Khamis, 12 Mei 2016

1MDB Nama Baru Malaysia..!


Kebejatan yang dibawa oleh 1MDB telah menyebabkan Malaysia terkenal seantero dunia..! Hanya yang bermaruah sahaja yang akan berasa malu dengan populariti yang diraih..!

Bukan itu sahaja, malah musibah yang dibawa juga sedang membahang di leher rakyat..!

Bon 1MDB jatuh ke paras terendah akibat pertikaian

Bon 1MDB jatuh ke paras terendah dalam tempoh dua minggu lalu berikutan keputusan firma pelaburan negara itu untuk mungkir pembayaran faedah kerana pertikaian dengan International Petroleum Investment Corporation (IPIC) yang berpangkalan di Abu Dhabi.
1MDB hari ini mesti membayar AS$52.4 juta faedah ke atas bon AS$1.75 bilion pada kadar 5.99 peratus yang matang pada 2022, tetapi dijangka mungkir lagi.
"Nota 5.99 peratus jatuh kepada 1.79 sen bulan ini kepada 100.54 sen, yang paling rendah sejak 22 April, mengikut harga yang disediakan oleh Bloomberg," lapor portal kewangan itu.
Bon itu dijamin bersama oleh IPIC.
"Mengapa bayar kupon seterusnya jika yang terakhir mungkir" soal Zafar Nazim, seorang penganalisis kredit di JPMorgan Chase & Co yang berpangkalan di London memberitahu Bloomberg.
"Tiada apa yang berubah. Tetapi kita tidak tahu mengenai perbincangan tertutup antara IPIC dan 1MDB, jadi kita tidak boleh menolak kemungkinan resolusi sementara dengan mengambil kira pembayaran kupon," katanya.
1MDB bulan lalu gagal membayar AS$50 juta bagi kupon bon berasingan yang juga dijamin oleh IPIC.
IPIC enggan membuat bayaran, dengan mendakwa bahawa 1MDB tidak membayar fi yang dipersetujui bagi menjamin bon berkenaan.
Menurut 1MDB, bayaran telah dibuat kepada anak syarikat IPIC yang berdaftar di British Virgin Island, tetapi IPIC menafikan ia mempunyai kaitan dengan firma BVI itu.
Semalam, Agensi Penarafan Fitch berkata kemungkiran 1MDB boleh memberi kesan kepada negara kerana ia boleh membawa fokus yang lemah berhubung dasar dan ketidakstabilan politik.
Fitch berkata, risiko untuk Malaysia adalah rendah walaupun pada hakikatnya kemungkiran bon berkenaan pada 2022 boleh mencetuskan keingkaran silang ke atas 1MDB yang sukuk AS$5 juta terbitannya yang dijamin oleh kerajaan akan matang pada 2039.
"Menurut jaminan itu, bayaran hanya diperlukan sekiranya pemegang bon mengundi untuk mempercepatkannya mengikut klausa keingkaran silang.
"Kami percaya bahawa tidak terdapat kemungkinan majoriti di kalangan pemegang bon akan menuntut bayaran mereka dipercepatkan," katanya.
KWAP sudah..! TH sudah..! LTAT sudah..! Apa lagi lepas ni?
Lu Fikir La Sendiri!!!!

29 ulasan:

  1. Bon..tot...ProOO00ootTt

    BalasPadam
    Balasan
    1. tenyeh laaagiii.. geng dedak expired aka tamat tempuuh..
      kahh..kah..kah mana dia deklabasi 1 joootaaa olangg hantuu tu...

      kah...kah..kah..kah

      Padam
    2. Ish ish ish bukan main BODOHHH lg komen si pemakan dedak 641 PTG

      Padam
  2. spin lah lagi bro... makin kurang supporter madey setiap kali spin .. coz nampak bodoh sgt... malu org nak support .... protun yg pemalas dan jumud .... ikut gaya movement madey yg dah lapuk... people need transformational leader like DSN ... reformational leader like DSAI (forceclose by madey) ... not PHD leader like madey, midin dan boboi... lazy and manipulative ... only know how to use cronies tycoons ... not creating wealth and opportunities to masses ... go go go fly kite !!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Geli pulak tgk fly kite,elok ko gi mampos lagi baik

      Padam
    2. Transformasilah sangat sampaikan harta strategik negara seperti stesen janakuasa elektrik yang membekalkan 14% tenaga elektrik di negara ini dijual kepada pihak asing seperti yang dibuat oleh Najib itu, transformasilah sangat sampaikan 1MDB dah tunggang langgang hutang bertimbun-timbun tak mampu nak bayar sampai harta kerajaan dan wang pembangunan untuk rakyat diperjudikan untuk membayar hutang 1MDB jika 1MDB gagal bayar hutang mereka, inilah cara macai Najib berfikir, tak reti guna pemikiran, hanya tau nganga mulut tunggu Najib lempar dedak sahajalah.

      Sedarlah semua.

      Salam perjuangan A Ba Ta,

      Ikhlas daripada,

      Abu Bakar

      Padam
    3. Kalau tak faham tajuk jangan buat komen...burok bunyinya... Terbang tinggi tinggi lihat apa dunia memandang pm kesayangan

      Padam
    4. again mister go fly kite.....with a brain which is smaller than a fish ball.....definitely my balls are much bigger than your shit brain.....don't wag the dog or pussy......better you wag your own dick.........if you really want to defend your 681 pie em.....put down some facts or figures, not shitting bout nuar or tun.......other wise....you really made yourself look like a dickhead with brain in the a-hole......careful when you shove your kite up your ass......might poke your shit brain....ain't it feel good, dude?......typical ajib balls licker!

      Padam
    5. mmg PM DSN tetap disayangi.. sbb dia byk tiru ayahndanya buat baik pd rakyat. ikhlas DSN dia tkperlukan kroni2 batak utk sampaikan kekayaan dan hasil negara kpd rakyat..

      semua dibuatnya terus.. dn itu mybbkan mamaktountaik sgt berang.. kantong anak2 dn kroni2nya menyedut duit negara dh pecah..

      Padam
    6. Xde kroni. kehkehkeh..
      Mayb jho low bkn kroni. Tp kronik. Kehkehkeh

      Padam
  3. Aduiii bodohnya pemakan dedak gred e najib ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dedak cap badak tuuuuu....

      Padam
  4. Anon 4.14 PM ...Apa yg spinnya bro..buka la Minda tu sikit untuk membaca bagi mendapatkan maklumat selain drp yg dipaparkan Kat TV3 tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. TV 3 Kurup.

      Padam
    2. u suke MELOYAKINI.cum ke? aren't u?
      no wonder laa so idiot!

      Padam
  5. Anon 4:14...Anon 4:36... sama2 bodoh... kafir2 DAP PKR juga yg pintar ambil kesempatan di atas kebodohan korang... atau korang sememangnya dari golongan kafir2 itu juga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama12 Mei 2016 5:10 PTG, kalau kamu pandai sila jelaskan apa dah jadi dengan SRC International sekarang ni? Macam mana dengan pinjaman RM 4 bilion dari KWAP, bila mau bayar?

      Sudah hampir setahun Ketua Pegawai Eksektutif SRC International melarikan diri bersama-sama seorang Pengarah SRC International iaitu Suboh Mat Yasin, pasal apa diorang lari ye?

      Macam mana SRC International beroperasi selama ini sedangkan Ketua Pegawai Eksekutifnya melarikan diri ke luar negara, siapa yang buat keputusan bagi pihak SRC International, Ahmad Maslan ke? atau Tengku Sarifuddin Setiausaha Politik Najib tu yang buat keputusan bagi pihak SRC International?

      SRC International ni beroperasi lagi ke?

      Sila jawab jika pandai sangat.

      Lagi satu kalau kamu terlebih Islam sangat, sila jawap apakah hukumnya membuat filem yang penuh dengan adegan-adegan lucah hinggakan memaparkan lelaki dan perempuan bertelanjang bulat atas katil seperti filem Wolf of The Wall Street yang dibuat oleh anak tiri Najib si Riza Aziz tu, itu warak dan zuhud ke buat filem macam tu.

      Semoga menjawab perkara ini.

      Sedarlah semua.

      Salam perjuangan A Ba Ta,

      Ikhlas daripada,

      Abu Bakar

      Padam
    2. Jika Islam sgt kamu sila jawab pula bagaimana anak betina tokong madey itu dibiar tktentu hala pegangan Agamanya.. lebih sibuk dia nk pastikn DSN jatuh krn nk kasi naik Mokeris botak.. apakah itu Islamik?


      rasanya itu seberat2 dosa ialah Aqidah songsang, dr buat filem lucah.. lucah dikira FASIQ.. tp Aqidah dikira KUFUR.. kau buat baik mcm mana pun kau tak diterima dh sbg umat..
      dn sbg bapa wali mujbir pd anak betinanya.. dia patutnya sgt takut dn tkkn senang duduk wpun sesaat fikri benda lain.. sbb dia akan dipersoalkan di akhirat nnt..


      Abudedak.. kau mmg munafik yg hebat.. :)

      Padam
    3. Kalau merembat duit negara tu apa cerita? Dari mana Najib dapat duit untuk belanja di butik Chanel hampir RM 600 ribu ringgit?

      Padam
    4. 7:00 macai, jawab soalan aku bagi ini' anwar boleh bagi baju mewah pada saiful itu untuk dia liwat ,najib belaja mewah tak boleh Cai tun m boleh berpakai mewah kenapa najib tak boleh berpakaian mewah, Cai keluarga tun m Naik jet pribadi kehuru kehilar walau pun dia pencin, kenapa najib tak boleh Naik jet pribadi, tak payah kau guna taktik president Markos itu di pilipina Rakyat mereka tak pakai selipar Dan ramai Rakyat mereka miskin tak cukup makan , di Malaysia ini ramai rakyat mati sebab makan ada faham tak

      Padam
  6. saja lalu.. nk tgk blog haramjadah ni.
    supporter dedak tamat tempuh dh makin susut..
    biar je la.. meroyan mereka2 ini.. kepuasan tidak terhingga geng ini kita jgn halang.. lama2 mereka akan letih.. terjun laut lah akhirnya..

    hahahhaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. 636 PTG ... saja lalu??!!.. alaahaiiii.. alasan ngko tu bg utk kucing sebelah umah ngko bole la..sebenornye da jadi rutin hidup ngko melawat blog ni tapi malu nak ngaku!!!.. kankankankan....

      Padam
  7. I only flashback that FACT ic all nothern and future oh prime minister from nothern are fucking sucks... just to remember the white stone island... that's only and the only island we have since all yhe fucking PM ftom nothern give songapork ang pulau pinang to the strangers. ... remember pulau batu putih remember allPM from nothern are so bastard fucking sucks....

    FUUUUCCCKKKKK. ....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dedaki 7.04 takyah la nak nulih dalam bahasa omputih...buruk dan memalukan.

      Buruk kerana i only...?

      Memalukan kerana inilah pencacai yang dibayar, bukan gred e, gred f adalah.

      Padam
  8. Kolej Swasta Di Pulau Pinang Edar Bible Kepada Pelajar Islam
    Kelemahan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang dan Exco Agama Islam Pulau Pinang, Abdul Malik Kassim membentangkan undang-undang kawalan agama Bukan Islam untuk diwartakan, menyebabkan aktivti provokasi dan pendakyahan agama bukan Islam ke atas orang Islam di Pulau Pinang semakin menjadi-jadi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  9. Melayu badan ketul2 tapi tetap takut dgn najib pondan!FAKTA
    Humban je penyamun haramjadah ni....

    BalasPadam
  10. Apasalahnya, kata Zakir Naik - inilah cara membanding-
    bandingkan agama Kristian dengan Islam, baru boleh
    buat keputusan nak masuk agama apa.

    BalasPadam
  11. Otak burung unta lebih besar dari otak dedakians. Dah nyata piem kesayangaan meereka dikencing dan diperbodohkab oleh jo low dan pak Arab. Jo low senang lenang berparti siang malam,

    BalasPadam