Sabtu, 26 September 2015

Selamatkan Najib ~ Tun M..!


Tun M hanya mahu rakyat Malaysia menyelamatkan Najib..! menyelamatkan Najib dari dicemuh..! dihina..! di salahguna..! di hanyutkan..!

NAJIB.

1. Saya telah bekerja keras untuk menjadikan Najib Perdana Menteri Malaysia.

2. Tetapi sekarang saya mahu dia disingkirkan, meletak jawatan daripada menjadi Perdana Menteri.

3. Ia bukan hal peribadi.

4. Ia adalah kerana dia telah gagal teruk sebagai Perdana Menteri.

5. Daripada awal lagi saya perhatikan perkara-perkara salah yang dia lakukan.

6. Kita telah merdeka semenjak 1957. Kita sepatutnya dapat mentadbir negara kita sendiri. Sesungguhnya kita telah pun berbuat demikian selama beberapa dekad sebelum Najib, dan kita telah melakukannya dengan cemerlang.

7. Tetapi Najib melantik beberapa pegawai British sebagai penasihatnya.

8. Najib telah melantik ramai perunding asing untuk menasihatinya bagaimana mentadbir negara.

9. Orang-orang ini melibatkan kos berbilion-bilion ringgit tetapi nasihat mereka secara amnya tidak baik untuk negara ini. Mereka tidak tahu apa-apa tentang politik, ekonomi dan sensitivi Malaysia. Akibatnya pembangunan Malaysia lembab dan bangsa-bangsa berada dalam keadaan menentang satu sama lain.

10. Kerajaan di bawah pimpinan Najib menjadi sangat tidak popular. Walaupun memberi banyak wang kepada rakyat, mereka menolak beliau dalam Pilihan Raya 2013. Prestasi beliau lebih buruk daripada Abdullah, yang juga telah ditolak oleh rakyat. Orang Cina menolaknya sama sekali walaupun beliau mengisytiharkan dirinya sebagai saudara mereka.

11. Dia menimbulkan kemarahan kakitangan awam dengan menubuhkan Pemandu untuk mengambil alih tugas EPU. Kakitangan Pemandu yang bukannya pegawai Kerajaan telah dibayar gaji yang tinggi, jauh lebih tinggi mengatasi Skim Gaji Kerajaan. Begitu marah, sebilangan pejawat awam sebaik sahaja bersara mereka telah menyertai parti pembangkang dan bertanding sebagai calon pembangkang, sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

12. Pertumbuhan ekonomi jatuh di bawah paras pertumbuhan ekonomi Filipina dan Indonesia.

13. Mata wang telah susut dan harga saham susut dengan teruk mengakibatkan masalah untuk perniagaan, pengimport dan pengeksport. Kos sara hidup meningkat terutama selepas GST.

14. Kemudian datangnya pula skandal 1MDB. Suatu dana yang sama sekali tidak perlu telah diwujudkan yang akan dibiayai oleh pinjaman yang besar. Kerajaan telah memberi satu juta Ringgit sebagai modal tetapi 1MDB (1Malaysia Development Berhad) telah meminjam 42 bilion Ringgit daripada pasaran. Ia membayar faedah yang tinggi sebanyak 5.9% dan memberikan komisen 10% kepada Goldman Sachs. Kerajaan tidak pernah meminjam begitu banyak atau membayar kadar yang begitu tinggi itu.

15. 1MDB membeli loji kuasa elektrik pada harga lebih tinggi daripada harga pasaran. Ia juga membeli/mengambilalih hutang piutang syarikat-syarikat janakuasa. Jumlah kos adalah 18 bilion Ringgit. 1MDB kehilangan begitu banyak wang sehingga ia tidak boleh membayar faedah ke atas pinjaman.

16. 1MDB membeli tanah Kerajaan pada 60 Ringgit kaki persegi sedangkan harga sebenarnya adalah lebih daripada RM3,000 kaki persegi. Dengan menilai semula tanah itu sebanyak 50 kali ganda, ia mendakwa asetnya adalah lebih besar daripada hutangnya. Ini adalah seperti menjual permit import yang didapati secara percuma daripada Kerajaan.

17. Kemudian 1MDB telah menyertai perniagaan yang mencurigakan dengan Petro Saudi sebagai rakan usaha sama. Ia membayar USD1 Bilion bagi saham 40 peratus miliknya itu. Enam bulan kemudian usaha sama ini telah dibubarkan. Akan tetapi USD1 Bilion itu bersama dengan USD700 juta yang lain telah ditukar menjadi pinjaman kepada Petro Saudi. Wang ini kini telah lesap.

18. Satu-satunya aset yang dipunyai oleh 1MDB sekarang adalah loji kuasa dan tanah di Kuala Lumpur. Lebih daripada RM20 Bilion daripada 42 Bilion ringgit itu tidak dapat dikesan atau dihitung.

19. Kemudian tiba-tiba Wall Street Journal melaporkan bahawa Najib mempunyai USD700 juta dalam akaun peribadinya di Bank Arab-Malaysia (bersamaan RM2.6 bilion pada masa itu).

20. Tidak ada PM Malaysia atau Presiden UMNO yang boleh mempunyai wang sebanyak itu. Semua sumbangan kepada UMNO biasanya diterima dan dibankkan oleh Bendahari UMNO. Semua aset diletakkan di bawah nama tiga pemegang amanah.

21. Tidak pernah dalam sejarah UMNO terdapat lebih daripada RM250 juta secara tunai. Semua aset lain adalah dalam bentuk saham, tanah dan bangunan. Presiden adalah bertanggungjawab untuk menyerahkan semua sumbangan kepada Bendahari untuk perbankan. Presiden tidak pernah menyimpan wang UMNO atau wang didermakan kepada UMNO, untuk pilihan raya misalnya, di dalam akaun peribadinya. Tiada peruntukan untuk akaun UMNO dikendalikan oleh Presiden.

22. Najib dan isterinya terkenal dengan gaya hidup yang mewah. Jelas sekali jutaan telah dibelanjakan untuk pertunangan dan pelbagai majlis perkahwinan di Malaysia dan Kazakhstan. Anak tiri Najib membelanjakan ratusan juta dolar membeli hartanah di London, New York dan California. Beliau juga membiayai pembikinan filem Hollywood, “The Wolf of Wall Street” dengan perbelanjaan melebihi USD100 juta.

23. Dengan gaji Najib sebagai Perdana Menteri, adalah mustahil baginya untuk membelanjakan jutaan ringgit bagi semua ini. Ada satu kenyataan oleh PMO yang mendakwa bahawa wang bagi harta-harta luar negara dan filem itu telah diwarisi. Adalah mustahil bagi Tun Razak, atau Haji Noah atau bapa Rosmah untuk memiliki dan mewariskan ratusan juta Ringgit. Malah mereka tidak dikenali sebagai jutawan pun. Adik beradik Najib menafikan dakwaan itu.

24. Jadi dari mana datangnya wang itu? Najib mendakwa 2.6 bilion Ringgit itu telah didermakan kepadanya oleh seorang Arab. Ini tidak masuk akal. Tiada siapa yang pernah memberikan wang sebanyak itu kepada sesiapa. Dan Najib tidak dapat membuktikan bahawa orang Arab itu telah memberinya wang.

25. Dan dengan itu sebuah pasukan petugas khas yang terdiri daripada Peguam Negara, Pesuruhjaya Pencegahan Rasuah, Gabenor Bank Negara dan Ketua Polis Negara telah ditubuhkan untuk menyiasat punca RM2.6 bilion berada dalam akaun peribadi Najib di Bank Arab-Malaysia.

26. Jawatankuasa Kira-Kira Dewan Rakyat juga sedang menyiasat apa yang berlaku kepada RM 42 bilion Ringgit yang dipinjam oleh 1MDB. Begitu juga Ketua Audit Negara.

27. Tiba-tiba Najib memecat Peguam Negara dengan mendakwa dia sakit. Peguam Negara menafikan beliau sakit. Tidak ada sijil oleh doktor membuktikan dia sakit. Najib tidak mempunyai hak untuk mendakwa bahawa Peguam Negara sedang sakit.

28. Pada masa yang sama, ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah dikatakan telah pergi bercuti. Gabenor Bank Negara membisu. Kemudian dia menyatakan dia takut ditangkap.

29. Dua daripada ahli-ahli Kerajaan PAC dilantik Timbalan Menteri dan dua lagi diberi pekerjaan lain. Mereka tidak dapat meneruskan kerja-kerja mereka sebagai ahli PAC. PAC adalah tanpa seorang Pengerusi dan siasatan 1MDB telah berhenti.

30. Dua anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah telah ditangkap, dibebaskan dan dipindahkan ke Pejabat Perdana Menteri. Selepas komplen dibuat mereka telah dipindahkan semula ke Suruhanjaya.

31. Penolong Ketua Cawangan Khas telah dipindahkan keluar. Beliau kemudian membuat kenyataan yang keras terhadap pemindahannya.

32. Orang yang bercakap mengenai 1MDB dan 2.6 bilion ringgit dalam akaun Najib, atau melaporkan mengenainya telah ditangkap, pasport mereka dirampas dan diancam oleh polis dengan soal siasat. Ianya seolah-olah sebarang soalan mengenai 1MDB dan Najib 2.6 bilion merupakan tindakan untuk melemahkan demokrasi dan menjatuhkan Kerajaan yang dipilih dengan betul. Orang boleh ditahan sehingga 28 hari tanpa perbicaraan di bawah undang-undang baru yang bertujuan untuk mencegah tindakan keganasan. Bercakap tentang 1MDB dan RM2.6 bilion kepunyaan Najib seolah-olah merupakan tindakan keganasan. Najib lupa bahawa beliau sendiri terlibat dalam penyingkiran pemimpin terdahulu yang juga dipilih secara demokrasi.

33. Kemudian datangnya sesuatu yang menggemparkan. Al Jazeera menayangkan kisah pembunuhan gadis Mongolia Altantuya. Adalah jelas daripada kisah itu bahawa Najib mempunyai kaitan dengan pembunuhan itu.

34. Ramai rakyat Malaysia tidak mahu mempercayainya. Tetapi orang di seluruh dunia mempercayai cerita itu. Ia telah menjadi satu skandal antarabangsa. Ia telah memalukan Malaysia. Di mana-mana sahaja sesiapa pergi, ada yang bertanya, “Apa yang telah berlaku kepada Malaysia”.

35. Di antara 1MDB, 2.6 bilion ringgit dalam akaun peribadi Najib dan pembunuhan Altantuya, nama baik Malaysia benar-benar rosak. Tidak pernah sebelum ini, Malaysia menjadi begitu hina oleh Perdana Menterinya sendiri. Tidak pernah orang memandang rendah negara ini. Tidak pernah sebelum ini rakyat Malaysia begitu malu dengan negara mereka.

36. Najib telah membayar orang untuk menunjuk perasaan di jalan-jalan untuk menyokong beliau. Dengan sewenangnya beliau juga mengharamkan usaha orang-orang tunjuk perasaan bagi memecatnya.

37. Untuk mata wang dan ekonomi pulih, Najib mesti berhenti menjadi Perdana Menteri Malaysia. Rakyat Malaysia mesti menuntut penyingkiran Najib. Ianya sesuatu yang amat demokratik untuk menuntut penyingkiran beliau. Tindakan yang diambil beliau untuk menahan seseorang untuk mengadakan perhimpunan untuk menuntut penyingkiran beliau adalah apa yang tidak demokratik dan bercanggah dengan undang-undang negara ini.

38. Saya menyeru semua rakyat Malaysia untuk menuntut Najib membenarkan siasatan terhadapnya yang akan dijalankan oleh orang-orang bebas yang tidak dilantik olehnya. Najib mesti membenarkan proses undang-undang berjalan. Jika didapati bahawa dia telah melakukan kesalahan dia perlu didesak untuk
meletakkan jawatan.

39. Hanya dengan pengundurannya sebagai Perdana Menteri Malaysia barulah ekonomi akan pulih, nilai ringgit akan meningkat, dan kos sara hidup akan turun. Hanya selepas penyingkirannya rakyat Malaysia akan mampu berdiri semula.


Tak gitu???

Lu Fikir La Sendiri!!!

127 ulasan:

 1. Setuju & sokong sepenuh hati, jiwa & raga. Pendapat bernas dari tokoh Negarawan Terulung dalam sejarah negara. A True World Class Statesman indeed...!!;

  BalasPadam
 2. Mahathir selalu cakap, Najib kena turun, baru ekonomi Malaysia akan naik semula dan ringgit akan naik semula....

  Betul ke???? Dia faham ekonomi tak??? ada 120 negara mengalami penurunan matawang berbanding US sekarang ni

  Malaysia agak ketara sebab bergantung pada minyak dan komoditi yg sekarang kedua duanya harga turun, dan jugak rakan dagangan Malaysia yg terbesar iaitu China, yg ekonomi nya pun jatuh dan matawang China yg diturunka nilai...sebab tu Malaysia terkesan dgn byk. Ditambah buruk lagi dengan kadar faedah di Amerika yg akan dinaikkan...semua ni meneyebabkan nilai ringgit jatuh berbanding US..

  semua ni diluar kawalan kita...

  memang faktor 1MDB juga menyumbang, tapi ianya lebih kepada persepsi...

  Persepsi buruk yg diberitakan yg bertujuan untuk merosakkan lebih teruk lagi eknomi Malaysia....tak ada satu pun dakwaan yg dibuat keatas 1 MDB yg telah dibuktikan...semuanya hanyalah berita yg tak sahih dan tak masuk akal. Blogger yg jadi agen yahudi di Malaysia pun menyumbang kepada persepsi buruk....


  Kesimpulannya bukan Najib yg patut turun, Tun M yg patut berhenti bercakap sebab mulut longkang dialah mencemar nama baik 1MDB....masih ingat tak bila dia kata 42 billion hilang/lesap????? .....inilah statement yg paling celaka yg keluar dari mulut longkang dia...

  Tun M perlu berhenti bercakap/menulis, insya Allah krisis ekonomi boleh reda sedikit.
  Yg pasti ada 3 faktor luaran diluar kawalan kita....itu kita kena terus berdoa agar harga minyak & komoditi kembali stabil dan ekonomi china kembali rancak....

  Saya yakin, dengan doa doa jemaah haji kita di tanah suci yg sentiasa mendoakan kesejhateraan dan keamanan negara Malaysia, akan dimakbulkan oleh Allah...Amin

  Ya Allah kau selamatkan negara Malaysia dan berilah hidayah kepada pemimpinnya ....Amin

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ko merepek apa nii setann...kata ko bodoh marah..tpi mmg bangang pn..najib dh byk bawa masalh pada rakyat..kau jee buta tuli..ProOO00ootTt kt muka nek tempoyak

   Padam
  2. Nek Bongkok nih memang dah Bongok!!!! Tun M yang kamu kata tak paham economy?????

   Kamu nih lah lebih bongok sepuluh ribu kali bongok dari yang terbongok sebab apa yang kamu tulis pun meraban terus....nak hujah ilmiah dengan kamu pun buang angin je, pun membazir!

   Padam
  3. Pemimpin yg menyusahkan rakyat bukan pemimpin hebat.Diktator

   Padam
  4. anon 400ptg@nek tempoyak...bijak nyer berckp...tp ade x negara luar jempot nek tempoyak berucap kt simposium dowg?... tun m wlpon x tau psl ekonomi mcm yg nek tempoyak claim..byk dpt jemputan dr luar negara utk buat ucapan... ank cina mkn pengat, sendri mau igt...adioss

   Padam
  5. nek.....cucu nak creeetttt muka diorang. ahhh.....dah terlepas nek...lega rasanya. pendapat dia jer betul.
   jambatan bengkok tu kalau siap....ekonomi pasti pulih. kah kah kah......

   Padam
 3. So far ada ke dakwaan tentang 1MDB yg dibuktikan di mahkahmah???


  BalasPadam
  Balasan
  1. Bodolah kau nii...kan pasukan penyiasat 1mdb najib dh bubar...malah ada yg dpt jDi mnteri...tu sbb tkde pendakwaan..

   Padam
  2. Bertaubatlah chai ternakan najib 4.01, macam mana nak dibuktikan di mahkamah? Pasukan penyiasat dah dibubarkan.....siapa bubarkan? Kerajaan Najib.

   Berani ko tabur berita palsu ye....ini fitnah, semberono taip, akhirat nanti jawab!

   Padam
  3. 12:24
   Mungkin kau ni gen y. Sesape yg hidup era tun razak, tun hussein onn faham sgt dgn tun m.

   Padam
 4. Kalo Tun M ckp slps Najib turun, kentut rakyat semua pasti wangi...pun ada yg percaya kerana terlampau agungkan sgt Tun M dan si admin pun dakwa "ya...kentut sy wangi skrg, bagaimana pula anda??".

  BalasPadam
  Balasan
  1. Maaf..sekadar bertanya..adakah saudara/i nii macai mohd najib..? Cuba ko hidu kentot ahjib dgn rosmah...pasti wangi..prOotT arghh leganya

   Padam
  2. Maaf...sekadar menjawab Ted manoff...adakah saudara/i nii macai Tun M..?
   Cuba ko suroh Tun M tulis dlm Che.det...pasti ko org pertama yg komen "hmmm...wangi". "Kata2 Tun benar belaka dan xprnh silap".

   Padam
  3. 4.12...takde siapa yang agungkan tun M, dia hanya wakili suara rakyat yang hari ini di zalimi.

   6.35...rakyat marhaen bekerja secara sukarela, ko diupah oleh najib dan sekutunya, berraubatlah chai.

   Padam
 5. he just bullshit .. nothing more ����

  BalasPadam
  Balasan
  1. To najib, the rakyat ask you to step down...whats the problem?

   Padam
 6. Semasa pertemuan dgn ahli Umno di PWTC bulan Jun yg lalu.dia kata beri saya tempoh 6 bulan utk selesai kes 1MDB. Makna nya memang 1MDB bermasalah dgn beban hutang yg banyak. Sekarang apa sudah jadi dgn siasatan Polis. Mula2 macam nak rak, geledah sana sini, sekarang siasatan terbantut. Apa sudah jadi? Kenapa tak terus kan siasatan. Ada tiga mangkok hayun sedang menyorok, apakah SPRM serious mencari 3 ekor ni. SPRM kata 2.6b duit dari penderma, itu je. Apakah ada unsur2 rasuah, tak ada detail langsung. Bukti yg paling nyata ialah duit dari Pulau Cayman dikatakan sudah dibawa balik dan disimpan diSpura, Najib sendiri cakap dan CEO 1MDB kata dia melihat sendiri duit itu. Kemudian Najib kata ianya dalam bentuk unit. Bullshitttttt. semua ni.

  BalasPadam
 7. YANG BERBUNYI KAT BLOG NI SEMUA PEMUJA DAN PENJILAT MADEY. MACAM DIORANG SELALU CAKAP PADA PENYOKONG NAJIB. 2X5 JER. MADEY KECIK ATI. JAMBATAN BENGKOK TAK SIAP2. DIA NAK TENGOK SANGAT SIAP SEBELUM DIA PERGI.
  PENJILAT MARAHHHHH.....???

  BalasPadam
 8. Seman Kadok kata dia cabar Kejora aku nak tergelak
  Ada telor ker orang tua ganyut ni cuba kain kita selak
  Tak tau renti hanjeng tua si Matdey nii aota menyalak
  Tak sedar dirii tua macam orang muda pula dia galak

  BalasPadam
 9. Si Seman tua tu boleh dengar je le dia punya sembang
  Merata blog dia ni merayap si Tun tu taja dan sumbang
  Selongkar blog buat copy paste iitu dia punya lambang
  Orang tua ni tak payah tumbuk le sergah pun tumbang

  BalasPadam
 10. Wak Seman ni berlakon garang macam singa
  Kita sergah dia kat blog Parpu terpinga-pinga
  Kejora dah sekolahkan dia sampai ternganga
  Jumpa kat aku si tua nii aku nak jentik telinga

  BalasPadam
 11. Wak Seman inii jenis tua kutuk tidak sedar diri
  Dia ni hanjeng pencacai Tun mamak Malabari
  Tengah malam bahan copy paste rata dia cari
  Kini berlengkar membuta le sampai tengahari

  BalasPadam
 12. Dia cakap cabar Kejora itu Seman biawak
  Alahai si tua kutuk ni cuba nak buat lawak
  Diri sendiri pun dia tak mampu nak bawak
  Teringiin sangat nak pulas telinga ini Wak

  BalasPadam
 13. Seman Kadok ni cuba mahu main wayang
  Konon hebat cabar Kejora dia mau tayang
  Nak jalan pun terhegeh terhoyong-hayang
  Tak perlu nak tibai hembus pun melayang

  BalasPadam
 14. Wak Seman Kadok perasan rasa diri dia tu hebat
  Nak jadi penderhaka ler konon lagak Hang Jebat
  Tapi udah tertiarap bontot dia Geng Kejora sebat
  Udah tak boleh menaip mungkin kehabisan obat

  BalasPadam
 15. Wak Seman Kadok mulut kemain celupar
  Konon dia cabar Kejora nak bikin gempar
  Kalu jumpa muka dia aku nak cap selipar
  Tua lembik tak sampai hati mahu tampar

  BalasPadam
 16. Dah diam sepi Seman Kadok taik palat
  Dengan si matdey dia mudah diperalat
  Sembang besar serupa ler pandai silat
  Sekalii Kejora sergah dia terkulat-kulat

  BalasPadam
 17. Mana dia sudah nyah Seman Kadok puaka
  Udah tengahari tidak nampak kelibat muka
  Dengan kerajaan dia mau jadi penderhaka
  Tak tau sedar diri dah nyanyuk tua bangka

  BalasPadam
 18. Wak Seman dah jadi bapok meenachi
  Batang pelir dah sentap tinggal seinci
  Lidah jadi kelu mulut dia pula terkunci
  Tak jawab sepatah walau dimaki caci

  BalasPadam
 19. Mana Seman Kadok 26 September3.41 petang
  Kat posting pasal Khairudin kemain dia lantang
  Kita cabar dia kini langsung tidak berani datang
  Amik ngko orang tua dah tersungkur terlentang

  BalasPadam
 20. Memang Wak Seman ni suka guna bahasa nista
  Menghina caci orang suka hati ni Wak apa cerita
  Sabtu 26 September 12.35 ptg dia cari sengketa
  Anak gampang tak cukup bulan dikata dekat kita

  BalasPadam
 21. Apa ler nak jadi dengan Wak Seman sundal
  Ulang bahan copy paste je dia punya modal
  Udah tua kerepot masih perasan diri handal
  Tapi tak tahan cabut lari Geng Kejora bedal

  BalasPadam
 22. hang tecekik telo bugis ke anon oiiit...meroyan gila khinzir nmpk nyer

  BalasPadam
  Balasan
  1. Anon 12.01 ptg tolong jangan masuk campur
   Itu Wak Seman Kaduk kita mau kasii gempur
   Biar dia lembik lunyai jadii ayam berak kapur
   Kalau ngko ganggu nanti ngko pulak kelupur

   Padam
 23. Seman tua habis modal bagai kelapa tinggal mayang
  Diia jenis dayus bacul satu keturunan nenek moyang
  Tak berani keluar takut Geng Kejora lanyak ganyang
  Berlengkar jer kat tempat tidur macam babi kenyang

  BalasPadam
 24. Seman Kadok nii sekadar boleh cakap tinggi
  Tapi minggu lepas dia kena rapat Kejora bagi
  Blog si Parpukari dia tak berani melintas lagi
  Di sini pun tak berani muncul sejak tadi pagi

  BalasPadam
 25. Mana Wak Seman nii hari tu kemain brutal
  Dah tengahari pun masih lagi peluk bantal
  Atau pun sedang tunggu giliran di hospital
  Tak kan tetiba je Wak ni kena sakit mental

  BalasPadam
 26. Wak Seman hati jahat busuk serupa longkang
  Dah mula terpengaruh dengan pembangkang
  Bagi dia semua betul tingakan Tun Pedukang
  Sepi je agaknya udah mamphos terbongkang

  BalasPadam
 27. Wak Seman tak muncul lagi bila Kejora serbu
  Tak kan le takut bersembunyi dalam kelambu
  Mungkin dah mamphos tercekik tulang lembu
  Atau tenat kat hospiital tersedut udara jerebu

  BalasPadam
 28. Seman Kadok ni jiwa udah tak lagi tenteram
  Tidak berani keluar walau hati sangat geram
  Cakap megah konon dia dulu makan garam
  Tapii pondan bacul ini dajal tua anak haram

  BalasPadam
 29. Kejora betul punya tibaii Wak Seman hati busuk
  Teruk sekalii itu orang tua kena tunjal dan tusuk
  Mengamuk sampaii ke petang bagaikan dirasuk
  Habis macai Tun M pucat tak berani nak masuk

  BalasPadam
 30. Wak Seman cuba menikam dari belakang
  Kejora elak dan hantaam dia terkangkang
  WakSeman apa lagi lari le lintang pukang
  Habiis berselerak geng mamak tongkang

  BalasPadam
 31. Wak Seman nak buat lagak haram jadah
  Tuduh keji orang sesuka hati main redah
  Sekali Kejora masuk muka dia kita ludah
  Kini sedar ler sikit langit tinggi ke rendah

  BalasPadam
 32. Wak Seman memang kakii auta kelentong
  Asyik hentam kerajaan tak tau dek untung
  Tapi udah sepi mungkin mati sakit jantung
  Atau pun udah bunuh diri mati tergantung

  BalasPadam
 33. Wak Seman anti-kerajaan sepanjang hayat
  Mungkin kini udah tamat dia punya riwayat
  Kisah orang tua ni akan tinggal jadi hikayat
  Al-Fatehah untuk dia kita sedekahkan ayat

  BalasPadam
 34. Chai kat atas lu ada sakit mental ke?

  BalasPadam
 35. Kalau setakat statement merapu, bahasa kest, mencarut, pergi buat blog sendiri la.

  Berhujahlah dgn fakta bukan macam budak tadika.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Adzzam mau berlagak tunjuk pandai
   Tapi dungu bingai hanya taraf kaldai
   Awas nanti Kejora marii landa badai
   Tak pasal-pasal nanti awak tersadai

   Padam
  2. Kalau takat melalak mcm kaldai apa aku kesah.
   Tengok cara kau menulis pun dah tau ni jenis budak2 baru nak idup.

   Kejora ka, Menora ka, siapa pun korang aku takkan tergugat sedikit pun.

   Korang tak ada inti, cuma bahasa kesat dan mencarut dan yg kau carut2kan pun kepunyaan mak dan ayah kau orang punya jugak. So simple.

   Kalau kau benar2 seorang Islam dan berbangsa Melayu kau pasti tahu, SIAPA yg paling menggentarkan aku.

   Kalau korang berani la sangat, pergi la serang blog Kadirjasin, Che Det, Shabudin,Sakmongkol dsb.
   Nak gak tengok, korang terkincit2 ke tak.
   Sorry la ye, ini last aku nak layan korang budak2 baru nak idup.
   Bukan takut, tapi memang takut kalau2 penyakit kurang matang korang berjangkit kat aku.
   Apa2 pun aku maafkan korang yg kutuk dan hina aku.
   Tapi aku mintak sangat, kalau korang ni betul2 jantan la sangat, group Kejora yg ditakuti la sangat, pakai la nama sendiri, jangan jadi bacul duduk belakang nama Mak Enon....kerana bagi aku ini lagak samseng2 dlm filem Tamil.

   Alaa bro, kalau lebih2 komen pun bukan kena hukum gantung atau hukum pancung.
   Ok aaa...aku banyak lagi benda nak urus.
   Ni saja nak bakar korang je....salam persahabatan sesama Melayu.
   Asalamualikum utk sesama Islam.

   Padam
  3. Alahai Adzzam tua nyanyuk bikin kelakar
   Ingat kitorang ni ikan ke ngko mau bakar
   Anak kucing diganggu lagikan mencakar
   Iniikan pula kitorang pahlawan pendekar

   Padam
  4. Tok Adzzam tak usah ler sembang deras
   Kitorang ni cerdik le tok bukan tak waras
   Tok nak jadi hero apa kote dah tak keras
   Membebel berleter menghabiskan beras

   Padam
  5. Adzzam tua nii boleh tahan juga celupar
   Agaknya dengan Wak Seman dia ni ipar
   Sama Kejora dia cuba pula nak gempar
   Kalu dekat si tua ni dah kena penampar

   Padam
  6. Adzzam tua ni fikir dia tu cukup buas
   Tapi kinii bertemu buku dengan ruas
   Dapat lanyak dia Kejora cukup puas
   Esok mesti dia nii kencing tak lawas

   Padam
  7. Adzzam tua main terkam tak ketentuan
   Dia tak selidiki dahulu siapa nak lawan
   Ibarat tak de kerja jolok sarang tabuan
   Terima ler pak cik ngko punya habuan

   Padam
  8. Aduhai komen Kejora kemain banyak
   Mereka bagaikan gajah turun minyak
   Teruk betul Pak Adzzam tua dilanyak
   Sehari dua ni mesti tidur tak nyenyak

   Padam
 36. Matdey nampaknya macam dah mati akal
  Hujah dari para macai pun makin dangkal
  Geng macai bagai sudah kehabisan bekal
  Nampaknya D.S Najib akan berjaya kekal

  BalasPadam
 37. Hoi Adzzam pehal ngko ni banyak lemak
  Cara komen tu nko ni macai Tun mamak
  Nko sendirii tu pun komen hanya semak
  Berleter jer yang ko tau serupa pukimak

  BalasPadam
 38. DS Najib pergi luar negara ok jer selamat
  Matdey suka buat kecoh mau bikin gamat
  Tak kan tak sedar Tuhan dah kasi alamat
  Dia je yang tahu siap Dia nak beri rahmat

  BalasPadam
 39. Hoii Adzzam rezeki jangan tolak bala usah cari
  Geng Kejora ni dah lama ujud bukan ler sehari
  Biasanya kita gi mengamuk kat blog Parpukari
  Pasal tu le Wak Seman belah ke sini cabut lari

  BalasPadam
 40. Geng Kejora ni penyokong bukan ler khadam
  Kami cekap dengan pantun madah gurindam
  Asal jumpa je musuh kami akan terus godam
  Kes lama pun kita tibai jika ada rasa dendam

  BalasPadam
 41. Saya orang melayu islam malaysia timur di mana tiada UMNO. Kami hidup aman damai.... alhamdulillah

  Saya melihat melayu islam di malaya dan 2 orang sabah rahman dahlan dan salleh keruak telah hilang pedoman...tak dapat membeza antara kaca dan permata, realiti dan fantasi, fakta dan auta, kebenaran dan kepalsuan.

  We have lost respect for najib though not explicitly expressed out by our state leaders. Our state has own objective.

  You may condemn mahathir and belittling his 22 years as premier but the facts remain he is a respectable leader all over domestically and or internationally.

  Pro najib called for evidences of "crimes committed" by najib viz 1MDB/RM2.6 bil donation. Let me tell you, can a disbanded task force complete theinvestigation? Can a "disturbed PAC" complete its investigation? If you cannot answer that..... shoot yourself in the balls. Remember we have a representative in PAC.....he talks when he goes home after every meeting :)

  Cuba orang malaya, salleh and rahman guna otak.....

  BalasPadam
  Balasan
  1. Cai Matdey 6.30 ptg nie nampak otak dia bahaya
   Duduk dalam hutan berkawan beruk ngan buaya
   Dia sendiri pun tak dapat beza gelap dan cahaya
   Ada ke kita di semenanjung dikata orang Malaya

   Padam
 42. Cai cai najib pi berambus kat blog lain,langsung x de faedah duduk kat dlm blog ni.menyampah dgn tulisan maki hamun mcm otak udang

  BalasPadam
  Balasan
  1. Cai matdey 6.32 ptg meraban ni apa ke jadah
   Duduk aman elok-elok jangan nak cari padah
   Ikut suka kami ler nak pantun ke atau madah
   Yang ngko kat sini tu pun tak der apa pekdah

   Padam
 43. Geng Kejora pasal berhujah memang petah
  Prinsip kami membujur lalu melintang patah
  Udah ramai musuh yang kamii makan ratah
  Sebab itu Wak Seman dah kurang melatah

  BalasPadam
 44. Pak Adzzam tua langkah masuk mau tunjuk hebat
  Tapi pak cik tua nii haprak sekadar sembang lebat
  Terloncat le si tua ni bontot dia Geng Kejora sebat
  Tak nampak kelibat lagi mungkin dia pegi berubat

  BalasPadam
 45. Pak Adzzam tua awalnya semangat berkobar
  Tetapi silap besar le Geng Kejora dia gi cabar
  Kini dia dah cabut larii tak dengar lagi khabar
  Agak nyer berselimut ketar dalam kain gebar

  BalasPadam
 46. Pak Adzzam tua ingin cari publisiti murah
  Dah mati pucuk pun mahu tunjuk ghairah
  Silap besar ler dia bagi Kejora naik darah
  Kener dua tiga biji dah jadi tak tentu arah

  BalasPadam
 47. Pak Adzzam tua tak sedar dirii kubor melambai
  Meraban membebel je dia serupa 'maa cee bai'
  Tapi dah belah cabut Geng Kejora hentam tibai
  Tak berani muncul lagi ini bahalol tua pak lebai

  BalasPadam
 48. Pak Adzzam tua bangka fikir dia terer sangat
  Pijak gelanggang je terus dia nii kena sengat
  Kini orang tua cabuk nii sedang sejuk hangat
  Pelir pun makin sentap dah habiis semangat

  BalasPadam
 49. Udah ramai puak musuh Kejora kasi binasa
  Tetiba je Adzzam tua mari nak tunjuk kuasa
  Dah berani sangat dia kini ambik le ko rasa
  Baru le lebai tua ni diam sedikit reti bahasa

  BalasPadam
 50. Adzzam tua tersasul masuk ke mari sesat
  Siapa Kejora dia tak pernah dahulu siasat
  Kini ambik ler dah diherdik bagai bangsat
  Habis sentap le batang pelir bawah pusat

  BalasPadam
 51. Pak Adzam tua sengaja mahu cari bala
  Konon Islam tapi tak kisah dosa pahala
  Sekali angkatan Geng Kejora mari tala
  Kecut dia tak berani lagi angkat kepala

  BalasPadam
 52. Mana dah hilang barua Adzzam tua bangka
  Semalam dia lagak samseng serupa celaka
  Sembang lebat kemain inii orang tua puaka
  Kejora kasi ajar tak berani dia angkat muka

  BalasPadam
 53. Adzzam tua mau tunjuk lagak silap tempat
  Tak sedar diri tua kutuk dagang merempat
  Sebaliknya penyepak penampar dia dapat
  Kejora dah taji orang tua ni terduduk rapat

  BalasPadam
 54. Manaa Adzzam Adzzam hitam si burung gagak
  Dah tua bangka rupanya ingatkan muda segak
  Lain kali kalu ko nak cabar orang tu agak-agak
  Kena Kejora balun dia dah tak berani berlagak

  BalasPadam
 55. Kahkahkah
  Atuk tumpang gelak ye budak2.
  Ambik tuala lap hingus tu dah meleleh masuk mulut.

  Sesekali nyakat budak2 terhibur jugak.

  BalasPadam
 56. Pak Adzzam tua dah resah ke hulu ke hilir
  Geng Kejora tibai balun lanyak bergilir-gilir
  Air mata orang tua nii udah mula mengalir
  Puas dia uli tidak mahu keras batang pelir

  BalasPadam
 57. Pak Adzam tua pelir dia itam macam kicap
  Tapii tak mahu keras walau digosok lancap
  Betobat ler atuk sebelum malekat mari cap
  Sembahyang dan banyak bawa mengucap

  BalasPadam
 58. Alhamdulillaah Adzzam tua udah balik ke asal
  Di dalam hatii penuh rasa insaf dan menyesal
  Dia rasa silap dengan Kejora pergi carii pasal
  Duduk besedih diurut pelir kat dalam bangsal

  BalasPadam
 59. Dua tiga hari ini Pak Adzzam anggap satu sejarah
  Seumur idup belum pernah dia kena beginii parah
  Ganggu Kejora memang tak cukup mentekedarah
  Tapi dibuat lawak jugak walau di hatii amat marah

  BalasPadam
 60. Mana dia udah cabut larii Adzzam tua durjana
  Tak sedar dirii dah tua buat perangai tak guna
  Pepatah ada kata akibat mulut badan merana
  Terkedu ler si tua nii urut batang kepala bana

  BalasPadam
 61. Dah terus menghilang Adzzam tua keparat
  Mahu lawan geng Kejora dia udah tak larat
  Kena tibai bontot dan belakang dia berbirat
  Mengelupor le macam babi utan kena jerat

  BalasPadam
 62. Pak Adzzam tua bersembunyi macam kelawar
  Makan minum tak berselera semua rasa tawar
  Agaknya si tua ni dah terkencing dalam seluar
  Tunggu salin pampers dulu baru ler dia keluar

  BalasPadam
 63. Adzzam tua awal bagai anjing menyalak
  Tapi kinii dah kecut takut tidak lagi galak
  Penuh air kencing kalau kain dia diselak
  Kah kah kah kali inii aku betul nak gelak

  BalasPadam
 64. Si Adzzam tua dah belah angkat kaki
  Tak berani keluar walau dicerca maki
  Kote dia sentap habis tak rupa lelaki
  Tinggal tundun je le nak serupa puki

  BalasPadam
 65. Kahkahkah
  Nyakat lg bio jd biol bebudak ni

  BalasPadam
 66. Kitorang ni ada Melayu Jawa Bugis Banjar
  Dah lembik lunyai Adzzam tua nii kita ajar
  Pecut lari orang tua ni walau kita tak kejar
  Biar sampai dia demam bengkak kelenjar

  BalasPadam
 67. Pak Adzzam tua agaknya lahir tahun siput
  Pelir kontot bulu pelir pun ada le sejemput
  Ingin jadii hero jalan pun terhegeh semput
  Tak sedar dirii tu tua tulang pun dah reput

  BalasPadam
 68. Si Adzzam tua teruk sekalii diganyang
  Dia keturunan penakut nenek moyang
  Bagaikan kelapa dah tiinggal mayang
  Tergolek jer dia macam babi kenyang

  BalasPadam
 69. Pak Adzzam tua kini menyesal tak sudah
  Tidak disangka dia akan terima ini padah
  Dia kena cerca maki hamun herdik ludah
  Diri dah jadii ibarat bangsat haram jadah

  BalasPadam
 70. Pak Adzzam tua tak lagi tenteram
  Serangan Kejora menderu deram
  Walaupun dia dulu makan garam
  Tapi dilanyak seperti anak haram

  BalasPadam
 71. Pak Adzzam tua dilanyak bertubi-tubi
  Kejora lenyek dia semacam tapai ubi
  Kini udah menyorok macam labi-labi
  Tak melawan pun walau digelar babi

  BalasPadam
 72. Seumur hidup Pak Adzzam tak penah sangka
  Menempuh penghinaan yang sebegini celaka
  Geng Kejora dah lempar tahi dia punya muka
  Menyesal dengan Kejora dia cari malapetaka

  BalasPadam
 73. Pak Adzzam tua kini betul risau gelisah
  Dengan Kejora dia dah silap cari susah
  Mana tidak nyer teruk dilanyak belasah
  Air kencing mengalir tilam habis basah

  BalasPadam
 74. Kalau le si Adzzam tua ni dapat aku bersua
  Mau rompong mulut dia nii jadi macam gua
  Tapi mesti dia lari punya itu dajal orang tua
  Tak jawab pun walau dipanggil babii barua

  BalasPadam
 75. Kejora tibai si Adzzam sampai kelam
  Pak Adzzam lihat gelap seluruh alam
  Kotey pun udah sentot masuk dalam
  Tak dapat melancap le dia ini malam

  BalasPadam
 76. Pak Adzzam langsung tak pernah jangka
  Dapat nasib malang dekat PutraMerdeka
  Dia ganggu Kejora dapat sedih dan duka
  Diseksa dera rasa macam duduk neraka

  BalasPadam
 77. Pak Adzzam tua dah tak berani berbalah
  Takut dengan Kejora dia pecut lari belah
  Baru dia tahu kita dah betul kasi sekolah
  Kesian le juga dia dah tunduk mengalah

  BalasPadam
 78. Mana tak keluar ni si Adzzam hanjeng kurap
  Geng Kejora udah tibai dia nah hai berderap
  Kesiian dia tertonggeng tersungkur tertiarap
  Takut le agaknya kini bersembunyi terperap

  BalasPadam
 79. Adzzam kena smash seperti bola tanggung
  Terkedu betul dia kepala dah tak panggung
  Dia mengaku orang tua tapi bodoh bingung
  Mungkin dia ni budak baru setahun jagung

  BalasPadam
 80. Kahkah Adzzam dajal dah cabut lari
  Dia dah hilang terus tak dapat dicari
  Derita ditanggung sakit tidak terperi
  Agaknya dah telan racun bunuh diri

  BalasPadam
 81. Kejora tak hentii terus serang dan serbu
  Si Adzzam jadi seperti ikan masuk bubu
  Kinii dia udah sembunyi dalam kelambu
  Sudah sepi terus ini si tua bodoh lembu

  BalasPadam
 82. Teruk betul Pak Adzzam tua ni Kejora sakat
  Dia dah terkencing habis basah kain pelikat
  Napas orang tua tu udah jadi tersekat-sekat
  Mungkin dia udah terbayang rupa maklekat

  BalasPadam
 83. Wah Kejora betul punya tala dan sasar
  Hinggakan dalam kain mereka nii kisar
  Pak Adzzam tua terus risau dan gusar
  Lepas ini tobat dia tak sembang besar

  BalasPadam
 84. Kahkahkah
  Panjangnya madah sampai naik biol dah budak ni

  BalasPadam
 85. Pak Adzzam tua udah belah pecut
  Memang si tua nii dasar pengecut
  Seluar dia Kejora sudah kasi lucut
  Pelir dah lembik tak boleh pancut

  BalasPadam
 86. Pak Adzzam dibalun sampai urat kejang
  Kejora tak berhenti terus sepak terajang
  Kain dipakai pun udah terlucut telanjang
  Kotey jadii sentot tak mahu lagi panjang

  BalasPadam
 87. Kesian le juga Adzzam si tua songsang
  Batang pelir lembik hidup sepii gersang
  Punya le dia ni penakut serupa musang
  Tahan je macam tumbuk batang pisang

  BalasPadam
 88. Adzzam tua jadi macam mabuk candu
  Kena makin hamun melopong terkedu
  Maruah habis hilang tinggal le sesudu
  Agak nya sekarang menangis tersedu

  BalasPadam
 89. SiAdzzam kena ajar dengan bebudak
  Pak cik nii dihantam sampai tersedak
  Pelir dia kena jentik jubor kena radak
  Terus cabut lari le si tua pekak badak

  BalasPadam
 90. Adzzam tua diri pun tak larat mahu bawak
  Tapii cuba mau lagak buas serupa biawak
  Kena tibai tertonggeng tersangat le lawak
  Bala yang dicari sendiri tanggung le awak

  BalasPadam
 91. Adzzam tua ternganga dahi berkerut
  Dengan Kejora dia betul kecut perut
  Mana tak nya asyik kena maki carut
  Diam terkedu ler batang peliir diurut

  BalasPadam
 92. Dah sepii terus Adzzam kepala dongga
  Memang si tua ni tewas kita udah duga
  Kesian pelir diuli tidak mahu keras juga
  Dekat dunia ni dia sudah hilang syurga

  BalasPadam
 93. Geng Kejora ramai bukan hanya seorang
  Semuanya terlatih serta bijak mengarang
  Secara berkumpulan mereka menyerang
  Dah kecut perut le si Adzzam memerang

  BalasPadam
 94. Adzzam tua kini menangis meratap
  Marah pun juga sambil gigi diketap
  Telur dia Geng Kejora jentik rentap
  Batang peliir pun ikut sama sentap

  BalasPadam
 95. Hmmmm
  Nak sakat lg la..
  Kahkahkah

  BalasPadam
 96. Adzzam tua ni udah teruk Geng Kejora bagi
  Dia kena penyepak penampor bersepai gigi
  Kini si tua keparat ni sudah tidak keluar lagi
  Lepas ni tobat dia tak mau lagi cakap tinggi

  BalasPadam
 97. Pak Adzzam tua ibarat demam tak kebah
  Udah sentot pelir ini tua lahanat bedebah
  Kejora balun tibai sampai tumbang rebah
  Kita nak ajar sampai dia melutut sembah

  BalasPadam
 98. Hidup si Adzzam babi nii kini sangat perit
  Geng Kejora tibaii sampai keluar taik cirit
  Pelir dia lembik mati pucuk batin menjerit
  Setakat menjilat je le kalu dia diberi burit

  BalasPadam
 99. Siaan Adzzam tua kote dah tak lincah
  Lembik juga walau tonton video lucah
  Tidak naik walau dekat burit dia acah
  Hentak kepala kat tiang le kasi pecah

  BalasPadam
 100. Kahkahkah
  Dah penat?
  Satu komen je?
  Lap ingus tu dulu nnt masuk mulut.

  BalasPadam
 101. Kitorang sibok ler banyak kerja lain
  Pak Adzzam kote tu jangan le main
  Melancap kote ke berangan romen
  Lap kotey tu air kencing kena kain


  BalasPadam
 102. Si Adzzam ibarat rumah nak runtuh
  Apa daya dah lembik batang butuh
  Tidak naik juga walau siapa sentuh
  Tonggeng jubor le bagi orang tutuh

  BalasPadam