Isnin, 16 Mei 2016

Berani Ke Najib Kembalikan Kuasa Agong..?


Kalau pun bukan Ziana Zain...Ramlah Ram menyanyi mungkin juga Najib boleh terlena tapi kalau Ramlah Adam pula yang menyanyi???

Kembalikan kuasa Agong: Najib harus pertimbang cadangan Sultan Johor


Titah Sultan Johor itu harus disokong bagi memastikan kuasa Agong berada pada kedudukan paling tinggi.
Titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar bahawa Perlembagaan Persekutuan perlu dipinda bagi mengembalikan kuasa kepada Yang di-Pertuan Agong atau Raja untuk meneliti dan memperkenan sesuatu rang undang-undang sebelum ia diluluskan seharusnya dipersetujui.
Pengarah Pusat Kajian Institusi Raja Malaysia, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof Datuk Dr Ramlah Adam berkata, ia sekali gus memperkukuh kuasa Agong itu sendiri yang dilihat berada pada kedudukan tertinggi memutuskan sesuatu keputusan berbanding Parlimen.
Katanya, Agong sebagai pembuat keputusan terakhir sebelum ini pernah dilaksanakan, namun kuasa tersebut telah ditarik semasa Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri.
“Dulu sewaktu Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri, pernah timbul isu ini. Ketika itu Sultan Johor dalam giliran menjadi Agong. Dr Mahathir buat pindaan perlembagaan terhadap kuasa veto Agong dengan menarik semula kuasa tersebut.
“Ia melibatkan, sesuatu rang undang-undang harus diluluskan oleh Agong dalam tempoh 30 hari dibentang tetapi jika Agong tidak meluluskannya dalam tempoh 30 hari maka undang-undang itu akan lulus secara automatik.
“Oleh yang demikian saya menyokong cadangan Sultan Ibrahim untuk mengembalikan kuasa itu tepat pada masanya. Perdana Menteri sekarang, Datuk Seri Najib Razak perlu mempertimbangkan semula perkara itu.
Namun, kalau mahu membenarkan kuasa Agong sebagai kuasa tertinggi, persoalannya adakah Parlimen sekarang bersedia untuk mengembalikan perlembagaan asal?” soalnya kepada FMT pula.
Semantara itu, Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA),Abdullah Zaik Abdul Rahman turut menyokong cadangan Sultan Ibrahim bagi memastikan keseimbangan antara kuasa Parlimen dan kuasa Agong. Ini supaya sesuatu keputusan untuk meluluskan undang-undang tidak berat sebelah.
“Saya secara umumnya melihat perlunya keseimbangan antara kuasa Parlimen dengan kuasa Agong. Sekiranya kuasa itu diberi kepada satu pihak sahaja dan ia tidak boleh diimbangi oleh pihak lain, akan wujud masalah. Malah, kalau diberi sepenuhnya kepada Parlimen sahaja pun akan menimbukan masalah dan menyebabkan berlakunya krisis serta tidak akan membawa penyelesaian,” katanya kepada FMT.
Tambah Zaik, Agong juga perlu memahami kehendak masyarakat sebelum bertindak meluluskan sesuatu undang-undang terutamanya melibatkan isu kepentingan Islam dan orang Melayu supaya tidak menyinggung hati pihak lain.
“Agong juga perlu mengikut kehendak masyarakat, sebagai contoh kalau isu itu berkaitan dengan Islam atau masyarat Islam, maknannya Agong kena ikut kehendak dan pandangan masyarat Islam, pada masa sama kena memahami kehendak masyarat lain,” katanya.
Ramai pemakan dedak yang masih belum mumayis waktu krisis perlembagaan berlaku dahulu..! Makanya mereka hanya akan bergurindam dan berseloka bahawa Tun M la yang menyebabkan kuasa Agong itu dipinda..! 
Sedangkan rakyat melihat keperluan pindaan undang undang itu dibuat ketika itu demi menyelamatkan Institusi Raja Raja serta memelihara kedaulatannya..! Pelbagai kisah luar dalam kain Istana yang terbongkar ketika itu..! Itu sebab rakyat terutama orang Melayu berdiri teguh menyokong pindaan tersebut.
Hari ini, sekali lagi rakyat diperlihatkan akan suasana yang hampir serupa..! Cuma masaalahnya berlaku dipihak pentadbir@pemerintah..! Kuasa mutlak yang ada ditangan pemimpin kerajaan seakan menjadi pedang tajam yang sewenang wenang dihayun mengikut selera mereka..! 
Makanya timbul cadangan sedemikian rupa..! Sekali lagi atas nama menjaga keharmonian pentadbiran kerajaan serta memelihara tingkah laku pemimpin agar sentiasa meletakkan kepentingan rakyat dan negara di hadapan ianya kembali menjadi bual bicara yang semakin kuat dan galak didalam masyarakat.
Undang undang perlu disesuaikan mengikut peredaran semasa..! Undang undang tidak boleh tepu..! undang undang mesti tertegak demi keadilan sejagat..! keadilan sejagat tidak bermusim..! Ianya sepanjang zaman..!
Berani kerana benar..! Soalnya berani ke Najib?
Lu FIkir La Sendiri!!!

39 ulasan:

 1. Tun momok yg had kan kuasa agong... yg ko nak marah org lai pasai apa..? Ninla hukum karma namanya masa sedap berkuasa lupa segalanya... bila dah tak ada apa2.. pandai pulak terpekik terlolong ke hulu hilir... karma dah sampai hadap jer la labuuu...
  ko cuba mjntak WSJ lapor pasal kuasa agong kat yahudi rothchild ko agak2 WSJ nak tak tulis pasal kembalikan kuasa agong... lepas tu terkinja kinja la sahut menyahut melapor WSJ tulis pasal agong... ahakss...

  BalasPadam
  Balasan
  1. ingat lagi kes pprebet adam mengamuk di Chowkit tak macai najib.. ingat lg ke kedi golf mati kena hayun dgn kayu golf..

   Padam
  2. Sabri masa tu dia tengah pakai pampers lagi...yak pon dalam perot lagi. Tak tau apa tu yang komen merapu. Mana dia tau hal masa kita muda dulu.

   Padam
  3. Apa nak sibukkan pasal pendapat berkenaan pinda kuasa Agong? Majoriti 2/3 pun takda.

   Tak kisah lah sama ada meminda tu perlu majoriti 2/3 ke tak. Kalau ada majoriti 2/3, llain lah. Boleh lah nampak rakyat percaya kuat kpd Kerajaan yang nak meminda, jadi kalau pinda pun, nampak bermakna.

   Ini apa makna nya bila Najib dapat undi yang paling buruk dalam sejarah UMNO dansejarah negara. Mengarut.

   Perlu di biarkan keadaan kuasa Agong yang ada sekarang tuh. Keadaan itu tak menjadi masalah. Begitu juga pindaan yang membikin Raja Raja bertanggung jawab ke atas kelakuan pribadi mereka - mereka di lindungi ha nya berkenaan kelakuan urusan resmi mereka. Yang membolehkan, contoh nya, sebuah bank tuntut hutang dari seorang Raja salepas pindaan yang Tun Mahathir buat itu.

   Yang masalah ia lah Najib, bukan kuasa Agong salepas pindaan Perlembagaan dulu itu. Gantikan Najib, jangan pinda Perlembagaan.

   Padam
 2. bukan quran untuk digubal. hanya undang2 dan perlembagaan negara sahaja. disokong digubal untuk penambahbaikan kepada sedia ada. perlu juga dielak kuasa sultan berlebihan hingga boleh membelasah rakyat sesuka hati. tapi nak belasah tukang jilat tak ada masalah. biar kuasa sultan dan eksekutif mengimbangi antara satu sama lain, lengkap melengkapi, rakyat di parlimen, sultan di majlis raja2.

  BalasPadam
  Balasan
  1. "disokong digubal untuk penambahbaikan kepada sedia ada." Tapi apa dia yang menambah baikkan keadaan kalau di pulihkan Perlembagaan seperti dulu kala? Tak setuju, tak sokong, bantah.

   "perlu juga dielak kuasa sultan berlebihan hingga boleh membelasah rakyat sesuka hati." Yang ini amat setuju, amat sokong, amat galakkan.

   "biar kuasa sultan .. di majlis raja2". Yang ini pun amat setuju, sokong dan galakkan. Kalau nak tunjukkan kuasa, coba lah dengan "beri perhatian" kapada Deklarasi Rakyat dan kempen "Selamatkan Malaysia" dari Najib itu. Sangat nak lihat reaksi Majlis Raja Raja ke atas perkara ini.

   Padam
 3. Aku setuju kuasa agong dan raja2 kembalikan Dan sebagai kuasa pengimbang, dengan syarat jika raja melayu melakukan kesalahan undang2 mereka akan terkena hukum di gantikan keluarga keturuhan mereka juga untuk jadi raja kalau bapa dia salah dibuang taktar maka anak nya kena ganti jadi atau keturunan dia kena raja. Jadi tidak ada raja2 melayu tak akan pupus, Cuba tengok brunei 'sultan brunei a
  buang adik dia dari taktar sebab rasuah. Orang boleh hukum raja2 melayu yg buat salah 'majis2 raja Dan mahkamah di raja.

  BalasPadam
  Balasan
  1. cara Sultan Brunei stakat ni adalah yg terbaik.. dr Islamnya dan pentadbiran...

   Padam
  2. Brunei bukan Malaysia ... Malaysia ada berapa negeri dan sultan ? so dont be stupid ... go fly kite !!!

   Padam
  3. 1133,

   Mana demokrasi nya kalau Agong ada kuasa di atas keputusan2 yang yang Parlimen buat? Nak jadi Zimbabwe ke kita?

   Kan kita bersistem Constitutional Monarchy - Raja Berperlembagaan. Macam Englaaaaaaaaaand. Qen itu diam aje, tak ada heboh hal politik sikit pun.

   Kita nak lebih pandai dari Englaaaaaaaand ke? Kan kita di jajah depa dan Perlembagaan kita di derap depa dulu? Bukan itu saja, dah di bincang, di bahath dan di lulus dek Wakil2 Rakyat yang di pilih di Pilihan Raya Umum.

   Baca Sejarah le, Bang.

   Jangan sebut Bunei sebagai contoh. Kan depa bukan demokrasi. Depa autokrasi, sebuah "kingdom", bukan sebuah negara demokratik.

   Yang bikin masalah ia lah Najib. Jadi, tukar Najib, jangan pinda Perlembagaan.

   Padam
 4. no point turn back time ... move on ... DSN need to move on with vision 2020 and further ����

  focus on the future ... else go fly kite !!

  BalasPadam
  Balasan
  1. The hell....duit rakyat dah telan, nak suruh move on? Sucker!

   Padam
  2. not move on.. move out.. absolutely

   Padam
  3. Shitttt move on...move DOWN to hell adalaaaaaa

   Padam
  4. then die trying .... go fly kite !!!

   Padam
  5. madey dan kroni dia selama ni makan duit rakyat ada go down to hell ke ? ada madey turun ke ? jgn nak emosi sgt la bro... ini semua politik .... rakyat jgn mudah terkesima macam lalang ditiup angin .... go fly kite !!

   Padam
  6. 1:36 clearly demonstrated his idiocy & ignorance, thinking he knows it all whilst still being wet in their undies.

   Padam
 5. yahudi rothschild itu modalnya
  kalau takpun syiah kominis
  pekong dah bau seluruh dunia
  pencacai masih merasa manis ..

  tak tahu sejarah jangan bercakap
  nampak sangat ilmu tak lengkap
  dulu digubah memang bersebab
  perdana menteri bertanggungjawab

  cadangan oleh Baginda Raja
  kini diminta di gubal semula
  cacing sudah naik kemata
  rakyat bersama menyokong Baginda..
  BalasPadam
  Balasan
  1. tanya lah TDM ... ada ke dlm DR usul tu ... melainkan PM turun dan madey happy sampai hajat sebelum ajal ... go fly kite !!

   Padam
 6. Bravo bro Sabri..that's it..bubuh, jangan tak bubuh!

  BalasPadam
  Balasan
  1. yes bubuh ... for nothing ... go fly kite !!!

   Padam
 7. Mr fly kite..guess you fly kite on daily basis, your mom watching, your dad thrilling..? Or fly kite is your upmost hobby, now that it turns you into act of gila babi..?

  BalasPadam
  Balasan
  1. say whatever ... its my free will... my freedom ... use it to own accord ... everyone can go fly kite !! its my way of stating my oppinion !! I dont care u like it or not ... go fly kite !!!

   Padam
 8. Dia ni corot main layang2 dulu Kat kg dia..dalam hutan. Itu sebab meroyan fly kite..sampai nak mati sok dok fly kite..fly kite..

  BalasPadam
  Balasan
  1. saya rakyat marhaen yg takda kepentingan .. bukan makan defak .. bukan ahli politik waima ahli mana2 parti ... rakyat biasa yg prihatin dan ada kebebasan bersuara dgn cara saya sendiri dalam dunia siber .. saya bebas bersuara dan sokong sesiapa yg saya suka .. buat masa ni saya suka DSN sebab dia PM kita...dulu saya suka madey sebab dia PM...dan saya tentang sesiapa pun yg nak jatuhkan PM cara yg tak ikut perlembagaan... so accept it .. or else go fly kite !!

   Padam
  2. Buat snap electionlah..atau referendum, ikut perlembagaan.buat NOW! Ada berani ka?

   Padam
  3. "Suka dia sbb PM kita". Bkn sbb dia pemimpin yg hebat..
   Kahkahkahkah..

   Sokong dgn alasan dan fakta. Hujah dan logik. Setakat sokong sbb suka2 lepas tu nk kecoh sana sini. Alahai lemahnya cacai najis.
   kahkahkahkah...

   "Saya tentang sesiapa pun yg nk jatuhkan PM cara tak ikot perlembagaan"
   Kahkahkahkah..

   Go fly kite mungkin lupa sejarah. Najis juga bersekongkol dlm menjatuhkan PM pak lah.
   Go fly kite xnk tentang ke?
   Kahkahkahkah..

   Kerana ada kes altantuya najis diam membisu. Tp dia xde ckp apa2 psl menjatuhkan kerajaan islam, menjatuhkan kerajaan demokrasi bilamana usaha menjatuhkan pak lah dilakukan. Najis tidak pernah menentang dan melarang.
   Kahkahkahkah..

   Najis juga xde rs malu utk mengambil jawatan pm setelah pak lah dijatuhkan. Dia bersetuju pm lemah harus turun.
   Kahkahkahkah..

   Bilamana kelemahan najis terdedah, najis pula xnk turun.
   kahkahkahkah..

   Pak lah tidak takot apa pun maka tidak ada mslh utk trn. Tp najis dan keluarga bakal berhadapan pelbagai tuduhan jika melepaskan jawatan. Maka selagi jawatan masih ada, najis dan keluarga harus diselamatkan dari kebenaran.
   Kahkahkahkah..

   Maka dpt dinilai go fly kite mnyokong bkn kerana prinsip. Samada kerana wang ringgit atau kebodohan yg dibeli.
   Kahkahkahkahkahkahkahkah

   Padam
  4. I like pak lah but parti dont support him .. i agree with madey masa tu.. and i like najib ... ko pun bodoh kena main dgn madey ... prinsip or not its mine .. not you to judge ... i know facts dont bullshit ... gelak lah berdekah dekah .. syok sendiri jer ... go fly kite !!

   Padam
  5. Kahkahkah..
   Xle defend hujah dia jawab "ikot suka aku lah"

   Kahkhkahkah..
   How do u know parti dont like him?

   Kahkahkahkah..
   Sbb dia xpecat tpm? Sbb dia pecat ag? Sbb dia xkacau pac? Xtukar peg yg sdg mnyiasat?

   Kahkahkahkah..
   U know fact. dont bullshit?
   U know the fact 1mdb in trouble?
   U know during pak lah term no 1mdb no huge cash in his personal account?

   Kahkahkahkah..
   Mamak dan najib bersama2 menjatuhkan pak lah. No comment on that?

   Kahkahkahkah..
   Pm haprak pun kena sokong sbb dia pm kita?

   Kahkahkahkah..
   U r so CHEAP

   Kahkahkahkahkahkah

   Padam
 9. Kalau pemimpin yg langgar perlembagaan, yg tak berani berdepan dan jawab soalan, yg satu dunia siasat, yang kata fitnah tapi akhirnya mengaku duit dlm akaun dia, itu pun kau nak sokong? Apa bengap Sgt kau nih bro, langgar takde brake ke? Orang lain pun tak mkn dedak tapi otak boleh fikir. Kau? Fly kite je lah yg kau tahu..ohh..kau tak mkn defak..eh..dedak ke..aku pun..

  BalasPadam
  Balasan
  1. tell me perlembagaan mana PM tak ikut ? so why madey do all sort of thing to topple him ?

   Padam
 10. Masa nak ganti paklah dulu tak payah election, tak payah ikut perlembagaan, yang ni boleh mintak orang ikut perlembagaan pulak..poodahh.

  BalasPadam
  Balasan
  1. dont be stupid ... Ikut perlembagaan lah tu .. itu hak UMNO and BN the rulling goverment nak ganti PM ... go fly kite bro !!

   Padam
 11. Bro 2.45..cantik, cantik bro, kasi tenyeh baik punya!..
  layang layang putus tali apa macam?

  BalasPadam
  Balasan
  1. ya la tenyeh ... go fly kite !!

   Padam
  2. Pergi mampos lah ko fly kite, geli plk aku baca,elok kau mampos cepat lagi baik

   Padam
  3. Kan aku dah kata..fly kite ni gila..dia mana reti apa pun. Nampak mcm orang tak betul kan? Kan? Kan?Hari2 kena fly kite. Mental kot ?

   Padam
 12. Putera arab : i have no background bla bla bla.

  Najip chicken kantoi menipu lagi! Dana politik konon..

  BalasPadam
 13. Apa nak sibukkan pasal pendapat berkenaan pinda kuasa Agong? Majoriti 2/3 di Parlimen pun takda.

  Tak kisah lah sama ada meminda tu perlu majoriti 2/3 ke tak. Kalau ada majoriti 2/3, lain lah. Boleh lah nampak rakyat percaya kuat kpd Kerajaan yang nak meminda, jadi kalau pinda pun, nampak bermakna.

  Ini apa makna nya bila Najib dapat undi yang paling buruk dalam sejarah UMNO dan sejarah negara. Mengarut.

  Perlu di biarkan keadaan kuasa Agong yang ada sekarang tuh. Keadaan itu tak menjadi masalah. Begitu juga pindaan yang membikin Raja Raja bertanggung jawab ke atas kelakuan pribadi mereka - mereka di lindungi ha nya berkenaan kelakuan urusan resmi mereka sahaja. Yang membolehkan, contoh nya, sebuah bank tuntut hutang dari seorang Raja salepas pindaan yang Tun Mahathir buat itu.

  Yang masalah ia lah Najib, bukan kuasa Agong salepas pindaan Perlembagaan dulu itu. Gantikan Najib, jangan pinda Perlembagaan.

  BalasPadam