Rabu, 20 Ogos 2014

Apakah Ini Harus Kita Lupakan..!

Jangan sesekali lupa kepada jasa dan pengorbanan pejuang tanahair yang telah berjuang dan berkorban nyawa demi menyelamatkan kita dan negara tercinta..! Mereka juga ada anak isteri, kaum keluarga yang masih menangisi pemergian mereka tatkala terkorban berdepan dengan musuh negara..!

Baca dan hayati...

KOTA KINABALU - Enam anggota polis yang terbunuh dalam serangan hendap di Semporna pada 2 Mac tahun lepas ditemui dalam keadaan mengerikan, Mahkamah Tinggi di sini diberitahu hari ini.

Pegawai Penyiasat Inspektor Jamirin Kintai, antara anggota pasukan yang bertanggungjawab mengeluarkan mayat anggota polis berkenaan dari Kampung Simunul, Semporna pada 6.45 petang pada 3 Mac tahun lepas, berkata dua daripada mangsa telah dipenggal dan dicacatkan.

"Sarjan Baharin Hamid dicacatkan dengan otak dan mata kanan hilang daripada tengkorak dan terdapat kelaran pada mukanya.

"Leher Lans Koperal Mohd Azrul Tukiran pula telah dipenggal dan terdapat luka pada badan, kulit dan dagingnya. Mukanya telah dikoyakkan dan hanya kelihatan tulang muka," katanya.

Jamirin juga memberitahu mahkamah bahawa leher Lans Koperal Salam Togiran "hampir putus dengan kepalanya hanya melekat pada tubuhnya oleh beberapa inci kulit pada lehernya."

Kesan kelaran terdapat pada kepala dan badan Sarjan Abdul Aziz Sakiran dan Superintenden Ibrahim Lebar, manakala ASP Michael Padel mengalami kecederaan pada bahu dan dada, katanya.

Semasa pemeriksaan balas, Jamirin berkata beliau mendapati insiden melibatkan enam anggota polis itu ada kaitan dengan pencerobohan oleh kumpulan lelaki bersenjata Sulu di Kampung Tanduo, Lahad Datu, pada Februari tahun lepas.

Sementara itu, Pegawai Cawangan Khas Bukit Aman ASP Mohamad Hasnal Jamil memberitahu mahkamah bahawa tiga daripada tertuduh telah dinamakan dalam pintasan komunikasi dilakukan di Bukit Aman dari 14-17 Feb tahun lepas berhubung pencerobohan di Lahad Datu.

Beliau mengenal pasti tertuduh berkenaan sebagai Salib Akhmad Emali, Julham Rashid dan Al Wazir Osman alias Abdul. 

Katanya lapan nombor telefon bimbit telah dipintas, dengan tiga nombor iaitu 019-5398122 digunakan Salib Akhmad; 012-8384472 digunakan Julham dan 014-6774272 digunakan individu dikenali sebagai 'Imam Tua' dan kemudiannya dikenal pasti sebagai Al Wazir, adalah paling aktif berkomunikasi dengan satu lagi nombor 014-2847213, digunakan oleh seseorang dikenali Raja Muda Agbimuddin.

"Bagaimana anda tahu nama-nama individu ini?" soal Timbalan Pendakwa Raya Datuk Abdul Wahab Mohamed. 

Mohamad Hasnal: "Kami telah memantau komunikasi pengguna nombor berkenaan dan nama mereka disebut."

Pegawai Cawangan Khas itu memberitahu mahkamah beliau telah diarahkan oleh Allahyarham Ibrahim untuk terbang ke Lahad Datu pada 18 Febuari tahun lepas untuk menjalankan tugas pengawasan terhadap tiga individu itu selama seminggu bermula 19 Febuari.

Katanya pada 25 Feb tahun lepas, beliau memberi taklimat kepada pegawai polis Asisten Superintendan Noraidin Awang Maidin, di Balai Polis Tungku di Lahad Datu untuk menahan Salib Akhmad di Ladang Kelapa Sawit Abadi Emas di Tungku.

Pada 1 Mac tahun lepas, katanya beliau memberikan maklumat berkaitan di Balai Polis Semporna untuk menahan Julham di Kampung Pangkalan Badai, Kunak dan Al Wazir di Semporna. - Bernama

Ini cerita sedih..! ini cerita seram..! negara dibolosi..! negara dilanggar lanun..! tentu tiada untung politik..!

Kalau pun kita kemaruk nak mengambil politic milage atas peristiwa MH17 atau MH370 jangan lupa darah dan nyawa perwira negara..!

Kalau pun kita teruja untuk memberitahu dunia bahawa pemimpin kita hebat berunding dengan puak pemisah yang didakwa membunuh rakyat kita ( berunding dengan pembunuh ) jangan lupa jasa dan pengorbanan pejuang bangsa..!

Kalau pun kita sebok nak mengaut seberapa banyak untung politik dengan meng'KABUNG'kan seluruh negara ini tapi jangan pulak kita lupa anak isteri dan keluarga para pejuang yang sejak dari mula hingga kini terus TERKABUNG dek kematian insan yang mereka cintai..!

Berkabung la..! berkabung semahu nya selagi ianya masih memulangkan keuntungan politik kepada siapa yang memang dahagakannya..! Sebelum kamu sendiri diKABUNGkan oleh rakyat yang memerhati setiap inci dengan begitu teliti..!

Lu FIkir La Sendiri!!!

4 ulasan:

 1. Masih ada nampaknya orang PAS yang bermentaliti sebegini...

  https://lh5.googleusercontent.com/-DQ3B0lvMLeY/U_PoOipX08I/AAAAAAAAepI/-evf1By_rog/s640/blogger-image--1370762184.jpg

  BalasPadam
 2. HISHAMUDIN BODOH...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Nik Ajis Bodoh

   Haji Hadi Bodoh

   Padam
 3. Menteri dulu kata nk heret dalang...smpi ke hari ini bulu dalang pon xnmpk...ke menteri leka cabut bulu???

  BalasPadam