Selasa, 10 Februari 2015

Cina Ni Tolak Komunis Kiasu Ketua Pembangkang Parlimen..!


Layan...

Lakonan yang meloyakan


Sama ada Anwar Ibrahim bebas atau tidak pada 10.2.15, keputusan penghakiman kes liwatnya, itu sudah tidak penting lagi bagi Malaysia. Adapun, kadang kala seperti tiada. Tidak banyak menguntungkan Islam. Apa yang lebih penting, agenda masa depan agama, bangsa dan negara mesti diperkasakan. 

Heboh diperkatakan, siapakah yang akan menerajui PR? Jawapan saya, paling penting, sesiapapun, mereka tidak boleh tunduk kepada ultra kiasu yang semakin hari semakin agresif dan celupar mulutnya. Islam dicerca, perlembagaan dihina. 

Lihat sahaja isu banjir. Pemimpin ultra kiasu begitu bongkak mengatakan rakyat Kelantan seperti tiada kerajaan ketika banjir. Penghinaan itu bukan hanya ditujukan kepada kerajaan Islam Kelantan diterajui Pas semata, tetapi kepada raja yang berdaulat. 

Saya harap mungkin suatu hari nanti, bandaraya P. Pinang akan diuji sedemikian rupa. Kita nak tengok juga sejauhmana ultra kiasu ini pandai mengurus negerinya ketika banjir. Bukanlah mendoakan.

Menurut Pas, Kelantan dihina oleh ultra kiasu dengan hanya sumbangan bantuan banjir dan lawatan sehari ke Kelantan setelah banjir sudah surut.

Mereka tidak datang semasa banjir memuncak. Mereka tidak tahu bagaimana sukarnya kerajaan Kelantan untuk menguruskan bantuan setelah semua perhubungan terputus walaupun dibantu Kerajaan Pusat.

Selama lebih 20 tahun Pas mentadbir Kelantan, tanpa bantuan ultra kiasu, apakah Pas begitu hina untuk  menerima bantuan mereka kali ini? Saya cadangkan, jika masih perlukan bantuan tambahan, bisiklah pada PM, saya yakin PM akan beri. 

Selepas penghinaan dibuat, tidak semena-mena mereka datang ke Kelantan untuk membantu, bagi mengaburi hati rakyat, menunjukkan mereka itu baik. Pandai sungguh berlakon dan mengaburi mata orang. 

Bila ada bencana, mereka pergi dan cepat-cepat ambil gambar. Tunjukkan dalam laman sosial, mereka buat kerja, begitu prihatin. Walhal, datang tunjuk muka sahaja. Misalnya, aksi memberus baju, lantai dan sebagainya.  

Sama juga lakonan yang meloyakan, klip video 5 minit bertajuk 1 goat year, 1 great family, lakonan ultra kiasu dan Pas Shah Alam. Bukan main rapat lagi duduknya dengan ‘gadis-gadis comel’ di situ. Nasib baik ada sebiji bantal yang memisah. Jika tidak sudah macam orang bersanding pulak. Sejak bila orang Pas ini pandai berlakun dan bersosial? Jika marahkan sangat pada kerajaan hari ini, tidak payah sehingga menggadaikan prinsip. Hodoh sangat rupanya. Mungkin boleh dicalonkan untuk anugerah skrin.

Ultra kiasu bernasib baik kerana telah mewarisi negeri yang telah maju dan banyak duit seperti P. Pinang dan Selangor. Jadi, tidaklah sesuatu yang luar biasa jika kita berjaya mentadbirkannya. Pemimpin terdahulu, telah berjaya meletakkan tanda arasnya. 

Jika P.Pinang, dahulunya, sebelum menang pilihan raya, keadaannya masih hutan belukar, kemudian dimajukan, barulah ultra kiasu nampak hebat. Keadaan tidak berlaku sebegitu. Ultra kiasu masih tidak insaf, kokoknya berderai-derai, ekor bergelumang tahi. Hanya yang celik sahaja dapat membezakan. 

Sebab itu, mereka mahu sangat pilihan raya PBT diadakan, terutama di Kuala Lumpur dan P. Pinang. Sudahlah kawasan parlimen semua mereka sapu. Hari ini Majlis Bandaraya pun mereka mahu tawan. Kenapa? Agendanya, tidak lain, supaya identiti Melayu Islam tidak terpancar. Sehingga nak cari signage bahasa Melayupun susah. Sedangkan Islam dan bahasa Melayu itu agenda negara, termaktub dalam perlembagaan. 

Sebelum terlambat, eloklah Datuk Bandar KL fikirkan, menggantungkan kalimah Allah dan tulisan jawi di merata tempat di KL, agar terpancar sedikit identitinya. Apa nak ditakutkan, bukankah puak-puak ultra kiasu mahukan gunakan kalimah Allah, tentu mereka setuju.

Ingatan saya kepada Pas, Jadikanlah banjir ini sebagai titik tolak perpaduan umat Islam, tolaklah musuh yang sebenar, hulurkan tali silaturahim kepada sebangsa dan seagama. 

Datuk Kazim Elias dan Dato’ Ismail Sabri sedang menjadi sasaran serangan ultra kiasu disebabkan oleh kenyataan mereka. Saya tidak nampak ada salahnya dari segi fakta akademik, walaupun mungkin ada sedikit berbau perkauman. 

Berbanding dengan tuduhan khutbah Jakim ekstrem, pelukis yang menterbalikkan gambar Agong serta simbol negara, penternak ikan keli babi, kes belacan dan bihun kotor, tofu babi dan lain-lain. Sengaja atau tidak dilakukan?   

Peliknya, ultra kiasu dan sekutunya MCA dan Gerakan tidak pula lantang mengkritik perlakuan hina ini seperti yang dilakukan terhadap Ismail Sabri. Begitu juga segelintir pemimpin Sabah dan Sarawak yang menuduh saya rasis dan ekstremis. Mari kita berdebat secara anak jantan untuk leraikan kekeliruan. Baru ada telor.

Bila ultra kiasu bercakap atau bersuara, semua akan berkata, itu hak asasi manusia atau kebebasan bersuara. Bila kita atau sesiapa sahaja bercakap atau menulis atas nama hak dan fakta, seperti yang berlaku pada kami semua, maka akan dituduh rasis. Akhirnya, kami yang benar jadi salah, ultra kiasu salah jadi betul. Meloyakan. 

1 ulasan:

  1. Setuju dgn. artikel BERNAS Prof. Ridhuan Tee kita ini! Si pemimpin Islam/Melayu-LIBERAL-BANGANG kat Sabah/Sarawak tu jgn. nak MELENTING tak tentu pasal; asyik nak MENJILAT si EKSTREMIS/PENGGANAS KAPIRDAJAL ANTI-ISLAM! Malaysia adalah NEGARA ISLAM dan mengikut undg-undg perlembagaan, DAKWAH ISLAM serta MEPERTAHANkan ISLAM/umatnya adalah SAH! Jadi yg. nak dihalang Prof. Tee masuk Sarawak; apasal?!

    Dan setuju dgn. cadangan BERNAS Prof. Tee untuk memaparkan KALIMAH ALLAH di merata KL serta 'signage' dlm. Bahasa Melayu/JAWI! Apalagi KL makin hilang ciri ISLAM/Melayunya - tengok sajalah VICSecret yg. dok MELACUR wanita jual seluaq-baju dalam puak ELIT-BANGANG, dibiaqkan dgn. begitu angkuh, MENGHINA NEGARA ISLAM kita ni serta umatnya yg. MAJORITI, di mana kedai tu dok bubuh poster-poster gergasi wanita KAPIRDAJAL Barat/Zionis-hampir-TELANJANG-PORNO sekeliling kedainya di 'mall' baru di Sentral tu! Dasar si PENGKHIANAT si pemimipin Islam/Melayu-LIBERAL!

    Esok, kerana PENGKHIANATAN pemimpin Islam/Melayu-LIBERAL-BANGANG mcm. ni, Sabah-Sarawak pun mungkin makin diKRISTIANkan si PENGGANAS PEMISAH PENDATANG KAPIRDAJAL ANTI-ISLAM DAPBANGKAI/PKRSODOM dan TUAN penaja mereka, si Barat-Zionis!

    Nek Tempoyak.

    BalasPadam