Selasa, 24 Mei 2016

Ini Namanya Jurus Lepas Tangan..!


Ikut suka la..!

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membayangkan bahawa beliau tidak terlibat dalam pemindahan AS$3.5 bilion daripada 1MDB kepada entiti di British Virgin Island yang dipercayai adalah anak syarikat International Petroleum Investment Company (IPIC) milik Abu Dhabi.
Ini kerana, katanya, tandatangan beliau sebagai perdana menteri di bawah Artikel 117 Memorandum dan Artikel (M&A) 1MDB tidak diperlukan dalam transaksi tersebut.
Untuk makluman Dewan yang mulia ini, 1MDB telah membuat beberapa pembayaran berjumlah AS$3.5 bilion kepada Aabar Investments PJS Limited.
"Semua pembayaran tersebut telah dibuat berdasarkan beberapa perjanjian yang dimeterai dan segala tindakan pengurusan dalam konteks tersebut adalah mengikut kelulusan atau arahanlembaga pengarah...," katanya.
"Bagi tujuan transaksi tersebut, tiada keperluan untuk mendapat kelulusan bertulis daripada perdana menteri di bawah Artikel 117 M & A," kata Najib dalam jawapan bertulis di parlimen kepada Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara).
M&A itu memberi Najib yang juga pengerusi lembaga penasihat 1MDB, budi bicara bagi perkara-perkara tertentu berkaitan dana kekayaan berdaulat milik negara itu.
Pua menyoal sama ada perdana menteri memberi kelulusan bertulis kepada 1MDB, sama ada secara langsung atau tidak langsung, untuk membuat bayaran wang itu kepada Aabar Investment PJS Limited (Aabar BVI).
Aabar Investment PJS adalah anak syarikat IPIC manakala Aabar Investment PJS Limited, sebuah entiti luar pesisir yang berdaftar di BVI, adalah sebuah syarikat yang tidak sama sekali mempunyai kaitan dengan firma dana kekayaan milik Abu Dhabi.
Wang AS$3.5 bilion telah disalurkan ke syarikat yang salah itu dan sehingga kini belum ada sesiapa yang mampu menjelaskan kedudukan wang berkenaan.
Lu Fikir La Sendiri!!!

20 ulasan:

  1. Bugis = Munafik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa lah bodoh nya si Najib nih. Dia ingat rakyat semua bodoh. Pada hal dia yang bodoh mikir begitu.

      Mengata tandatangan dia di bawah Artikel 117 Memorandum dan Artikel (M&A) 1MDB tidak diperlukan bagi pemindahan AS$3.5 bilion daripada 1MDB kepada entiti di British Virgin Island itu
      ada lah bodoh.

      Sebab, walau apa pun, dia masih bertanggung jawab. Sebab, macam Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan - Kementerian yang punyai 1MDB - kata di mesyuarat PAC bahawa Atikel itu sendiri kata setiap tidakan mustahak dalam 1MDB mesti ada kebenaran bertulis dari nya.

      Timbul imaginasi bahawa dia yang mengarah transaksi itu. Ha nya "arahan" atau "kebenaran bertulis" itu dah di bakar dek kuncu kuncu nya, gamak nya. Itu sebab anjing dia di blog ini selalu tanya mana bukti - dia tahu apa yang bertulis dah di songlap dari pejabat 1MDB juga.

      Padam
  2. Tak heran le kalau ramai yg sengseng lengan baju. Urus duit biliun beb bukannya kertas tisu!

    BalasPadam
  3. Sharol must be blinking blood through his nose and eyes hearing such statements by the Chief-Pirate! It sounds like a precursor to him to be made the fall guy ehh?

    In the deep end of thought from the extreme constipation Sharol's experiencing, he could not think how to cut a better deal with the Bugis-Pirate or go for broke and tell-All! The size of the carrot will be the game-changer for Sharol!

    Swiss OAG has begun the proceedings, MAS Singapore forced closure the Swiss BSI(Spore) due to 1MDB link and breaches....and we haven't come to DOJ, FBI, France, HK, Oz, etc etc...

    And the most current Mad Maslan came out to deflect Puad's latest 'speaking tour' in Canberra as 'OLD STORIES' without reaffirming whether BNM's Zeti did in fact issued approval in writings on the 680 American Pies found in the PM's cooking stove!

    Well, what can you say about this Mad Maslan, he's agitated as usual with most things that comes out from his bum-hole thinking are pure shits anyway! How this bloke became a minister is beyond normal. The 3.8 CGPA is counted from the bottom kut?

    Soon we'll see the footlickers to the Bugis-Pirate pretty much be saying the same thing with no essence let alone evidence that Bugis-Pirate's is cool as cucumber, you think?

    Ini lah akibat bersikap bodoh-sombong, had he adhered to Tun M's early advise to take the early retirement plan, his father's good name would not have been tarnished overlapped by the son's misconduct, and the UMNO house could be 'spring-cleaned' and all fittings and interiors be made look new again! Tapi kan budaya RASUAH-TERPILIH nih dah terlalu berat didalam UMNO.....iye ke?

    Tun Razak with his Buku Hijau,

    Najib will be known for his Buku 555 (Buku 3 Lima)!

    Apa apa pun SB & KK will be early testimony of the rakyat, go Malaysia! As usual kita yang sayangkan Malaysia bersama UMNNO-BN (yang tidak Corrupt) will do the opposite to the campaign in Telok Intan just to be sure Diyanah-DAP does not get into Parliament! But how things has changed!

    MLN

    BalasPadam
    Balasan
    1. I believe the son of a gun Shahrol must have been compensated big time for being the fall guy. He has not squeaked a bit, has he?

      The mafia also gives a share of the loot to the front line thugs and gangsters.

      Padam
  4. Mana pengikut tun m kenapa tak jawab soalah aku ini kenapa petronas jual aset Dia ketika minyak naik 95tong pada syarikat anak sapura kencana ketika tun m jadi penasihat petronas. He.he.he

    http://www.bharian.com.my/node/18726?m=1

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kau memang dah gila, siapa nak jawab kau. Tajok pos lain, orang bincang apa yang pos cakap, kau cakap lain.

      Setuju dengan yang kata emak bapak kau tak bimbing kau di masa membesar. Kau jadi biadap dan kurang ajar.

      Padam
  5. Baru ini tuduh menuduh antara murid tun m berlaku

    Azmin iaitu murid kedua tun m fitnah rafizi rasuah lelaki jambu Dan wang

    Rafizi murid ketiga tun m Pula telah fitnah azmin rasuah perempuan di jamban Dan Wang

    Mana cerita betul, malah NGO bawah pkr telah pening kepala perangai kedua2 murid tum m ini, antara NGO pening kepala perangai kedua2 murid pkr ini,otai refomasi,justice for Papa,refomasi sejati 1998 mereka tak tahu yg mana mereka patut mereka sokong

    Mari ikut cerita seterus nya team b tun m kroni umno and pkr vs team a rejim najib vs team a anwar nepostim utara vs team c dinasti lim dap vs pas alamak

    Cerita ini' cerita dinantikan kami ,sekian terima kerana sokong demokasi kami bawa ini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kau memang gila. Tajok pos lain, orang bincang apa yang pos cakap, kau cakap lain.

      Setuju dengan yang kata emak bapak kau tak bimbing kau di masa membesar. Kau jadi biadap dan kurang ajar. Ramai penyokong Najib begini. Sebab Najib pun jenis songlap duit berbilion.

      Padam
    2. Boss songlap duit,cai songlap cerita, tambah dgn komen dungu gred A+,Nnt dapat upah. Org2 mcm ni layaknya duduk afrika sbb sana kurang pakai otak....kan cai kan?

      Padam
    3. He.he.he.he. cerita 1mbd day lapok siapa siapa mahu dengar nya is bereti betul ITU dua2 murid tun m rasuah seperti mana orang cakap he.he.he cyber army tak mampu nak menafikan nya he.he.he.

      Padam
  6. Dungu dan Bengap Lanun Lanun sang Bugis,

    - Terbaru tukaran Wang US$1 = 4.11 MYR Ringgit

    - >/= 50 Articles WSJ terhadap Malaysia berkenaan 1MDB

    - 2 Minggu berturut turut penjualan pelabur asing melebihi 1 Billion MYR

    Yang perdana menteri sekarang cukup ahli menyamun.....

    satu saman belum dikena kan terhadap WSJ....Selasa yang ke 2.6 billion ker?

    Tang tukaran wang asing....ada satu blog half-cooked Bugis berpesta MYR Ringgit naik....sekarang duk kena bantai 1 = 4.11 apa cerita???

    Itu belum panas lagi cerita pelabur asing tidak mari tapi sudah lari?

    Satu lagi.....nampak gaya Nek Tempekoyak dah kena 'sound' jangan guna bahasa mencarut gila-babi dan tag-line bosan Yahudi-Zionis....tapi jelmaan dia masih ada bayang bayang Nek Tempekoyak!

    Cai cai Najib, mimpi ngeri kamu baru jer nak bermula!

    BalasPadam
    Balasan
    1. He.he.he ling duit kita hanya sepuluh je dari
      3.90sen utk 1 usd

      Tun m lagi hebat
      2.50sen jatuh pada 3.80sen

      Anwar Anak murid dia lagi hebat
      2.50sen jatuh kepada 4.90sen


      Mana lagi hebat Anak didik tun m lagi hebat

      Padam
  7. mimpi ngeri madey dan protun dah lama mula bro... dah tahap mimpi dalam mimpi... bukan ngeri lagi .... dah tahap zombie kg pisang ... keep on dreaming .. and go fly kite !!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang tuh dah 90 tahun lebih dan yang menghina dia melayu-kayu macam 2:30....tapi tidak jadi kudis pun!

      Mimpi Bugis-Lanun-Sebangsat-Bangsat nya dia tak boleh nak berak bro 2:30.....lu dapat apa?

      Padam
  8. Wow! Jurus pahlawan peringkat tertinggi nih..

    BalasPadam
  9. Penipu punya najip chicken!

    Wei..arab donate kat hillary clinton rm20million je wei...itu pun masuk paper. Terang dan jelas.

    Apasal donation kepada najip chicken dirahsiakan???

    Lepas kantoi..nak lepas tangan? Phuih!!

    BalasPadam
  10. 2.30 dedak dah kurang dipasaran pun hidup lu lagi ye cai? Dah beralih mkn taik kan? La, tumpul atas bawah betul la lu,orang sampai tutup bank gara2 bos lu, lu lagi mahu ek.bos lu paling menggigil tahap gaban, sebab dunia dah bukak pekong dia atas bawah. Lagi lu mahu ek? Bos lu skrg menggigil takut mcm nampak hantu kak Rosmah..eh..salah lak.. hantu kak limah, lagi lu mahu ek? flykite..eh..salah lagi.(dah tukar)...fly air balloon, hari ni tak jumpa kaklong kat hair salon?

    BalasPadam
  11. Pantun dulu2:
    Siakap senohong gelama ikan duri
    Bercakap bohong lama2 mencuri.

    Pantun baru:
    Siakap tenggiri tuna senohong
    Dah tertangkap mencuri kenalah berbohong.

    BalasPadam
  12. Bro john doe..tambah sikit, boleh?

    Siakap senohong gelama ikan duri
    Bercakap bohong lama2 create wanemdibi

    Siakap tenggiri tuna senohong
    Sikap perdana menteri gemar membohong?

    BalasPadam