Ahad, 1 Mei 2016

BON 1MDB ~ Rakyat Kena Tanggung..!


Bon 1MDB: IPIC tuntut AS$50 juta dari k’jaan Malaysia

International Petroleum Investment Company (IPIC) milik Abu Dhabi akhirnya telah menyelesaikan hutang faedah AS$50 juta yang tertunggak kini menuntut jumlah wang berkenaan daripada Kementerian Kewangan Malaysia.
"Berikutan tindakan 1MDB yang ingkar, IPIC akan membuat tuntutan bertulis bagi mendapatkan ganti rugi untuk bayaran balik faedah (bagi jumlah sebanyak AS$50,312,500.00) daripada Menteri Kewangan Diperbadanakan, (MOF) Malaysia dan 1MDB mengikut syarat-syarat perjanjian,” kata IPIC hari ini.
Dalam pengumuman kepada Bursa Saham London, IPIC berkata firma Abu Dhabi itu telah membuat bayaran penuh untuk faedah bagi pihak 1MDB Energy (Langat) Limited dan 1MDB, yang sepatutnya dilunaskan pada 18 April.
Bayaran itu adalah untuk bon bernilai AS$1.75 bilion yang diterbitkan oleh 1MDB dan dijamin oleh IPIC.
"IPIC membuat bayaran melalui kecairan semasa dan menunaikan kewajipannya seperti dalam perjanjian,” katanya.
Syarikat itu menjadi penjamin dua bon yang diterbitkan oleh 1MDB berjumlah AS$3.5 bilion.
IPIC, dalam satu pengumuman kepada Bursa Saham London pada 18 April lalu, mengumumkan bahawa rancangan untuk menyelamatkan 1MDB ditmatkan berikutan kegagalan firma pelaburan Malaysia itu yang gagal membayarnya lebih AS$1 bilion.
Walau bagaimanapun, dalam pengumuman berasingan pada 25 April, IPIC menjelaskan bahawa peranannya sebagai penjamin kepada kedua-dua bon itu yang berasingan dengan perjanjian menyelamat, masih diguna-pakai dan ia hanya akan membuat pembayaran faedah jika 1MDB ingkar.
1MDB seterusnya gagal membuat pembayaran faedah selepas tempoh lima hari penangguhan, menyebabkan IPIC akhirnya terpaksa campur tangan.
Walau bagaimanapun, IPIC menjelaskan bahawa ia akan menuntut wang berkenaan daripada 1MDB dan kerajaan Malaysia.
Kedua-dua syarikat itu kini dalam pertikaian selepas dana sekurang-kurangnya dana AS$3.5 bilion yang sepatutnya dibayar oleh 1MDB kepada anak syarikat IPIC, Aabar Investments PJS dilaporkan hilang.
Jumlah itu termasuk bayaran cagaran 1MDB yang sepatutnya dibayar sebagai pertukaran untuk jaminan dua bon oleh IPIC serta pembayaran bagi penamatan pilihan untuk Aabar melanggan aset tenaga 1MDB.
Wang itu sebaliknya disalurkan ke sebuah syarikat pesisir di Kepulauan Virgin British yang mempunyai nama yang hampir sama dengan Aabar Investments PJS tetapi tidak mempunyai kaitan dengan IPIC.
Pertikaian berkenaan dan juga transaksi 1MDB lain sedang disiasat di Emiriah Arab Bersatu, Switzerland, Luxembourg, Amerika Syarikat dan Singapura.
sumber
Ingat kata Najib? haramjadah..!!!
Lu Fikir La Sendiri!!!

39 ulasan:

  1. Ini amat serius.

    Najib mesti di pertanggung jawabkan sebab dia Menteri Kewangan yang punyai segala kuasa dalam 1MDB - Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan telah memberi tahu PAC bahawa semua urusan 1MDB perlu mendapat kebenaran bertulis dari Najib. Bermakna perjanjian dengan IPIC mesti lah dengan kebenaran nya - mungkin Najib yang merancang nya.

    Betapa serius nya sebab sebab IPIC menjadi penjamin dua bon yang diterbitkan oleh 1MDB berjumlah AS$3.5 bilion. Kalau sekarang dah bermasalah, di lapor ke Stock Exchange London dan heboh merata dunia, yang lain berkaitan dengan 1MDB pun akan menjadi masalah.

    IPIC memberi tahu Bursa Saham London itu pada 18 April lalu bahawa rancangan untuk menyelamatkan 1MDB ditamatkan berikutan kegagalan 1MDB membayar nya lebih AS$1 bilion.

    BalasPadam
  2. Najib mesti akui tanggong jawab itu. Dan letak jawatan. Atau UMNO ambik tindakan, gantikan dia.

    Skandal 1MDB ini jauh dari di selesaikan dek PAC dsb nya, tapi mangkin melanda landa, membesar dan akan meletup hingga rakyat kena tanggong hutang sebab Najib telah berikan jaminan Kerajaan bagi sebahagian besar hutang itu.

    BalasPadam
  3. Padan lah Arul CEO 1MDB di laporkan merongot, mengata dia dah letih, dan menyebut hasrat nak letak jawatan. Kot dah tak boleh buat apa lagi, 1MDB merudum, tunggang langgang.

    BalasPadam
  4. cucu tok selampit1 Mei 2016 9:03 PG

    Kanina lu ahjib,lu bikin rakyat susah saja

    BalasPadam
  5. Takpa, PRU14 nanti UNDILAH BN.
    Bila BN menang, NAJIB akan naikkan GST 10%.
    Selesailah masalah 1mdb.
    Najib dapat tambah duit kocek untuk Rosmah
    bershopping di New York, Milan, Paris, London.
    Untung dapat Perdana Menteri berjiwa rakyat.
    Selagi Najib ADA, Melayu takkan hilang di dunia.

    BalasPadam
  6. "BN MENANG RAKYAT SENANG"

    LANCAU LAH!!!

    Sekian

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lancau tuh DAP. Dan yang bersubahat dengan nya. Dulu peraang dgn PAS. Sekarang dgn PKR pulak.

      Padam
  7. Injunksi kan semua harta benda rosmah najib dan keturunan termasuk tabung rosmah sejak kecil tu utk bayar hutang.

    Babi betul!


    BalasPadam
  8. duit rakyat termasuk duit aku jg..tak halal dunia akhirat sbb terpaksa tanggung hutang yg aku x buat..

    BalasPadam
  9. Hadiah hari pekerja yang amat bermakna..marilah bekerja untuk bayar hutang negara..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan gitu. Mari lah kita berkerja buat apa saja yang halal supaya Najib undur atau di gantikan dek UMNO.

      Padam
  10. Brapa banyak kali nk recycle citer ni laaa... puiii Momok dah kuar umno.... ada ati nak buat team B... puak pluralist PKR... PAN syiah dan DAP utk komunis .. puak momok sekongkol dng semua puak diatas lagi advance 3 in 1... buat la blok baru mewakili semua puak murtad diatas tak payan nak merenyeh renyeh guna nama UMNO plakkkk....




    FuuuuCCCKKKKKKKKKKK....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuuuuumakilla 10.51,

      Kalau takder hujah nak balas jangan nak menyemak kat sini, kalau akal dah zero, hari2 makan duit haram, bertaubatlah chai....

      Padam
    2. Jari Tengah utk Pemakan Dedak Tegar 1051 PG

      Padam
    3. Wahai Mamat Tonjol, bangang, bingong dan bongol 1051 PG,

      Kalau kau tk suka blog ini, apekedarah nya kau masuk di sini?

      Kau suka blog ini sebab pos dan komen komen nya bernas, berdesing dan naik pekak telinga kau mendengor ye? Padan muka.

      Padam
    4. Kpd saudara Fucccckkk 10.51,
      Ada sesapa yg paksa kau baca blog ni ke?
      Tak de kannnn.......
      Tapi kau sendiri yg nak masuk blog ni.
      Pastu kau heboh nak maki hamun org.
      Mana boleh kau nak suruh semua org setuju je dgn pendapat kau.
      Kalau tak suka, jangan masuk sini.
      Banyak blog lain yg pro kau....
      So baik ko pegi join dia org je dpd kau naikkan darah kau kat sini, tak habis2 maki org Fuuuuccckkkkkkk.....
      Tak suka tak ada sapa yg paksa.
      Kau sendiri yg pilih.
      Eloklah permudahkan hidup kau dgn join blog yg pro kau je....

      Padam
  11. Klu nak buat team pkr A ka B kaa.... nak buat blok pluralist/syiah/komunis vs PKR vs DAP pergi melantak mampos la team momok nihh. ... jangan nak memandai mandai kait kan dan UMNO ... tak payah nak.menyibuk pasal UMNO .....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa kena pkr a b DAP dengan Najib yang songlap duit rakyat?

      Umno sendiri bukan ditubuhkan untuk machai Najib only. U.m.n.o

      Padam
    2. Sesiapa yg menipu rakyat dan mereka yg menyokong penipuan ini walau apa kedudukan mereka memang besar punya haram jadah..

      Padam
    3. Barua nuart berahi dah datang menyamar jadi ahli umno.. Pegi jahanam lah

      Padam
  12. rakyat membincang pasal 1mdb..bank nwgara pun dah kompaun 1mdb.dah terang 1mdb buat keslahan..apa nak selindung lagi..dah memang benar.adakah kita pendusta? benda yang benar katakan benar.memang najib buat masaalah nak bela buat apa..pencuri curi seluar dalam sehelai pun tetap dikira bersalah inikan pula berbillion..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Najib perlu letak jawatan. UMNO MT perlu gantikan dia.

      Padam
  13. 1mdb biar diselesaikan dng cara mereka sendiri... tunjukkan kesalahan tu yg penting.... mcm kes banglo terlajak laris jelas terang bersuluh bersilau kilau kesalahan yg dilakukan tapi kansung tak dibawa ke muka pengadilan lansung tak ada tindakan.... 1mdb berani berhadapan dng tuduhan kompaun atas kesalahan sudah dijelaskan kesalahan tsb.... 1mdb berhutang dan ada yg sudah diselesaikan.... tak oerlu nak terkinja kinja tuduh sebarangan spt media WSJ dll lakukan fitnah yg tak ada pembukktian lansunh.... kes banglo terlajak laris sampai skg lansung tak diamnil tindakan....saman LGE utk blogger yg dedahkan masih tak diteruskan... sedangkan LGE terkenal dengan saman menyaman...




    fuccccCCCCKKKKK...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Palat kamu nak 1MDB selesaikan depa sendiri. Nak berpuluh bilion wang rakyat lagi terbang? Kau ada otak ke?

      Hutang pun tak dapat selesaikan. Kau tak baca apa Arul Kanda kata kapada The Edge ke siapa bahawa dia dah "penat", tak boleh buat apa lagi, nak letak jawatan.

      Padam
    2. Baca akhbar penipu kuat fitnah The Edge mulik tang kong oi pengrusi Bank Allied Bhd..... ingat lagi tak Samsidar bini assmin masa aljuboori jadi menteri kewangan dulu masuk office suka ati makbapak dia dng gaji lumayan.....klu dah asal penipu terap nk menipu...

      Padam
    3. Cai nuart berahi... Yang bg kenyataan pd the edge tu arul kanda lah bodoh.. The edge siarkan aje. Dah memang 1mdb problem xbleh bayar ko pulak memandai nak suh dia setel sendiri hutang tu. Celah kelengkang ko ke duit 1mdb tu ha...nuart ngan jebon kan penipu jadinya cai meroyan gila sawan nak cover up.kang xleh claim upah ye dak... Dedak... Puuiiii

      Padam
  14. 1mdb celaka..penasihat celaka...ceo celaka... BOD celaka... caicai lg la celaka

    BalasPadam
  15. Fuuuuumakilla,

    "tunjukkan kesalahan tu yg penting"

    Dalam akaun Najib?

    Najib berbelanja berjoli sakan berjuta juta?

    Najib Mengaku terdapat Wang masuk ke dalam akaun peribadi?

    "Kes banglo"

    Saman ajelah, Najib pun kena lakukan perkara yang sama.

    "1mdb berani berhadapan dng tuduhan kompaun atas kesalahan"

    Terbuktikan Najib melakukan kesalahan.

    "tak oerlu nak terkinja kinja tuduh sebarangan spt media WSJ dll lakukan fitnah"

    Dah cakap dah, saman aje la WSJ tu....Najib takder maruah ke? Ok la memang Najib takder maruah, ini soal maruah rakyat Malaysia yang dihina oleh masyarakat dunia sebagai KORUP.

    dedakharam,

    Tak payah la nak alih isu Dan topik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. 12.04
      'Kes banglo saman aje le' ..... senang montot jer nak saman...masalahnya sampai skg ni tunggu punya tunggu...punya tunggguuuu... LGE tak saman saman lagi....

      Jangan nk spin bodo bole takkkk.....



      FuccccCCCCKKKKK...!!

      Padam
    2. Woi 1207 PG, kau penyokong Njib, ngapa kau tak suruh Njib saman LGE?

      Takut nanti kena tuduh bahawa SR, WSJ, NYT ak saman tai LGE saman ye?

      Ko terojun ke dlm lubang belakang kamu le supaya tak boleh Anwarul Al Juburi Fuucckkk kamu lagi.

      Padam
    3. NAJIB TAK BUAT APA2 TUDUHAN PADA LGE..KO PAHAM KE TAK BAHALOL.... BLOGGER YG DEDAHKAN KES LGE BANGLO TERLAJAK LARIS.... LGE LA SAMAN BLOGGER NI...SMPI LA NI LGE TELO MASUK LAM PERUT X SAMAN SAMAN LAGI BLOGGER NIH.... PEHAL KAMU NIHHH... TAK PAYAH NK SPIN BODOH.... KLU PUTRAMERDEKA TAK PUAS HATI PASAL 1MDB MINTAK PUTRAMERDEKA SAMAN NAJIB ONE BY ONE.... ADA BRANIII.....PUIIIIIIII....

      Padam
    4. "BLOGGER YG DEDAHKAN KES LGE BANGLO TERLAJAK LARIS...."

      Saman ajelah? LGE gerenti bersetuju jika saman bloger yang bangkitkan hal ini,

      Tetapi dengan syarat persetujuan LGE ini, Najib saman WSJ.

      amacam dedakharam al fumakillaliiiii?

      Padam
    5. "KLU PUTRAMERDEKA TAK PUAS HATI PASAL 1MDB MINTAK PUTRAMERDEKA SAMAN NAJIB ONE BY ONE..."

      Tu hari dedakharam al fumakillalliii ni juga suruh abu bakar kutuk Tun.

      Ni lah kebodohan bertingkat tingkat yang tak boleh terlampau hasil makan duit haram.

      Bertaubatlah al dedakharami al fumakillalliii.....

      Padam
  16. Lusa hari apa?? Selasaaàaaà!!!..

    BalasPadam
  17. Pi mampooossss la najib sekali dgn umno, pemimpin umno bodoh penyokong lagi bodoh.
    Sekian

    Ooops ada lagi, umno busuk sampai usus.
    Harap maklum

    BalasPadam
  18. Nak cekau tang mana Bon 1MDB 50 juta USD tu?
    Takkan nak cekau reta duit ringgit dia sendiri.
    Yg tu nak simpan utk 7 keturunan.
    Bia duduk senang-lenang, mewah goyang kaki 7 keturunan makan tak habis.
    Jadi mana nak cekau tu?
    Cekaulah duit kita, duit rakyat.
    Takkan duit jatuh dari langit kot.
    Takkan duit korek dari tanah.
    Yg bodoh kita ni, kita jugak yg terkena.
    Kita yg susah, tapi dia org satu keluarga hidup mewah, senang-lenang.

    PRU 14 pakat beringatlah.
    Jangan terpedaya lagi, kata janji manis.
    Banyak janji dicapati.
    PRU 14 akan datang kita jangan nak jadi bodoh lagi.
    Bertindak sebelum hidup kita rakyat bawahan ni makin tersepit makin terhimpit.
    Jom pakat kaleh semua.

    BalasPadam
  19. Lu olang sama melayu suka galuh galuh..itu pati lu olang boleh pilih wa punya pati..wa nanti plintah ..lakyat mesti suka..hati banyak senang..wa punya pati lakyat talak gaduh gaduh itu mdb punya maa..lu olang pilihan laya kasi undi ea punya pati..

    BalasPadam
  20. Mana pencuri yg nak mengaku dia curi? Sungai buloh boleh sesak kalau semua pencuri sukarela mengaku kesalahan mereka....yang jelas mereka yg mencuri duit rakyat memang haram jadah

    BalasPadam
  21. Kahkahkah..
    1MDB masih berhutang?

    Kahkahkah..
    Mcm mn ni hero tamil arulnikanth dh resign. Kata keja dh selesai. Tp hutang ada lg

    Kahkahkah..
    Apasal menteri kewangan dan punaisihat emiritus diam membisu je

    Kahkahkah..
    Mcm mn pakar ekonomi go fly kite nk selesaikan hutang ni?

    Kahkahkah
    Rahmah dahlan xnk tweet ke punaisihat musibat harus bertanggungjawab..

    Kahkahkahkahkah..
    Tunggu john labu dgn bangla huraikan psl hutang 1MDB dgn contoh bodoh bangang dan tukar topik

    BalasPadam