Selasa, 3 November 2020

Speaker DUN Selangor Biadap..!

 


Inilah bahananya apabila komunis menjadi KERAjaan..! Dulu mangkuk ni pernah buat laporan Polis kononnya telah di pukul oleh ahli UMNO Tanjung Karang. Baca sini.

Semalam di laporkan..

Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Ng Suee Lim didakwa sengaja mewujudkan suasana tidak harmoni pada pembukaan sidang DUN hari ini dengan menegur pemakaian baju kebangsaan dalam kalangan beberapa pemimpin pembangkang.

Muafakat Nasional Selangor menerusi kenyataan bersama oleh Ketua Penerangan Pas Selangor, Syarhan Humaizi Halim dan Ketua Penerangan UMNO Selangor, Datuk Abdul Rahman Bakri berkata, tidak sepatutnya baju kebangsaan atau baju Melayu dilarang dipakai semasa persidangan.

Menurutnya, Muafakat Nasional Selangor mempersoalkan kewajaran larangan tersebut yang dikatakan melanggar kod pemakaian dan hanya boleh dipakai pada hari Jumaat sahaja.


"Bahkan di Parlimen pun, tiada larangan sedemikian. Asalkan berbaju Melayu lengkap atau baju kebangsaan ia dibenarkan.

"Itu simbol yang perlu dijaga oleh semua rakyat terutama pemimpin-pemimpin negara atau negeri yang dipilih oleh rakyat.

"Perkara asas begini tidak dapat dijaga dan diuruskan, bagaimana hendak diharapkan perkara yang lebih besar," katanya.

Sidang DUN Selangor hari ini kecoh selepas Suee Lim menegur tindakan beberapa pemimpin pembangkang yang memakai baju kebangsaan yang dikatakan tidak mematuhi kod pemakaian yang ditetapkan.

Lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pembangkang berkenaan adalah Datuk Mohd Shamsudin Lias (Sungai Burong); Zakaria Hanafi (Semenyih); Datuk Mohd Imran Tamrin (Sungai Panjang); Rizam Ismail (Sungai Air Tawar) dan Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi (Sijangkang).

Baca lanjut di sini.

Kalau betul lah pernah kena pukul mungkin komunis ni mintak di pukul lagi baru reti agaknya..!

Betul ke?

Lu Fikir La Sendiri..!

8 ulasan:

 1. Negara penuh dengan cirit birit rasuah...masalah baju melayu terus lebel komununis...dah tu pemimpin yang mkn rasuah, khianat, salah guna kuasa..jadi Apa malu bosku

  BalasPadam
 2. Rakyat pokai,ko bukak cerita pasal baju dan komunis

  BalasPadam
  Balasan
  1. Habis nk cerita apa? DUN baru selangor baru bersidang ko nk cerita kerajaan selangor bg sejuta kt ko?

   Padam
 3. Raja kena saman puak melayu tak biadap?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Takpe bro. Asal bukam DAP yg buat. Kalau org lain buat dia halal. Dap buat jadi haram...

   Padam
 4. Rilek la. Cina yg menentang habis habisan penulisan jawi pun kerajaan bagi anugerah datuk kat melaka apadahal. Paling lantang busuk suara wong siaw ting dqri mca.. dia elok dpt anugerah malah bangkai2 umno angkat dia lagi tinggi.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Bangkai2 umno da lari ke bersatu ;p

   Padam