Rabu, 27 April 2016

HOT ~ Malaysia Hebat Di Zaman Najib ~ Tun M..!


Hebat..! hebat ada makna tu..!

Layan...

PENIPUAN DALAM 1MDB.

1. Akhirnya penipuan yang dilapor oleh media cetak dan elektronik di seluruh dunia diakui benar oleh Presiden dan Pengarah Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy. 

2. Arul mengaku akan kegagalan 1MDB membayar US 1 billion (RM 3.9 billion) kepada IPIC (International Petroleum Investment Company – Abu Dhabi), syarikat yang menjamin hutang 1MDB.

3. Mengikut IPIC syarikat bernama Aabar PJS Ltd (British Virgin Islands) yang menerima bayaran dari 1MDB bukanlah miliknya walaupun IPIC mempunyai sebuah syarikat dengan nama yang hampir sama, iaitu Aabar PJS Ltd.

4. Jika 1MDB membayar USD 1 billion kepada syarikat palsu, ada kemungkinan syarikat berkenaan ditubuh dengan pengetahuan 1MDB sendiri dan duit itu akhirnya dimasuk dalam akaun persendirian. Sangkaan seperti ini memang dibuat oleh ramai orang, dan kenyataan Arul bahawa ada penipuan besar berlaku dalam 1MDB hanya mengesahkan sangkaan.

5. Arul akan cuba membetulkan yang salah tetapi benang basah sukar ditegak selepas pengakuan olehnya. Adalah lebih baik Arul cerita semua, berkenaan juruaudit dibuang, 1 billion US dilabur dalam JV 1MDB/Petro Saudi, tanpa kelulusan pengarahnya, tanpa pemeriksaan due diligence, dan kemudian dibubar tetapi modal tidak dikembali kepada 1MDB, sebaliknya diberi pinjam kepada Petro Saudi, duit yang pergi ke Cayman Islands yang tidak balik ke Malaysia tetapi ke Singapura yang menjelma jadi unit, yang dilihat oleh Arul tetapi tidak dilihat olehnya, peranan bank BIS dan lain-lain milik Jho Low perjalanan wang 1MDB ke Hong Kong, Switzerland, London, Amerika, British Virgin Islands, Seychelles, Abu Dhabi, penyalahgunaan duit KWAP, duit SRC mengalir ke dalam akaun Najib, konsesi minyak di Argentina dan Turkmenistan yang menjadi aset dan kemudian tidak menjadi aset dan beribu lagi cerita yang melibatkan wang 1MDB, dijelas, dinafi, diakui dan hilang tidak disebut lagi.

6. Sesungguhnya negara Malaysia tidak pernah melihat skandal yang sebegitu besar seperti skandal 1MDB. Rakyat yang sukar memahami berapa besarkah satu juta, sekarang mencuba menggambar banyak manakah satu billion, dan empat puluh dua billion. Bagaimanakah wang berbillion boleh kesana kesini sehingga akhirnya berada dalam akaun peribadi Najib. Rakyat menjadi bingung dengan cerita-cerita wang begitu banyak yang merata ke semua pelusuk dunia.

7. Dicerita pula pembiayaan pengeluaran filem lucah dengan ratusan juta Ringgit yang dibuat oleh anak tiri Najib, Waah! Banyaknya duit. Dari mana datangnya. Mudah. Duit Keluarga. Rupa-rupanya multi-milionaire Melayu sudah lama ada. 

8. Dan banyak lagi pengakuan yang boleh dibuat oleh Arul, oleh pengerusi jawatankuasa penasihat, Peguam Negara dan Ketua Polis Negara dan jangan lupa Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi yang begitu berani bertindak sendiri meminjam dan melabur berbillion Ringgit dan USD bagi pihak 1MDB tanpa kebenaran, tanpa kelulusan badan pengarah dan orang atasan. Waah! Confident sungguh Shahrol. Apakah dianya juga yang terlibat dengan bayaran kepada Aabar PJS Ltd (Virgin Islands).

9. Satu filem drama boleh dibuat berkenaan 1MDB dan tokoh-tokoh serta lokasi diseluruh dunia yang terlibat. Red Granite boleh labur dan beberapa tokoh terkenal boleh jadi pelakon. Mungkin akan menang Oscar.

10. Demikianlah cerita 1MDB yang berjaya memperkenalkan Malaysia ke seluruh dunia. Akan lebih ramailah pelancong yang akan datang ke negara 1MDB.

11. Memang hebat Malaysia dizaman Najib!!


TERANG , JELAS DAN MUDAH FAHAM..!
BAGI YANG BERAKAL DAN BERMARUAH LER..!

YANG TIDAK?

LU FIKIR LA SENDIRI!!!

40 ulasan:

  1. Mana nak cari kat dunia ni? Hanya di malaysia sahaja ada, memalukan negara dan maruah rakyat.

    Negara luar semua cakap rakyat malaysia K.O.R.U.P!!!

    BalasPadam
  2. cucu tok selampit27 April 2016 11:28 PG

    Kanina lu ahjib,bikin rakyat susah saja

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ale uto ah, Jib.

      Padam
  3. Nampak sangat salahguna kuasa oleh najip sehingga muhiddin dan lain2 dipecat semata2 kerana tak puas hati dengan skandal 1mdb.

    dan terbukti sekali lagi bahawa laporan2 media antarabangsa memang benar. errr...laporan rpk dan opensauce yang jadi rujukan pemakan2 dedak bangang dalam blog ni boleh buang dalam lubang jamban okay..kah kah kah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mahnyuddin elok di pecat dia menyebab projet NFC lembu Dan 1bestari gagal kerana kroni apek dia
      Dia menyebab Pak lah malu sebab projek NFC Dan projek 1betari najib malu di sebab nya
      ADA faham

      Padam
    2. Bangla 0449 ni pon da tmakan dedak smpai senak..ejaan berterabor..inilah akibat kalau bangla diberi hak mengundi di malaysia..

      Padam
  4. In la satu satu nya blogger red bean army yg buat laporan tidak merujuj lagi pada mana mana media asing spt WSJ.. Sarawak Repot.. Justopenipu Repot dll....blogger batu api ni coma tulis dlm entri merujuk pada media cetak dan elektronik seluruh doooonia... peerghh...

    kah kah kah... bagi detail la dari mana ko kutip sampah berita fitnah tu.. .. kah kah
    Cari makan dng jadi batu api pun bole kaya ooo.....puiii


    FuuuCCCCKKKK..!!!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. nampak sangat jenis tak baca artikel si pemakihamun penyokong najip nih.

      Padam
    2. Jari Tengah untuk Tanpa Nama 1129 PG

      Padam
    3. Mr FuuuCCCCKKKK..!!!!!!

      Komen kamu tu hanya layak utk tv3 saja.

      Padam
    4. Berita dari media antarabangsa:

      Tajuk: ‘Najib Razak 1MDB scandal: Malaysia's troubled state investment fund defaults on bonds’
      http://www.abc.net.au/news/2016-04-26/malaysias-troubled-1mdb-fund-defaults-on-bonds/7360546

      Tajuk: ‘1MDB scandal: Malaysian government ultimately to pay for all of state fund's obligations’
      http://www.ibtimes.co.uk/1mdb-scandal-malaysian-government-ultimately-pay-all-state-funds-obligations-1556909

      Tajuk: ‘Malaysia’s Reputation Takes Another Hit as State Fund Defaults’
      http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-26/1mdb-says-it-s-in-default-after-missing-interest-payment

      Padam
    5. Memang hot Malaysia di zaman Najib ni...
      Tajuk berita dunia beb... Nama Mohd Najib ada, nama Kerajaan Malaysia ada, REPUTASI begara MALAYSIA pun ada.

      Kena ucap terima kasih banyak2 dekat Tun M. Siapa2 yg dok maki hamun dia tolong pergi cium kaki dia mintak maaf. Dah tua bangka ni setakat itu saja yg dia mampu nak tolong popularkan 1MDB.

      Lagi pun dah jadi tugas Mohd Najib sebagai Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Pengerusi Lembaga Penasihat utk teruskan usaha murni tu...

      Padam
  5. Kalau tak betul Samanlah... Jgn bermodalkan air lior Yg hangcing sebab mkn dedak busok...saman arul kerana mengfitnah 1mdb

    BalasPadam
  6. 11.36
    ko ni asyik nak saman2...
    blogger batu api ni pun x brani nak letak dari mana dia dapat sumber berita.... nnpk ssgt takoot telo masuk lam.perut

    kah kah kah

    nak jadi batu api pun bio le professional sikit.... itu pun nak kena ajar...?kikikiki

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awak ni bolih membaca ke tidak?

      Padam
    2. Daripada engkau dah diajar pun masih bodoh. Makan dedak lagi tambah bodoh. Bukti dah jelas tapi tak nak terima kan ke bodoh.
      Dah tua pun masih jugak bodoh.

      Padam
  7. Patut blogger ni disaman jer..... mme blogger batu api adu domba

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni baru tindakan berani... Samanlah...ada berani

      Padam
    2. Para pencacai dan pemakan dedak sudah pasti ny terkedu dgn pendedahan kali ini..sebelum ni cai2 ini memuliakan 1mdb dan najib mengalahkan mulia ny para wali..sedarlah hai pencacai,boss anda berkemungkinan besar terbabit dlm salahlaku dlm 1mdb,perniagaan yg kamu semua bela,perniagaan suci lagi murni.cai,lps ni kena cari org lain utk diampu.stok dedak da nk abes..ok cai..?

      Padam
    3. Yek eleh... Releks le bro... Adu domba tu biasa je zaman skarang ni. Sama2 blogger pro Najib pun ada. Takde hal nye.

      Perdana Menteri Malaysia pun releks je rakyat nak bergaduh ke, nak maki hamun ke. Dari awal lagi dia buat derk je... Nak fitnah dia pun ok.

      So wat hal lu mau saman2???

      Padam
  8. Babi kau ahjib losmah!

    BalasPadam
  9. 11.49 & 11.52 sudah lah....najib bayar suruh beri penerangan, rakyat baca inginkan penerangan pencacai...

    1.asyik nak saman
    2.bloger batu api
    3.x brani
    4.mana sumber
    5.takoot telo masuk lam.perut
    6.parut bloger ini disaman
    7.adu domba

    Takder satu pun 7 perkara tu yg membantu hajib.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. api setakat tu saja kemampuan yg dema boleh fikir. Itulah kelebihan puak yg menyokong kemungkaran, yg menjaja diFITNAH tapi tak mampu nak tepis tuduhan2 tu.

      Kesiannn...

      Padam
  10. Arul Kanda dah tak boleh tutup lobang agi..dia tahu lama2 akan pecah dgn sendirinya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul! Dan ini bukan sebab dialih tiang gol tapi sebab BANYAK SANGAT GOL yg Mohd Najib usahakan hingga tak terkawal. Makin lama makin banyak kena bolos.

      Bagi puak penyokong Mohd Najib, tak payahlah urut kaki dia. Usung saja keluar padang, biar orang lain ganti.

      Padam
  11. Tak habis-habis. Asyik nak FuuuCCCCKKKK..!!!!!! je Pro-Jibby nih
    Awat hebat sangat ke, kepala-butoh hang.

    Buat malu Najib je. Penyokong dia suka maki-hamun orang. Kalau nak bela Najib, beri lah hujah yang bernas.
    Kalau orang tanya;
    - Betul ke Rosmah ketagih shopping barang berjenama di Negara Kafir?
    - Mengapa tak shopping di Medan MARA, sambil membantu peniaga Bumiputera?

    Janganlah jawab dengan menunjukan kereta mewah anak-anak Dr.M.

    Kalau orang tak percaya duit tu derma dari Raja Arab, suruh la Najib tunjuk bukti transaksi. Mesti terdiam sesiapa yang cuba nak fitnah. Lepas tu saman hingga bankrupt. Lain kali, siapa pun tak berani fitnah lagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. najib tolong jekal ITU bukan bumiputera ke, tun m tolong ytl tipu duit petronas hebat tun m itu. Anwar tolong apek jadi kaya raya tak tolong pun bumiputera, ADA orang cakap era najib ini lebih banyak tolong orang meniaga di Pasar malam Dan Pasar Tani, nak harap tun m hapas litar sepang je bagi pada anak dia sendiri uruskan, anak dia je ADA ke kereta proton 'tak ADA pun, najib di suruh Naik kereta proton, tun m suka sangat Naik posche dia sampai orang beli kereta proton dua tahun alamai kerosakan baru dia kesan lambat sangat buat kerja, itu lah tun m

      Padam
    2. Ale uto 5:02, RM8 juta beli kat Jakal, Luxury auto RM750k, mak ai..duit bapak Rosmah punya banyak. lol..

      Padam
    3. Apabila bangla 0502 memberi komen hanya bau ketiak dan bau bawang saje yg keluar..bakteria spt bangla ni patot dilupuskan dgn harpic,dan diflush terus ke lubang tandas..

      Padam
    4. He.he.he kalau beli dekat apek tak pulak orang akan bising termasuk rogol babi army, kalau beli dekat melayu macai semua akan bising ITU macai day tun m, maklumlah tun m gagal dalam dasar 30% ekuati bumiputera

      Padam
    5. bukan masalah jakel la ngok... masalah dr mane duit tu dtg.. sebab duit tu dr akaun peribadi... byk pulak tu.. napa la cai ni kusut sgt nak pikir

      Padam
  12. Padan muka pak arab semua dah lari. Website mereka pun dah takde nama2 pak arab kebanggaan bugis. Apatah lagi projek 1mdb! Phuii...syarkat arab tu tak mahu dikaitkan dgn bugis atau 1mdb lg.

    Padan muka lagi satu....bugis dan hippo kena injection baru dapat tidur. Mcm ubat penenang je! Tapi hidup ko berdua takkan tenang sampai bila2 buat rakyat susah menanggung hutang. Allah tarik nikmat sikit demi sikit.

    BalasPadam
  13. Blogger batu api ni yg patut disaman.....adu domba.. baekkk punya batu api....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu je..
      Cai najis bodoh. Buktikan tulisan mamak tu fitnah.
      Bkn alih tiang gol

      Padam
    2. Memang betul tulis tun m fitnah, hanya cakap tin kosong, yg kami mahukan tun m tunjukan bukti, aku pergi tengok dekarasi rakyat hanya cakap tin kosong Dan hanya burukan Orang kalau betul siar bukti semasa cermah dan buktikan najib bersalah, ini aku tengok cakap tin kosong isi tak ADA, zaman sekarang kalau cakap orang bersalah kena tunjukan bukti,dalam ceramah2 kena tunjukan bukti, bukan cakap tin kosong berisi taik tun m itu

      Padam
    3. cai 5:10, hang stress ke? Ke terlebih makan dedak? lol..

      Padam
    4. Betapa baghalnya kamu Tanpa Nama27 April 2016 5:10 PTG.

      Tok Arab cakap tak tunjuk bukti senang je kamu percaya bulat2. Tun M cakap tak malu pulak nak mintak bukti.

      Tunggu di mahkamah le bongok oiii! Bukan macam Mohd Najib asyik dok jaja dia kena fitnah. Nanti kita tengok siapa yg buat fitnah palsu.

      Tapi awal2 lagi dah dengar Hakim kena tukar. Entah kebetulan atau nak buat macam anggota PAC haritu ntah le. Aku tak berani tuduh membabi buta maam kamu.

      Padam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  15. Rakyat MaLAYSIA dah tersangat menyampah kat Pasangan Boneka Cash is KIng. HIngga tidak siapa yang sanggup membela mereka secara sukarela. Terpaksa pula Mat Selan upah Bangladeshi yang kononnya serumpun dengan Bugishi untuk turut membantu mengeluarkan komen2 sampah dalam loghat Bangla yang mana langsung tidak membantu selain menambah rudumkan sokongan kepada Pasangan ideal CAsh is kKing..

    BalasPadam