Isnin, 6 Jun 2016

Percayalah..!


Itu sebab semua yang di atas tu berhenti..!

Itu sebab juga yang dibawah ni masih menghilangkan diri dan tidak pulak dibawa ke muka pengadilan...!


Itu sebab juga surat GBN kepada PAC di klasifikasikan sebagai OSA..!

Semuanya kerana takde kaitan pun dengan kerajaan..!

Datuk Seri Najib Razak berkata, kerajaan tidak menanggung sebarang hutang atau bayaran faedah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sekiranya syarikat itu jatuh bankrap. 

Perdana Menteri berkata, hanya pinjaman bernilai RM5.8 bilion sahaja yang menerima 'jaminan jelas' kerajaan Malaysia. "1MDB tidak menerima jaminan dari kerajaan bagi pinjaman lain. 

"Sepertimana syarikat lain yang tertakluk di bawah Akta Syarikat, 1MDB juga mempunyai liabiliti terhad dan selain daripada pinjaman atau bon yang menerima jaminan kerajaan, hal kewangan 1MDB tidak termasuk dalam kiraan kontinjen liabiliti kerajaan. Keadaan kewangan syarikat adalah tanggungan syarikat itu sendiri," katanya.


Rakyat tentunya jauh lebih bodo dari pemimpin..! Rakyat tentunya lebih dungu dalam hal hal yang melibatkan kewangan..lebih lagi apabila ianya melibatkan wang berjumlah berbilion bilion..!

Jadi, rakyat kena percaya dan yakin ajer la..! Segala tindak tanduk yang dibuat seperti memecat, menggantung, membubar..! menukar..! menutup dan yang sewaktu dengannya sebelum ini merupakan qada dan qadar yang harus rakyat terima..! Maka imani ajer la apa yang dikata oleh pemimpin negara ni..!

Tak gitu?

Lu Fikir La Sendiri!!!

22 ulasan:

  1. Hahaha...senangnya mohd najib nk cuci tangan..mudah saja alasan nk lepaskan diri..dia menteri kewangan dan penasihat 1mdb takkanlah tak tau apa2..kesian macaii dikerah cari seribu alasan..

    BalasPadam
  2. Deklarasi rakyat ape citre skg....? Jangan alih tiang gol..... SPRM pulak buat kerja cincai laporan tak lengkap dlm kes banglo lajak laris...tokong tak brani saman blogger yg dedah kes banglo lajak laris
    .... AG kena bagi semula laporan pada SPRM lengkapkan kertas siasatan... banyak sungguh alih tiang gol skg...semua nk selamatkan dana yg diterima blogger batu api.... selesai satu2 DR dulu lepas tu banglo lajak laris... lepas tu baru alih tiang goll....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Caii...tiang goll apakebenda nii..org tanya lain..ko jawap lain..siapa yg alihkan tiang goll nii bingai...ProOO00ootTt

      Padam
    2. Jing Projibo 5:47 PTG,

      Tak dapat jawab hapah satu benda yang di tanya Putra M, ye? Jadi, kau coba deflect, kenen bola ke hal lain? Nanti kene ke bola kamu amacam?

      AG suruh SPRM lengkapkan laporan siasatan? Boss suruh lambatkan atau cari helah ambik hati DAP ye? Macam dulu Bugis Lanun buang ISA? Dan buat keputusan buang Akta Hasutan. Semua nya nak menyenangkan hati DAP dan Cina. Tak learnt a lesson from Tsunami Cina di PRU13?

      Padam
    3. Oi bodo. Nak tanya soalan luar topik posting, pi bukak blog sendiri la. Mintak duit kat Mat Maslan. Mesti berkepuk punya. Daripada tempek satu komen dapat lima posen je. Berapa banyak komen nak kena post sehari. Bukak blog Mat Maslan bayar tiga ribu. Tak caya pi mintak.

      Padam
    4. Pelik cai bugis ni. Orang penang semua tahu guan eng beli banglo tu sebelum dia jadi cm lg. Tu pasal sprm sampai hari ni tak bertindak sebab takde kes. Ingat senang ke bugis nak lepaskan kes banglo tu.

      Lg satu...mmg susah bn nak jatuhkan dap. Orang penang islam semua puji guan eng. Mesjid dibesarkan. Mana2 flat yg mohon balai urusan jenazah, semua dapat. Benda ni semua mana ada masuk dlm berita tv3 dan media bn. Pendek kata org penang suka dap dari zaman bn. Skrang pula kes 1mdb, lg takde undi untuk bn.
      Masih tak sedar diri???

      Padam
    5. hati2 dgn DAP... tapi ketika ini kita tolak korupsi UMNO dulu... bersihkan UMNO.. tolak sipenyamun tu.. dia Punca ...

      Padam
  3. ajib.....tolong jawab...

    kalau bangkrap, syarikat tanggung sendiri.....tapi duit syarikat tu duit sapa ek?

    -anti jub-

    BalasPadam
  4. PM, FM, ex Chairman 1MDB, President UMNO....semua dia dan dengar timba ilmu di ENGLAND. Ilmu apa yang dia belajar ekkk? Ilmu gelap gelap ker???

    -Gelap Wang
    -Gelap Harta
    -Gelap Benar
    -Gelap Kuasa
    -Gelap Rampas
    -Gelap Gertak
    -Gelap Songlap
    -Semua nyer Gelap Malap belaka.....ada banyak lagi kes Gelap!

    Jabatan Audit Negara terang terang persoal 7 Billion jatuh dari belakang lori....lagi nak menipu ke???

    SB, KK, berapa penjuru sekali pun bangun lah rakyat beri message atau beritahu jer Bugis-Lanun memang PENYAMUN....abih cerita!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ilmu Tangan Gelap - hidden hands kata bekas Timbalan Pengarah Cwangan Khas Polis yang di tukar tempat kerja serta merta.

      Jugak Pegawai Pegawai tinggi SPRM - di tukar jugak serta merta.

      Yang paling menakjubkan sekali - Gani Pattail di berhentikan dari jawtan AG serta merta tanpa alasan yang munasabah.

      Sekarang Deklarasi Rakyat mahu Njib di tukar/ di ganti. Lebih 1 juta tanda tangan. Menunggu penyerahan kpd YDP Agong. Tun kata di blog nya bahawa dia percaya Raja Raja akan "memberi perhatian" kapada kempen Selamatkan Malaysia itu. Ada cara cara bagi Raja Raja buat begitu, kata nya.

      Yang kita tahu ia lah Majlis Raja Raja boleh dan telah bermesyuarat membuat keputusan bersendirian tanpa PM dan MB2. Dulu di buat sebagai "Pre-Council meeting" sabelom mesyuarat biasa. Talh kluarkan keterangan akhbar mahukan isu 1MDB di selesaikan secepat mungkin.

      Rakyat payongkan Raja. Raja memberi perindungan kpd rakyat.

      Padam
  5. Putar-putar !

    BalasPadam
  6. Daulat Tuanku !

    BalasPadam
  7. Mustapha Kamil, group editor, kumpulan New Straits Times, pun berhenti.

    Dia kata dalam Facebbok account dia Najib’s government has cracked down on freedom of speech as it tries to limit the fallout from the corruption scandal surrounding 1MDB.

    BalasPadam
    Balasan
    1. New Straits Times is controlled by UMNO. Mustapha took a rare public stance by saying that an increasingly “authoritarian” stand by the government toward media was the reason he quit the newspaper in April. He had worked there for more than a quarter-century.

      A journalist’s responsibility is “first to the truth,” Mustapha wrote.

      Investigators in at least seven countries are probing 1MDB. Some investigators have said they believe US$6 billion has gone missing.

      About US$1 billion moved into Mr. Najib’s private accounts via a web of offshore entities, and was spent on politics, jewelry and clothes, reports said, citing investigators and bank-transfer documents.

      Najib’s government has banned newspapers it controls — which include the New Straits Times and the larger-circulation Malay-language Berita Harian and Utusan Malaysia newspapers — from covering the 1MDB story, Mustapha said in an interview.

      Padam
    2. News releases from 1MDB denying stories in the Wall Street Journal and calling into question its sources would sometimes come to the New Straits Times from the prime minister’s office with orders to run the statements in their entirety, according to Mustapha. The newspaper did as they were told.

      “There are specific instructions to use this or that story, and we’re not allowed to question,” he said.

      Padam
    3. Najib and 1MDB didn’t respond to questions about whether the government pressured media over coverage of the scandal.

      Limits to freedom of expression have narrowed considerably since Najib began to fight allegations about taking money from 1MDB, Mustapha added.

      Last year the government suspended The Edge Weekly and The Edge Financial Daily for two months due to the company’s reporting on the scandal. The Malaysian Insider, another online news site owned by the Edge group, said it was blocked by the government in March and decided to shut down amid falling advertising revenue.

      Padam
    4. Najib’s administration has cracked down on criticism of 1MDB in other ways. Last year, a former ruling-party politician was arrested on charges of economic sabotage after he called for an investigation into 1MDB. He was later released on bail.

      Mustapha said on Facebook that the Pulitzer Prize committee’s decision in April to cite The Wall Street Journal as a finalist in international reporting for its coverage of 1MDB was a factor in his decision.

      “When an American newspaper…wrote a story that got nominated for the coveted Pulitzer Prize, about an issue that happened right under my nose ..." he said.

      Padam
  8. kerajaan tidak menanggung sebarang hutang atau bayaran faedah 1MDB sekiranya syarikat itu jatuh bankrap?

    Tapi dalam nada yang sama Najib kata pinjaman bernilai RM5.8 bilion menerima jaminan. Pinjaman dari siapa? Pengeluaran bond tu ada jaminan Kerajaan ke?

    'jaminan jelas' kerajaan Malaysia? Ada jaminan yang 'tidak jelas'?

    "1MDB tidak menerima jaminan dari kerajaan bagi pinjaman lain"? Takda pinjaman dari bank ke? Kalau ada, takkan takda jaminan.

    Apahal pun, mereka yang beri pinjaman kpd 1MDB dengan takda jaminan, gigil lutut le. Kalau banyak pinjaman nya, boleh bankrap bila MDB bankrap.

    BalasPadam
  9. Pemakan dedak Najib perlu memberi jawapan kpd soalan soalan di atas. Dia patut tanya Setia Usaha Akhbar Najib Sharifuddin apekenama nya, kemudian beri tahu kita.

    Tapi tabiat biasa nya akan membikin dia alih tiang gol dan cakap pasal perkara perkara lain. Pendirian begitu akan membawa kapada bankrap lah 1MDB dan di harapkan UMNO gantikan Najib secepat mungkin. Kalau tak, UMNO/BN kalah di PRU14.

    BalasPadam
  10. Kalau 1MDB bankrap, dan kalau bond yang di keluarkan iitu tidak di jamin, pembeli bond akan kerugian.

    Mereka biasa nya ada lah institiusi kewangan - itu pasal syarikat Yahudi Goldman Sachs di gunakan untuk mengatur dan mendapatkan nya dan di bayar US$500 = RM2 bilion.

    Jika institusi kewangan luar negara itu kerugian, rasa nya teruk lah imej Malaysia dan serik le mereka nak invest lagi.

    Tambah pulak, nampak macam senang je Najib kata kerajaan tidak menanggung sebarang hutang 1MDB sekiranya syarikat itu bankrap.

    BalasPadam
  11. Aku tengok zahid aje yg kempen di Kuale dan Sg Beso...nak tengok juga apa gebang najib pada penduduk kuale dan sg beso..

    BalasPadam
  12. Aku wakilkan go fly kite utk jawab.
    Surat GBN tu kena OSA sbb mngandungi rahasia sgt sulit.
    Ada maklumat ejen cia spy msia.
    Ada maklumat isis nk kidnap dan bunuh najis.
    Ada maklumat rahasia nuklear msia.
    Ada maklumat rahasia ahli sunnah wal jamaah.
    Dan mcm2 rahasia lg lah.
    Xperlu bukti pun. Percaya shj lah. Barangsiapa xpercaya boleh pesong akidah, bersekongkol dgn dap, jdk barua yahudi dan merosakkan negara.
    So korg kena percaya

    BalasPadam