Selasa, 26 Julai 2016

Siapa Sebenarnya Bersama Yahudi..?


Tak payah la nak menunjukkan kebodohan diri secara berjamaah..! cukup la beberapa kerat yang sentiasa menjilat dedak demi kelangsungan hanyir mereka..! Rakyat tak bodo..!

Goldman Sachs - Bank Yahudi Pujaan Hati Najib dan 1MDB ..... dan Umno


Kita kalau buat pinjaman bank untuk modal perniagaan, kita akan diminta serahkan satu kertas kerja di mana antara lain, kita diminta terangkan apa kegunaan pinjaman yang dipinta itu. Kalau minta 1 juta, maka kita akan senaraikan tujuannya untuk apa. Contohnya, nak beli barangan niaga, nak besarkan operasi syarikat dan sebagainya sesuai dengan jumlah 1 juta yang dipohon itu.

Bank kalau berpuashati syrat2 dipenuhi dan yakin dengan kemampuan projek yang disebutkan itu, akan keluarkan dana 1 juta. Bank berharap dengan bantuan modal itu, bisness kita akan maju dan kita mampu bayar balik pinjaman beserta bunganya. Dan bank juga berharap kita akan jadi pelanggannya yang bagus ..... demi masa depan bersama yang lebih cerah. Kita pun seronoklah dapat 1 juta ......

Bagaimana kalau ada bank yang terlebih baik, tolong buatkan kertas kerja untuk kita lagi ? Siap buat pengiraan bagai tentang barangan yang kita perlukan, kemudian tolong uruskan dengan penjamin lagi.... semua bank yang buat ! Kita goyang kaki je ..... siap semua, kita sain, dapat duit dan boleh mulakan bisness ..... peeeergh ! 


Kenapa baik sangat ? Kenapa kita yang dipilihnya ? Manager bank takde anak beranak sanak saudara jiran ke yang boleh dia tolong terlebih dahulu ? Kenapa kita yang tidak kenal pun dengan manager bank itu yang mahu ditolong ? Wujud ke bank sebaik itu ? 

Wujud beb ! Memang ada bank sebaik itu. Tak percaya tanya Najib.


Nama bank itu Goldman Sachs, sebuah bank Yahudi berpusat di Amerika. Yahudi ? ? Ya .... bank Yahudi ! TAKBIR !!! Siapa kata Yahudi jahat ? Tengok..... punyalah baik bank Yahudi ni, semuanya dia tolong uruskan buat 1MDB ketika nak buat pinjaman masa nak beli IPP dulu.

Harga belian IPP pun dia yang tolong congakkan selaku perunding kewangan. Rundingan dengan penjamin pun dia yang uruskan. Najib cuma sain jer. Peeeergh ! HIDUP YAHUDI !! Teriak orang Umno .....ngan orang Pas.

Tapi caj bank Yahudi ni tinggi sikitlah sebab dia yang uruskan semuanya. Dari jumlah pinjaman USD3.5 bil, Yahudi ni ambil USD302.50 juta atau 8.6%. Kos kewangan ini ditolak siap.

Takperlah kot .... masih ada dekat USD3.2 bil lagi. Bilion tuh ! Sapa nak bagi pinjam senang2 macam tu ? HIDUP YAHUDI !!! Teriak orang Umno ...... dan orang Pas.

So, Najib pun berlengganglah pergi bank nak sain kontrek sambil memuji2 bank Yahudi itu ..... 

TAPI ..... kata bank Yahudi itu, memanglah kita bagi USD3.2 bil sesudah tolak caj kewangan. Tapi kena tolak USD1.367 bil ( 39.1% )sebab nak bagi deposit kepada penjamin. Tanpa penjamin, 1MDB takkan layak nak dapat pinjaman sebanyak itu. Nama 1MDB hampeh ... 

Maknanya, dari amaun 3.5 bil yang dipinjam, 1MDB hanya dapat 1.83 bil jer ( 52.3% ). Kalau guna contoh awal di atas tadi, kita buat pinjaman 1 juta, kita hanya terima 520 000 jer. 

Pulak ..... TAPI, kata bank Yahudi itu lagi, namanya pun deposit, 1MDB boleh dapat balik !

Ooooooh.... OKlah kalau macam tu. Meh sini aku sain, kata Najib. HIDUP YAHUDI !!! Teriak orang Umno  ..... dan orang Pas.

TAPI ..... apa lagi ? 1MDB kena bagi option kepada penjamin untuk beli saham IPP yang 1MDB cadang nak beli tu. Bukan free, penjamin kena bayarlah ..... Oooooo OK, meh sini kontrek tu, aku nak sain.

Baik betul bank Yahudi itu kan ...... Punyalah orang Yahudi nak tolong sebuah negara Islam seperti Malaysia. Siapa sangka .... HIDUP YAHUDI !!! Teriak orang Umno ..... dan orang Pas.

Dipendekkan cerita, antara syarat nak senaraikan Edra, syarikat yang 1MDB tubuhkan untuk jaga IPP yang dibeli itu, tidak boleh ada sebarang tuntutan ke atas pemilikan Edra. Memang dari awal lagi plan nya nak senaraikan ( IPO ) Edra. So, kenalah dilupuskan Option yang diberikan kepada penjamin itu .....

Pulak .... kalau dah tahu dari awal lagi nak IPO, kenapa setuju dengan Option ? Entahlah .... masa nak sain tu mungkin tak terfikir ke tahap itu lagi. Duit nak masyuuuuuk, tak fikir panjang dah.

1MDB telah bayar USD1.968 bilion untuk tebus Option itu iaitu sebanyak 3 kali pembayaran - bulan Mei 2014 (USD250 juta), September 2014 (USD725 juta) dan Disember 2014 (USD993 juta).

Erk ! Gostan balik, gostan balik ..... dari jumlah 3.5 bil yang dipinjam, tolak deposit 1MDB dapat USD1.83 bil. Lepas bayar Option USD1.968 bil, maknanya 1MDB terkurang 0.138 bil atau USD138 juta ?

Pinjam 3.5 bil tapi akhirnya kena keluar dari poket 138 juta ?  Mana duit nak buat modal niaga ? Hutang USD3.5 bilion + bunga itu tetap kena bayar balik ! 

NI  APA  PUNYA  JENIS  PINJAMAN  YANG  1MDB  BUAT  DENGAN  BANK  YAHUDI  NI ? ? ? 

BANGANG TAHAP GABAN !

HIDUP  YAHUDI  ! ! !   Teriak orang Umno ..... dan orang Pas.


PS - Pendek cerita lagi, rupanya deposit itu tak diterima oleh si penjamin ! Yang duk bayar Option itu pun si penjamin kata dia tak terima. Takde dalam kontrek pun, kata penjamin !

Gila ah ..... Makna kata, kesemua USD3.5 bilion campur bunganya ... SEMUANYA LESAP ! 

TAPI ..... kata bank Yahudi itu, semua itu tetap kena bayar balik ..... Oh, OK, jawab Najib.

Kalau ikut contoh awal 1 juta tadi, kita buat pinjaman 1 juta, akhirnya kita pula yang kena keluarkan duit dari poket 40 ribu.  Duit 1 juta itu lesap. Pinjaman 1 juta campur bunga tetap kita kena bayar balik !

Baik sungguh lah bank itu ...... mana nak cari bank sebaik itu dalam dunia sekarang ni ?


PS 2 - Oya, satu lagi nota.  

5.6. Penyata kewangan Tanjong Power Holdings Sdn. Bhd. (TPHSB), syarikat induk TEHSB bagi tahun berakhir 31 Januari 2013 mencatatkan keuntungan berjumlah RM7.96 bilion (iaitu 93.6% daripada balasan RM8.50 bilion). Keuntungan ini diperoleh selepas mengambil kira nilai buku pelaburan dalam subsidiari berjumlah RM450.99 juta dan kos berkaitan pelupusan berjumlah RM84.56 juta. Penyata kewangan syarikat induk MLSB, berjumlah RM1.89 bilion (iaitu 80.8% daripada balasan RM2.34 bilion) hasil daripada pelupusan keseluruhan kepentingan Genting Bhd. Bagaimanapun, maklumat nilai buku pelaburan bagi penjualan ekuiti MLSB dan tanah tapak loji tidak dinyatakan dalam nota penyata kewangan Kumpulan Genting Bhd. ( petikan dari apa yang didakwa oleh Sarawak Report sebagai Laporan JAN  .... yang selepas seminggu masih belum dapat disahkan oleh pihak berkuasa sebagai benar atau palsu )


Maksudnya, masa 1MDB beli IPP dulu, pemilik asal Tanjong catatkan dalam akaun yang dia untung RM7.96 bil atau 93.6% sementara pemilik asal Genting pula catatkan keuntungan RM1.89 bil atau 80.8% !  

HIDUP  YAHUDI  ! ! ! Teriak orang Umno ...... dan orang Pas.

Oleh: dinturtleoriginal


Sekadar mengingatkan semula disamping mematahkan hujah pemakan dedak yang  merepek konon mengatakan ini semua serangan US dan Yahudi..!

Siapa sebenarnya Yahudi???

Lu Fikir La Sendiri!!!

29 ulasan:

 1. Semua bank didunia dikawal yahudi..

  Malah McD makanan segera pun yahudi punya...

  rokok yg dihisap putamerdeka pun puak yahudi punya..

  Sudah lah tak pyah sembang kencang....yg salah hisap rokok..makan MCD lagi bagus...

  Cerita sekerat2 tkpyah sembang....ya

  BalasPadam
 2. Ganas betul si ...... ni. Lepas bgi bontot kat Yahudi amerika Dia bagi bontot pula kat komunis china. Nafsu besar beb.

  BalasPadam
  Balasan
  1. sudah lah bawa mengucap...

   Najib bkn jual negara kat USA..setakat niaga apa msalahnya yg salah korang asyik percaya wsj,sr dan AG US..


   psal tu la korang kalah pilihanraya..mana tak asyik2 sokong USA...kalau korang niaga dgn yahudi no hal ni idak siap menangis bila peguam negara US dikatakan bantu menjalankan keadilan utk rakyat malaysia...apa ke bingainya...

   Padam
  2. berniaga???? niaga apa bro??? niaga bg duit reza bayar hutang judi? bagi reza buat filem lucah? bg jho low duit free?? yg bayar tu siapa?? Nape la korang ni tergamak sokong si penyamun munafik tu.. yg terang2 selewengkan dana rakyat..

   Padam
  3. Amat bodoh 12:41 PG cakap. Tak tahu beza niaga dan sekim seleweng songlap

   Padam
  4. Kalau isunya seleweng 7 bilion yang diseleweng oleh 4 individu hanyalah celah gigi jar kalau dibanding 100 bilion hak putra merdeka diseleweng diera Madday. Tak tahulah kalau putra ada sher. He he

   Padam
 3. 6. 700 JUTA PULA. DULU BUKANKAH DAH TERBUKTI DUIT TU DERMA, APA NAMA TU, YANG 2.6 BILION TU?
  Memang betul pakcik, SPRM sendiri telah menyatakan pada Ogos 2015, bahawa hasil siasatan mereka mengenai duit RM2.6 bilion itu ialah: duit itu duit derma. Kemudian, keluar pula video Menteri Luar Arab Saudi, Adel al-Jubeir, yang orang kata mengesahkan bahawa derma itu datang daripada keluarga diraja Arab Saudi. 'Orang kata'. Cuba pakcik dengar balik video itu. Menteri Arab ini kata:

  https://politikputramerdeka.blogspot.my/2016/07/rompakan-1mdb-fahaman-cara-mudah.html

  atas itu link putramerdeka...


  kan bohong tu....psal tu la korang asyik kalah pru ..msalah korang ceriter sekerat2 tak abis...

  WSJ pun pda mulanya kata bkn duit pak arab..lepas 2 minggu uturn kata duit pak arab.


  Selagi korang bohong Allah laknat tau....

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tak usah cakap pasal derma lah. Pada mula nya Pokjib senyap aje, tak mau cakap. Dah lama baru cakap. Tak kasi tau dari siapa, untuk apa.

   Dah nyata sekarang berbilion di hantar ke US - akaun anak tiri dia yg takda kena mengena dgn 1MDB selain jadi anak tiri Pokjib. Akaun Taek Lo yg di sangka merancang sekim menipu melaknat negara bersama Pokjib tuh. Harta nak kena rampas dek DoJ. Padan muka. Harap di masuk penjara US.

   Padam
 4. Dah cai jangan bohong orang, aabar bvi jual bon pada Goldman Sachs lepas dia rugi dia salahkan Malaysia ini, semua bon telah ambil alir oleh icip itu, bila masa Malaysia pinjam duit dekat Goldman Sachs itu.

  Goldman Sachs telah melakukan jenayah kenapa doj ITU tak siasat Goldman Sachs di libaya,Goldman sachs di belanje pelacur pada pegawai Libya itu, Dan dia juga mencetuskan kisis ekonomi di Libya sehingga Rakyat jatuhkan dia sebab harta makan Naik, Sekarang yg jadi president libya adalah bekas agen CIA.

  Ini bakal belaku jika orang tak memahami apa taktik politik amerika ITU , najib bijak dia akan hantar orang siasatan Dan bagi kerjasama pada doj di mahkamah.
  Kami tahu Hillary Clinton Cuba main politik dimalaysia Cara halus mereka akan gagal. Yahudi amerika tahu kita benci pada Goldman Sachs ITU tapi Malaysia tahu permain orang yahudi Cuba babit Malaysia dengan goldman Sachs itu

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ini ling RT news rusia Goldman Sachs langgan pelacur https://www.rt.com/business/346600-libya-fund-damages-goldman/
   Kenapa doj tak siasat Goldman Sachs itu

   Padam
  2. Msalah geng protun depa taat pada USA..kalau dulu media USA WSJ la ni FBI dan peguam negara US.

   Payah...... suruh taat pada institusi negara malaysia dikatakan munafik...bingai betul la

   Padam
  3. nak tanya kpd macai si penyamun munafik... duit 2.6 b tu duit derma ke duit dr 1mdb

   Padam
  4. taat pada USA? sapa yg main golf sama2? kalu x rapat mmg takkan boleh main golf dgn obamak-hang tu

   Padam
  5. Jing Jibo di 12:01 PG tak jawab soalan2 pasai apa yg di katakan di pos Putra Merdeka. Tak nafikan pun apa dinturtle kata.

   Dok cakap pasai Goldman Sachs di Libya dll. Mengarut. Bodoh. Bangang.

   Padam
  6. Ehhh ... ada kena mengena ITU! Kan Libya ITU terletak di Baling Kedah ...

   Padam
 5. NEW YORK, July 26, 2016 /PRNewswire/ -- Goldman Sachs and Tim Leissner, the former Goldman Sachs Managing Director at the center of the 1MDB scandal, have been sued by a shareholder of a former Goldman Sachs client for alleged fraudulent misrepresentations and breaches of fiduciary duties. According to a lawsuit filed in New York State court today, Goldman Sachs and Leissner "fraudulently induced the Board of EON Capital (the seventh largest domestic bank in Malaysia) to retain it as financial advisor in connection with a takeover bid by Hong Leong Bank, another Malaysian Bank," by concealing "its close relationship and incentive to curry favor with the Prime Minister of Malaysia, who, in turn, had close family and business ties with HLB and others with an interest in the success of HLB's bid for EON Capital." The lawsuit alleges that the Malaysian Prime Minister's personal ties to HLB included the fact that one of his brothers served on the Board of Directors of HLB and another of his brothers was the Chairman of the Board of Directors, Chief Executive Officer and Managing Director of CIMB, the investment firm advising HLB on its offer to acquire EON Capital.

  According to the lawsuit, Goldman Sachs was the key advisor to the 1MDB, the Malaysian-government investment fund established by the Prime Minister, "before, during and after the time it acted as advisor to the Board of EON Capital," and Goldman Sachs used the engagement with EON Capital to "secretly curry favor with the Prime Minister by using the [EON Capital] Board's confidential information to conspire with and position HLB to submit a successful bid to acquire EON Capital, which Goldman Sachs convinced the Board was fair, even though Goldman Sachs knew that the bid in fact was well below the fair intrinsic value of the Company." The lawsuit alleges that "Goldman Sachs's egregious misconduct here apparently was part of a broad pattern of corruptly winning favor with the Prime Minister in order to further Goldman Sachs's business opportunities in Malaysia."

  The lawsuit alleges that Goldman Sachs initially advised the EON Capital Board that the HLB takeover bid was "unfair and below the fundamental value of EON Capital" but reversed course just weeks later, providing the Board with "a new, much lower valuation and advis[ing] the EON Capital Board that the HLB offer was fair." As a result, the price at which HLB acquired EON Capital was hundreds of millions of dollars below fair value, the lawsuit alleges.

  The lawsuit was brought by Primus Pacific Partners, a private equity firm that was the single largest shareholder of EON, with a 20% stake.

  According to the lawsuit, "Primus became aware of Goldman Sachs's fraud only in March 2016 from press reports that revealed previously unknown business and personal relationships and extensive dealings between Leissner, on behalf of Goldman Sachs, and the Prime Minister" in connection with the 1MDB scandal.

  The lawsuit, filed in the Supreme Court of the State of New York in the County of New York, says Goldman Sachs' misconduct cost Primus $170 million. Primus is seeking to recover the $170 million as well as $340 million in punitive damages.  SOURCE Primus Pacific Partners

  BalasPadam
 6. Pak pandir berniaga..mcm nilah jadinya. Yg dok makan dedak tetap dok jilat..;klu tak poket kosong bro...

  BalasPadam
 7. Kekadang aku tak paham apasal Jibo buat itu semua. Nak kata bodoh, tak. Belajor 8 tahun di Englaaaand, lulus unibasiti ijazah konomi ntah apekebende.

  Tak lain, tak bukan, dasar Cash Is King dia punya pasal. Nakkan berbilion supaya boleh beli apa saja. Beli rasa sayang bini, kalau tak banyak duit dan ada kuasa tak tau le di sayang ke tak. Beli undi UMNO, Ketua2 Bahagian, Ahli2 Majlis Tertinggi. Beli undi rakyat di PRK, PRU, beras berkampit, barangan letrik, duit.

  Ya Allah, teruk nya si Jibo bila berpendirian Cash Is King. Pulak nya dia kasi tahu Tun Dr Mahathir pendirian nya tu bila bercakap cara nak menang PRU. Kalau Tun tak dedahkan, aku tak caya itu pendirian dia.

  Kena teruskan desak bertalu talu supaya dia letak jawatan, atau UMNO gantikan dia, atau pengundi gulingkan dia di PRU14.

  BalasPadam
  Balasan
  1. kalau bapak dia tun razak tau apa si anak buat.......geledah roh dia dlm kubur......kesian tun razak..........

   Padam
 8. Siapa pun yang buat 1MDB terhutang RM53 bilion dan IPIC sekarang tuntut RM28 bilion itu, semua nya Najib bertanggung jawab.

  Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan beri tahu mesyuarat PAC bahawa Perkara 117 undang undang butuh Memorandum & Articles of Association 1MDB kata segala pergerakan kewangan di 1MDB mesti ada kebenaran bertulis dari Najib sebagai Menteri Kewangan.

  1MDB Kem Kewangan yang punya, Kem Kewangan yang bayor RM1 juta modal 1MDB tuh. Tapi takda seorang pun Pegawai Kem Kewangan mewakili Kementerian itu di benarkan di Lembaga Pengarah. Tidak seperti syarikat lain kepunyaan Kementrian itu seperti Khazanah Inc. Di minta briefing kpd Kem Kewangan sebagai pemunya, 1MDB jawab pun tak.

  Jadi, apa pun wang keluar, perjanjian melibatkan kewangan, mesti Najib tahu, malah mungkin dia arahkan nya. Tak mungkin ada sesiapa nak tipu Najib, buat memacam tanpa Najib tahu atau tanpa kebenaran dia.

  BalasPadam
  Balasan
  1. kot doj ke sapa di us dapat bukti terang jibo arahkan hantaq duit kpd Riza & jho taek tu - haaa sedaap nak jerit

   Padam
 9. Memang aneh, yang 1-2 ekor di kejor dek SPRM dan PDRM tak dapat di cari atau di hubungi, melarikan diri atau sembunyi kita tak tau di mana.

  Kalau tak ada lindungan dari big boss, tentu boleh di cari, sebab kalau di luar negara pun, PDRM dan PSRM ada hubungan dan kerjasama dengan Polis Antarabangsa (Interpol), FBI, agensi British MI5, MI6 dan agensi2 seperti nya.

  Apahal pun, the buck stops at Najib - dia Menteri Kewangan, dia mesti tanggung jawab semua nya. Kita mesti laungkan terus menerus sehingga dia letak jawatan atau di singkir oleh UMNO atau pengundi di PRU14.

  BalasPadam
  Balasan
  1. bila duit perwaja lesap buck tak stop kat 'MO1 pencen' kerana rakyat sedar perancangnya (MO1 pencen) tidak boleh dipersalahkan kalau pendedak yang didapati tidak cekap buat kerja. pendedak kena pikul beban perwaja yakni bukan MO! pencen. ada nampak? kah kah kah

   Padam
  2. MO1 pencen? MO1 skrg ni agak2 nya sapa ya?

   Padam
  3. ..beban perwaja yakni bukan MO! pencen. ada nampak?
   Ada ... ada nampak. Nampak engko punya bangang!

   Padam
 10. hanya ada satu kesimpulan iaitu semua ini berpunca dari Penasihat TIA.

  seperti selalu ada dua kategori: satu punaisihat dan dua punahsihat

  ia bukanlah penyakit baru tetapi penyakit yang telah menyerang Perwaja, BBMB, PKFZ dan terbaru Protun.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Punaisihat 1MDB kontol kecik atau takda langsong, itu pasal tak berani saman SR, WSJ, DoJ

   Padam
  2. Punaisihat ... punahsihat ... Aaaa ada satu lagi. Punah dan sakit, iaitu engko 1031PG.

   Padam
 11. Penasihat TIA @ saudara Riza Aziz @ MO1

  BalasPadam