Selasa, 29 Mac 2016

HOT ~ Financial Scandals 'Cash Is King'..!


Buat buat bodo jer..!

ABC programme on Najib claims new details on funds in his accounts

The Australian Broadcasting Corporation (ABC) will air the latest episode of its 'Four Corners' programme tonight, focusing on alleged financial scandals linked to Prime Minister Najib Abdul Razak.
The ABC in a report said the Four Corners investigation will broadcast new details regarding funds which has been deposited into Najib’s personal bank accounts.
Among others, it said that Four Corners has seen bank records which show deposits made between 2011 and 2014 from “mysterious individuals and companies”, both in Malaysia and overseas, via wire transfers and in cash.
The records supposedly show that in mid-2013, the bank had opened three new accounts in Najib’s name, as well as regular pledges of money from a Saudi prince, including a promise of 50 million British pounds as late as June 2014.
This, it claimed, was on top of the US$681 million (RM2.6 billion) donation from an unnamed Middle Eastern donor, from which attorney-general Apandi Ali said that Najib had returned US$620 million.
Apandi had declared that no charges would be brought against Najib and ordered the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) to close three separate investigation papers related to the allegations.
However, ABC reported that Four Corners has confirmed plans by former attorney-general Abdul Gani Patail to lay criminal charges of misappropriation against Najib, before he was removed from office last year.
Najib has so far denied all allegations made against him.
The Four Corners team - journalist Linton Besser and videographer Louie Eroglu - were deported from Malaysia after having attempted to question Najib during a public event in Sarawak earlier this month.
A scene during the incident will be featured in the Four Corners latest episode titled ‘State of Fear’.
According to the ABC report, the episode will also feature interviews with former prime minister Dr Mahathir Mohamad, former de facto law minister Zaid Ibrahim and Sarawak Report founder Clare Rewcastle-Brown, among others.
Malaysiakini is still trying to reach Gani for his response.
Rupanya confirm bodo..!
Lu FIkir La Sendiri!!!

82 ulasan:

  1. #Murder&Money

    BalasPadam
  2. Tak leh wat apa dah.....Tunggu masa jer....last2 kena heret mahkamah gak nanti.....Smpai bila pun nak berkuasanya........

    BalasPadam
    Balasan
    1. ABC itu air batu campur ke? dah ketinggalan cerita tu cuma tambah bg sedap...Duit itu memang dari saudi..

      Padam
    2. betul ka duit tu dari saudi...ka dari burger saudi kot..hehehe..
      muhong org yg makan dedak boleh la..

      Padam
  3. Seorang peguam yang membuat usul supaya Apandi Ali disingkirkan dari jawatan Peguam Negara telah ditangkap atas alasan kesalahan hasutan.

    Najib dan kuncu-kuncu dah jadi tahap macam dewa-dewa, tak boleh kritik apa pun, maksum semaksumnya.

    Nabi Muhammad sendiri pun bila dikritik beliau kaji kritikan itu ke arah kebaikan, tidak pula baginda arahkan sahabat untuk tangkap dan seksa mana-mana orang yang kritik baginda.

    Begitu juga dengan Saidina Umar, bila beliau baiah jawatan Khalifah yang kedua, maka beliau kata kalau dia buat salah, maka nasihatkanlah dia, ada seorang badwi angkat pedang dan kata kalau Umar buat salah, dia akan nasihatkan dengan pedang itu, tak pula Umar tangkap dan belasah badwi itu, kerana Umar tahu dia pegang jawatan yang ada tanggungjawab kepada rakyat, jadi dia kena terima kritikan dari rakyat.

    Tetapi di zaman Najib dan Apandi Ali ni, tak boleh kritik mereka langsung, kalau kritik maka akan terus kena tangkap, buat laporan polis pun tak boleh, kalau buat laporan polis pasal kesalahan Najib dan kuncu-kuncu, bukannya Najib dan kuncu-kuncu yang akan disoal oleh polis, tetapi polis akan tangkap orang yang buat laporan itu pula, itulah yang diterima oleh Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan, bukan beliau sahaja, peguam beliau pun dilokapkan bersama-sama selama berhari-hari, sebabnya buat laporan polis dan jadi peguam.

    Entah apa-apalah zaman Najib ni, merapu tak tentu hala.

    Sedarlah semua.

    Salam perjuangan A Ba Ta,

    Ikhlas daripada,

    Abu Bakar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Abu bakar sesuai kau dgn ABC...lepas tu ada satu lagi fakta dari akhbar terkemukan london..iautu akhbar biskut london bercream

      Padam
    2. 7.13

      "akhbar biskut london bercream.."

      Ayuh pencacai, gembelingkan tenaga kamu kearah memberi pencerahan berhubung salah laku najib.

      Apa kena mengena "biskut" dengan salah laku najib?

      Padam
    3. bodh betul la anon..biskut bercream itu ayat sinisla jgn la bodoh sangat....maknanya kitab suci engkorang akhbar yahudi ja la..asyik2 percaya kat yahudi...ada faham?

      Padam
    4. Yg songlap bilion bilion tu asal dr mana? Awat la teruk sangat perangai nak kalahkan yahudi kazzar agaknya.. Ada pupak pengikut setia berbayar.. Keje menyalak dlm blog ni

      Padam
    5. dah tak boleh jawab lastnya Yuhadi jugak yg disalahkanya.. mungkin betul lah kata pengkaji kaum yg hilang tu yg melayu ini adalah salah satu cabang kaum yahudi yg hilang tu. sbb melayu selalu mengingati yahudi kalau terjadi apa apa dlm kehidupan mereka

      Padam
  4. Dokumentari ni pukul habis reputation bugis. Boleh buat bodoh tapi satu dunia dah chop dia rasuah, money laundring. Orang luar nak dekat pun takut. Akhir2 ni ada tak negara luar invite bugis?? Ucapan di saudi hari tu pun berbayar dan hantar tentera kesana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kau gila ke?
      Timbalan la ni ada di USA..Tok pa plak baru smalan pi negara2 asean..kau ingat malaysia punya pelaburan 1 biliion la ya..kau tahu tak beza pelaburan zaman naib dan tun m adalah 500%?

      kalau tak tahu tengok detail pelaburan zaman Tun M sampai abis berhemti dgn najib yg baru ja pun...

      Padam
    2. 7.16

      Ayuh pencacai, gembelingkan tenaga kamu kearah memberi pencerahan berhubung salah laku najib.

      Apa kena mengena "pelaburan 500%" dengan salah laku najib?

      Padam
    3. salah laku najib yg cakap WSJ...apahal plak aku nak cakap? Najib Peguan negara kata takda kes...Polis kata takda kes...SPRM kata takda Kes..Bank Negara kata takda kes...jadi kau ni duduk london ke?

      Padam
    4. Tak ada kes kepalabana. Duit terang terang masuk dlm acc najibon tu lah fakta kes yg jibon kena pertahankan di mahkamah. Bukan apandir dah tunjuk carta aliran ke

      Padam
  5. Berdasarkan laporan oleh ABC News, terdapat satu surat dari Putera Abdul Aziz Majid Al-Saud yang jika disemak berdasarkan rekod adalah mantan Gabenor Madinah dan Timbalan Pengerusi Majid Society, sebuah badan amal.

    Najib dikatakan menerima wang dari Putera itu sebanyak USD 375 juta sebagai hadiah kerana Najib dikatakan mentadbir Malaysia berdasarkan Islam dan berdasarkan surat itu lagi, cara nak belanjakan wang itu adalah ikut suka Najib.

    Beberapa pihak kini sedang berusaha untuk mendapatkan penjelasan daripada Pejabat Perdana Menteri dan Kedutaan Arab Saudi di Kuala Lumpur berhubung perkara ini.

    Sekiranya benar wang USD 375 juta itu dari Putera Saudi itu dan diberikan atas kapasiti peribadi Najib, maka itu adalah salah dari segi peraturan undang-undang SPRM 2009, di mana ia boleh dikira sebagai suapan, malahan Najib juga tidak pernah mengishtiharkan penerimaan wang itu kepada kerajaan, satu lagi kesalahan kerana sebagai anggota perkhidmatan kerajaan, kerana perdana menteri pun anggota perkhidmatan kerajaan juga, maka kena ishtiharkan harta yang di perolehi.

    Tetapi walau apa pun, mana lagi baki USD 306 juta dalam akaun peribadi Najib itu datang? Kerana jumlah dalam akaun peribadi Najib adalah USD 681 juta.

    Semoga Najib, atau pun paling kurang para cybertrooper Najib dapat menjelaskan perkara ini.

    Sedarlah semua.

    Salam perjuangan A Ba Ta,

    Ikhlas daripada,

    Abu Bakar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Penipu punya abu bakar itu ari kata bkn duit derma..oii Abu bakar nak mampus ya

      Padam
    2. perangai Abu bakar memang macam tu berhujah menggunakan kata-kata yahudi akhbar yahudi.

      Padam
    3. 7.17 & 7.46

      Sila nafikan beserta fakta kes salah laku najib...takkan tabur air liur seperti "Penipu punya abu bakar" & "perangai Abu bakar memang macam tu..." budak tadika pon boleh jawab.

      Padam
    4. Mat Maslan tak mengajar dalam kelas ke hari ni? Kenalah cerdik sikit, kalau cikgu tak masuk pergilah library. Duit yang masuk dalam akaun peribadi tu banyak, dan berbagai punca. $680 tu bukan derma. Yang $300 juta ni derma. Yang RM42 juta tu bukan derma. Yang RM2 juta tu tak tau entah datang mana, mungkin hasil kebun getah belakang rumah. Mengikut WSJ, duit masuk adalah RM2.6 bilion. Mengikut Swiss AG, duit yang disonglap ialah US$4 bilion.

      Ada yang derma. Ada yang bukan derma. Mat Maslan kena update silabus nampaknya.

      Padam
    5. mujahid sejak deklarasi rakyat macam siput sedut itu aja ayat kau mat maslan...alahai mujahid klau rasa dgn sebut mat maslan kekecewaan kau terubat..aku doakan kau bejaya...

      sabar banyak2 mujahid 48 ribu dah tandatangan itu kira banyak la nasib tak 42 ribu mampus Najib psal no itu cantik la...42B pastu jadi 42Juta...

      Mujahid aku cadangkan engkau pertahankan lim guan eng dah tak lama hidup org tua...SPRM dah tak tahu camna nak elak..he he he

      Padam
  6. Dalam dokumenteri oleh ABC News itu juga mendedahkan butiran perbelanjaan dari wang dalam akaun peribadi Najib di AmBank itu, perbelanjaan adalah seperti berikut:

    Barangan kemas - RM3.2 juta (dibayar menggunakan kad kredit Platinum Mastercard dan Visa)

    Kempen politik - RM24 juta untuk Shine Solar Sdn Bhd, sebuah syarikat yang dikaitkan dengan NGO 1Malaysia bagi mengadakan kempen untuk BN

    Bayaran bagi media dan pengiklanan - jumlah tidak didedahkan

    Bayaran untuk Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Demokratik Liberal (LDP) - jumlah tidak didedahkan

    Yayasan Rahah - RM7.5 juta (Yayasan itu dan Najib pernah sekali mendermakan lembu untuk dikorbankan kepada polis Selangor sempena Aidiladha)

    Penginapan Hotel - RM395,782.40 di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur

    Beli-belah - RM360,000 dengan peruncit kain Jakel Trading

    Percutian - RM178,000 kepada agensi pelancongan Two One Holidays Malaysia

    Kereta mewah - RM167, 959,50 untuk kereta mewah daripada Signature Exotic Cars

    Ahli perniagaan, akademik dan peguam - jumlah tidak ditentukan

    Sila Najib nafikan perkara ini jika tidak betul.

    Sedarlah semua.

    Salam perjuangan A Ba Ta,

    Ikhlas daripada,

    Abu Bakar

    BalasPadam
    Balasan
    1. kah..kah..kah ko gile la sorng2.. ko tuduh org mcm2 lepas tu ko suruh org layan jwb gile ko.. gi repot Polis la kalau berani. apa menyalak kat blog dedak?

      alaaa cuba dedahkan cerita sebenar mamakdey punya penyelewengan dan kemewehan semata jadi PM 22 tahun dulu. Zaman tu xde media sosial mmg seronoklah mamakdey rompak. Xde orang nak bising. skrg zaman media sosial tak ambik duit pun boleh tuduh, janji bijak manipulasi media sosial.

      Cmne kes bail-out anak emas mamakdey 2 billion guna wang PETRONAS tu.. cerdik ye nak jilat tapak kaki tuan mamak pun tgk2 lah org sama. nnt nampak bohong dan bodoh.

      Padam
    2. UMNO tumbang nanti.....Semua ni akan terdedah dan seret Najib ke mahkamah......Kita tgk ada tak pemakan taik najib ni sokong lg.......

      Padam
    3. Tahik ko lah kalau mcm tu niat awal mmg jgn haram Tuhan akan bantu. Nk jd mcm negara Arab rampas merampas kuasa lepas tu bunuh membunuh pemimpin. Semoga kau mampos dulu lah awal2. Org mcm ni hidup sbg pengkhianat. tak guna hidup. bkn nk buat benda baik tp nk jd syaitan bertopeng!

      Padam
    4. abu bakar kalau sembang memang kencang cuma bolehlah geng2 pendedak lembu 42B lesap percaya...
      Cuba tanya bg detail kehilangan duit 42B panjang lebar dia tulis nanti tapi hujungnya semua pembohong...bila ditanya mana nak dapat semua bukti ini? dari abng google..bodoh punya abu bakar

      Padam
    5. 6.23

      "kah..kah..kah ko gile la sorng2.. ko tuduh org mcm2 lepas tu ko suruh org layan jwb gile ko.. gi repot Polis la kalau berani. apa menyalak kat blog dedak?"

      Sudah buat laporan polis dah.

      "alaaa cuba dedahkan cerita sebenar mamakdey punya penyelewengan dan kemewehan semata jadi PM 22 tahun dulu..."

      Apasal plak abu bakar yg kena buat pendedahan penyelewengan Tun?

      "Cmne kes bail-out anak emas mamakdey 2 billion guna wang PETRONAS tu.. "

      Ada link atau bukti tun bailout anaknya? Apabila Kabinet menteri buat keputusan bersetuju atau tidak ianya berasaskan keputusan bersama semua jemaah menteri bukan TUN seorang jer, najib yg menganggotai jemaah menteri juga mesti beri keputusan, faham tak chai?

      Padam
    6. 7.01

      "Nk jd mcm negara Arab rampas merampas kuasa "

      Bukankah hari ini najib punyai kuasa esekutif tambahan dimana beliau boleh mengharamkan PRU akan datang?

      Padam
    7. 7.48

      "Cuba tanya bg detail kehilangan duit 42B panjang lebar dia tulis nanti tapi hujungnya semua pembohong"


      Ayuh pencacai, gembelingkan tenaga kamu kearah memberi pencerahan berhubung salah laku najib.

      Padam
    8. 1MDB menafikan dakwaan yang dibuat oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed melalui penulisan dalam blognya.
      KUALA LUMPUR, 16 Jun:
      Syarikat Pelaburan Strategik, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menafikan sekaligus menjawab setiap dakwaan yang dibuat oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed dalam blognya bertajuk ‘The 1MDB Story’ dan ‘More Investments By 1MDB.’
      Penafian yang dibuat oleh 1MDB melalui kenyataan rasminya adalah seperti berikut:
      1.Tun Mahathir mendakwa bahawa ada “cubaan untuk merampas wang Terengganu Investment Authority (TIA)” dan “Terengganu dengan sewajarnya menarik diri kerana tidak mahu membiarkan telaga minyaknya menganggung risiko”.
      Tiada cubaan untuk merampas wang TIA.
      Pada 2009, pelbagai perbincangan telah diadakan di antara Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Terengganu tentang sumbangan setiap pihak kepada TIA. Beberapa cadangan telah dibincangkan berkenaan perkara ini.
      Akhirnya, sumbangan Kerajaan Persekutuan terdiri daripada jaminan untuk terbitan sukuk bernilai RM5 bilion oleh TIA. Ini berlaku pada 29 Mei 2009, sebelum TIA dijadikan badan milik kerajaan Persekutuan.
      Susulan itu, kerajaan negeri Terengganu mengambil keputusan untuk menarik diri daripada TIA yang membawa kepada entiti tersebut dijadikan badan milik kerajaan Persekutuan pada bulan Julai 2009.
      2. Tun Mahathir mendakwa, berkenaan dengan sukuk RM5 bilion yang dijamin oleh kerajaan tersebut, bahawa “tiada bukti bahawa satu kertas kabinet telah disediakan dan dibentangkan untuk diluluskan walaupun jumlahnya yang luar biasa besarnya”.
      Bertentangan dengan dakwaan Tun Mahathir, satu kertas Kabinet mengenai perkara ini telah disediakan dan telah diluluskan oleh Kabinet, sejajar dengan amalan standard serta seperti yang diperlukan untuk semua jaminan kerajaan.
      Malahan, jaminan kerajaan tersebut bukanlah di luar belanjawan (off budget) seperti yang didakwa. Ianya merupakan satu liabiliti yang jelas dan diakui oleh kerajaan persekutuan, yang merupakan pemegang saham 100% 1MDB.
      Tun Mahathir mendakwa bahawa “Goldman Sachs yang diamanahkan untuk meraih pinjaman” dan “Goldman Sachs akan mendapat RM500 juta sebagai komisen”.
      Keseluruhan dasar kenyataan ini adalah salah kerana Sukuk tersebut diaturkan oleh Ambank, bukan Goldman Sachs.
      Ambank menaja jamin keseluruhan terbitan sukuk (dengan kata lain, ia mengambil risiko untuk memberikan RM5 billion kepada 1MDB) dan dengan itu wajar menerima sebarang komisen kerana berbuat demikian.
      Tun Mahathir mendakwa “Pinjaman yang dibuat oleh Kerajaan … biasanya dikenakan faedah sebanyak 3% atau kurang. Tetapi pinjaman 1MDB dikenakan faedah berjumlah hampir 7%”.
      Ia adalah satu fakta yang boleh disahkan melalui semakan pada laman web Bank Negara Malaysia, bahawa pada 29 Mei 2009 (tarikh di mana sukuk RM5 bilion tersebut diterbitkan), kadar hasil bagi bon-bon yang diterbitkan oleh Kerajaan adalah 2.82% (3 tahun kematangan), 3.56% (5 tahun kematangan) dan 4.27% (10 tahun kematangan). Ianya jelas menunjukkan bahawa untuk setiap tambahan tahun kematangan, hasilnya adalah lebih tinggi.
      Sukuk RM5 bilion yang diterbitkan 1MDB mempunyai tempoh kematangan selama 30 tahun. Maksudnya, ia akan mencapai tempoh kematangan pada tarikh yang tiga kali lebih lama daripada bon 10 tahun kerajaan yang mempunyai tempoh kematangan paling lama pada ketika itu. Tiada bon 30 tahun kerajaan yang lain yang diterbitkan untuk dijadikan perbandingan.
      Sukuk 1MDB diterbitkan pada harga diskaun kira-kira 88, iaitu diskaun pada nilai muka 100, yang merupakan amalan biasa bagi instrument pendapatan tetap. Diskaun ini merupakan faedah tambahan kepada pelabur-pelabur Sukuk tersebut. Diskaun ini, apabila ditambah dengan kupon 5.75%, memberikan hasil sebanyak kira-kira 6.15% – bukan 7% seperti yang didakwa Tun Mahathir.





      Read more: http://bm.therakyatpost.com/bisnes/2015/06/16/1mdb-jawab-dakwaan-tun-dr-mahathir/#ixzz44ITXCSAN

      Padam
    9. Tanpa Nama 9:10

      Sila jawab (jgn tidak)...

      1. Apa kejadahnya 1mdb bayar US$500 juta kpd banker yahudi Goldman Sachs?

      2. Kenapa penubuhan 1mdb, business plan 1mdb, govt guarantee untuk pinjanan 1mdb tidak dalam senarai Malaysia Plan & juga budget kerajaan hingga Timb Perdana Menteri & Menteri2 kabinet pun tidak tahu? Kenapa..kenapa..kenapa?

      Speaking Without Fear And Favour,
      Othaman Bin Hj Ahmad Arbaiee Bin Hj Fadzli Bin Hj Shafiee

      Padam
    10. arul dah jawab tu...ketinggalan kerapi othman ni kesian plak aku...

      Padam
    11. Kejora Liberal @ Tampa Nama 9:38...

      Kamu kan suka berlagak pandai dan saya harap kamu bukan jenis penalas & bengap. Saya mahu jawapan dari kamu bukan si Arul. Saya & rakan2 seperjuagans akan tuntut dan menunggu jawapan kamu itu.

      Padam
    12. Kami beri amanah kepada Arul psal dia CEO 1MDB.Zaman Najib tak sama dgn zaman Tun M..Zaman Najib sempoi yg bercakap mesti ada tauliah..kalau nak sembang kedai kopi boleh lah kat blog dedak-dedak ayam..faham tak ini..

      Cth nak jawab isu 2.6B yg layak dah tentu SPRM dan Bank Negara takkan nak suruh putramerdeka yg sembang memang pelingkup negara...cuma disini kami panggil negeri pinang sebatang...AG dia Abu bakar manakalala Putramerdeka ketua hakim negara...cuma aku la kesia jadi peguam najib asyik kena balon ja..ha ha ha...

      Padam
    13. Sidang pembaca2 blog yg budiman.

      Adakah yg tertera di atas itu menjawab soalan2 saya?

      Nah saya bentangkan semula kerana kita ingin tahu jawapan dari cybertrooper pro Najib ini.
      Tanpa Nama 9:10

      Sila jawab (jgn tidak)...

      1. Apa kejadahnya 1mdb bayar US$500 juta kpd banker yahudi Goldman Sachs?

      2. Kenapa penubuhan 1mdb, business plan 1mdb, govt guarantee untuk pinjanan 1mdb tidak dalam senarai Malaysia Plan & juga budget kerajaan hingga Timb Perdana Menteri & Menteri2 kabinet pun tidak tahu? Kenapa..kenapa..kenapa?

      Speaking Without Fear And Favour,
      Othaman Bin Hj Ahmad Arbaiee Bin Hj Fadzli Bin Hj Shafiee

      Padam
    14. Kami beri amanah...hahahaahaa tak terjawap puak macai dgn soalan sdr othman...

      Padam
  7. kah..kah..kah bila abudedak tahik on duty menjadi pencachai mahadey blog ni terus sunyi.. kah..kah.. org meluat dgn teknik bodoh ko tu abudedak tahik. asyik ulang fitnah bodoh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. 6.18

      "kah..kah..kah bila abudedak tahik on duty ...."

      Apa yang klakar chai?


      Ayuh pencacai, gembelingkan tenaga kamu kearah memberi pencerahan berhubung salah laku najib.

      Padam
    2. Apa punya bahlol punya cyber tropper geng Najib. Komen semua berbentuk makian , cacian dan ungkitan serta fitnah kepada Dr Mahathir.. Langsung tidak berusaha menjawab isu terpalit kat batang tubuh Najib sekeluarga. Takat guna kuasa kuku besi dan zalimi semua orang yang menentang boleh laa... Tiba masa Allah tarik balik nikmat kuasa yang ada baru dia tahu maka si penjenayah dan talibarut semua boleh ditangkap dan diadili seadil-adilnya. Berani tak kalau si Najib tu bubar parlimen dan adaakan PRU 14 serentak ngan PrN Sarawak sekarang ini jugak. Kalau dia berasa yakin sangat berada di pihak benar. Maka masalah semua akan selesai masa boleh ditumpu untuk pembangunan Negara.

      Padam
    3. Kita tunggu PRU sarawak...najib bakal terlopong..Sarawak bakal diambil alih DAP dan PKR ...sapu bersih...Rakyat sarawan benci Najib sapu dan rasuah 1MDB.

      Padam
  8. Fuh....gila vavi punya spending. Patutlah mama hippo tak kasi bugis letak jawatan.
    Takpe....nanti aku tunjuk semua ini berserta video kat orang kampung. Pakcik makcik tak berapa faham. Sekarang dah jelas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Belanja duit rakyat utk tujuan peribadi..........Najib n rosmah.....ko takkan berkuasa selamanya...Tunggu masa shj....ko akan terima balasannya....Heret ke mahkamah atas penyelewengan n pecah amanah...

      Padam
    2. FZL...la ni Najib dah disiasat tiada kesalahan...Duit dia bkn simpan dalam guni tau tapi kat akaun ambank ja..bkn bank luar negeri pun..Bank Negara tak payah susah la...polis pun setakat nak siasat pi ja singgah ambank kat kl itu ..kunci dipegang oleh manager malaysia bknnya swiss bank la..

      Sudahlah tak abis2 citer najib bersalah..sapa kata salah? pendedak blog yg makan tai kucing oii sudahlah kau ingat kau hakim la ya..

      Padam
    3. 7.51

      "FZL...la ni Najib dah disiasat tiada kesalahan..."

      Adakah kroni najib bernama apandi yang membebaskan najib dari sebarang salah laku?

      "polis pun setakat nak siasat pi ja singgah ambank kat kl itu ..kunci dipegang oleh manager malaysia bknnya swiss bank la.."

      Pihak polis juga sedang menunggu perintah dari apandi yang telah dipegang telurnya oleh seorang lagi yang memang takder telur (bila nak saman wsj?) bernama najib.

      "Sudahlah tak abis2 citer najib bersalah..sapa kata salah?"

      Majoriti rakyat marhaen yang kata...tak percaya? Adakan referendum, atau adakan PRU mengejut.

      ada berani?

      Padam
    4. Woii bangangnya ko 7:51.......Kan aku ckp heret najib ke mahkamah....Biar hakim tentukan........Fakta jelas.....SRC 42juta dlm akaun personal.......Belanja kredit kad.....Semua AG tahu..........Pls ler jgn jadi bangang sgt.......Berani p suruh Najib tu buktikan di mahkamah........TUNGGGU MASA je NAJIB tu....KO INGAT KOMEN AKU NI......

      Padam
    5. FZL....macam ni la tak payah gaduh2 tunjuk ja bukti yg kau dah ada tu..

      oiii bodoh kau ingat belanja kad kredit takda resit la ya...bayar lepas tu sebut nama najib dah cukup?

      bodoh dan biul semua kad kredit ada resit bangang ..lepas tu setiap traksaksi keluar kat bank stement bodoh...tunjuk la bukti tu....tau cakap bodoh sedangkan kau tu yg bodoh...apa lagi tunjuk la bukti?

      ini tidak asyik2 bila minta bukti suruh saman wsj...kau suruh wsj keluarkan resit ada faham...jgn jadi lembu...orang kata lembu bodoh marah plak...faham tak ni? kalau tak faham tanya lagi...

      p/s minta jangan buat fitnah esok masuk neraka..

      Padam
  9. pro mahathir dan puak pembangkang ni jenis bengong ke. semua nak harap foreign media yang bongkar. jawapannya pasal diri sendiri pun tau yang semua tu tipu saja.

    tapi persoalannya, adakah anwar peliwat atau dr m pemfitnah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. dulu zaman mamaktun gila ni perentah Malaysia dia 'asuh' otak kita benci media asing.. media asing dengki la media asing nak jahanmkan negara la.. dia api2kan kita supaya jangan langsung percaya media asing..

      tp itulah Mahatahik.. org tua yang cukup licik munafik.. bila dia t perintah..dia nk gunakan untuk kepentingannya.. tiba2 yg dia haramkan dulu skrg jadi 'halal'.. media asing jd senjatanya utk jahanamkan negara dan perpaduan rakyat!


      MAHATAHIK memang GILA!!

      Padam
    2. 6.45

      "tapi persoalannya, adakah anwar peliwat atau dr m pemfitnah?"

      Jika Tun fitnah, sila beri pencerahan?

      Padam
    3. 6.51

      "dulu zaman mamaktun gila ni perentah Malaysia dia 'asuh' otak kita benci media asing..."

      Bukan semua media asing tu buruk, jika ada mana2 kesalahan sudah tentu Tun dihukum pada PRU.

      "tp itulah Mahatahik.. org tua yang cukup licik munafik.."

      Jika Tun munafik kenapa rakyat beri mandat 2/3 setiap kali PRU? adakah rakyat dianaiya dan dizalimi seperti hari ini?

      Padam
    4. Baca balik 2/3 undi datang dari siapa...Ahli UMNO yg taat dan cina...kalau nak harap undi melayu dah beralih kpd PAS dan PKR jgn lupa tu..

      Najib dapat 70% undi melayu tetapi 5% undi cina ...UMNO plak dapat kerusi sampai 88 tau tak?

      UMNO muncul parti terkuat

      KUALA LUMPUR 31 Mei - Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, UMNO muncul parti terkuat dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang lalu apabila jumlah kerusi yang dimenangi hampir menyamai dengan jumlah dimenangi oleh pakatan pembangkang.

      Menurutnya, jumlah kerusi yang dimenangi oleh UMNO sebagai parti tunggal adalah sebanyak 88 kerusi manakala jumlah kerusi yang dimenangi oleh tiga parti pembangkang hanya lebih satu kerusi iaitu 89 kerusi.



      Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130601/dn_01/UMNO-muncul-parti-terkuat#ixzz44IR5PEI4
      © Utusan Melayu (M) Bhd

      Padam
    5. Sedangkan dgn sokongan & undi TDM,TSMY, DSSA, Datuk Khairuddin, Anina, Perkasa, Kongres Kesatuan Sekerja, Rakan2 seperjuangan beserta keluarga & penyokong2 kita semua, prestasi BN pimpinan Najib teramat buruk dalam sejarah (tercungap-cungap cukup makan) pd PRU 13; inikan pula dgn situasi sekarang. Bertambah nahas lagi bila Najib baru2 ini dah menyakiti orabg Sarawak dgn laungan sombong konon dia tidak mencuri balak yg kena pd batang hidung Taib Mahmud & Kerabat di Raja Pahang. Rasakanlah padahnya nanti.

      Speaking Without Fear And Favour,
      Othaman bin Hj Ahmad Arbaiee bin Hj Fadzli bin Hj Shafiee

      Padam
  10. MUNAFIKNYA SIFAT MAHATHIR LAKNATULLAH INI DENGAN WATAK 'MALAIKAT YANG TIDAK DIKENALI'

    (http://theflyingkick.blogspot.my/)


    Mahathir dengan penuh bangga mendabik dada - sesuatu yang dia tidak pernah lakukan sebelum berbaik dengan Lim Kit Siang - kononnya, pada zamannya tidak ada sebarang masalah, dia juga tidak ditentang dan diminta meletakkan jawatan, malah katanya juga, segala-galanya berjalan lancar tanpa sebarang bantuan dari luar, terutama sekali yang membabitkan Universiti Islam Antarabangsa selain tiada skandal kewangan yang besar.

    Sedangkan sesiapa sahaja yang dewasa atau yang mukallaf pada tahun 1981, sudah tentu tahu skandal kewangan pada zaman Mahathir terlalu besar dan tiada satu pun dijawab oleh Mahathir walaupun ianya membabitkan syarikat-syarikat anaknya.

    Dasar penswastaan negara sendiri pun dilihat sebagai dasar membesarkan perut kroni, syarikat yang hidup segan mati tidak mahu atau bersaiz kecil seperti YTL, akibat dasar penswastaan terus menjadi pemain dan pemodal utama di Malaysia sedangkan projek-projek mereka adalah projek-projek Kerajaan Malaysia. Syarikat-syarikat berkonsepkan konsesi tumbuh bagaikan cendawan dan hampir kesemua menjalankan aktiviti perniagaan utama mereka di Malaysia, berbanding membawa masuk duit dari luar, serta sangat bergantung kepada projek-projek kerajaan.

    Semalam juga, Mahathir berceramah tentang 'wang curi'. Seolah-olah Mahathir terlupa bahawa 'bantuan' yang mencurah-curah masuk ke Malaysia menerusi Perang Bosnia, Perang Selatan Thailand mahupun Perang Selatan Mindanao kekal sebagai rahsia yang tidak boleh diperkatakan. Begitu juga dengan pembangunan negara yang memerlukan pinjaman dari luar, termasuklah bagaimana Malaysia memperolehi kepentingan dalam lembaga pelabuhan Arab Saudi, selain yang paling banyak diperkatakan adalah pembayaran untuk bertemu dan bersemuka dengan George Bush.

    Wang derma politik masuk ke akaun Presiden UMNO, bukan cerita zaman Najib sahaja. Dari zaman Mahathir lagi, sudah terlalu banyak cerita tentang hal itu diperkatakan. Kecuali Mahathir terselamat kerana pada waktu itu, tiada Facebook, Sarawak Report, Wall Street Journal atau penyibuk seperti Tony Pua dan Rafizi Ramli yang cuba melindungi wang derma politik untuk parti mereka dengan mengorek rahsia derma politik untuk UMNO.

    Zaman Perang Bosnia, beberapa laporan oleh media barat tentang pengepaman berbilion-bilion wang dari Arab Saudi kepada Malaysia (baca: Mahathir) telah dilaporkan secara intensif. Wang itulah yang digunakan oleh Malaysia untuk membantu Bosnia berperang dan mempertahankan diri daripada ancaman pengganas Serb. Begitu juga dengan Yasser Arafat, bahkan Nelson Mandela untuk Palestin dan Afrika Selatan.

    Semua itu kekal menjadi rahsia yang kurang diperkatakan, dan kurang dikenangkan kerana ianya membabitkan kerahsiaan UMNO dan Kerajaan Malaysia di bawah Mahathir.


    Yang pasti, setiap kali Mahathir bersuara memperkatakan tentang keburukan Najib, setiap kali itulah juga kita seperti melihat Mahathir sedang berdiri di hadapan cermin besar, bercakap dan mengutuk dirinya sendiri!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. Tanpa Nama 7:54 yg bijaksana...

      Takyah songel pot-pet..pot..pet banyak.

      Fucked-auta anda yg menyatakan konon Tun Mahathir terima derma sumber makluman dari siapa, dan bila? Selain itu siapa penderma, berapa jumlahnya?Sewaktu saya belajar & bekerja, semua itu diambil kira sebelum pembentangan (presentation) bagi menyokong kesahihannya.

      Andaikata anda gagal berbuat demikian, anda adalah pembohong, mereka cerita mengikut selera sendiri.

      Semua pembaca blog & tuan admin, harap ambil perhatian & kita tunggu bersama jawapan Tanpa Nama ini.

      Padam
    3. Tanpa Nama 6:51 & 7:54....

      Kamu masih belum jawab soalan2 saya berhubung kait
      tuduhan kamu terhadapy Tun Mahathir kononnya beliau klepet duit derma. Sila perincikan maklumat itu dari siapa & bila? Juga nama penderma beserta jumlah & tujuan derma itu. Saya harap anda faham bahasa Melayu.

      Sila jawab (jgn tidak)...

      Speaking Without Fear And Favour,
      Othaman Bin Hj Ahmad Arbaiee Bin Hj Fadzli Bin Hj Shafiee

      Padam
  11. #Murder&Money

    BalasPadam
  12. Sejak deklari rakyat dapat ciput 48 ribu ja pun semua dah pakat gila ...kesian aku tengok putramerdeka dah macam gaban pekena teh tarikm kurang manis..

    Apa nak buat pengundi pembangkang yg cecah 52% jumlah peduduk pun dah malas nak main politik deak lembuini..kesian engkorang semua..kerja dah malas tahu nak kerajaan UMNO ja...

    BalasPadam
    Balasan
    1. "Sejak deklari rakyat dapat ciput 48 ribu ja pun semua dah pakat gila ...."

      Terbaru Tun berucap di pandan indah mendapat sambutan hangat!

      "Apa nak buat pengundi pembangkang yg cecah 52%..."

      52% tambah 90% ahli umno menyokong Tun apa jawapannya chai?

      United Macai Najib Only jadi bungkusan nasi lemak pada PRU akan datang...apa salahnya jika PAS pula memerintah?

      Padam
    2. Tanpa Nama 7:54....

      Takyah songel pot-pet..pot..pet banyak.

      Fucked-auta anda yg menyatakan konon Tun Mahathir terima derma sumber makluman dari siapa, dan bila? Selain itu siapa penderma, berapa jumlahnya?Sewaktu saya belajar & bekerja, semua itu diambil kira sebelum pembentangan (presentation) bagi menyokong kesahihannya.

      Andaikata anda gagal berbuat demikian, anda adalah pembohong, mereka cerita mengikut selera sendiri.

      Semua pembaca blog & tuan admin, harap ambil perhatian & kita tunggu bersama jawapan Tanpa Nama ini.

      Padam

      Padam
    3. othman bila masa pulak engkau jadi peguam negara ni?
      selama ni yg jadi peguan negara Abu bakar tau..dia akan anlisi satu kes lepas tu terus dakwa..

      Othman..othman...kat sini ada undang-undang tau...yg jadi AG abu bakar kena taat tahap lembu apa yg ditulis kena terima..engkau kalau nak jadi AG tak boleh lah tapi ada satu kekosongan engkau jadi piut peguam tukang angkat fail..amacam setuje?

      Padam
    4. Tanpa nama @ Kejora Liberal,

      Jgn melalut tak tentu hala...kita balik ke soalan2 berasaskan hujah2 kamu yg nembuat tuduhan berat terhadap Negarawan Ulung Kelas Dunia yg saya & rakan2 hormati kononnya beliau klepet duit derma. Sila perincikan maklumat itu dari siapa & bila? Juga nama penderma beserta jumlah & tujuan derma itu. Saya harap anda faham bahasa Melayu.

      Sila jawab (jgn tidak)...

      Speaking Without Fear And Favour,
      Othaman Bin Hj Ahmad Arbaiee Bin Hj Fadzli Bin Hj Shafiee

      Padam
  13. "Jutaan ringgit dari akaun Ambank yang kononnya dimiliki oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dibelanjakan untuk pembelian barangan kemas, percutian, kereta mewah dan kempen politik."

    Aiyooo. 

    Ini kalau Najib tak mengambil apa-apa tindakan juga maka jangan la heran kalau rakyat percaya bulat-bulat dengan laporan tersebut.

    So ini secara tak langsung telah mewujudkan sesuatu persepsi dan mendatangkan sesuatu gambaran di pemikiran yang menonton laporan dokumentari berkenaan.

    Jadi Najib, oleh kerana nak saman WSJ pada hari selasa, maka dicadangkan hari khamis ke,rabu ke untuk saman ABC News pula kerana menyiarkan laporan berkenaan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. WAh kalau nak hina Najib pun jgn la sampai tahap ni...Aku nak bawa cerita benar tau,,,

      Kat kg aku ada seorang ahli UMNO..disebabkan beliau baik dgn ketua bahagian maka bersinarlah kehidupanya..dari seorang miskin menjadi kaya raya...kalau korang nak percaya atau tidak duit dibanknya biasa2 ja..

      Hanya orang palinng bodoh di dunia percaya orang jahat menyimpan duiynya di bank malaysia...korang tahu kenapa?

      Kalau simpan atas nama diri sendiri dibank malaysia mapus..mudah kena siasat..cukup duit 50 k masuk esok bank negra dah call mana mai datang duit yg banyak ni...percaya tak cerita aku ini?

      Padam
  14. Code name "Mr. X"..

    Wow!!!!

    BalasPadam
  15. Ada yang sudah goyang........TUNGGU MASA jer NAJIB n ROSMAH...

    Rosmah Mansor does NOT understand that the US is a Nation of Laws

    by John Berthelsen
    Najib and Rosie2
    Corruption

    Rosmah Mansor, the wife of Malaysian Prime Minister Najib Razak, has repeatedly called US Ambassador Joseph Y. Yun in the US Embassy in Kuala Lumpur in a vain attempt to get the United States Attorney Preet Baharara for the Southern District of New York to call off his investigation into financial dealings involving the scandal-ridden 1Malaysia Development Berhad fund, sources say.

    The story of Rosmah’s attempts to rein in the US investigation is circulating widely in Kuala Lumpur’s small diplomatic circles. They say that despite the fact that other investigations are ongoing in Switzerland, Singapore, the United Kingdom and France on another case, they think the Americans most likely to bring charges if there has been wrongdoing.

    Yun is said to have told Rosmah that Bharara (above) operates independently of the State Department and the Foreign Service, and that not even President Obama would be able to influence the investigation if he wanted to.

    Attempts to verify the story through the US Embassy went unanswered.“She has been told, ‘If you have done nothing wrong, don’t worry about it,’” a source said. “’The United States is a country of laws. ‘”

    That news comes as the Australian Broadcasting Corporation issued a press release saying its Four Corners investigative team tonight (March 28) was to broadcast new details of deposits between 2011 and 2014 from “mysterious individuals and companies” both in Malaysia and overseas, via wire transfers and in cash, to his personal accounts. That, the news organization said, is in addition to the mysterious US$681 million (RM2.6 billion) that ended up in Najib’s accounts in 2013.

    Nonetheless, despite a torrent of international news reports that would classify the 1MDB scandal among the world’s biggest, the Malaysian government has managed to keep it in check domestically even though Swiss authorities have said as much as US$4 billion in 1MDB funds may have been misused. Attorney General Mohamed Apandi Ali, appointed by Najib after the previous attorney general was fired because he was said to be on track to indict Najib, “cleared” the Prime Minister in a January press conference that convinced almost nobody.

    Najib and his family “aren’t scared of anything in Malaysia,” said a longtime observer of local politics. “But they are scared of this guy Preet Bharara.” Indeed, the Pakistani-born law enforcement official’s district has been called by angry defense attorneys “the southern district of the world” given that he has prosecuted nearly 100 Wall Street executives and has sent agents to as many as 25 other countries to investigate suspects of arms and narcotics trafficking and terrorists, bringing them to Manhattan to face charges. It is his office that nailed the rogue Russian arms dealer Viktor Bout, where he had been hiding in Thailand, and brought him to justice in the United States.

    Opposition figures have been questioning 1MDB’s massive debt since 2010. However, the scandal blew wide open in 2014 when reports circulated that the state-backed investment fund faced as much as RM42 billion (US$10.7 billion at current exchange rates) of unfunded liability. A cascade of scandals has ensued, ensnaring, among others, Tim Leissner, the former wunderkind Singapore-based chairman of Goldman Sachs’ Southeast Asia operations who has since taken leave and moved to Los Angeles.




    http://www.asiasentinel.com/politics/pm-najib-wife-ask-us-call-off-fbi-probe/

    BalasPadam
    Balasan
    1. wow abis la USA plak...lepas ni UK aku rasa..pastu kanada...pastu new zealand....

      Oii sudahlah magkuk ..kau bg tahu USA kalau berani datang malysia tangkap la...Bgtahu kat USA berani langkah mayat pesilat2 gayung dahulu baru nak sembang malaysia ada undang2 atau tidak.

      Padam
    2. alaaa aku dgr bab nak tangkap Najib oleh 'cacai amareka mamak' nis ejak setahun lepas.. tup2 Najib pergi USA.. bukan kena tangkap.. boleh main golf lagi.. FBI bukan tangkap Najib, tp tolong iring Najib lagi ke event2 di US... memalukan lah cacai2 amareka mamak!

      kah..kah..kah./.kah..

      Padam
  16. Adakah geng2 pendedak makan dedak lembu dah sewel?

    Tun M berucap dipandan dikatakan hangat? Oii kalau takat yg datang cukup 1 kawah nasi tak payah sembang la...DS anwar kalau turn masa 1998 siap trak FRU sebelah...baru gempak...org jgn cakap la ...aku ingat lagi nak sampai ke tempat ceramah sekatan jgn cakap la berlambak2 tapi reformasi tetap reformasi...

    Zaman Tun M dah lah takda sekatan... lori FRU pun tarak...setakat yg hadir cukup tangkap pkai iphone 4 jgn sembang la ya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kesian kan pencacai mamak.. teringin nak 'reform' ala2 anwar.. nk berguling2 baling molotov kat FRU..tp xde crowd pon.. mcm pondan je.. mamaktun.. hambar.. lesu.. dilupakan rakyat.

      Padam
  17. Kah..kah...kah....pesilat Gayung.........Zaman moden .......ada lg nak pertahankan najib dgn Silat Gayung.........kah.kah....kah...kah...kah.........NAJIB N ROSMAH AKAN TERSUNGKUR ....DIDAKWA PENGGUBHAN WANG HARAM....DIMLAYSIA PLAK PENYELEWENGAN DAN RASUAH....

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah gelak besar kau ya...memang aku harap kau gelak...bkn apa silat gayung menjadi barisan ke 3 dalam pertahankan malysia...barisan ke dan pertama tak perlu la...psal yg USA antar pun setakat peguam gila..ada faham? tak faham tanya lagi...

      Padam
    2. Kahh..kah....memg gelak pun......Takpa bro..Kita tunggu jer yer.....ada tak pesilat gayung nak pertahankan Najib n Rosmah ni........Nak tgk gak......Wait n See.....Tak lama Najib n Rosmah ni.....

      Padam
  18. Aku pun heran kenapa tiba2 je duta Amerika berbunyi.

    Kalau takde angin takkan pokok bergoyang.

    Bharara, ko jangan tertinggal walau satu pun termasuk condo2 mewah dan filem wolf.

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak itu pun nak heran nampak sangat kau ni baru bangun dari gua tempurung....
      serch wsj...sr...kau tengok apa kojonya selama ni..kau ingat Najib kena fitnah dari akhbar yahudi baru semalam la ya...

      kalau nak tunjuk bodoh pun jgn melampau...nak muntah la wei...buat malu ja kau ni...baik jgn mengaku penyokong Tun M ada faham?

      Padam
    2. Malaysia is in a state of fear.
      Murder and Money in Malaysia

      Padam
  19. #Murder&Money

    BalasPadam
  20. keluar dah anjing2 belaan mamaktun dari sarang bila kita lontar TULANG BABI.. hohoho.. meroyann. kuar semua general pencacai sekali..

    kah..kah..kah..kah

    BalasPadam
  21. Ada sorang rakyat msia yg migrate duduk kt arab ckp berita 1mdb tu xgempak pun disana. Dan sebut psl derma berbillion ni perkara biasa pd dorang. Yg buat kecoh satu dunia adalah tun m dan macai2 nya dan media asing upahan nya. Memalukan betul lah tun ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa nama @ Kejora Liberal,

      Jgn melalut tak tentu hala...kita balik ke soalan2 berasaskan hujah2 kamu yg buat tuduhan berat terhadap Negarawan Ulung Kelas Dunia yg saya & rakan2 hormati kononnya beliau klepet duit derma. Sila perincikan maklumat itu dari siapa & bila? Juga nama penderma beserta jumlah & tujuan derma itu. Saya harap anda faham bahasa Melayu.

      Sila jawab (jgn tidak)...

      Speaking Without Fear And Favour,
      Othaman Bin Hj Ahmad Arbaiee Bin Hj Fadzli Bin Hj Shafiee

      Padam
  22. Othman..jilat jgn x jilat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hari ini hari Selasa
      Hari esok bertukar Rabu
      Hari hari dunia bertanya
      Bila lagi nak saman malu

      Tanpa nama @ Kejora Liberal,

      Jgn buat malu kem Najib dgn carut marut awal pagi lagi. Ayuh bersikap sopan & balik ke soalan2 berasaskan hujah2 kamu yg nembuat tuduhan berat terhadap Negarawan Ulung Kelas Dunia yg saya & rakan2 hormati kononnya beliau klepet duit derma. Sila perincikan maklumat itu dari siapa & bila? Juga nama penderma beserta jumlah & tujuan derma itu. Saya harap anda faham bahasa Melayu.

      Sila jawab (jgn tidak)... Kerana saya akan terus tuntut pertaanggung jawaban tuduhan2 yg amat dahsyat itu. Jika terbukti benar, saya akan sokong Najib.

      Speaking Without Fear And Favour,
      Othaman Bin Hj Ahmad Arbaiee Bin Hj Fadzli Bin Hj Shafiee

      Padam