Khamis, 26 Mac 2015

Hadi Sifatkan DAPig Sebagai Binatang Bodoh Tak Bertamadun..!


Akhirnya Hadi bersuara..!

Selepas tidak diiktiraf dan dihina oleh parti sekutunya sendiri, Datuk Seri Abdul Hadi Awang akhirnya tampil menjelaskan kontoversi berhubung pelaksanaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) (1993) Pindaan 2015 di Kelantan.
Bagaimanapun, penjelasan presiden PAS itu dilihat bakal menimbulkan pertikaian baharu apabila menyatakan bahawa rang undang-undang (RUU) persendirian yang akan dikemukakannya di Dewan Rakyat bukanlah rang undang-undang hudud.
“Apa yang ingin dicadang dan akan dibawa oleh PAS menerusi  Private Members Bill  (RUU persendirian) nanti pula bukanlah rang undang-undang hudud, tetapi pindaan dalam akta Mahkamah Syariah untuk membuka sedikit ruang bagi membolehkan satu-dua aspek syariah itu dilaksanakan terhadap penganut Islam sahaja.
"Kita adalah makhluk yang berilmu, bertamadun dan matang. Maka dengarlah dahulu apa yang ingin dikemukakan. Jangan terus melompat dan bertempik gegak gempita memberikan kritikan tanpa mengetahui hujung pangkalnya,” katanya pada Khamis.
Beliau berkata demikian menerusi surat terbuka kepada umat Islam dengan tajuk ‘isu hudud yang dikelirukan’ di sini.
Pada Selasa lalu, DAP menuduh Hadi bersikap tidak bermaruah apabila menjalinkan kerjasama dengan Umno untuk melanggari kerjasama dalam pakatan pembangkang.
Malah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng turut menggesa supaya Hadi meninggalkan Pakatan Rakyat jika mahu meneruskan hasrat membentangkan rang undang-undang persendirian berhubung hudud di Dewan Rakyat.
Lebih parah apabila DAP membuat keputusan memutuskan hubungan dengan Hadi namun pada masa sama mahu meneruskan komitmen mereka dalam pakatan pembangkang.
Menerusi surat terbuka itu lagi, Hadi berkata kandungan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) (1993) Pindaan 2015 yang diluluskan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan pada 19 Mac lalu sudah mengambil kira beberapa cabaran utama.
"Enakmen ini mengalami beberapa pindaan dari segi memperkemaskannya dengan mengambil kira cabaran dalam perlembagaan dan masyarakat majmuk, tanpa paksaan, dan bagi orang Islam sahaja setelah mengambil kira pandangan para ulama daripada semua mazhab dan sejarah pelaksanaan yang berjaya di sepanjang zaman,” katanya.
Lu Fikir La Sendiri!!!

5 ulasan:

 1. LIM GUAN ENG ni si babi bangsat yang tidak bermaruah dan sangat menjijikan seperti jijiknya kandang babi.

  BalasPadam
 2. Kalau Hadi Ada maruah bawaklah pas keluar dari pakatan......tak perlu dolak dalik masing2 suruh keluar bagai!!!!nampak sangat pas kemaruk Nak ke Putrajaya....kihkih.....wahai ahli pas sekiranya anda dapat ke Putrajaya jangan anda bermimpi Hadi jadi p.m....kihkih.....anda masih bermimpi dengan slogan Islam anda!!!!

  BalasPadam
 3. Bergegar komen..
  Tp stkt kt sini jerlah
  Piirraahhg

  BalasPadam
 4. Parti dan Kepimpinan Pas patut.. memansuhkan akuan bolih berkerjasama dgn Syaitan untuk melawan musuh politik...yg didasari olih Mursyidul Am lama.. Ini membebaskan dari kemusnahan dan kehancuran saperti apa yg terjadi sekarang dalam Parti Pas..mudah disekel dan diper aib.. dihina begitu teruk sekali dalam sejarah Parti diMalaysia.... Mursyidul Am baru perlu membetulkan perkara pokok ini dulu... Dengan berdiam ..akan membawa maksud.. masih berpegang pada akuan itu... Ini perkara besar... saya sebagai orang Islam hanya bolih menegur dan mengingatkan ... untuk kembali ke pangkal jalan..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Maknusia suka ambil jalan mudah...dan sengaja buat lupa... Ini tanggung jawab setiap ahli Pas.. setiap pemimpin Pas... yg paling bertanggungjawab ialah mursyidul Am Pas baru...dia tak bolih kata bukan dia yg kata... Tapi yg kata tu atas platform Mursyidul Am... Ini kena selesaikan didunia dulu...Kesian,, ramai ahli Pas yg alim dan ikhlas ..terlibat secara tak langsung... tapi kesannya dan akibatnya tetap terpalit sama..

   Padam