri kau wahai admin laknatullah!

    BalasPadam
  10. snap shot gambar rumah artis hollywood mana lah admin haramjadah ni post kan. kalau tk makan minum fitnah mmg sah lah blog ni mampos xde entry.

    tk termuntah benor bile ko menipu ckp duit imdb di curi buat filem.. punye pembohong sgt. company buat filem tu dh declare dana mana utk hasilkan filem tu mana kala imdb xterlibat langsung dgn mana2 proksi company buat filem.

    lagi satu tlg reka sikitlah satu dua dokumen yg logik sikit utk panaskan entry ni. kalo stkt copy cat image rumah sapa tu.. pembohong sgt lah!


    busuk mcm bangkai hati perut admin blog haramjadah ni. fitnah akan makan diri kau wahai admin laknatullah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ko mane tau..
      1mdb ade hutang xmampu byr pun ko xtau. Sbb tv3 xlaporkan.
      Hahahaha

      Padam
    2. Nanti pecah telor tembelang Najib baru korang sedar siapa yg busukkan nama negara kita.

      Kalau dalam negara mungkin Najib boleh kontrol kot, korang pun boleh ubah isu. Tapi yg siasat tu agensi2 penguatkuasa negara luar. Setakat nak bagi alasan yahudi punya kerja memang tak laku dah sebab Najib pun guna yahudi jugak seleweng harta rakyat.

      Tunggu aje lah telor tu meletop...

      Padam
  11. 1. Jho Lo beli $23.98 million apartment di the Park Laurel condominiums di Manhattan. Lepas tu dia jual kepada Reza Aziz.

    2. Mansion di Beverly Hills, berharga $17.5 million. Juga dijual kepada Reza.

    3. Apartmen di Time Warner Center condominiums bersebelahan Central Park, NY, dgn harga $30.55 million. Juga dijual kepada Reza.

    Tiga aset ni dijual beli antara 2010 – 2015. Bukan cara jualbeli rumah seperti biasa, tapi jualbeli syarikat rangka (shell company) yg mengawal aset2 tersebut. So maklumat lebih tersorok.

    Najib biasa pergi ke Time Warner Center pada September 2014.

    Aku ambil maklumat2 ni dari New York Times, hujung tahun lepas tapi terlupa nak copy link. Korang boleh google ‘Jho Low’ sebab artikel ni mengenai dia.

    Aku baru saja google ‘Jho Low Beverly Hills mansion’.

    BalasPadam
  12. kamu semua busuk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Busuk tak apa asal jangan makan dedak cap badak mcam ko.

      Padam