Khamis, 14 Julai 2016

1MDB ~ Apa Lagi Cerita Bloomberg Ni..?


Layan...


UBS Said to Have Flagged Suspicious 1MDB Transactions to MAS


UBS Group AG flagged suspicious transactions linked to 1Malaysia Development Bhd. to the Monetary Authority of Singapore, prompting an investigation of the accounts involved, a person familiar with the matter said.
The transactions were not immediately recognized by UBS as suspicious, said the person, who asked not to be identified because the matter is private. At least $1.24 billion was transferred in 2014 from the account of a 1MDB subsidiary held at BSI SA in Lugano, Switzerland, to a UBS account in Singapore held by what appeared to be a unit of an Abu Dhabi company, U.K.-based investigative blog Sarawak Report said on July 11.
A spokeswoman for UBS declined to comment on the 1MDB transfers. When asked about the UBS case, the Singapore regulator referred to its previous statements made on March 31 and May 24. MAS has said it is conducting supervisory reviews of several financial institutions and bank accounts through which suspicious and unusual transactions have taken place, without identifying the parties involved.
The Malaysian sovereign wealth fund is at the center of probes in its home country and other jurisdictions including Singapore, Switzerland and the U.S. as regulators seek to determine if some of the billions of dollars it raised were siphoned off. While 1MDB has denied wrongdoing, a Malaysian parliamentary committee in April identified at least $4.2 billion of questionable transactions, including those involving Abu Dhabi companies.
Singaporean regulators said in May they will strip BSI’s local unit of its banking license amid global investigations surrounding 1MDB. BSI, which is based in Lugano, was fined S$13.3 million ($9.9 million) for 41 breaches, including its failure to conduct due diligence on high-risk accounts and monitor suspicious customer transactions.
Lu Fikir La Sendiri!!!


Bank Switzerland temui transaksi mencurigakan 1MDB

Kumpulan perbankan Switzerland, UBS AG mendapati beberapa transaksi 'mencurigakan yang dikaitkan dengan 1MDB, kata sumber yang rapat dengan siasatan itu.
Bank berkenaan memberi amaran kepada Penguasa Kewangan Singapura  (MAS) yang mencetuskan  siasatan ke atasnya, kata sumber yang tidak mahu dikenali kepada agensi berita kewangan, Bloomberg.
"Urusniaga ini tidak dengan segera diiktiraf oleh UBS sebagai mencurigakan," lapor Bloomberg.
Sarawak Report, sebelum ini telah mengenal pasti UBS menguruskan akaun Aabar Limited yang didaftarkan di British Virgin Island yang kini didedahkan sebagai tidak ada kaitan  dengan International Petroleum Investment Corporation (IPIC) sehingga menyebabkan pertikaian.
Akaun tersebut menerima sekurang-kurangnya AS$1.24 bilion daripada akaun bank anak syarikat 1MDB, BSI SA di Lugano, Switzerland, memetik laporan Sarawak Report pada 11 Julai yang lalu.
Bloomberg berkata, jurucakap UBS enggan mengulas mengenai perkembangan terbaru ini manakala MAS merujuk kepada kenyataan yang dibuat sebelum ini mengenai kajian semula seliaan institusi kewangan bagi transaksi mencurigakan.
Keadaan ini muncul setelah Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua mempersoalkan sama ada juruaudit Deloitte telah diperdaya ketika menandatangani akaun 1MDB.
Pua menegaskan penyata kewangan 1MDB pada Mac 2014 menunjukkan bahawa jumlah yang ditebus daripada pelaburan di Kepulauan Cayman sebaliknya digunakan sebahagian besarnya untuk tujuan pembayaran faedah hutang, modal dan bayaran kepada Aabar (Investments PJS Ltd atau Aabar BVI) sebagai deposit yang dikembalikan.
Walau bagaimanapun, 1MDB, menerusi anak syarikat milik penuhnya Global Investment Limited (1MDB GIL) telah membuat beberapa pembayaran besar kepada Aabar BVI pada 2014, katanya.
"Mengapa 1MDB GIL membayar Aabar BVI wang berkenaan meskipun tidak ada transaksi, perjanjian perniagaan atau urusan antara kedua-dua entiti itu?
“Mengapa pemindahan dana ini tidak dinyatakan dan dijelaskan semasa keterangan (ketua 1MDB) Arul Kanda kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC)? " soal Pua.
Butir-butir urusniaga tersebut terdapat dalam laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB, kata Sarawak Report, namun ia tidak dapat disahkan secara bebas kerana laporan itu masih diklasifikasikan sebagai sulit di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

11 ulasan:

  1. At least $1.24 billion was transferred in 2014 from the account of a 1MDB subsidiary held at BSI SA in Lugano, Switzerland, to a UBS account in Singapore held by what appeared to be a unit of an Abu Dhabi company, U.K.

    What Tun Mahathir said were "circuitous payments" made under the name of many companies, purportedly having all sorts of agreements, and no due diligence made, apparently because they were deliberately arranged for the purpose of songlaping the billions of ringgit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silap mata done by Jho Lo, the 1MDB CEO bloke was just a Mamat spoke in the wheel, the driver being the Bugis Lanun.

      Padam
  2. πŸ‘†✊✌πŸ–•πŸ‘‡✌πŸ––πŸ€˜πŸ–πŸ‘‹πŸ‘ŽπŸ‘πŸ‘ŒπŸ‘Š✋✊πŸ‘πŸ‘πŸ‘‚πŸ‘ƒπŸ‘€

    BalasPadam
  3. πŸ‘™πŸ’πŸ’ŽπŸ‘œπŸ·πŸ–

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini ted manoff original ke, Jing Projibo yang pakai nama dia, sengaja nak menyakitkan hati pembaca dengan tak kata apa apa melainkan menunjukkan bola dia yang tak bulat.

      Memang Jing Jibo dah tak bulat lagi bila tengok kelakuan depa.

      Dia takut nak komen dlm Bahasa Inggeris gamak nya. Jangan takut, Jing, dlm BM pun boleh. Asalkan kau cari fakta dan hujah yang munasabah mendefend Jibo. Dan jangan cakap mengarut.

      Padam
  4. Betul dah bidalan tu, 'pelanggan (Jo Lo) adalah sentiasa benar yang kerap salah adalah pemberi perkhidmatan'.

    BalasPadam
  5. .. Singapore, Switzerland and the U.S. as regulators seek to determine if some of the billions of dollars it raised were siphoned off.

    7 negara luar sisat, beb. Dah memang kena songlap ler. Bugis Lanun punye keroje.

    Singapore dah sediakan dokumen nak bawak ke mahkamah sorang dari 6 orang yang buat salahlaku seleweng dan songlap berbilion tuh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Banyak negara dah nampak salah laku
      Ha nya Malaysia saja tak
      Banyak kepala otak nya dah jadi beku
      Sebab banyak sangat makan dedak

      Padam
  6. Akirnya pecah juga tembelang... kota yang selama ini jadi pujaan RBA dan diuak-uakkan sebagai 'bersih dan sihat' rupa-rupanya 'kotor dan berpenyakit'? Wakakaka

    BalasPadam
  7. Dah omberg petik SR bikin malu je media yahudi ini he.he.he.
    SR sudah tak percayai oleh kami lagi kalau bloomber SR buat malu media itu petik berita Dari sr. Tahukah anda bloomberg media yahudi kawal berita ekonomi, kami tahu semua berita ITU jangan lupa siasat siapa bloomberg ITU media di kawal oleh yahudi.

    Lupa tanya ini Dah berita ke? konon nya 12june 1mbd nak kena saman di england he.he.eh

    Macai protun dah dinasti lim menipu kami ini he.he.he

    BalasPadam
    Balasan
    1. Goldman sachs pun yahudi jugak. Bukan kawan 1mdb ke tu?

      Lupa tanya ni..hari ni dah jumaat...bila najeeb nak saman nih? Berapa kali SELASA dah ni? Hehehe

      Padam