Ahad, 19 April 2015

1MDB ~ Menteri Pun Terbelit Belit..!

1MDB fokus selesai isu semasa, kata Wahid
WAHID: 1MDB kini memberi tumpuan kepada usaha untuk menyelesaikan isu-isu semasa dan melaksanakan kajian strategik seperti yang digariskan oleh pengurusan dan lembaga pengarah. -Gambar fail

Muka macam cerdik..! tapi kelaku??? apa bikin makmal bertingkat tingkat selama ni..! Mana pergi pemandu? dah masuk parit..? Husni MK2 kata..

1Malaysia Development Bhd (1MDB) beroperasi seiring dengan matlamatnya, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau berkata 1MDB ditubuhkan dengan matlamat jelas iaitu melabur dan membangun projek dalam bentuk jangka panjang yang mempunyai kepentingan strategik kepada ekonomi, dengan sasaran menjana kewangan dan kejayaan pada masa depan.

"Selepas berjaya menggabungkan sektor tenaga dan menjadi pengeluar tenaga bebas kedua terbesar di Malaysia serta meletakkan asas untuk pembangunan Tun Razak Exchange dan Bandar Malaysia, dua projek yang akan mengubah rakyat dan ekonomi negara, syarikat ini adalah seiring dengan objektifnya," kata Ahmad Husni dalam kenyataan.

Pada 18 Feb, 1MDB mengumumkan hasil semakan semula strategik yang dilaksana pada Januari bahawa perniagaannya membolehkan syarikat memaksimumkan nilai untuk Kementerian Kewangan dan pada akhirnya rakyat Malaysia.

Ahmad Husni berkata setiap projek mempunyai strategi jelas dari segi penjanaan kewangan dan struktur tadbir urus yang akan memastikan kejayaan pada masa depan.

Tup tup..! Wahid kata...

1Malaysia Development Bhd (1MDB) kini memberi tumpuan kepada usaha untuk menyelesaikan isu-isu semasa dan melaksanakan kajian strategik seperti yang digariskan oleh pengurusan dan lembaga pengarah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengarahkan supaya audit dilaksanakan oleh Ketua Audit Negara dan laporan itu dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara.

"Kita akan melakukan audit bagi transaksi yang lepas. Namun, apa yang penting ialah keperluan untuk menjadi konstruktif, dan menumpukan usaha dalam menyelesaikan isu-isu semasa, di samping melihat untuk melaksanakan kajian strategik," katanya kepada peserta pada sesi soal jawab di Akademi Kepimpinan Kapten Hussein, pada hari Khamis di Kelana Jaya, Selangor.

Mengenai penubuhan 1MDB, Wahid berkata syarikat pembangunan strategik itu, anak syarikat milik penuh Kementerian Kewangan Diperbadankan dengan modal berbayar sebanyak RM1 juta.

Modal permulaan adalah untuk menerbitkan bon jangka panjang dan disokong oleh jaminan kerajaan yang boleh membantu mengurangkan kos dana.

"Diharapkan wang itu boleh dilaburkan ke dalam projek-projek yang menjana pulangan yang tinggi. Jadi, terdapat struktur modal 1MDB," katanya.

Beliau berkata selama ini, 1MDB telah berkembang dengan cara pinjaman daripada bank-bank atau pasaran modal, dan telah membeli banyak aset, termasuk beberapa Pengeluar Tenaga Bebas (IPP), dengan itu, menolak paras hutang kepada RM42 bilion sehingga pada 31 Mac 2014.
   
"Beban membayar balik hutang yang tinggi adalah sangat (berat) dan sukar. Jadi, sehingga dan melainkan jika asetnya dapat menjana aliran tunai (mencukupi), ia tidak akan berterusan.
   
"Perkara ini disedari pengurusan dan Lembaga 1MDB. Oleh itu, mereka telah menjalankan kajian semula strategik model perniagaan syarikat dan struktur modal dan memutuskan kepada tiga perkara.

"Ia termasuk, keputusan untuk tidak menanggung apa-apa hutang atau pinjaman baru, melainkan jika ia untuk memenuhi obligasi hutang semasa atau untuk pembiayaan semula.

"Mereka juga telah bersetuju untuk tidak melaksanakan apa-apa projek baru dan menumpukan usaha dalam melaksanakan pembangunan Tun Razak Exchange dan Bandar Malaysia. Ini adalah projek-projek bernilai tinggi," katanya.

Beliau berpendapat bahawa langkah segera 1MDB adalah untuk memastikan Tawaran Awam Permulaan (IPO) Edra Energy dilaksanakan.

"IPO Edra ini akan memberi manfaat kepada 1MDB dengan dua cara, di mana, hasil boleh digunakan untuk mengurangkan hutang dan jika pegangan saham boleh dikurangkan kepada di bawah 50 peratus, semua hutang di peringkat subsidiari boleh diasingkan," kata Wahid.
   
Ini, katanya, akan membantu mengurangkan nisbah hutang keseluruhan syarikat.

Seorang kata perkembangan yang seiring dengan matlamat penubuhannya..! sorang lagi kata dek kerana pembelian banyak aset telah menyebabkan beban hutang meningkat kepada RM42 bilion..!

Jadi tujuan penubuhannya...???...

Lu Fikir La Sendrii!!!

3 ulasan:

  1. Penyokong najib kata 42 billion tu macam 42 sen je betul ke???

    Hidup duit....eh silap...hidup rosmah....eh lagi silap....hidup najib!!!!!ha baru betul!!!!

    BalasPadam
  2. bukti itu 1mdb loit atak..

    BalasPadam