Isnin, 11 Julai 2016

Fokus..!


Pendedahan pun kena fokus..! baru real..!

Sarawak Report fokus perjanjian 2012 1MDB
Dalam pendedahan hari keempat berturut-turut megenai laporan sulit ketua audit negara mengenai 1MDB, Sarawak Report meneliti perjanjian pembelian tenaga pada 2012 membabitkan nilai AS$3.5 bilion dengan Goldman Sachs.
Laman sesawang berpangkalan di London itu semalam menerbitkan apa didakwa mereka sebagai ringkasan eksekutif laporan disediakan Tan Sri Ambrin Buang.
Ia turut memasukkan petikan diterjemahkan daripada seksyen 5 ringkasan berkenaan.
Sarawak Report mengaitkan seksyen itu dengan berbilion-bilion dana daripada perjanjian pembelian tenaga oleh 1MDB itu kepada syarikat Aabar.
Ia juga dikaitkan dengan usaha sama sebelum itu dengan PetroSaudi yang didakwa berlaku penyaluran wang kepada syarikat Jho Low, Good Star.
Bagaimanapun Malaysiakini tidak boleh secara bebas mengesahkan sama ada dokumen diterbitkan Sarawak Report itu adalah sahih atau sebaliknya, selain tidak boleh melaporkan kandungannya disebabkan sekatan undang-undang.
Pada 1 Julai lalu The Wall Street Journal melaporkan syarikat berpangkalan di Abu Dhabi, International Petroleum Investment Company (IPIC) menafikan anak syarikatnya Aabar Investments PJS dijamin mendapat "unit dana" 1MDB di Kepulauan Cayman.
Namun 1MDB dalam kenyataan pada 12 April berkata ia hanya membuat pembayaran kepada Aabar BVI selepas berkomunikasi dengan eksekutif di IPIC, dan yakin kedudukan undang-undang 1MDB dalam perkara itu.
IPIC sejak itu memulakan tindakan undang-undang ke atas 1MDB dan Kementerian Kewangan Malaysia serta membuat tuntutan sebanyak AS$6.5 bilion.
Sarawak Report juga menegaskan peraan dimainkan Goldman Sachs dalam laporan berkenaan.
Pada Khamis portal itu mendedahkan mereka memiliki akses kepada laporan ketua audit negara mengenai 1MDB dan mendedahkan sedikit butiran daripadanya.
Ia berjanji menerbitkan lebih banyak kandungan daripada laporan berkenaan. Sehari kemudian portal itu menerbitan apa yang didakwa mereka sebagai surat "kritikan" daripada Bank Negara Malaysia kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).
Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamad dilapor mengesahkan polis akan menyiasat kes berkenaan kerana laporan ketua audit negara diklasifikasi sebagai sulit di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).
Errr...esok hari SELASA kan???
Lu Fikir La Sendiri!!!

18 ulasan:

  1. bila masa MamaiKini tu kesah dengan sekatan? setahu kita kalau MK tak siarkan maknanya drama tak menarik (ciplak)!

    BalasPadam
  2. Dah lah macai protun Dan dog and pig Surat yg bagi pun palsu, aku tahu macai dog and pig suka palsu Surat bnm. He.he.he ingat lagi aku atikal lama putra merdeka ITU sangup menipu Dan fotostat surat palsu bnm ITU he.he.he

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. Goldman Sachs bukan orang menerbit bon 1mbd dan icip ITU dia menbeli bon ITU Dari ipic ITU lain Kali baca fakta ITU, macai2 protun

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cai, 1mbd dgn icip tu ape?
      Goldman sach tu islam sunni ke syiah?
      Bon 1mdb sgt xbernilai smp kena ade pihak ke3 jdk gerentor.
      Cai najis xde segan silu xmenipu. Celaka btul.. kahkahkah

      Padam
    2. APA ko merepek nii setannn...icip kepala hangguk ko..🐷..🔯🔯

      Padam
    3. HeHe 2.49.he.he Tanya kenapa nama Goldman Sachs tak ADA dalam pelaburan 1mbd yg ada ipic aku saja tukar pada icip itu, Goldman Sachs penah mengakui beli bon 1mbd bukanya Goldman Sachs menerbit bon itu. Macai protun mana baca fakta yg bagi he.he.he

      Padam
    4. Bongok..Mdb ADA guna bank yahudi tuu..lain kali baca betul2..fakta apakebendanya auta adalah..👸kak mah pujaan ahti ko..kihkih

      Padam
  5. Dah lama dah WSJ tu dedah sana dedah sini tapi orang lama tak amek port. Kalau org lama amek port sejak sedari dulu benda-benda lagu ni tak timbul, Lawak Report (bohsia asing) pun takleh cari makan hanya dengan meniaga air liur dan info-info separuh masak.

    BalasPadam
  6. 11 .7 2016.... blog batu api putrayahudimerdeka sila fokus pada mahkamah London timbangtara ipoc vs 1mdb.... jangan alih tiang gol dulu.... dulu terkinka kinja siar pasal ipic vs 1mdb..... cepaat lapor pasal kes ni... nnti bole fitnah... spin... bohong dll... tum momok dan boboi tak sabar terkinja kinja nak fitnah kes nihhh... fokus jgn tak fokusss.... peluang baru buat fitnah dah dekat dahhhh

    stay FOKUSS

    Muahahahahahaaa

    BalasPadam
  7. Kes budak koling Pengerusi MyWatch tu x de sorang haramjadah dari PKR..DAP..Pan pun yg ambil peduli lagi pasal kes ugut tokey judi ari tu... klu dulu terkinjakinja Keadilan News Roket News...Panama News..WSJ..Bank Singapore New...Washington News..Swiss Bank.. Australian Daily..Street Times dan blog putrayahudimerdeka akan siar berita yg maha kejam dan sadis yg menimpa budak koling My Watch nih... sekarang terkontang kanting telo bergoyang sorang2 bila DAP PAS PKR(dah ada Team A&B disbb kan Tun Momok) bergaduh besoo ..maka nasib budak koling terbiar... tiada lagi guling2 dan demostrasi jalanan nak bela budak koling tu lagi... lepas ni mak lampir dan gang assmin yg lain akan terima nasib yg sama macam budak koling tu jugak...atau mungkinkah nasib tun momok ..boboi dan pp lebam juga akan mengalami asib yg sama macam budak koling tu...?
    Tungguuuuuu.... sama2 la kita saksikan nntii....!!


    muahahahahahaaaaa.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Budak koling tu pemenang anugerah naib johan PADAN MUKA ... johan keseluruhan PADAN MUKO disandang LGExit.... tempat ke 3 kategori PADAN MUKO masih terbuka.. mungkinkah boboi..?...pp lebam.atau momok..?

      tungguuuuuu...

      muahahahahahaaa....!!

      Padam
  8. Kalau ikut akal Yg waras... Kalau pm n Pemakan dedak mengatakan tiada masaalah 1mdb knp di osa kan? Tunjukan pd rakyat 1mdb menaikan nama negara... Semua Tudohan adalah fitnah tun...dpt dibayangkan pm akan dilambung lambung mcm ketua jurulatih Portugal apabila memenangi piala euro...maka serata malaysia akan terhidang kain rintang We Love Pm...tak gitu

    BalasPadam
  9. Masak kena sesah. Tak habis2 cerita separuh masak. Malaysia dah bankrap ke hari ni? Kehkehkeh....

    BalasPadam
    Balasan
    1. FfuCKkk...ProOO00ootTt💨

      Padam
  10. Kahkahkah..
    Cai najis kepanasan. Berlumba lumba masuk nk bg komen ilmiah logik lg bernas.

    Kahkahkah..
    Cai benarke laporan AG telar bocor?

    Kahkahkah..
    Mcm mn cai nk bg confirm laporan SR palsu atau benar?

    BalasPadam
  11. Pendedahan terbaik. Tak salah kalau baca maklumat , yang menjadi kesalahan sekarang adalah kebocoran maklumat!!!! Nak bagi tahu perbuatan salah laku pun menjadi satu kesalahan. Pelik Malaysia ni.

    BalasPadam