Jumaat, 27 Mei 2016

Pinda Perlembagaan..!


Ianya merupakan satu manifestasi kegusaran rakyat..! Rakyat sudah tidak lagi meyakini barisan kepimpinan yang menerajui kerajaan kini..!

Lantikan AG atas nasihat PM perlu dipinda

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines (MAS), Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman mencadangkan Perlembagaan Negara dipinda agar pelantikan Peguam Negara dan ahli lembaga Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak dilantik atas nasihat Perdana Menteri.

Abdul Aziz yang juga merupakan pengamal undang-undang berkata, lantikan Peguam Negara dan ahli lembaga SPRM oleh Yang Dipertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri menyebabkan rakyat hilang keyakinan terhadap sistem sedia ada.

"Yang kita tidak berpuas hati adalah dari segi pelaksanaan... kita hendak tukar semua sekali 
pun susah, jadi saya hendak cadangkan dua perkara yang pertama pelantikan Peguam Negara sekarang oleh YDPA atas nasihat PM.

"Kalau boleh kita pinda perlembagaan ini jangan ada nasihat daripada kerajaan, dan orang politik, sebab kalau ikut cara sekarang, rakyat sudah tidak ada keyakinan, kita lantik orang betul pun orang sudah tidak percaya," katanya pada Wacana Sinar Harian Siri ke-39 akan diadakan hari ini di Dewan Sultan Muhammad ke V, Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, dengan tajuk ‘Siapa lebih berkuasa: Pentadbir atau ahli politik?’.

Mengulas lanjut, Abdul Aziz berkata, "ahli-ahli lembaga (SPRM) dia hendaklah dilantik oleh YDPA, jangan ada kena mengena dengan kerajaan... kita cari jalan pinda, sebab kalau kita tidak lakukan perubahan ini, susah kita hendak yakinkan orang ramai."

Jelasnya lagi, apa yang penting adalah tidak perlu ada campur tangan orang politik dalam melantik para pentadbir kerajaan,

"Jangan ada campur tangan ahli politik... dan apa kita buat dalam negara ini mesti berasas kepada undang-undang," tegas beliau.


Jika dibaca semula secara mudah apakah bermakna bahawa campur tangan politik begitu berleluasa..! tidak berasaskan undang undang..!

Masuk kepala jugak tu..!

Lu Fikir La Sendiri!!!

24 ulasan:

 1. SOKONG, SOKONG, SOKONG.

  BAGUS CADANGAN ITU, TAN SRI. KITA TAHU TAN SRI PUN SEORANG PEGUAM. TAHU APA YANG TAN SRI CAKAP DAN CADANGKAN.

  BalasPadam
 2. Betul kata kata itu - "kita pinda perlembagaan ini (supaya) jangan ada nasihat daripada kerajaan, dan orang politik, sebab kalau ikut cara sekarang, rakyat sudah tidak ada keyakinan, kita lantik orang betul pun orang sudah tidak percaya."

  Tempias kpd Apandi. Mana betul nya si Pandi bila tak lama selepas di lantik - atas nasihat Najib - dia kata Najib tak bersalah dalam kes RM2.6 bilion masuk ke dalam bank ekaun nya.

  Tambah pulak - dia arahkan supaya pihak berkuasa menyiasat hentikan siasatan mereka. Boss dia selama 10 tahun masa bekerja sebagai pegawai biasa di pejabat Peguam negara dulu, Tan Sri Abu Talib Othman, telah mengata Apandi salah menyekat SPRM dan PDRM meneruskan siasatan. Bukan itu saja, Ketua Hakim Negara yang telah bersara, Tun Zaki Azmi, pun kata demikian.

  BalasPadam
 3. Akhir nya, badan penasihat SPRM telah menasihatan SPRM meneruskan siasatan.

  Masih belom ada perkembangan berkenaan pendirian Apandi, walau pun jumlah yang di siasat sudah berkembang kpd RM4.2 bilion. Seperti di laporkan dek Australian Broadcasting Corporation yang boleh di google untuk butir butir lanjut nya.

  ABC dapat maalumat dari sebuah bank di Australia yang pegang saham di AmBank yang terima wang itu dari 5 punca berlainan, siap dengan tarikh dan jumlah nya.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Takkan ada perkembangan selagi Pandi pegang jawatan tuh di bawah Bugis Lanun

   Padam
 4. Yang sepatut nya sokong pinda Perlembagaan yang itu -

  - yg tanda tangan Deklarasi Rakyat
  - yg sokong kempen Selamatkan Malaysia
  - ahli & penyokong DAP, PKR, Harapan, PAS dll parti Pembangkang
  - ahli2 Bar Council
  - puak Protun dalam UMNO
  .......
  ........

  BalasPadam
 5. Deklarasi pun bohong fitnah... tak ke babi namenye...
  Naga Debab smpi la ni tak saman2 pendedahan akuan bersmpah Deklarasi Selamatkan Boboi... tak ke babi namanyer tuhhh....tangkap Tun Momok sebab serah barang fitnah dan bohong pafa agong... tangkap momok atas menghina raja2 melayu... klu ditThailand momok dah masuk penjara dah....

  BalasPadam
  Balasan
  1. Yang pm n co sentiasa berbohong apa cerita?

   Padam
  2. 8.25 apa kredibiliti penjual maklumat dan badrul tepu tu?

   Jika najib boleh menipu terima derma dari pak arab, inikan pula pencacai?

   Padam
  3. Bukan saja Bugis Lanun yang bohong bikin orang tak caya dan tak suka dia dan kroni dia lagi. Pegawai kerajaan pun kot sengaja nak bikin rakyat beci dia.

   Macam Ketua Pegawai Pelajaran Trengganu Shafruddin ngaku dia hantar teks calling for photographic proof that the five-minute hand-clapping regiment during school assembly be sent to him, 'without exceptions'.

   Sebab orang Najib MB Trengganu beri ucapan di Hari Guru tapi hadirin tak tepuk tangan.

   Padam
  4. 8.25@babi namanya ni.
   Semua org tau anda babi,so tak payah ulang berkali2 utk membuktikan anda babi,ok? Dah sifat babi sondol terus, kan sama mcm anda kan? Pagi ni dah ambil dedak haram belum? Biar haram janji kenyang...kan?
   Kan babi kan...eh silap,kan cai kan.
   p/s cai...kau ni babi hutan ke babi ternak....Hehe uji minda! Tu pun kalau ada. HAHAHAHA
   Babi betul!

   Padam
  5. Givap le Mamat 825. Sekali ko masuk sini, 4-5 kali ko kena hentam ahli ahli Protun.

   Baik ko pujuk Bugis Lanun tu runding dengan pihak tertentu setujukan tak akan dakwa dia ke mahkamah sampai bila bila dengan syarat dia berambus diam di negara lain ASAP.

   Padam
  6. Donkey 8:25

   You are in a serious shit Donkeeey!

   Your Bugis-Pirate already is complaining you and dogpoo group still could not come up with better idea to deflect the shit hitting the Numero Uno estupido PM, FM, CHAIRMAN famously known CONMAN!

   Then again if No 1 is that stupid, the herds of Donkeys are thousand times more stupid!

   Need example?

   Checkout latest blunder of top brass being tailed all the way to Italy. Not only the cost of the entourage will come into questions, the security were very very loose as loose as the operational instructions that can be detailed via Twitter.

   No wonder TS Rahim Noor must have felt like unleashing multiple blows to give more black-eyes to the current 'Top Brass' now having their cigars of a lifetime!

   MLN

   Padam
 6. Kalau di negara lain lama dah pm letak jawatan

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mana nak letak jawatan. Kan Lanun Bugis. Kalau boleh nak ikat jawatan itu kpd dia dengan rantai besi. Tapi kalau ia masih mimpin di PRU14, habis lah UMNO - mesti kalah.

   Padam
 7. Jadi siapa yang dicadangkan ...untuk dilantik mencadangkan perlantikan AG?....cuba berikan cadangan supaya nampak jelas..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Bodoh nya kamu. Orang cakap pinda Perlembagaan, kamu cakap tukar Affandi.

   Aku setuju sesangat gantikan dia. Tapi cakap pasal tajuk pos le.

   Padam
  2. "cadangkan ...untuk dilantik mencadangkan perlantikan AG?"

   Tak boleh sorang aje "dilantik mencadangkan perlantikan AG".

   Parti memerintah boleh cadang kapada Agong yang bawa ke Mesyuarat Majlis Raja Raja TANPA PM DAN MB2 HADIR. Dan Majlis Raja Raja boleh meminta nama nama lain utk jawatan PN itu.

   Padam
 8. Kalau di negara lain lama dah pm letak jawatan

  BalasPadam
 9. Najib hanya berjalan diatas struktur dan landasan yang sudah dirancang dengan teliti oleh pemimpin terdahulu.

  Najib bukanlah bijak, mansuhkan isa dan fahaman liberal beliau adalah malapetaka kepada negara ini.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kalau dia jalan dengan betul, lain lah. Tapi dia songlap RM4.2 bilion dan Peguam Negara Afandi yang dia suor di lantik kata Najib takda buat salah. Dahtu arahkan SPRM dan PDRM hentikan siasatan.

   Padam
 10. Wahai cai lapan dua Lima
  Siasatan dunia tak sanggup terima
  Sebab nak tonjol jibbo panglima
  Jadilah diri begitu hina

  Kalau tak mencarut suka membabi
  Bahasa elok langsung tak reti
  Sudah tabiat semula jadi
  Di dalam perut sudah begini

  Hari hari merepek meraban
  Mana letak akal fikiran
  Mungkin sekolah di dalam jamban
  Mencarut membusuk tidak lah hairan..

  BalasPadam
 11. Kita patut lantik LGE sebagai penasihat supaya dia senang songlap 6 billion untuk terowong bawah laut

  BalasPadam
  Balasan
  1. Nanti pas pro Najib merajuk pulak

   Padam
  2. Dude 10:04

   My beef with LGE and his Daddy borders HATE....but to point out my pet hate,

   -PM is MUSLIM
   -PM from malay stocks ie. LANUN-BUGIS
   -PM smeared UMNO with his 1MDB shits
   -PM is a LIAR (even in Parliament?)
   -PM DECEIVED the people via DONARUPTION
   -PM has now PAWNED the country via 1MDB shit baggage of DEBTS!
   -PMO's budget Billions intact BUT Rakyat and Bursaries, Scholarship, Schools' allocation of funds slashed and made to suffer!

   Ini bukan KHIANAT pada Muslim-Bumiputera-ahli UMNO-Melayu ker?

   Terowong tuh tidak nya there will be PHYSICAL STRUCTURE bila siap (though don't see the requirements) but 1MDB-HUTANG, HARTANAH-ASSET Negara tergadai, Duit SRC? Yang masuk account Najib pun tidak di kembalikan lagi nak kelentong 2 Billion MYR dikembalikan pada penderma? Duit yang sangkut di SINGAPURA ingat boleh kawtim lagi ngan LHL ker?

   Bodoh dari Kepala-Lanun hingga ke 10:04 sebesar 2.6 Billion Dungu nyer....atau sudah bloated into 4 Billion stupidity?

   MLN

   Padam