Isnin, 21 Mac 2016

1MDB Di Mata Dunia..!

Semua bukti berdokumen ni bila nak sanggah?

The people have a duty to question the government over the use of public funds. And the government has a duty to answer truthfully, says WH Cheng
The government has decided that the outcome of the 1MDB probe will be kept under the Official Secrets Act (OSA) to prevent leakages, at least until it is tabled in Parliament.
So, why is the government hiding 1MDB under the OSA?
In the course of the investigation, the Public Accounts Committee (PAC) had promised a thorough probe into every single detail in the 1MDB controversy to determine what went wrong in its asset acquisition activities, which had resulted in debts of RM42bn.
When 1MDB’s RM42bn scandal was first exposed, there was lots of speculation and a guessing game as the government refused to reveal what had actually gone wrong in these deals.
The government also took months to initiate its internal investigation, and the PAC’s probe too was abruptly put to a standstill on various occasions.
In between, we saw the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) being raided, followed by the detention of several MACC officials, along with the confiscation of investigation papers on the grounds of assisting a police investigation into possible leaks.
All such actions initiated by the government not only created a bad impression but also led to more speculation. The government’s actions looked as though it was attempting to cover up something.
Soon, Malaysia became an international laughing stock. The government’s response? It started a crackdown on the people and media that were critical of the 1MDB scandal.
The government is now blaming these critics for damaging its image in the eyes of the public and of the international community.
Some BN leaders also tried to make things worse by claiming that these critics had made false allegations in public, which they said could undermine national stability, cause public unrest, and threaten national security and public order.
Such allegations are totally senseless.
To stop all public speculation, criticism and condemnation of the 1MDB scandal, the government must make public all of 1MDB’s asset acquisitions, the list of all interested parties in these transactions, those involved in the decision-making process, and all the financial transactions leading to all such deals.
Likewise, the PAC too should initiate a public inquiry into 1MDB, its top executives, former senior officials and all those who involved directly and indirectly in its businesses, instead of holding a closed-door inquiry.
To prove that everything is above board and that no wrongdoing was committed, documents should not be classified under the OSA. Why fear public scrutiny? Why be afraid of public criticism? Why so sensitive to public dissent?
If the government had been transparent from the beginning, public criticism, condemnation, speculation or the guessing game would not have happened after all.
So, why blame the public for these negative developments? Why cause fear by labelling critics as those disrupting and threatening national security and public order?
The people, as taxpayers and citizens, have a duty to question the government over the use of public funds. And the government has a duty to answer truthfully.
Lu Fikir La Sendiri!!!

16 ulasan:

  1. menjawab soalan maksudnya membuka lorong ke kamar tirai besi sungai buloh la..
    PM adalah perencana, pengatur dan penggerak bagi 1MDB. bahkan beliau merupakan org yg paling bertanggung jawab diatas kegagalan 1MDB. Lembaga pengarah hanyalah wayang yg di cipta oleh beliau.

    BalasPadam
  2. Saya telah membaca dan faham skandal 1MDB dan atau wang RM2.6 bil atau lebih dan wang RM42 juta dalam akaun persendirian najib.

    Paid naji bloggers, corrupted umno division and branch heads including some unintelligent cabinet ministers etc have denied any solid evidence on the above. The AG who actually knew the facts and solid proofs were caused to have sealed his mind on the truth.

    The above documentary chart provides clear and solid evidences of najib's criminal acts.

    Question to najib's macais, what other evidences or proofs do you want?

    After every prayer times, i would pray to Allah swt agar penyelidik dari negara switzerland, fbi US, britain, singapore and hongkong akan mula keluarkan siasatan mereka. Saya percaya penuh dengan bukti yamg sukar disangkal.

    Wallhuaklam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih di atas segala doa dan usaha saudara. Sewajibnya ini yang kita perlu lakukan semenjak awal dahulu hingga kebenaran dapat ditegakkan. Penyeleweng yang tidak berani bercakap benar dan rela disiasat akan terus hidup dalam penafian. Allah tidak akan menghampakan doa-doa kita rakyat Malaysia, sebuah Negara seribu Rahmah. Dahulu zaman Nuar Aljubury meliwat pun siang malam mereka buat solat hajat dan Dr Mahathir pada masa itu turut menggalakkannya, akhirnya Allah tunjukkan pelbagai bukti dan saksi bahawasanya Nuar Yang berlakon warak itu memang seorang yang gila seks tak kira jantan betina, halal atau haram.

      Padam
  3. sudah report polis komen ancaman Shadow _pro21 Mac 2016 1:50 PTG

    budak kat afrika pun buleh buat gambarajah macam tu... cipta lagi buleh cipta siap buleh lukis duit tu akhirnya masuk akaun kau pun buleh... ini aja bukti kau? bodoh bernar kalau nak percaya setakat ni aja...

    kalau ada bukti jumla pegi balai polis dan sprm jgn setakat sembang ja... main persepsi... Mader sampai sekarang kenapa tak buat report dan serah bukti kalau katalah dia ada bukti kukuh? bila ditanya wartawan dulu dia pun kata bukti dia ada tak cukup... maklumat dari "org dia" ja... apa cerita?

    BalasPadam
    Balasan
    1. "kalau ada bukti jumla pegi balai polis dan sprm jgn setakat sembang ja... main persepsi..."

      Dah buat laporan polis, sebaliknya si pengadu kena tahan polis Dan disumbat kedalam penjara beberapa minggu tanpa sebarang kes.

      Padam
    2. "bila ditanya wartawan dulu dia pun kata bukti dia ada tak cukup... maklumat dari "org dia" ja... apa cerita?"

      Mana link nya chai?

      Padam
    3. Many many reports made. Kalau fitnah dan tak betul, tunjuk mana yang betul. Even AG tak berani tunjuk yg mana betul yg mana salah.

      People with low IQ aksn terys mintak bukti. Bukti melambak.....semua bisu..kata fitnah. Bila disuruh yg mana fitnah yg mana fakta.... bisu.. bisu dan terus bisu.

      Laillahailla anta subhanakainni kuntuminazzalimiin

      Padam
    4. Pelbagai Police Report sudah dibuat tapi dibakul sampahkan, malah ada pulak yang dilocked-up berminggu-minggu. Si 'A Thorny General' Pak Pandir Ali pula nembuat keputusan bagai seorang hakim rimba dgn mengenepikan rules of justice tanpa pembicaraan.

      Betul-betul jahanam macam rejim Idi Amin, Pol Pot & George Bush.

      Padam
  4. Tu sume pitnah pitnah ...2.6 billion derma dari moyang arab yg dah meninggal tu lah!
    Hehehe

    BalasPadam
  5. sembang jela PUTRA..sembang kasi bimbng...puiiii

    BalasPadam
  6. admin telo mane telo?? klu xde telo suh telo dedak2 ni tunjukan pada Madir nyayuk tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Telo ko sendiri ilang di telan rosmalerda tak perasan.fitnah tun kemain hebat bos sendiri salah dijulang sgt. Dasar penyokong munafik.puiiih

      Padam
    2. baling gelas kaca tak pecah la katakan....tapi hari hari pangge askar cyber dok mengutok org tua tu..hehehe

      Padam
    3. Rosmelda Lanie tak berani menonjolkan diri di TV kerana dia sedar orang kebanyakan amat jaki & meluat terhadap perilakunya mengalahkan DYMM Permaisuri Aging & Artist Wanita glamour.

      Padam
  7. #jilatmypm......jilat la telo najib puas2.........selagi dia masih pm......nanti kempunan......

    BalasPadam