Rabu, 11 Mac 2015

Pengganas Sahaja Yang Menentang..!


Hanya yang bertamadun dengan akal yang waras tentu setuju dan menyokong AKTA POTA ini..!

Rang Undang-undang Pencegahan Keganasan (POTA) hanya akan digunakan ke atas tindakan keganasan sahaja dan bukan menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. 

Beliau berkata semua pihak terutama pembangkang dan badan bukan kerajaan (NGO) yang berjuang untuk hak asasi manusia tidak perlu khuatir kerana kerajaan tidak akan menyalahgunakan akta itu. 

"Hanya tindakan keganasan tertakluk di bawah akta berkenaan dan jika ada sebarang perbezaan pendapat politik, ia tidak terangkum dalam undang-undang itu. 

"Tidak perlu khuatir kerana ia seperti Akta Pencegahan Jenayah (POCA) (Pindaan dan Pemerluasan) 2013 di mana kuasa eksekutif Menteri Dalam Negeri tidak akan diguna pakai," katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan hormat Pesuruhjaya Tinggi Brunei di Malaysia Datuk Paduka Alaihuddin Mohd Tahadi pejabatnya, Selasa. 

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kebimbangan sesetengah pihak bahawa POTA akan disalah guna untuk kepentingan pihak tertentu. 

POTA yang digubal khusus untuk menangani ancaman keganasan seperti kumpulan militan IS akan dibentangkan dalam sidang Dewan Rakyat bulan ini. 

Lu Fikir La Sendiri!!!

Tiada ulasan:

Catat Komen