Selasa, 19 Januari 2016

Tun Razak Pemimpin Berdedikasi ~ Tun M..!


Kebenaran tetap satu kebenaran..! Kebenaran jugalah yang akan meninggalkan kenangan dilipatan sejarah untuk dikenang oleh generasi mendatang..!

TUN RAZAK

1. Adalah sukar untuk membayangkan bahawa 40 tahun telah pun berlalu sejak peninggalan Tun Razak, Perdana Menteri kedua Malaysia yang merdeka, yang dihormati dan dikasihi.

2. Tatkala menonton dokumentari TV mengenai kehidupan dan zaman beliau, saya tidak tahan berasa sedih. Itulah zaman yang gemilang. Pemimpin pada masa itu berdedikasi, cenderung untuk membangunkan negara dan menangani jurang perbezaan dalam masyarakat Malaysia. Tun Razak adalah orang yang memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru.

3. Dia pisahkan diri dari tali ikatan Komanwel British, dan melawat Rusia dan Cina. Angin perubahan bertiup kuat.

4. Adalah amat menyedihkan dia diambil pergi dari kita begitu awal.

5. Saya sudah tentunya berasa amat sedih kerana saya terhutang segala-galanya kepada beliau. Saya dipecat daripada UMNO dan orang-orang yang dipecat sebelum saya tidak pernah kembali. Kerjaya politik mereka rosak.

6. Tetapi beliau bukan sahaja membenarkan saya kembali ke pangkuan tetapi kemudiannya melantik saya sebagai seorang menteri penuh. Saya telah digambarkan sebagai anak emas Tun, yang menimbulkan kemarahan ramai orang kuat UMNO.

7. Sebagai seorang doktor saya perhatikan pada awal lagi bahawa kesihatan beliau semakin merosot. Pada satu majlis di bangunan Parlimen sebelum berlepas ke UK, beliau menarik saya ke sebelah dan memberitahu saya bahawa dia sedang menghidapi leukemia. Dia memberitahu saya untuk bercakap dengan doktor beliau, Dr. Macpherson. Saya berbuat demikian, dan tahu bahawa tempoh “remission” (keredaan sementara penyakit atau kesakitan) akan menjadi pendek dan lebih pendek. Dia tidak akan dapat terus hidup lama. Tetapi saya tetap terkejut apabila mendengar beliau meninggal dunia. Malaysia benar-benar kehilangan seorang pemimpin yang hebat. Beliau berkeupayaan melakukan perbezaan yang besar kepada masa depan negara ini yang beliau berjuang begitu keras untuknya.

8. Bagi saya kerugiannya adalah peribadi. Tun Hussein yang menggantikan beliau tidak pernah rapat dengan saya dan saya fikir ini adalah akhir bagi kerjaya saya.

9. Tetapi tidak. Tidak, kerana Tun Razak telah bercakap sesuatu yang baik untuk saya kepada Tun Hussien.


Lu Fikir La Sendiri!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan