Jumaat, 8 Mei 2015

Sultan Johor Tak Faham GST..?


Kalau teguran Tun M dijawab oleh Mad Maslan sebagai tidak memahami GST...maka tentunya jawapan yang sama boleh ditujukan kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Johor berkaitan isu yang sama..! Tak gitu?

JOHOR BAHRU - Sultan Johor Sultan Ibrahim menegur kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan (PBT) kerana mengenakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) ke atas perkhidmatan yang diberikan kepada rakyat.
    
"Saya minta kerajaan negeri dan PBT supaya tidak mengenakan GST terhadap perkhidmatan yang diberikan kepada rakyat dan meminta pengecualian daripada kerajaan persekutuan," titah baginda ketika merasmikan pembukaan penggal persidangan ketiga Dun Johor ke-13, di sini hari ini.
    
Baginda bertitah adalah tidak masuk akal untuk mengenakan GST ke atas perkhidmatan sedemikian memandangkan perkhidmatan kerajaan adalah tanggungjawab asas kepada rakyat dan tidak wajar ia menjadi beban kepada rakyat.
    
Pelaksanaan GST yang bermula sebulan lepas juga harus sentiasa diteliti dan dikaji mengikut kesesuaian keadaan, titah baginda .
    
Mengenai pelaksanaannya, baginda bertitah kajian mendalam telah pun dibuat oleh kerajaan persekutuan sebelum sistem percukaian itu diluluskan, demi kepentingan kerajaan dan rakyat juga.    
    
Semalam, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Seri Hasan Malek dilaporkan sebagai berkata sebanyak 2,405 pegawai dan anggota penguat kuasa kementerian itu dibekukan cuti sejak sebulan lepas bagi memastikan setiap aduan mengenai pelaksanaan GST diambil tindakan.
    
KPDNKK turut melantik 427 orang anggota penguat kuasa baru-baru ini untuk memantau aduan orang ramai.
    
Setakat 30 April, KPDNKK telah mengeluarkan 1,026 notis menerusi Ops Catut membabitkan kesalahan menaikkan harga barang.     Persidangan Dun akan bermula Ahad ini hingga 18 Mei.
    
Turut berangkat ke majlis perasmian ialah Tunku Panglima Johor Tunku Abdul Rahman Sultan Ibrahim. – Bernama

Hakikatnya isu GST bukan sahaja dibicarakan oleh rakyat biasa malah ianya turut disuarakan oleh pihak Istana..!

Ada berani Mad..!

Lu Fikir La Sendiri!!!

13 ulasan:

 1. selama ni proGST pun berhujah hanya tentang BARANGAN. tiada yang dapat berhujah mengenai PERKHIDMATAN yang diGSTkan..atas dasar apa perkhidmatan pun kena GST?

  BalasPadam
 2. Kfc layan sendiri pun kena Gst Perkhidmatan..apa pun kayu punya olang..BN ingatbmenangvd pematang pauh dgn momokkanbdi TV..Kata pkr itu ini..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kau ni memang termasuk dalam kumpulan bodoh GST.GST bukan bayaran perkhidmatan ngok.

   Padam
 3. Kfc layan sendiri pun kena Gst Perkhidmatan..apa pun kayu punya olang..BN ingatbmenangvd pematang pauh dgn momokkanbdi TV..Kata pkr itu ini..

  BalasPadam
  Balasan
  1. GST tu good and service tax. KFC kenakan GST tu untuk makanannya 6% bukan untuk perkhidmatannya. Cuba tanya kat pekerja tu.

   Padam
 4. Shzmal66 .... Butoh Bangsat lah kau nie memang poyol, boddoh, pukimak, haramjaddah, baghal, bebal, bengong, kayu, tunggul. Puashati aku...

  Kalau kau ader kat permatang pauh baru boleh komen haramhaddah...setakat tengok tv komen ... Barua...

  BalasPadam
 5. olang melayu....

  BalasPadam
 6. Kerajaan Tokong Lim naikkan cukai tanah..cukai pintu.. caj air domestik rumah. takde sapa pun bisiing? WHY?

  Inilah dipanggil perang saraf.. skrg bukan krn isu GST pun. takde rakyat kebulur pun wpun GST naik jadi 16% sbb Malaysia bumi makmur.. 2-3 juta Mat Indon lari dtg sini sbb apa?

  Tapi isu skrg ialah propaganda...fitnah..keyakinan.. spekulasi.. lemah tindakan... itu yg menguasai keadaan...

  Jika PR yg roboh kedai Melayu atau buat GST.. yakinlah. tiada bantahan.. sbb pencacai mereka mendokong penuh aspirasi pemimpin.. wpun seekor peliwat atau penzina...

  Pemimpin mereka bijak propaganda dan perang saraf vokal.. disokong penuh Ostad2 PAS yg makan gaji dgn Krjn...tp taat pd PR... HUdud hanyalah slogan pembohongan PAS... buka nak HUDUD tp nak tumbankan UMNO je!!


  Pikirla bijak2 sket jenteraUMNO... lemau..lembik. PONDAN..

  BalasPadam
 7. Buku panduah harga pengguna zon selatan ada menyatakan perkhidmatan jabatan kerajaan tidak dikenakan GST. Betul ke kerajaan Johor kenakan GST?

  BalasPadam
 8. Sultan johor bukan bodoh.sultan yg bijak.sultan bertitah ada sebab untuk rakyat johor.daulat tuanku

  BalasPadam
  Balasan
  1. Cuba kau baca buku panduan harga pengguna zon selatan muka surat 3.

   Padam
 9. Sultan johor bukan bodoh.sultan yg bijak.sultan bertitah ada sebab untuk rakyat johor.daulat tuanku

  BalasPadam
 10. budak2 bli aiskrim pon kna bayar cukai.. bnda tu der.. agak2 la.. mcm tue org miskin,kanak2 pon kne byar cukai? wajib ke golongan yg sememangnya tak mampu tp kna byar cukai? halahh.. Daulat Tuanku Sultan Johor. Terima kasih kerana menyelami hati rakyat,lebih-lebih lagi rakyat yg tidak berkemampuan.

  BalasPadam