Jumaat, 13 Mac 2015

Blog Chedet ~ Trafik Luar Biasa Ajer..!


Bukan kena gantung..! 


Blog chedet.cc yang menjadi platform buah fikiran bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad yang kini tidak boleh diakses sedang dalam proses pemulihan semula, kata jurucakap beliau, Sufi Yusof.

Ketika dihubungi Astro AWANI untuk bertanyakan status blog tersebut yang tidak dapat dikunjungi kira-kira sejak pukul 4.30 petang tadi, Sufi menyatakan bahawa pihaknya sedang melakukan ‘pembersihan yang diperlukan pada sistem komputer pelayan’.


“Kami mengesan aktiviti trafik yang luar biasa pada blog ini dan kini sedang melakukan apa yang patut untuk membetulkannya. Sejurus segalanya selesai, kami berharap blog ini akan kembali sedia dikunjungi seperti sediia kala,” ujarnya.


Sufi menyatakan bahawa pihaknya tidak merujuk kepada pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia(MCMC) mengenai perkara tersebut.


“Kami akan menguruskan hal ini sendiri terlebih dahulu,” ujarnya.


Sebelum ini, pihak MCMC dilaporkan telah mengeluarkan kenyataan pihaknya tidak mempunyai sebarang kaitan dengan status blog tersebut.


Blog tersebut tidak dapat diakses pengguna internet selepas Mahathir memuat naik artikel terkini. Artikel berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).


Sehingga jam 6.50 petang ini, kunjungan ke domain chedet.cc memulangkan isyarat 'database error' (ralat pangkalan data).


Sementara itu pada jam 7 malam tadi, laman blog tersebut dapat diakses sebentar sebelum ia kembali tergendala.



Isu yang menarik berkaitan posting terbaru Tun M ialah isu 1MDB..!

Rasanya tulisan Tun M kali ini agak jelas dan mudah difahami..! seharusnya pihak kerajaan juga mengambil peluang untuk menjawab segala yang dibangkitkan oleh Tun M dengan jelas dan mudah difahami...!!!

Tak gitu? Layan...

1MDB

1. UMNO telah mengadakan majlis penerangan tertutup yang dihadiri oleh sebahagian dari Ketua-Ketua Bahagian pada 8 Mac. Keputusan majlis mengikut akhbar ialah menyokong penuh Presiden parti.

2. Tidak diketahui tentang penjelasan oleh Presiden berkenaan kontroversi 1MDB, yang sedang dibincang dengan meluas oleh rakyat. Bahawa perkara ini dibawa oleh parti lawan, justeru itu ia adalah fitnah belaka tidak mencukupi untuk rakyat menolak tuduhan-tuduhan berkenaan 1MDB.

3. Rakyat masih tidak puas hati berkenaan 1MDB. Mereka bincang perkara ini dimana sahaja. Jika mereka tidak puas hati dan tidak sokong Barisan Nasional (BN) dalam PRU akan datang, BN mungkin kalah. Dan jika BN ditolak, sokongan kepada Presiden oleh pemimpin bahagian UMNO tidak lagi bermakna.

4. 1MDB bukan buat hutang biasa seperti Kerajaan yang biasanya berjumlah hanya ratusan juta sahaja. 1MDB telah hutang berbillion Ringgit. Walaupun 1MDB bukan Kerajaan tetapi ia adalah badan yang ditubuh dan dimiliki oleh Kerajaan sepenuhnya dengan modal sebanyak 1 juta Ringgit. Ada juga jaminan oleh Kerajaan terhadap beberapa hutang 1MDB. Oleh itu Kerajaan tidak boleh dakwa bahawa ini masalah syarikat dan bukan masalah Kerajaan.

5. Kerajaan sudah melantik Auditor General untuk memeriksa akaun 1MDB. Tetapi ini tidak akan menjawab banyak soalan yang telah dikemukakan dan dibincang oleh rakyat.

6. Dakwaan-dakwaan yang telah dibuat terhadap 1MDB bukan berbentuk tuduhan melulu. Ia disertai dengan fakta yang jelas, iaitu jumlah hutang, siapa yang mengurus, siapa yang menerima wang berbillion Ringgit, pelaburan yang dibuat, dimana wang ini disimpan, dalam bentuk apa.

7. Nama Jho Low disebut berkali-kali. Demikian juga nama-nama syarikat miliknya. Tuduhan dibuat berkenaan dengan pembelian rumah mewah olehnya di London, New York dan Holywood. Lepas itu rumah dijual kepada anak tiri Perdana Menteri dengan harga ratusan juta Ringgit. Sudah tentu ini tidak disebut dalam akaun 1MDB yang akan diperiksa oleh AG.

8. Pada mulanya duit Riza Aziz dikatakan warisan harta kekayaan dari keluarga Tun Razak. Kemudian dakwaan ini dinafi. Soalannya jika tidak dari keluarga Tun Razak dari mana datang wang yang banyak ini. Apakah ianya hasil dari perniagaan? Jika ya, apa perniagaan, dimana? Sudahkah cukai pendapatan dibayar? Kepada Kerajaan mana?

9. Pelaburan ratusan juta untuk filem “The Wolf of Wall Street” oleh Riza Aziz, anak tiri Dato Sri Najib datang dari mana? Filem ini tidak memberi keuntungan. Tidak mungkin filem ini membiayai rumah mewah yang dibeli dengan ratusan juta Ringgit atau Dolar Amerika.

10. Semua perkara-perkara ini tidak akan terdapat dalam akaun 1MDB. Tetapi rakyat ingin tahu kerana melibatkan Jho Low. Dan Jho Low disebut-sebut berkenaan dengan pengurusan 700 juta USD dari 1MDB.

11. Ada yang disebut berkenaan Petro Saudi yang juga menerima bayaran ratusan juta dolar dari 1MDB Benarkah Petro Saudi ini mendapat konsesi kawasan minyak dan gas di Argentina, di Turkmenistan dll. Apa buktinya? Benarkah JV dibuat dengan Petro Saudi sebelum ‘due diligence’ dibuat. Katanya sementara 1MDB melabur USD1 billion dalam JV dengan Petro Saudi, tetapi Petro Saudi tidak melabur satu sen pun. Apa jadi kepada wang IMDB dalam JV tidak jelas.

12. Apa sebabnya lebih dari 6 billion Ringgit (Dollar) disimpan di Cayman Island? Kerajaan tidak pernah simpan duit di lain negara selain pembelian bond. Apakah bond dibeli? Apa hasilnya?

13. Katanya wang sebanyak USD1 billion sudah dibawa balik dari Cayman dan disimpan dalam bank Singapura. Kononnya Bank Negara menjadi masalah kerana proses menyimpan wang yang banyak mesti melalui proses yang rumit. Bolehkan Bank Negara jelas kenapa menimbul masalah sedangkan 1MDB adalah syarikat Kerajaan yang dikuasai oleh Kementerian Kewangan. Jika mudah di Singapura kenapa susah sangat di Malaysia?

14. Urusan Kerajaan pernah dirahsia. Tetapi soal bayar balik hutang adalah public knowledge (dalam pengetahuan orang ramai). Orang ramai ingin tahu benarkah Ananda Krishnan memberi pinjam RM 2 billion untuk bayar faedah ini. Apakah faedah yang dikenakan oleh Ananda? Apa cara bayaran balik hutang Ananda? 1MDB dikatakan untung. Kenapa tidak dapat bayar faedah 2 billion Ringgit.

15. Juga diketahui umum ialah permohonan hutang sebanyak 3 billion dari Kerajaan baru-baru ini. Apakah Kabinet melulus pinjaman yang begitu besar ini? Apakah syarat yang dikenakan? Bagaimanakah hutang ini akan dibayar balik oleh 1MDB

16. Tanah Kerajaan di Jalan Tun Razak dan Lapangan Terbang Sungai Besi telah dibeli oleh 1MDB. Apakah harga yang dibayar? Apakah tanah ini yang dikatakan asset 1MDB? Bagaimanakah dinilai harga tanah ini? Kerajaan berhak mendapat pulangan yang setimpal apabila tanah ini dijual kepada sesiapa pun. Berapakah harga satu kaki persegi. Tanah berdekatan dijual dengan harga RM7000/- satu kaki persegi. 1MDB juga membeli tanah di Pulau Pinang. Apa harganya. Apa jenis pembangunan yang dicadangkan. Sudah dimulakah?

17. Jika tanah-tanah ini menjadi aset 1MDB, apakah nilai tinggi aset ini disebabkan kenaikan (revaluation) dari harga belian yang murah dan harga pasaran yang tinggi.

18. 1MDB meminjam lebih dari 10 billion Ringgit untuk beli beberapa stesyen janakuasa. Harga yang dibayar dikatakan lebih tinggi dari harga pasaran. Lesen stesyen-stesyen ini akan mati tidak lama lagi. Kenapa tidak tunggu hingga lesen mati sebelum membeli. Harga selepas mati lesen tentu amat rendah. Membeli dengan harga tinggi sebelum lesen mati amat merugikan.

19. Wang untuk membeli stesyen janakuasa dipinjam. Laporan menunjuk komisyen sebanyak lebih dari 10% dibayar kepada Goldman Sachs untuk mengurus penjualan bond.

20. Jika komisyen 10%, 1MDB akan dapat hanya 90% dari jumlah yang dihutang. Tetapi faedah perlu dibayar keatas 100% jumlah hutang. Ini menghairankan!

21. Biasanya hutang yang dijamin oleh Kerajaan dikenakan faedah 3%. Hutang yang diurus oleh Goldman Sachs dikenakan faedah sebanyak 5.9%.

22. Jumlah hutang sudah meningkat kepada 42 billion Ringgit. Faedah keatas jumlah ini, jika hanya 5% pun akan berjumlah 2.6 billion Ringgit setahun. Ini adalah satu jumlah yang amat besar.

23. Sebaliknya jumlah keuntungan dari pelaburan dalam stesyen janakuasa tidak akan mencukupi untuk membayar faedah ini. Demikian juga pelaburan untuk beli tanah di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang tidak akan beri apa-apa pulangan sebelum di bangun atau dijual.

24. Sesungguhnya 1MDB menimbul banyak soalan tentang pengurusan dan kegunaannya. Dan jumlahnya juga amat besar. Rakyat berhak merasa curiga akan cara dan kegunaan wang mereka yang banyak ini.

25. Ulasan bahawa semua tuduhan adalah fitnah tidak mencukupi. Mereka yang mendakwa bahawa ada penyelewengan dalam pengurusan 1MDB berani membuat kenyataan terhadap Kerajaan dan individu-individu tertentu walaupun terdedah kepada tindakan saman malu. Tetapi mereka mendakwa mereka memiliki bukti-bukti yang jelas seperti e-mail, surat perjanjian dan bukti-bukti lain. Tarikh dan nama-nama diberi tanpa bersembunyi. Pembohongankah tuduhan mereka!!

26. Sehingga kini Kerajaan tidak menjawab secara yang masuk akal. Umpamanya 1MDB tidak punyai masalah kerana asetnya lebih dari hutang. Tetapi hanya untuk bayar faedah 2 billion, tidak ada wang sehingga tidak dapat tutup akaun ikut jadual. Kemungkinan terpaksa hutang untuk bayar faedah.

27. Sejak Arul Kanda Kandasamy mengambil jawatan CEO, banyaklah kenyataannya yang tidak munasabah yang dibuat. Kononnya wang di Cayman sudah dibawa balik. Kemudian wang ini tidak boleh bawa balik. Kemudian sudah dibawa balik tetapi disimpan di Singapura.

28. Yang diperlukan bukan audit biasa buku akaun. Yang diperlukan ialah siasatan forensik oleh polis akan tuduhan yang dbuat terhadap beberapa orang yang terlibat dengan pengurusan wang 1MDB.

29. Jika ini tidak dibuat dan dibuat secepat mungkin, sokongan rakyat yang sudah pun merosot dalam PRU 2008, 2013 akan merosot lagi. Besar kemungkinan BN akan kalah pada 2018, walaupun ketua-ketua UMNO sokong dan terima dengan puas hati penerangan yang dibuat. Ingatlah undi orang UMNO sahaja tidak cukup untuk menang pilihanraya.

30. Lu Fikir La Sendiri!!!

8 ulasan:

  1. kepada ketua bahgian UMNO -
    sokongan yang membawa rebah

    BalasPadam
  2. Masa untuk najib turun tahta dan ganti mahyuddin sebagai perdana menteri.......isu anwar dah habis dan tamat sekiranya najib turun tahta....pihak anwar tak mampu lagi kait kan kes altantuya yang sememannya tiada kaitan dengan kes liwat....secara otomatik semua isu berkubur sekiranya najib turun tahta....masa untuk mahyuddin mengurus ekonomi dengan lebih baik......tinggalkan semua isu bodoh.......masa memacu ekonomi baru dengan lebih baik.........

    BalasPadam
  3. Kalaulah kalah BN disebabkan pelaburan yang seribu satu persoalan dan kemusykilani MAKA segala jasa UMNO dan pemimpin UMNO terdahulu dari zaman Tunku, Tun Razak, Tun Husein, Tun M dan Tun Pak Lah akan terkubur atau di hitamkan. Berdosa atau tidak ahli UMNO dan pemimpin2 UMNO......fikir sendiri la. Bodoh atau tidak pun kena fikir....

    BalasPadam
  4. Masa untuk bersatu di bawah mahyuddin dan minta harun din murshidur am pas keluar fatwa masa untuk bersatu dan masa untuk jihad ekonomi melayu dan islam ...boikot produk bukan islam...fatwa kan wajib beli produk islam dan produk kaum melayu...pedulikan isu rasis ....najib perlu undur..

    BalasPadam
  5. anon 9:25, jangan dok cerita "islam" anda dan campur adukkan issue. Kick najib out first, kasi cuci malaysia. PAS itu parti taliban. kalau hang nak jad taliban, pi mampuis kat Afganistan. Produk islam punkoq hang. mabuk tuak orang arab agaknya..

    BalasPadam
  6. Anon 2.16
    apa kejadah yg hang tskut ssgt psssl "islam" dan campur aduk issu dab produk islam. ..ysng tskut ka atsu hang bodoh pasal islam bersatu...?
    perhi jahanam la drngan mca ...dap depa tu bersatu pasal kaum....pi jahNam dengan rasis.....pi jaahanam dng Anwar. ..altantuya. ..sirul ...dan pasma suma tu tsli barut yahudi DAP. ...hsng takut ssgt pasal islam bersatu dlm.kerajaan perpaduan pasal apa....?
    Masa melayu bersatu dibawah kjaan perpaduan....

    BalasPadam
  7. Anon 216, anon 433, aku pun dah konfius apa yg hampa gaduhkan. Adoi fenin fenin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pak Kadiaq Cerok Tokun Atas14 Mac 2015 10:34 PG

      anon 8:53, aku pun fenin gak bila nampak kau fenin tu.. ha ha! apa pun demi Malaysia, jangan le gaduh2.. Tun & Najib sama2 ada kekurangan.. pandai2 le cari jalan jangan sampai puak2 haram jadah sana ambik kesempatan.. tak gitu?!

      Padam