Isnin, 25 Mei 2015

Najib Bohong ~ Tun M..!


Bom meletup lagi..!

Najib dan Pembohongan.

1. Amatlah menyedihkan apabila saya dapati saya tidak dapat elak dari kenyataan bahawa Perdana Menteri membohong . Dalam kes wang 1MDB yang dikatakan telah dibawa balik dari Cayman Islands dan disimpan dalam bank BSI Singapura, jawapan tertulis oleh Perdana Menteri kepada soalan Parlimen tidak menepati kebenaran sama sekali.

2. Pembohongan yang pertama ialah tidak ada wang tunai 1MDB yang dibawa balik.

3. Kedua, tidak ada wang tunai yang dimasukkan ke dalam bank BSI di Singapura.

4. Ini jelas dari pindaan kepada jawapan yang pertama, iaitu bukan wang tunai berjumlah USD 1.103 billion (RM3.6 billion), dimasuk dalam bank BSI tetapi dokumen (surat pengakuan) yang disimpan dengan bank. Apa dia nya surat ini tidak dijelas tetapi yang jelas ialah ia bukan wang tunai.

5. BSI bank telah menyatakan selepas itu bahawa dokumen yang menyatakan simpanan dibuat oleh “Brazen Sky” anak syarikat 1MDB adalah palsu dan bukan daripadanya. Maka jelaslah kenyataan bertulis yang kedua oleh Najib kepada Parlimen bahawa yang disimpan adalah dokumen juga tidak benar.

6. BSI bank telah lapur kepada Monetary Authority of Singapore (MAS – Penguasa Kewangan Singapura) bahawa tidak ada wang 1MDB yang disimpan dengannya.

7. Pada kebiasaannya MAS melapur maklumat ini kepada Bank Negara. Ini jelas dari pengakuan bahawa kononnya lapuran ini tertakluk kepada protokol kerahsiaan antarabangsa (Egmont principles of information exchange) dan kehendak kerahsiaan di bawah seksyen 10 AMLA. Dari kenyataan ini adalah jelas bahawa Bank Negara telah terima lapuran Monetary Authority Singapore.

8. Tujuan merahsiakan tentulah kerana ada sesuatu yang tidak kena atau pembohongan yang telah dilakukan apabila Najib menjawab soalan bahawa wang tunai telah disimpan dengan bank BSI di Singapura.

9. Perbuatan “cover-up” atau menyembunyi kesalahan dalam urusan Kerajaan adalah salah di segi undang-undang.

10. Saya perturun di sini peruntukan dalam Malaysia Penal Code (Undang-undang Jenayah Malaysia) Section 218.

11. “Whoever being a public servant, and being as such public servant, charged with the preparation of any record or other writing, frames that record or writing in a manner which he knows to be incorrect, with intent to cause, or knowing it to be likely that he will thereby cause, loss or injury to the public, or to any person, or with intent thereby to save, or knowing it to be likely that he will thereby save any person from legal punishment, or with intent to save, or knowing that he is likely thereby to save any property from forfeiture or other charge to which it is liable by law, shall be punished with imprisonment for a term which may extend to three years or with fine or with both.”

12. Adalah jelas bahawa dalam kes wang tunai yang didakwa oleh Perdana Menteri dan pegawai-pegawai Kerajaan, Bank Negara dan 1MDB telah dibawa balik dari Caymans Islands dan disimpan di BSI bank di Singapura serta pindaan kepada jawapan pertama bahawa bukan wang tunai yang dibawa balik dan disimpan di Singapura, tetapi dokumen, kesemuanya tidak benar. Mereka yang membuat lapuran yang salah ini telah melanggar undang-undang jenayah Seksyen 218.

13. Perkara yang amat serius sedang berlaku. Wang syarikat milik Kerajaan yang dihutang dengan jaminan Kerajaan sebanyak tujuh billion (tujuh ribu million) Ringgit sudah tidak dapat dikesan di mana ia berada dan percubaan dibuat untuk membohongi Parlimen dan Negara berkenaan dengannya. Ada unsur jenayah berkenaan kes ini yang memerlukan siasatan oleh polis dan jika wang ini tidak juga dapat dikesan maka proses undang-undang hendaklah diambil terhadap semua pihak yang terlibat.


KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menyifatkan segala keterangan berkenaan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berhubung wang berjumlah USD 1.103 billion (RM3.6 billion) yang dipindahkan dari Cayman Islands adalah tidak benar.

Menerusi tulisan terbaru di blognya, chedet.cc, Dr Mahathir berkata segala keterangan berhubung perkara tersebut sebelum ini melanggar peruntukan di bawah seksyen 218 Kanun Keseksaan.

Dr Mahathir yang juga bekas menteri kewangan berkata kesalahan tersebut boleh dihukum penjara sehingga tiga tahun di bawah undang-undang itu.

"Perkara yang amat serius sedang berlaku. Wang syarikat milik Kerajaan yang dihutang dengan jaminan Kerajaan sebanyak tujuh bilion (tujuh ribu million) Ringgit sudah tidak dapat dikesan di mana ia berada dan percubaan dibuat untuk membohongi Parlimen dan Negara berkenaan dengannya.

"Ada unsur jenayah berkenaan kes ini yang memerlukan siasatan oleh polis dan jika wang ini tidak juga dapat dikesan maka proses undang-undang hendaklah diambil terhadap semua pihak yang terlibat," tulis beliau.
Dr Mahathir merujuk jawapan parlimen perdana menteri pada 10 Mac di mana Najib berkata jumlah wang itu ditebus sepenuhnya dalam bentuk tunai dan kini disimpan di BSI Bank Limited Singapore.

Bagaimanapun, Khamis lalu, Najib yang juga Menteri Kewangan, dalam jawapannya kepada ahli parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, menyatakan tiada tunai dalam bank tersebut tetapi hanya "aset dalam dolar AS".

"Amatlah menyedihkan apabila saya dapati saya tidak dapat elak dari kenyataan yang perdana menteri membohong.

"Dalam kes wang 1MDB yang dikatakan dibawa balik dari Cayman Islands dan disimpan dalam bank BSI Singapura, jawapan tertulis perdana menteri kepada soalan Parlimen tidak menepati kebenaran sama sekali.

"Pembohongan yang pertama ialah tidak ada wang tunai 1MDB yang dibawa balik," tulisnya lagi.

"Kedua, tidak ada wang tunai yang dimasukkan ke dalam bank BSI di Singapura.

"Ini jelas dari pindaan kepada jawapan yang pertama, iaitu bukan wang tunai berjumlah AS$1.103 bilion (RM3.6 bilion), dimasuk dalam bank BSI, tetapi dokumen (surat pengakuan) yang disimpan dengan bank.

"Apa dia nya surat ini tidak dijelas tetapi yang jelas ialah ia bukan wang tunai," tulis beliau lagi.
Dr Mahathir berkata, Bank Negara Malaysia sudah tentu dimaklumkan oleh penguasa kewangan Singapura, Monetary Authority of Singapore, yang dana itu bukan berbentuk wang tunai, tetapi ia dirahsiakan.

"Tujuan merahsiakan tentulah kerana ada sesuatu yang tidak kena atau pembohongan yang dilakukan apabila Najib menjawab soalan yang wang tunai disimpan dengan Bank BSI di Singapura," katanya.Lu Fikir La Sendiri!!!

12 ulasan:

 1. Mana ah jib gor pnya orang? Spin lagi jangan tak spin kih kih kih

  BalasPadam
 2. Nak lawan TUN M bohong bwa padah
  umpama ANAK BERBOHONG PADA SEORANG AYAH.
  solution
  STEP down

  BalasPadam
 3. Ciri ciri pemimpin boneka yg dijajah orang asing
  1. Lantik penesihat dari warga asing
  2. Suka hutang banyak2...bujan untuk rakyat
  3. Boros berbelanja dan belanja bukan utk rakyat
  4. Bila bercakap selalu bohong
  Sekiranya ada ciri2 spt diatas rakyat kena waspada pada pemimpin boneka yg nak jahanamkan malaysia....Anwar aljuburi dan najib sama saja boneka tg dicucuk hidung...

  BalasPadam
 4. Haramjadah Mahathir berbohong selama 22 tahun.... Dahhh Laaama...

  Laa nie balik Umrah berbohong lagi...

  Macai mahacelaka nie sama meroyan...

  Baik aku minom white coffee...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ko cina kan.. hahaha

   Padam
  2. bukan...ultra kiasu bugis ni...pahlawan bugis menyorok bwh ketiak bini

   Padam
 5. Najib tengah cr jawapan lain plak.. org tua da vkp jgn bohong. Lama2org tau gak.. cuba ckp memang saya da melingkupkan1mdb dan sy menyesal, munkin ada rakyat separuh bodo akan simpati dan akan sokong

  BalasPadam
 6. Ini isu lebih PENTING - lihat di http://www.presstv.ir/Detail/2015/05/25/412742/Malaysia-mass-grave-Khalid-Abu-Bakar , Malaysia finds 139 graves, 28 "detention" camps, May 25, 2015!

  BUMIPUTERA Myanmar ISLAM Rohingya bukan shj. diTINDAS tetapi juga sedg. disyaki diSASARkan utk. diBUNUH seramai mungkin dlm. GENOSID oleh puak PENGGANAS KAPIRDAJAL dari EJEN-EJEN Barat/Zionis yg. berpusat kat Malaysia/Thailand ni! Untuk MENGHALANG mereka dari memasuki NBEGARA ISLAM kita ni!

  Harini baru keluaq berita BERATUS kubur besaran dijumpai di sempadan Thailand-Pdg. Besaq; dan juga berita si PENGGANAS PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI-eng-SIAL MENGGERTAK tak nak bagi Tanah K'jaan negeri utk. kem pelarian ROHINGYA! Si puak PENDATANG PENGGANAS RASIS BANGKAI ni ingat NEGARA ISLAM ni yg. termasuk P. Pinang, BAPA depa punya! PI MAMPOS!!!!!!!!!!!!!!!

  Nek Tempoyak.

  BalasPadam
 7. Najib Althatuya tidak BOHONG. Najib Althantuya TIPU sahaja.. KAH AH KAH KAH KAH..

  Najib tidak kenal Althtuya. Najib hanya buritkan Althtuya sahaja.
  Najib tidak kenal sialful, Najib hanya kongkek lubang tahik saiful sahaja.

  kah kah kahk.. Melayu umno bodoh sampau kemampusss

  BalasPadam
 8. Kekadang aku naik meluat pulak dgn cara tun mahathir menyerang najib. Jika benarlah dakwaan tun bahawa najib telah melakukan salahlaku, salahguna kuasa dan menipu kenapa hanya bising dlm blognya sahaja, selain di jalanan? Buatlah laporan polis. Rakyat mengharapkan suatu bentuk tindakan pragmatik untuk mendesak najib lepaskan jawatan pm. Apa akan berlaku kpd najib selepas itu, terpulang kpd takdirNya. Namun, tun yg diikhtiraf sebagai negarawan ulung yg pernah malaysia miliki bertindak tidak lebih spt anwar ibrahim. Hanya tau mendakwa itu ini tanpa dibawa ke mahkamah. Tak tahulah kenapa tun jadi begitu, sama ada kerana makin bijak atau sebab2 umur dah terlalu tua.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tu yg sorang dh buat laporan polis. Jgn tgk satu skrip saja. Ko jgn risau sgt, catur ni bila main ada bidak dia, ada hook dia.

   Padam
 9. Pantun org lama yg masih lagi terpakai hingga kini
  Siakap senohong gelama ikan duri bercakap bohong lama lama mencuri...

  BalasPadam