Sabtu, 21 Mei 2016

Mahkamah ~ Cuba Sembunyi Aliran Wang 1MDB..!

menyembur nyembur air keluar dari mulut singa..!

'Bekas pegawai bank BSI cuba sembunyi aliran wang 1MDB'

Mahkamah Singapura semalam di maklumkan bahawa bekas pegawai bank BSI Singapura Yeo Jiawei cuba menyembunyikan jejaknya dengan mengarahkan yang lain memadamkan e-mel dan menjadikan diri mereka tidak boleh diperolehi apabila pihak berkuasa mahu menyoal-siasat mereka.
Peguamcara II republik itu, Kwek Mean Luck berkata demikian ketika memohon tambahan reman dua hingga tiga minggu lagi ke atas Yeo yang ditahan berhubung siasatan ke atas bekas anak syarikat 1MDB, SRC International.
"Adalah dipercayai bahawa tertuduh mungkin juga mengarahkan yang lain untuk menindas dan mengubah-suai maklumat," kata The Edge Singapura memetik Kwek.
Menurut akhbar itu, Kwek dilaporkan berkata Yeo memainkan peranan penting di dalam kes itu sejak tiga tahun lalu.
Yeo berdepan tujuh pertuduhan pengubahan wang haram dan penyelewengan yang berkaitan dengan SRC.
Peguam Yeo, Philip Fong, bagaimanapun berhujah pihak penyiasat sudahpun mengetahui maklumat yang menurut mereka sedang dicari itu.
Beliau berkata Yeo telah disiasat sejak tahun lalu dan sepanjang tempoh berkenaan, beliau sentiasa disoal siasat .
"Tiada apa-apa lagi tertuduh boleh kata, semuanya sudah diperkatakannya,” kata Fong.
"Tertuduh nampaknya sudah pun menjalani hukumannya," katanya.
Yeo, 33, adalah seorang pengurus bank Swiss BSI, di cawangan Singapura yang sebelum ini telah didenda oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat kerana membantu dalam pengelakkan cukai dengan menggerakkan dana golongan kaya raya.
Menurut dokumen yang dikemukakan kepada mahkamah Singapura, BSI mengendalikan akaun untuk 1MDB, ahli perniagaan Jho Low yang berperanan penting dalam penubuhan firma pelaburan negara itu dan Aabar Investments PJSC, milik Abu Dhabi.
Ada yang sakit perut ke?
Lu Fikir La Sendiri!!!

11 ulasan:

 1. "Goldman Sachs Group Inc. made about $500 million arranging three bond sales in the past year for 1Malaysia Development Bhd., the state investment fund led by Prime Minister Najib Razak, said a person familiar with the matter.
  The total is almost as much as Malaysia, Southeast Asia’s third-largest economy, pays each month on its debt and compares with Goldman’s record $694 million of global bond underwriting fees in the first quarter, according to data compiled by Bloomberg. Goldman, the securities firm with the fastest-growing investment-banking fees, arranged $6.5 billion of bond sales for the fund."

  - bloombergnews.com

  1.Najib membayar yuran perunding kepada YAHUDI goldman sachs sebanyak DUA RIBU JUTA RINGGIT MALAYSIA.

  2.Najib meminta YAHUDI goldman sachs mengatur kemudahan pinjaman berbentuk bond sebanyak DUA PULUH ENAM RIBU JUTA RINGGIT MALAYSIA.

  3) Mengikut kiraan mudah najib 26 + 2 = 28 BILLION RINGGIT MALAYSIA.

  Persoalannya?

  Kemanakah meng HILANG nya wang tersebut? Apakah faedah rakyat nikmati hasil pelaburan dari YAHUDI goldman sachs?

  Adakah Najib atau YAHUDI goldman sachs menipu rakyat malaysia?

  Maka benarlah seperti diperkatakan oleh Tun, BERBILLION BILLION wang rakyat HILANG (tidak termasuk faedah bunga).

  Siapakah yang perlu dipertanggunjawabkan berikutan siasatan oleh enam negara luar termasuk kes BSI singapura ini?


  Jenayah dilakukan kerana terdapat berlakunya penggubahan wang haram.

  Maksud penggubahan wang haram adalah tujuan utama untuk rakyat adalah untuk rakyat menikmati pelaburan 1MDB ini.

  Sebaliknya...

  Wang rakyat telah masuk ke poket individu2 seperti najib, jho lo, putera arab yg derma tu, dan lain2 pengnyonlap berse TONGKOL.

  Maksud pengnyonlap berse TONGKOL termasuk lah pegawai2 Bank BSI Singapura yg cuba menyembunyikan aliran wang 1mdb kepunyaan rakyat malaysia.


  BalasPadam
  Balasan
  1. BerSETONGKOL jugak boleh bermakna ketulan ketulan tahi, Bang. Yang di 1MDB itu dah tentu tahi, busuk menaus.

   Padam
  2. Najib bukan pedulikan menguntungkan Yahudi ke tak. Dia sibuk menyenangkan hati DAP, seteru UMNO yang paling dekat dah berpuluh tahun, buang ISA yang Kit Siang dan Guan Eng benci sebab dah kena tahan ISA di masa dulu.

   Tambah pulak, Najib buat keputusan buang Akta Hasutan yang melindungi Ketuanan Melayu, Kedudukan Istimewa Melayu, dll, jugak untuk menyenangkan hati DAP yang bencikan nya dan coba ungkit hingga mencetus pergaduhan kaum 13 Mei 1969. Apa Najib peduli. Bedebuh dia.

   Yang paling teruk sekali Najib nih ia lah dia ketepikan DEB yang di zaman TDM telah mendapatkan kaum Melayu 23% kekayaan korporat. Najib tak berani kira berapa % sekarang. Rasa nya dah merosot. Dah lah kekayaan Melayu dan Bumiputera dalam bidang bidang lain ekonomi belom di kira pun.

   Jahanam UMNO dan hak serta kepentingan Melayu kalau Najib berterusan. UMNO mesti ganti dia sabelom PRU14.

   Padam
  3. Siapakah yang perlu dipertanggunjawabkan? Tak lain tak bukan, Ah Jib Gor le.

   Setiap apa yang penting nak di lakukan perlu dapat kebenaran betulis dari dia, kata Ketua Setiausaha kementerian Kewangan - Kementerian yang punyai 1MDB - masa beri testimony di PAC.

   Undang undang tubuh M&A 1MDB tak perlukan Kem Kewangan di wakili di Lembaga Pengarah nya. Mintak briefing, 1MDB tak jawab pun, kata nya.

   Di percayai banyak yang Najib sendiri suruh lakukan.

   Padam
 2. Akan berterusan "menyembur nyembur air keluar dari mulut singa" Singapura. Depa tak boleh diam bila Switzerland dll dah ambik tindakan ke atas salah laku berkaitan 1MDB.

  Depa bersaing dengan Switzerland nak menarik peniaga peniaga asing menggunakan perkhidmatan kewangan di Singapore. Kalau depa nampak tak transparent, ramai peniaga asing tak senang hati nak simpan wang di Spore.

  Jadi, depa kena teruskan mencungkil maalumat jenayah, meneliti rekod bank bank di Spore, cekut mana yang buat tak betul.

  Kebetulan pulak, 1MDB dah terkenal dengan penyelewengan, jugak di percayai banyak pengsonglapan, saperti RM4.2 bilion yang masuk ekaun peribadi Najib dari 5 punca berlainan.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tosonyap pemakan dedak Jibo.

   Kot nanti dia kata Bank Spore tuh takda nama punca maalumat jugak.

   Gila punya warang.

   Padam
  2. Dia tak keluar sebab sakit perut makan dedak banyak sangat ... gila... melukut di tepi gantang, kata opah aku.....ni lebih teruk...kulit padi aje....mana tak sakit puyut...

   Padam
 3. Cai,
  Apa lagi,kan makbapak kau suruh mencarut kalau jumpa benda benar,maki hamun dan alih cerita ke TDM ke, yahudi ke....contoh la.
  Yg yahudi depan mata kau buat2 la buta,kan. Yg jawab bagi pihak boss kau mcm saleh bongok tu semua ok je....takde salahsilap apa pun.
  Dasar hati hitam otak udang!

  BalasPadam
 4. Bro 8.46

  "kan makbapak kau suruh mencarut kalau jumpa benda benar,maki hamun dan alih cerita ke TDM ke, yahudi ke....contoh la."

  Mak bapak pencacai suruh mencarut, maki hamun jika berhadapan dengan perkara yang BENAR?

  WOWWWWW!!!!

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul tu, beb.....yg sekor di sini tu asyik buat giitu......dia ngaku di bimbing mak bapak nya masa belom dewasa....jadi mak bapak dia suruh buat gitu le.....

   Padam
 5. Peguamcara republik itu, Kwek Mean Luck - betul ke nama dia begitu? Tanda ultra kiasu tuh. Nama anak pun nak letak luck.

  Pahal pun, dia kerja bagus nampak nya - memohon tambahan reman dua hingga tiga minggu lagi ke atas Yeo yang ditahan berhubung siasatan ke atas bekas anak syarikat 1MDB, SRC International.

  Tengok tuh, di Malaysia nih, remand 2-3 hari pun ada yg bising. Si Tokong Guan Eng pasai tak kena remand pun?

  Aku nak tengok pengsonglap RM2.6 bilion di buat gitu jugak.

  BalasPadam