Selasa, 29 Mac 2016

PANAS ~ Gani Mahu Saman Najib?


Apa ada hal..! kan ramai yang sokong tu..! Layan...

Najib Razak 1MDB scandal: Former Malaysian attorney-general planned to lay charges against PM


The former Malaysian attorney-general had put in place a plan to lay criminal charges of misappropriation against the Prime Minister Najib Razak before he was suddenly removed from office last year, Four Corners has confirmed.
Abdul Gani Patail informed several senior officials on July 23, 2015 of his plan to confront Mr Razak at a cabinet meeting scheduled for July 29.
But a high-level source with direct knowledge of the affair said the plan was leaked and both Mr Patail and the deputy prime minister of Malaysia, Muhyiddin Yassin — who would have replaced Mr Razak — were sacked.
A Four Corners investigation which airs tonight will also broadcast new details regarding the payment of hundreds of millions of dollars into Mr Razak's personal bank accounts, which he has not accounted for.
The ABC investigation made global headlines earlier this month when the Four Corners team were arrested trying to question Mr Razak about his extraordinary personal finances.
There are currently at least four international investigations into billions of dollars that have allegedly leaked out of Malaysia's sovereign wealth fund, 1 Malaysia Development Berhad (1MDB). The Malaysian Prime Minister chairs the fund's advisory board.
The Swiss Attorney-General has announced that its investigation has uncovered a "sum suspected to have been misappropriated [which] amounts to around USD 4 billion".
"The criminal investigation conducted by the Office of the Attorney-General of Switzerland (OAG) has revealed serious indications that funds have been misappropriated from Malaysian state companies," the Swiss Attorney-General said.
"So far four cases involving allegations of criminal conduct and covering the period from 2009 to 2013 have come to light ... each involving a systematic course of action carried out by means of complex financial structures."
The controversy engulfed the Malaysian Prime Minister last year when it was revealed that an unnamed donor from the Middle East had deposited more than $US680 million into his account.
In January, Mohamed Apandi Ali, the new Malaysian Attorney-General, said $US620 million of this money was a "donation" from Saudi Arabia which was subsequently repaid, and that Mr Razak's account was closed.
He also shut down an investigation by Malaysia's anti-corruption agency into the affair.
But Four Corners has seen bank records which show other deposits between 2011 and 2014 from mysterious individuals and companies both in Malaysia and overseas via both wire transfers and in cash.
The records show that in mid 2013 the bank opened three new accounts in the Prime Minister's name, as well as regular pledges of money from a Saudi prince, including a promise of 50 million British pounds ($94 million) as late as June 2014.
He told Four Corners there was no legitimate reason for a Malaysian political leader to have such large volumes of money.
"This is wrong, this is totally wrong," he said.
"A prime minister of Malaysia should never have that amount of money in his private account, if he has ... it must have come through some undesirable activity."

Government 'pulling charges out of air'

Political observers and human rights groups say the Razak regime has resorted to a crackdown against anti-government voices.
Local newspapers and television stations rarely carry sceptical coverage of the Government, while an Al-Jazeera television reporter was deported from Malaysia last year.
Two weeks ago, a prominent and critical online news portal, Malaysian Insider, suddenly announced its closure.
"They've resorted to sheer intimidation and threats," said Clare Rewcastle Brown, whose online Sarawak Report based out of London has led coverage of the corruption controversies surrounding Mr Razak.
"They're pulling charges out of the air to throw at people, and shoving people in jail."
In July last year, draft charges against Mr Razak were leaked to Ms Rewcastle Brown which alleged he did "corruptly receive a bribe in the sum of RM27 million", the equivalent of $9.5 million.
Four Corners has independently corroborated the authenticity of this document. The program has also established that in its final iteration, the charge adopted for action by the former attorney-general was changed to criminal misappropriation.

'This is unprecedented'

Malaysia's former legal affairs minister, Zaid Ibrahim, told the program Mr Razak had many questions he had yet to answer.
"You sack your deputy prime minister who just wanted to know what happened, you sack the attorney-general who I believe was putting a charge against you ... well, this is unprecedented," he said.
"I don't think we will ever have, we will ever witness this kind of massive dismantling of the institutions of government to cover up crime."
Mr Razak's office did not respond to questions from the ABC.
Lu Fikir La Sendiri!!!

40 ulasan:

  1. Kahkahkah...mana budak2 amat maslan cepat jawab.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dorang tengah sembelit dalam jamban tak boleh nak buang.....angin taik dah naik ke kepala kut!

      Padam
    2. tak perlu budak Maslan... org biasa pun gelak !!!

      intensify fabrication of lies ... attack from all corners.... yes 4 corners ... keep it up bro... kasi bakar lagi jadi abu !!!


      go fly kite lar ... fly kite with dictator !!

      Padam
    3. 'Fabrication of lies'...the hell.

      Masuk court kalau nak tahu fabrication or not.

      Samanlah. Ke takde telor.

      Padam
    4. Soalan Cepu Emas:
      1. Kenapa terus-terusan menanggung sakit gigi?
      Jawapan: Lambat Cabut.

      2. Kenapa Ubi boleh keras bagai kayu?
      Jswapan: Lambat Cabut.

      3. Kenapa pencuri sampai boleh kena tangkap?
      Jawapan: Lambat Cabut

      4. Kenapa suami isteri boleh dapat anak?
      Jawapan: Lambat Cabut

      5. Kenapa Negara dipandang hina & bakal bankrap?
      Jawapan: Lambat Cabut jawatan PM yg menyeleweng.

      Padam
  2. Dah tgk dokumentari tu......Banyak betul najib terima duit.....Yg menarik isteri BALA minta maaf kat najib n Rosmah ...lps tu ckp x minta maaf.....Wartawan tanya terus marah2.....yg buat PC pun marah2.....gelak tgk2.......Mengaku gak dibayar 20k utk buat PC.........Nak naik imej najib tapi xkan berjaya.....

    BalasPadam
  3. Perkara ini adalah amat serius, sepatutnya apabila berlaku krisis sebegini, Tan Sri Gani hendaklah dipanggil untuk memberikan penjelasan kepada sidang parlimen atau jika tidak boleh dibuat dengan cara itu, suatu suruhanjaya diraja hendaklah diadakan bagi mendapatkan penjelasan daripada Tan Sri Gani Patail mengenai status laporan bahawa beliau dipecat kerana mahu mendakwa Datuk Seri Mohd Najib berhubung itu RM 42 juta di dalam akaun peribadi Datuk Seri Mohd Najib serta pembayaran kad kredit menggunakan dana dari SRC International.

    Perkara ini amat serius, amat menjejaskan maruah negara amat menjejaskan kedaulatan undang-undang serta amat menjejaskan keluhuran perlembagaan jika dibiarkan begitu sahaja.

    Malaysia akan dilihat sebagai sebuah negara yang melindungi kegiatan yang menyalahi undang-undang kerana pelakunya adalah Perdana Menteri, ini amat memalukan negara.

    Sehubungan dengan itu, diharap samada Tan Sri Gani Patail dipanggil ke parlimen untuk menjelaskan mengenai perkara ini di hadapan sebuah jawatankuasa yang dibentuk merangkumi ahli dari kesemua parti politik yang ada di parlimen berdasarkan komposisi sama rata untuk mengelakkan sikap prejudis di dalam jawatankuasa tersebut.

    Jika tidak boleh dipanggil untuk memberikan penjelasan kepada jawatankuasa di parlimen itu, maka hendaklah ditubuhkan sebuah suruhanjaya diraja untuk mendapatkan penjelasan dari Tan Sri Gani berhubung perkara ini.

    Sedarlah semua.

    Salam perjuangan A Ba Ta,

    Ikhlas daripada,

    Abu Bakar

    BalasPadam
    Balasan
    1. intensify fabrication of lies ... attack from all corners.... yes 4 corners ... keep it up bro... kasi bakar lagi jadi abu !!!


      go fly kite lar ... fly kite with dictator !!

      Padam
    2. 132.. why dont you go fly your underwear.. or maybe you can borrowed mustapa ali underwear for fly.. well you know..now najib try to geli geli with PAS for lifeline..

      Padam
  4. Jika Najib dan jemaah menteri dungu dalam kerajaan sekarang ini tak puas hati dan tuduh bahawa laporan oleh ABC News itu fitnah, maka sila saman syarikat berita itu, malahan sila buat nota bantahan kepada kerajaan Australia berhubung perkara ini, itu pun jika Najib dan barisan jemaah menteri dungu dalam kerajaan sekarang ini yakin sangatlah berada di pihak yang benar.

    Sedarlah semua.

    Salam perjuangan A Ba Ta,

    Ikhlas daripada,

    Abu Bakar

    BalasPadam
    Balasan
    1. intensify fabrication of lies ... attack from all corners.... yes 4 corners ... keep it up bro... kasi bakar lagi jadi abu !!!


      go fly kite lar ... fly kite with dictator !!

      Padam
    2. Diktator Najib yang buang Tan Sri Gani dari jawatan Peguam Negara dengan alasan Tan Sri Gani sakit dan tak mampu jalankan tugas.

      Tapi lepas tu Diktator Najib jugalah yang melantik Tan Sri Gani jadi Pengerusi Sarawak Hydro, aik hari tu kata sakit tenat sampai tak boleh jalankan tugas, sekarang dilantik jadi Pengerusi Sarawak Hydro pula, apa dah jadi ni?

      Sila ulas pasal hal ni wahai Tanpa Nama29 Mac 2016 1:30 PTG.

      Sedarlah semua.

      Salam perjuangan A Ba Ta,

      Ikhlas daripada,

      Abu Bakar

      Padam
  5. Bermacam-macam pendedahan dibuat oleh Tun Dr. Mahathir, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr. Mahathir, Pn. Anina, Datuk Zaid Ibrahim, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan selama ini dan di dalam Kongres Rakyat baru-baru ini, pendedahan dan dakwaan mereka itu dibuat di tempat awam, bukannya di parlimen, jika Najib dan jemaah kabinet dungunya itu yakin sangat tak bersalah, pasal apa sampai sekarang ni masih tidak saman lagi samada Tun Dr. Mahathir, Tan Sri Muhyiddin, Datuk Seri Mukhriz, Pn. Anina, Datuk Zaid, Datuk Seri Khairuddin dan ramai lagi yang memberikan kenyataan dan mendakwa itu dan ini kepada Najib berhubung isu RM 2.6 bilion dan RM 42 juta wang SRC International yang ada dalam akaun peribadi Najib itu?

    Pasal apa Najib tak saman lagi? Pasal apa pihak polis tidak menangkap mereka yang mendedahkan itu dan ini itu jika semua itu adalah fitnah dan rekaan semata-mata?

    Jika Tun Dr. Mahathir, Pn. Anina, dan Datuk Seri Khairuddin berani menyaman Najib atas dakwaan salah guna kuasa dan penyelewengan hingga menjejaskan kepentingan awam, mengapakah Najib takut untuk menyaman mereka pula jika Najib yakin dia di pihak yang benar?

    Kepada Najib, menteri-menteri, timbalan-timbalan menteri, ahli-ahli parlimen, ketua-ketua bahagian yang selama ini menyokong Najib tanpa peduli betul atau salah, korang sedarlah yang korang bukannya boleh pegang kuasa pemerintahan negara selama-lamanya? PRU 14 hanya lagi 2 tahun sahaja, lepas Najib dan para ahli parlimen bodoh Barisan Nasional menyebabkan kekalahan kepada Barisan Nasional, maka semua yang terlibat itu dari Najib hinggalah ke balaci paling bawah akan dihadapkan ke muka pengadilan, dan mungkin akan ditubuhkan penjara baharu untuk menempatkan beratus-ratus orang pesalah melibatkan penyelewengan berkaitan kes Najib dan 1MDB serta SRC International itu.

    Sedarlah semua.

    Salam perjuangan A Ba Ta,

    Ikhlas daripada,

    Abu Bakar

    BalasPadam
    Balasan
    1. intensify fabrication of lies ... attack from all corners.... yes 4 corners ... keep it up bro... kasi bakar lagi jadi abu !!!


      go fly kite lar ... fly kite with dictator !!

      Padam
    2. I give you string and kite , go and fly kite with Najib.

      Padam
  6. intensify fabrication of lies ... attack from all corners.... yes 4 corners ... keep it up bro... kasi bakar lagi jadi abu !!!


    go fly kite lar ... fly kite with dictator !!

    BalasPadam
  7. agaknya2 siapa la yg sponsor buat documentary tu? ...lepas ni sapa2 nk duit mudah leh la start tulis skrip bgi pihak yg berkepentingan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Labi tak mau ulas ke kes RM 42 juta wang SRC International yang disahkan oleh Apandi memang ada dalam akaun Najib malahan terdapat penggunakan berjuta-juta ringgit untuk membayar kad kredit menggunakan wang milik SRC International sedangkan Najib dibebaskan oleh Apandi Ali walaupun Apandi bukannya hakim lagi pun, dia hanyalah Peguam Negara, pasal apa jadi macam ni ye?

      Sila Labi ulas pasal ni.

      Sedarlah semua.

      Salam perjuangan A Ba Ta,

      Ikhlas daripada,

      Abu Bakar

      Padam
    2. Alasan basi...sponsor. dah berapa banyak kes rasuah dan kick back di Australia. Sampai ada satu kontraktor yg tak dibayar tu upah spy utk cari bukti, selepas 2 tahun baru dapat dakwa penyamun msia. Hina dan memalukan.

      Satu dunia dah tahu msia negara rasuah. Reporter ABC ni mengconfirmkan apa yg berlaku.

      Padam
  8. "intensify fabrication of lies ... attack from all corners.... yes 4 corners ... keep it up bro... kasi bakar lagi jadi abu !!!

    go fly kite lar ... fly kite with dictator !!"

    To Tanpa Nama who repeatedly post his above comments, get a life. Here is 20 Sen ..... main jauh jauh. The above discussion is not for a child yang belum balig....belum pandai befikir.



    BalasPadam
  9. Yang anon 1:28 ptg bunyi sebiji rekod rosak dari 1:32 ptg for ...errr old school, Rewind & Play & Rewind & Play....it is a hallmark of 'DEAD MOOT' dah tak boleh nak counter! Bangang Bugis-Lanun kasi dedak anjing tukang nyalak copy paste jer buat kerja bangang!

    How do you expect to 'REPAIR' your Chief-Pirate's Integrity, Credibility with such lamed copy paste effort? Let alone Upholding his innocence since your guy is ALREADY, repeat, ALREADY GUILTY as SHIT because all the writings are on the wall for the whole world to see until proven otherwise....stupid lapdogs!

    To Bro Abu Bakar....I salute your resilience, keep it up brother, for the good of Tanah Ayer Malaysia!

    MLN

    BalasPadam
  10. Kita membicarakan soal integriti, sifat jujur dan amanah pada Perdana Menteri ! Sifat2 yang wajib ada pada seseorang untuk beliau memegang jawatan PM. Ia berkenaan LAYAK ATAU TIDAK Najib memegang jawatan PM. Apakah itu juga tidak relevan untuk ditanya ?

    Habis tu, BILA dan Di MANA rakyat boleh tanya Najib soalan sebegitu ?

    APA YANG PAYAH SANGAT NAJIB NAK JAWAB NI ? ? ? 

    Duit masuk juta2 buat senyap2 ....... belanja juta2 pun buat senyap2  .... bila rakyat tanya pun, nak buat senyap2 ?

    Ni apa punya Perdana Menteri yang kita ada ni ? ?

    BalasPadam
  11. Hahaha.

    1. Nur Jazlan kata mahathir committed sedition and treachery. Yang dah 3 kali polis jumpa mahathir pun tak jalan, ini nak cakap sedition and treachery....pirah

    2. Nur Jazlan juga kata nak ambil tindakan atas ABC journalist ..dei...claire brown sudah tangkap kah? Nsjib sudah saman itu AWSJ kah? Chiitt.

    Nur Jazlan,,

    Your late dad must be turning in his grave looking at your stupidity. Lari dari chairman PAC konon, tapi u have no balls

    BalasPadam
  12. Ada 4 ciri2 munafik tulin seperti yg digambarkan oleh nabi saw.

    1. Apabila dipercayai dia khianat
    2. Apabila bercakap dia dusta
    3. Apabila berjanji dia mungkir
    4. Apabila bertengkar dia menepikan kebenaran

    Korang rasa najib dah lengkap jadi munafik tulin???

    Duduk dan fikir sambil minum kopi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku rasa Mohd Najib score 1,2,3 saja. Dia tak pernah bertengkar. Berbahas atau berhujah pun tidak. Nothing2Hide pun dia tak pi. Konvensyen Anti Rasuah Sedunia tepi rumah dia pun tak pi jugak.

      Yang score no.4 tu selalunya anjing2 pemakan dedak Mat Maslan.

      Pendapat aku je...

      Padam
  13. Pesanan Imam As Syafie

    Suatu hari Anak Murid Imam As Syafie bertanya kepadanya ; Wahai Imam, nanti diakhir zaman kelak akan lahir ramai pemimpin yang Zalim jadi macamna kami ingin tahu akan pemimpin yang berjuang pada landasan Islam yang betul???

    Imam As Syafie : "Kalau kamu ingin mengetahuinya, kamu carilah pemimpin yang banyak panah-panah FITNAH menuju kepadanya. Maka kamu ikutlah pemimpin yang difitnah banyak itu kerana sesungguhnya dia sedang berjuang di jalan yang BENAR...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sdra Tanpa Nama 2.32 ptg,

      Boleh tolong beri rujukan buku mana ada mengatakan follow pemimpin yang banyak panah2 fitnah.....

      Saya belajar juga tspi tsk pernah baca riwayat ini.

      Boleh tolong beri rujukan. Thank you

      Padam
    2. Tapi Mohd Najib ni bukan kena panah fitnah, ini real punya tuduhan. Check buku bank dia kalau tak percaya!

      Padam
    3. Tapi ini gukan fitnah.....Kan najib dah bgtau memg ada terima duit.....SRC dan 2.6b.....fitnah benda yg takda kata ada...

      Padam
    4. Fitnah?

      Dulu tun m difitnah nonton filem lucah dengan cucu...serta merta beliau nafikan..

      Sebelum ni..najip fitnah tun m kononnya tun m berkonspirasi menuduh dia. Last2 memang betul ada wang masuk akaun dia. SAMPAI HARI NI najip masih belum buat penjelasan...

      Jadi siapa yg difitnah sebenarnya?

      Padam
    5. Bro 2 43 kami rakyat marhaen pun nak tau gak....

      Padam
  14. Nilainya harta yang sah......

    Walaupun harta kekayaan mempunyai nilai materiilnya, namun ia tidak menduduki tempat yang teratas. Amal yang baik, akhlak yang tinggi, budi pekerti yang luhur dan perilaku yang sopan santun bernilai jauh lebih tinggi dari nilai harta benda. Harta benda bukanlah satu-satunya yang mendatangkan kebahagiaan dan kemuliaan dan juga tidak mendekatkan orang kepada Allah kecuali jika dibelanjakannya sesuai dengan perintah dan tuntunan-Nya. ada hal-hal lain, selain harta benda, yang dapat membahagiakan manusia serta meninggikan derajatnya, yaitu amal yang saleh, taqwa kepada Allah dan mu’amalah yang bersih dan jujur terhadap sesama manusia. Allah swt. berfirman:

    “Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan.” (Al-Kahfi 46).

    Maka amalan-amalan yang kekal dan saleh, itulah yang harus dicari dan dilaksanakan, dan itu adalah dalam jangkauan orang-orang yang kaya maupun miskin. Pintu-pintunya terbuka bagi tiap orang yang hendak memasukinya dan jalan-jalannya pun dapat dilalui oleh tiap orang yang ingin menempuhnya, tiada halangan atau rintangan untuk mencapainya.

    Maka jika orang-orang kaya dapat mengumpulkan harta-harta dan menghimpun kekayaan materiil, orang-orang yang tidak punya dapat pula menghimpun kekayaan-kekayaan moril yang sangat tinggi nilainya, luas pengaruhnya di dunia dan besar pahalanya di hari kemudian.

    “Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, Yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga). Katakanlah: “Inginkah aku kabarkan kepadamu apa yang lebih baik dari yang demikian itu?”. untuk orang-orang yang bertakwa (kepada Allah), pada sisi Tuhan mereka ada surga yang mengalir dibawahnya sungai-sungai; mereka kekal didalamnya. dan (mereka dikaruniai) isteri-isteri yang disucikan serta keridhaan Allah. dan Allah Maha melihat akan hamba-hamba-Nya. (yaitu) orang-orang yang berdoa: Ya Tuhan Kami, Sesungguhnya Kami telah beriman, Maka ampunilah segala dosa Kami dan peliharalah Kami dari siksa neraka,” (yaitu) orang-orang yang sabar, yang benar, yang tetap taat, yang menafkahkan hartanya (di jalan Allah), dan yang memohon ampun di waktu sahur.” (Ali-Imran 14-17).

    “Dan sekali-kali bukanlah harta dan bukan (pula) anak-anak kamu yang mendekatkan kamu kepada Kami sedikitpun; tetapi orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal (saleh, mereka Itulah yang memperoleh Balasan yang berlipat ganda disebabkan apa yang telah mereka kerjakan; dan mereka aman sentosa di tempat-tempat yang Tinggi (dalam syurga).” (Saba’ 37).

    Terbukanya kesempatan bagi orang-orang, yang kaya maupun yang miskin untuk berprestasi dalam bidang taqwa dan amal saleh memberi kepuasan jiwa dengan apa yang diperolehnya sebagai ganti daripada kebendaan yang luput dan tidak terkena olehnya. Dan dengan demikian tercapailah kekayaan yang sebenarnya, yaitu kekayaan hati dan jiwa yang dikehendaki oleh agama Islam, sebagaimana sabda Rasulullah saw.:

    ليس الغنى عن كثرة العرض ولكنّ الغنى غنى النّفس

    “Bukankah kekayaan itu apa yang berupa benda yang banyak, tetapi kekayaan yang sebenarnya adalah di dalam jiwa dan hati.”

    Fikir fikirkan lah

    BalasPadam
  15. #Murder&Money

    BalasPadam
  16. Four Corners...oh Four Corners...

    BalasPadam
  17. Apa nk diherankan siasatan belum mula kes pertuduhan telah disiapkan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam mana anda tahu? Dah terbukti wang RM 42 juta milik SRC International ada dalam akaun peribadi Najib dan terbukti berjuta-juta ringgit digunakan untuk bayar kad kredit menggunakan wang SRC International tetapi kes dibuang begitu sahaja apa kes ni?

      Sampai sekarang Najib tak pulangkan wang RM 42 juta itu, malahan SRC International pun tak pernah minta wang itu dari Najib, sedangkan wang itu bukannya milik persendirian mereka, wang itu milik negara, milik rakyat, apa cerita ni?

      Sila beri ulasan.

      Sedarlah semua.

      Salam perjuangan A Ba Ta,

      Ikhlas daripada,

      Abu Bakar

      Padam
    2. Lagi satu, Tan Sri Gani Patail dibuang dari jawatan Peguam Negara atas alasan sakit buah pinggang yang kronik sampai tak boleh buat kerja, Najib yang nasihatkan YDP Agong untuk buang Tan Sri Gani dari jawatan Peguam Negara.

      Tetapi pasal apa sekarang ni Sarawak Hydro Sdn. Bhd. yang induknya adalah Kementerian Kewangan yang diketuai oleh Najib melantik Tan Sri Gani jadi Pengerusi Sarawak Hydro pula?

      Hari tu kata sakit tenat sampai tak boleh buat kerja hingga dibuang dari jawatan Peguam Negara, sekarang dilantik jadi Pengerusi Sarawak Hydro pula, apa cerita ni?

      Sila ulas.

      Sedarlah semua.

      Salam perjuangan A Ba Ta,

      Ikhlas daripada,

      Abu Bakar

      Padam
  18. Selalunya bila kita membeli sesuatu aset menggunakan hutang, apabila kita habis membayar hutang tersebut, kita masih mempunyai aset yang kita beli.

    Contoh, kita beli kereta atau rumah melalui hutang. Setelah bertahun membayar hutang dan hutang tersebut langsai, kita gembira kerana kita mempunyai kereta dan rumah yang sudah habis dibayar.

    Begitu juga dengan perniagaan. Apabila sesuatu perniagaan membuat hutang ketika membeli aset seperti tanah atau kenderaan, perniagaan tersebut membayar hutang yang dikumpul menggunakan pendapatan yang mereka dapat apabila menggunakan aset tersebut.

    Apabila hutang habis dibayar, tanah atau kenderaan masih dimiliki oleh perniagaan untuk menjana lebih banyak pendapatan.

    Tetapi bagi kes 1MDB, ianya terbalik. Mereka buat hutang untuk beli aset. Kemudian terpaksa jual aset yang baru dibeli untuk bayar hutang tersebut.

    Kemudian, Perdana Menteri yang juga menteri kewangan dan juga ketua penasihat 1MDB terpekik terlolong merasa bangga yang 1MDB berjaya kurangkan hutang!

    Tapi malangnya, aset negara pun tergadai.

    Antaranya Edra Global Energy (stesen janakuasa elektrik)  yang dbeli dengan berhutang RM12 billion dan dijual dengan RM9.83 billion kepada syarikat asing dari China.

    Begitu juga dengan 60% dari pemilikan tanah di Bandar Malaysia (486 hektar luasnya) yang dijual dengan harga RM7.41 billion setelah dibeli dengan harga murah dari Kerajaan. Tanah tersebut (milik rakyat Malaysia sebelum ini) sekarang dimiliki oleh konsortium yang terdiri daripada syarikat asing dari China.

    1MDB sememangnya tidak tahu menyimpan harta pusaka rakyat Malaysia. Habis tanah kerajaan Sungai Besi sekarang jatuh ke tangan pihak swasta.

    Kalau duit yang diterima dari semua jualan harta ini dapat kepada perbendaharaan negara tak apalah juga. Tapi semuanya akan digunakan untuk membayar hutang RM42 billion kepada pihak bank.

    Bank-bank asing ini semua ketawa gembira, rakyat Malaysia satu sen pun tidak dapat apa-apa.

    Tak payahlah orang-orang dari parti Untuk Membodek Najib Only (UMNO) hendak menakut-nakutkan orang Melayu terhadap DAP sambil berkata DAP akan menjual tanah orang Melayu. Orang Melayu itu sendiri menjual tanah sewenang-wenangnya untuk menimbus kebebalan sendiri.

    BalasPadam